Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

0

Πίτες θα κοπούν;
Περιμένουμε να πληροφορηθούμε τις ημερομηνίες που οι διάφορες δημοτικές παρατάξεις θα κόψουν τις πίτες τους. Εντός πόλης Ξάνθης και στην Περιφέρεια βέβαια σε Άβδηρα και Τόπειρο.
Εθιμικά λοιπόν και εν αναμονή των ημερομηνιών.
-Μόνον να προσέξουν στις ημερομηνίες να μην συμπέσουν…
Γ.Δ.


Πού φθάσαμε;
Η είδηση στην καλή Εφημερίδα της Κρήτης «Χανιώτικα Νέα». Τι λέει η είδηση; Σε χωράφια στα Χανιά οι καλλιεργητές Αβοκάντο τοποθετούν κάμερες σε… ρόλο αγροφύλακα.
Γιατί αυτή η απόφαση; Διότι υπάρχουν κλέφτες αβοκάντο που έχουν ρημάξει τις καλλιέργειες.
Μάλιστα πρόσφατα συνελήφθη 27χρονος ο οποίος ο αθεόφοβος, αφαίρεσε σχεδόν τρεις τόνους αβοκάντο από ξένα χωράφια συνολικής αξίας 8.000 ευρώ.
Γ.Δ.


Κίνηση στην αγορά
Θετικά ξεκίνησε η κίνηση στην αγορά λόγω των χειμερινών εκπτώσεων. Ρούχα και παπούτσια σε υψηλά ποσοστά που εντυπωσιάζουν τους καταστηματάρχες.
Βέβαια είμαστε στην αρχή και οι ενδιαφερόμενοι για αγορές ψάχνουν από νωρίς τις ευκαιρίες στα νούμερά τους.
Όπως και να’ χει όμως η κίνηση υπάρχει κι αυτό είναι θετικό για την αγορά.
Γ.Δ.


Δίγλωσση ποιητική συλλογή
Εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σπανίδης η πρώτη δίγλωσση ποιητική συλλογή της νεαρής τελειόφοιτου του ΤΕΦ, Νιλγκιούν Τουρσέν  Ογλού, με τον τίτλο «Βουβές Κραυγές…», η οποία περιλαμβάνει ποιήματα και στην Ελληνική και στην Τουρκική γλώσσα. Η Νιλγκιούν είναι ερευνήτρια της Πομακικής γλώσσας και κουλτούρας και όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «μέσα από τα ποιήματα αυτά θα γνωρίσετε πως περιγράφεται μία σχέση ειλικρίνειας η οποία μπορεί να προκαλέσει αδιάλυτες πληγές στην ανθρώπινη ζωή».
Γ.Δ.


Τούρκοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι
Αυτή είναι η σειρά των τουριστών που έρχονται στην Περιφέρειά μας. Πρώτοι οι Τούρκοι που φέτος μπορεί να φτάσουν και το εκατομμύριο εάν βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα, οι Βούλγαροι ως κοντινοί γείτονες και οι Ρουμάνοι.
Οι τελευταίοι «ανακάλυψαν»  την Ελλάδα, τους άρεσε και έρχονται οδικώς και αεροπορικώς. Οι ερχόμενοι οδικώς καταλύουν στην Περιφέρειά μας και απολαμβάνουν θάλασσα και ήλιο συν φαγητό.
Βέβαια για όλους ισχύει και μια άλλη παράμετρος ιδιαίτερα σοβαρή κι αυτή δεν είναι άλλη από το πνεύμα φιλοξενίας προς όλους που εκφράζουν οι Έλληνες απέναντί τους.
Οι άνθρωποι αυτοί, Τούρκοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, έρχονται νοιώθοντας ασφαλείς στη χώρα μας, σεβασμό και φιλικό κλίμα.
Γ.Δ.


