Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

0

Ήταν όνειρο, γίνεται πράξη
Για την οδική σύνδεση Ρούντοζεμ με Δημάριο ο λόγος. Για μια ιδέα, ένα όνειρο που κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα υλοποιηθεί ποτέ. Μάλιστα τους πρώτους οραματιστές, Φώτη Σιδερίδη (χαιρετώ σε στον παράδεισο Φώτη), τον Αχιλλέα Τσαρτσάρα και τον Σωκράτη Ξυνίδη, κάποιοι τους λοιδόρησαν κιόλας. Ευτυχώς που ο Γιώργος Παυλίδης το πίστεψε στη συνέχεια.
Να όμως που η ιδέα γίνεται πράξη, γίνεται έργο και σύντομα θα αποκτήσουμε μια νέα σύγχρονη οδική σύνδεση με προδιαγραφές Εγνατίας με τη γειτονική Βουλγαρία στο σημείο της πόλης Ρούντοζεμ.
Τα πολλά τα λόγια λοιπόν περιττεύουν. Ήρθε ο καιρός των έργων. Φρόνιμο όμως είναι να μην ξεχνούμε κι αυτούς που οραματίστηκαν και φρόντισαν να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα.
Γ.Δ.


Προς γνώσιν
Έχω υποχρέωση να σας ενημερώσω αγαπητοί αναγνώστες, μια και το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνεται ξεκίνησε να συζητείται στη βουλή την Τρίτη. Λοιπόν στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διάφορες αποφάσεις για τα ΚΤΕΛ, τα Υδατοδρόμια, για τα φορτηγά κλπ και μια παράγραφος για τις παραβάσεις τους Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Σ΄αυτόν λοιπόν αποφασίστηκε να διατηρηθεί η πρόβλεψη για μείωση κατά 50% στο χρηματικό πρόστιμο εάν καταβληθεί εντός δεκαημέρου.
Εξαιρούνται, ευτυχώς (!), οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ανθρώπων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, στους οποίους θα αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Να τα έχουμε υπ’όψιν λοιπόν προς γνώσιν και συμμόρφωση.
Γ.Δ.


Ένα σχόλιο
Σήμερα η εκκλησία μας τιμά την μνήμη αλλά και το θεολογικό έργο τριών σημαντικών Ιεραρχών. Πρόκειται για τους Μέγα Βασίλειο, Ιωάννη Χρυσόστομο και Γρηγόριο Ναζιανζηνό.
Η γιορτή αυτή συνδυάστηκε να τιμάται η Παιδεία και τα Γράμματα και βέβαια και οι άνθρωποι που διδάσκουν, δηλαδή οι δάσκαλοι.
Θα σταθώ όμως για λίγο στο ρόλο και την αποστολή του δασκάλου με μια ρήση του Δημ. Θ. Τσάτσου «Καθηγητές είμαστε πολλοί. Δάσκαλοι λίγοι»!
-Σήμερα, δυστυχώς, έμειναν λίγοι, ελάχιστοι Δάσκαλοι.
Γ.Δ.


Μπάνιο στη Βιστονίδα λίμνη το 1942 (Αρχείο Στ. Χρηστίδη)