Στο Νεπάλ με ποδήλατο ο Ευμορφίδης
Ο επιχειρηματίας της COCO MAT Πωλ Ευμορφίδης, γνωστός για την περιβαλλοντική του ευαισθησία, ξεκίνησε την Τετάρτη το μεγαλύτερο σε διάρκεια, αλλά και σημασία ταξίδι της ζωής του, με «συνοδοιπόρο» το WWF Ελλάς και με κεντρικό σύνθημα “Move for Nature: Challenge yourself- Save your planet” (Κινητοποιήσου για τη Φύση, Βάλε σε δοκιμασία τον εαυτό σου, Σώσε τον πλανήτη).
Έχοντας ως στόχο την αφύπνιση των πολιτών γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του έργου του WWF Ελλάς, ο Πωλ Ευμορφίδης θα διανύσει με ένα ξύλινο ποδήλατο μια απόσταση 7.500 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από την Αθήνα. Μέσα σε 3 μήνες, θα διασχίσει συνολικά 8 διαφορετικές χώρες, με τελικό προορισμό το Νεπάλ, απ’ όπου και θα ξεκινήσει για να ανέβει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων !
Γ.Δ.


Τι κρίμα αλήθεια
Άραγε θεωρούν πως πρόκειται για σοβαρή η ερώτηση που υποβλήθηκε από την αντιπολίτευση για το πόσο κόστισε ο στολισμός της πόλης τα Χριστούγεννα;
Αν το θεωρούν κάνουν λάθος. Ας βγουν να ρωτήσουν τον κόσμο κι ας ακούσουν τι έχει να τους πει. Τότε ίσως αντιληφθούν πως πρέπει να πάψουν αυτού του είδους την αντιπολιτευτική τακτική διότι τους εκθέτει.
Μάλιστα, αυτοί οι ίδιοι που σήμερα διαμαρτύρονται γιατί ξοδεύτηκαν χρήματα για τον στολισμό (που θα μείνει χρόνια βέβαια), θα διαμαρτύρονταν εάν δεν είχε σωστή εορταστική εμφάνιση η πόλη.
Τελικά, μονά-ζυγά δικά τους και με παράλογη γκρίνια. Αντιπολίτευση πολύ χαμηλού επιπέδου και στόχευσης.
-Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Μια επιστολή
Η λίστα μας εστάλη ηλεκτρονικά από συμπολίτη μας με μια σύντομη αναφορά. Γράφει: Οι δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο Ξάνθης είναι επτά με τους εξής επικεφαλής και με τον παρακάτω διαχωρισμό που αξίζει να τον αναφέρουμε.
«Λοιπόν, Τσέπελης, Βογιατζής προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ Δημαρχόπουλος, Μελισσόπουλος και Χατζηθεοδώρου είναι εκπαιδευτικοί. Παπαχρόνης και Λύρατζης του δημοσίου τομέα, ο πρώτος στο ΔΠΘ και ο τελευταίος εργαζόμενος στη Νομαρχία.
Άρα, πέντε του δημοσίου, δύο προερχόμενοι από τον ιδιωτικό.
Συμπέρασμα: Έτσι εξηγείται ότι οι τρεις έχουν συμφωνία απόψεων και κοινή πορεία στην αντιπολιτευτική τους διαδρομή στο Δημοτικό Συμβούλιο».
-Τα συμπεράσματα της επιστολής δικά σας αγαπητοί συμπολίτες.
Γ.Δ.