Δεν υπάρχει σωτηρία!
Πέρασε με 156 ψήφους στη βουλή η περίφημη τροπολογία που γλιτώνει από τον άμεσο υποβιβασμό Ξάνθη και ΠΑΟΚ. Σωθήκαμε λοιπόν, έστω και προσωρινά, μιας και οι 5-10 βαθμοί που θα αφαιρεθούν από τον ΑΟΞ θα οδηγήσουν πολύ πιθανόν σε υποβιβασμό ούτως ή άλλως.
Ο ΠΑΟΚ που επίσης θα στερηθεί βαθμούς, θα χάσει το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός κ.α. θα διαμαρτύρεται ότι η κυβέρνηση ευνοεί τον ΠΑΟΚ, και όλοι μαζί θα είναι δυσαρεστημένοι και θα φωνάζουν ότι το πρωτάθλημα είναι στημένο και η διχόνοια θα συνεχίζεται εσαεί.
Κι αν η χώρα γλίτωσε προσωρινά τον «εθνικό διχασμό» λόγω ποδοσφαίρου (!) η κατάσταση δεν σώζεται, παρά μόνο με έναν τρόπο: Να μπει λουκέτο στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που νοσεί βαριά εδώ και δεκαετίες. Σύμπτωμα κι αυτό μιας ολόκληρης κοινωνίας που ανέχεται φαινόμενα παραβατικότητας, αρκεί να κερδίζει η ομάδα του. Είναι ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει με το κόμμα μας, όταν αυτό βρίσκεται στην εξουσία: Ας καταστρέφει την χώρα, αρκεί να διορίσει τα παιδιά μας στο δημόσιο! Εμείς να κερδάμε και όλοι οι άλλοι…
Βγήκαν μαχαίρια πολέμου, ξεσηκώθηκαν λάβαρα επανάστασης, κήρυξε ο βορράς τον πόλεμο στο νότο, πολιτικοί και λοιποί παράγοντες πλειοδότησαν ποιος θα κάνει την πιο εμπρηστική δήλωση, ποιος θα ξεσηκώσει περισσότερο τα πλήθη, ποιος θα διεγείρει περισσότερο το μίσος, κι όλα αυτά γιατί; Για το ποδόσφαιρο! Κι όλα αυτά σε μία χώρα με τόσα προβλήματα και τόσες σοβαρές εξωτερικές απειλές!
Δεν υπάρχει σωτηρία λέμε!
Κ.Λ.


Απαράδεκτο
Ξεπεράστηκε ο κίνδυνος υποβιβασμού την ομάδας μας και του ΠΑΟΚ μετά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει μόνο μείωση βαθμών. Ωστόσο ο θόρυβος που προκλήθηκε δεν λέει να κοπάσει. Μέσα σε λίγες μέρες ζούμε σε συνθήκες διχασμού, έχουμε διαχωριστεί σε Βόρειους και Νότιους και εξαναγκαζόμαστε να ανεχτούμε όλη την υποκουλτούρα και την φρασεολογία των γηπέδων. Είναι απαράδεκτο να κλυδωνίζεται, να σπαράσσεται η χώρα για το ποδόσφαιρο και να ευτελίζεται η πολιτική ζωή. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν όλα αυτά ιδιαίτερα την στιγμή που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε σοβαρές απειλές από τους γείτονές μας και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όχι διχασμένοι. Να θέτουμε για επουσιώδη ζητήματα σε κίνδυνο όσα έχουμε κερδίσει για να κερδίζουν κάποιοι…
Μ.Ξ.


Που είναι ο Αντώνης Σαμαράς;
Από την ψήφιση της τροπολογίας για το ποδόσφαιρο απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς.
Από την ψήφιση προέδρου της Δημοκρατίας επίσης απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς.
Και στις δύο ψηφοφορίες δήλωσε ότι απουσιάζει στις Η.Π.Α. Τυχαίο; Ή μήπως πήρε τον ομματιών του για να μην έλθει σε ρήξη με τις επιλογές της κυβέρνησης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πάντως έχει φουντώσει η φημολογία ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις Σαμαρά – Μητσοτάκη ιδιαίτερα για το θέμα της επιλογής της Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Ίδωμεν…
Μ.Ξ.


2η Έκθεση Μικρών Οινοποιών Ελλάδας
Την ετήσια έκθεσή του διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2020, στο The Hub Events, ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας. Η έκθεση παραμένει πιστή στο ραντεβού της με 46 οικογενειακά οινοποιεία από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη και από την Κεφαλονιά μέχρι την Πάτμο. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέα κρασιά, παλιές σοδιές, πειραματικές οινοποιήσεις από μικρά, ξεχωριστά οινοποιεία, που αναβιώνουν και εξελίσσουν σπάνιες και ξεχασμένες ελληνικές ποικιλίες.
Για πρώτη φορά, στην έκθεση συναντιούνται δύο Masters of Wine. Ο Marc Andrew MW (ιδρυτής του περιοδικού «Noble Rot» και του ομώνυμου βραβευμένου wine bar/restaurant του Λονδίνου) θα ανοίξει τις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης του ΣΜΟΕ με την ομιλία του «Small is beautiful» και θα τις ολοκληρώσει ο Γιάννης Καρακάσης MW (ιδρυτής του blog karakasis.mw και του 50 Great Greek Wines) με ένα master class τυφλής δοκιμής 12 κρασιών με τίτλο: «Όλα τα κρασιά είναι blends;».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της FedHATTA (Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτορείων Ελλάδας). Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο www.smoe.com.gr.