Το θέμα της εβδομάδας
Κι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης δοκιμάζεται από την κλιματική αλλαγή, η γειτονιά μας απειλείται με γενική σύρραξη και η Τουρκία έχει μπει μέσα στην αυλή μας και μας απειλεί, εμείς ασκούμαστε στην αγαπημένη μας συνήθεια: ξιφουλκούμε για θέματα που όλες οι πολιτισμένες χώρες έχουν λύσει προ πολλού και επιχειρηματολογούμε για να αποδείξουμε τα αυτονόητα.
Το θέμα της εβδομάδας είναι αν μπορεί να σκοτωθεί ένας άνθρωπος αν του ρίξεις έναν τσιμεντόλιθο 6 κιλών στο κεφάλι, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως όχι, κόντρα σε κάθε κοινή λογική, υπερασπιζόμενοι μάλιστα το δικαίωμα κάποιου να πετάει από ιδεολογία τσιμεντόλιθους στο κεφάλι των αστυνομικών. Μαζί μ’ αυτούς φαίνεται πως συντάσσονται και Έλληνες δικαστές οι οποίοι παρέπεμψαν με πλημμελήματα αυτούς τους παλικαράδες των Εξαρχείων. Ρίχνοντας έτσι νερό στον κύκλο της βίας που συνεχίζεται για 40 και πλέον χρόνια. Με τους ίδιους και τους ίδιους μπαχαλάκηδες να συλλαμβάνονται, να αφήνονται ελεύθεροι και να συνεχίζουν τις δολοφονικές τους επιθέσεις και την γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας.
Η κοινωνία, τόσο στις εκλογές όσο και στις δημοσκοπήσεις έχει δείξει την ισχυρή της θέληση να αντιμετωπιστεί το έγκλημα, που πλήττει συνταγματικά δημοκρατικά της δικαιώματα, την περιουσία, την ελεύθερη διακίνησή, ακόμα και τη ζωή, από τις συγκεκριμένες ομάδες που κρύβονται πίσω από ιδεολογικές καταβολές και κουκούλες. Είναι καιρός να σταθούν όλοι στο ύψος τους και να σταματήσει αυτή η χώρα να κυνηγάει την ουρά της. Να πάμε παρακάτω και να ασχοληθούμε επιτέλους με τα σοβαρά ζητήματα που θα έπρεπε κανονικά να μας απασχολούν.
Κ.Λ.


Η αυτοκριτική κάνει καλό
Ωσάν «μετανοημένες Μαγδαληνές» ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι στην συνεδρίαση της Τρίτης μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της προηγούμενης μέρας όπου παρά πολλοί σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις έδειξαν τον πολύ κακό εαυτό τους. Πρώτος ξεκίνησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Μπούτος που δήλωσε ότι η εικόνα που παρουσίαζε το συμβούλιο και όλες αυτές τις προσβολές που άκουσε για το πρόσωπό του τον κράτησαν άυπνο όλη νύχτα.  Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο χαρακτηρισμό «άχρηστο» που τον απέδωσε στον Γ. Χατζηθεοδώρου ο ίδιος όμως αρνήθηκε ότι τον αποκάλεσε έτσι. Σε κάθε περίπτωση δικαίως ο πρόεδρος έμεινε άυπνος γιατί φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εικόνα που παρουσιάζει το δημοτικό συμβούλιο. Στην προσπάθειά του να φανεί αρεστός σε όλους και να είναι μετριοπαθής, πολλές φορές στερείται της ενδεδειγμένης πυγμής να εφαρμόσει τον Κανονισμό με αποτέλεσμα να επικρατεί μπάχαλο. Αυτοκριτική όμως έκανε και ο κ. Μελισσόπουλος που ανακάλεσε για τα όσα είπε εναντίον του κ. Φανουράκη. Επίσης ο κ. Παπαχρόνης εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε πως δεν το εννοούσε όπως ακούστηκε που αποκάλεσε τον δήμαρχο «γυρολόγο» επισημαίνοντας ότι το έκανε για να προστατεύσει τη δημόσια εικόνα του.
Η αυτοκριτική είναι καλή και είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας αρκεί να μην μένει στα λόγια αλλά να γίνει οδηγός στο να αποκτήσει ένα εύρυθμο βηματισμό το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης κάτι που είναι αναγκαίο για την λειτουργία του δήμου αλλά και την βιολογική και ψυχική υγεία των συμβούλων και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις συνεδριάσεις.
Μ.Ξ.  


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…