Η πρόταση του Μητροπολίτη
dimokritos 1Ας είμαστε ειλικρινείς. Λίγους ανθρώπους έχουμε στον τόπο μας που έχουν ιδέες και τις καταθέτουν προς υλοποίηση. Ιδέες πρακτικές, λογικές και εφαρμόσιμες. Ιδέες για τον τόπο που ζούμε και θα συνεχίζουν να ζουν και τα παιδιά μας.
Αυτές επομένως τις ιδέες οφείλουν αυτοί που τις λαμβάνουν, π.χ. Δήμοι, Αντιπεριφέρεια, Περιφέρεια, να τις αγκαλιάζουν και σταδιακά να τις προχωρούν προς υλοποίηση.
Πρόσφατα, ως εκ τούτου, υπήρξε η ιδέα που προήλθε από τον Μητροπολίτη μας. Ο οποίος πρότεινε το αυτονόητο. Να στηθεί ένας ανδριάντας στην είσοδο του νομού και της πόλης, του μεγάλου τέκνου, του Αβδηρίτη Δημόκριτου.
Η ιδέα ερρίφθη, όμως δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση για τη συνέχειά της, για το ενδιαφέρον, εάν υπήρξε.
Ας μην αφεθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία να προβληθεί η Ξάνθη, τα Άβδηρα και ο Δημόκριτος.
Περιμένουμε να μάθουμε, ν΄ακούσουμε κάτι σχετικό ότι η ιδέα- πρόταση του Μητροπολίτη μας πως βρήκε ευήκοα ώτα.
Γ.Δ.


Η εκδήλωση των Ποντίων
Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Συλλόγους του Νομού αλλά και από τους παλαιότερους. Μάλιστα είναι ίσως ο μοναδικός που διαθέτει ιδιόκτητο πολυόροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης.
Οι δραστηριότητες και οι Πολιτιστικές του δράσεις πολλές και ποικίλες που διαχρονικά καλύπτουν ολόκληρο το έτος.
Διατηρεί διάφορα τμήματα, συνεχίζει και διδάσκει την παράδοση των χορών (περίπου 57 διαφορετικών), της λύρας, και γενικώς αποτελεί θεματοφύλακα των Ποντιακών Παραδόσεων που μεταβιβάζει από γενιά σε γενιά ·πολλά χρόνια τώρα.
Η πρόσφατη λοιπόν εκδήλωση βράβευσης των διακριθέντων μαθητών που έγινε θεσμός, σηματοδοτεί τη στενή σχέση των Ποντίων με τα γράμματα όπου έχουν διακριθεί χιλιάδες άνδρες και γυναίκες.
Παράλληλα τιμήθηκε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ο οποίος αποτελεί πλέον επίτιμο μέλος της Ποντιακής οικογένειας.
Οι Πόντιοι, όπως και οι Κρητικοί με τους οποίους ταιριάζουν αρκετά, έχουν κυρίαρχο στοιχείο τους την οικογένεια, τη λύρα και τους χορούς τους. Τα επιτραπέζια ποντιακά τραγούδια αποτελούν αριστουργήματα της λαϊκής έκφρασης για τη ζωή, την αγάπη, τον θάνατο, τον ξεριζωμό.
Αυτά όλα ήρθαν στον νου όταν πρόσφατα παρακολούθησα την όμορφη και συγκινητική γιορτή στη ΛΑΦ. Όταν οι νέοι και νέες ήταν εκεί, υπερήφανοι συνεχιστές μιας ξεριζωμένης φυλής με ιστορία χιλιάδων χρόνων.
Τιμή στους εθελοντές μέλη του Συλλόγου. Σε όλους!
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…