Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

0

Η Γεννηματά στην Κομοτηνή
Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου θα έρθει στην γειτονική Κομοτηνή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά θα παραστεί στην κοπή της βασιλόπιτας που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα  μιλήσει στη Λέσχη Κομοτηναίων στις 8 η ώρα.
Γ.Δ.


Ενδοσυριζαϊκές τριβές
Οι μπηχτές και τα καρφιά δίνουν και παίρνουν στο Συριζαϊκό στρατόπεδο. Προφανώς και δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Βασική αιτία αυτών είναι… η αντιπολίτευση.
Μακριά από την εξουσία και τα ωραία της, αρχίζουν οι γκρίνιες, οι διαφωνίες που είχαν «ξεχαστεί» ή παραμεριστεί.
Τώρα όλα είναι στη φόρα και κυρίως η κριτική στον γραμματέα της Νομαρχιακής Χατζηθεοδώρου.  Οι χθεσινοί «κολλητοί» έχουν πλέον ψυχρανθεί, έχουν άλλους στόχους και ψάχνουν ρόλους που δεν είναι και εύκολο στην παρούσα χρονική περίοδο.
Η ήττα στοίχησε περισσότερο στον Στάθη Γιαννακίδη και λιγότερο στο Γρηγόρη Στογιαννίδη, ενώ μείωσε και τα μεγαλεία του Γραμματέα.  Όλα μιας εκλογικής αποτυχίας που δύσκολα θα διορθωθεί.
Γ.Δ.


Κορωνοϊός ή Κορονοϊός
Ο ιός που πρόσφατα ταλαιπωρεί την Κίνα και αρχίζει να εξαπλώνεται σταδιακά έχει κι αυτός όνομα· και μ’αυτό έχει γίνει «διάσημος».
Προστρέξαμε λοιπόν σε πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη και σας μεταφέρουμε τη δική του γνώμη που βέβαια είναι τεκμηριωμένη όπως πάντα.
Ο κ. Μπαμπινιώτης λοιπόν μας λέει πως η σωστή γραφή είναι Κορωνοϊός ή Κορονοϊός, με ορθότερο το πρώτο, ως προερχόμενο από την κορώνα κι όχι το μη σωστό κορόνα που όμως γράφεται.
Κορωνοϊός ή Κορονοϊός λοιπόν το σωστό για τον ιό που έχει βάλει σε μεγάλο μπελά όλον τον κόσμο.
Γ.Δ.


Ενθύμιον Τεκέ (Εύμοιρο) το 1926. Ο πατέρας με την Αρμόνικα (Αρχείο Στ. Χρηστίδη)


Μήπως να εφαρμοστεί στους δήμους η «Ημέρα του Δημότη»
Η πρόταση έχει πατρότητα από συμπολίτη που πρόσφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών. Τηλεφώνησε και πρότεινε να δημοσιοποιήσουμε την ιδέα του η οποία εάν εφαρμοστεί θα βοηθήσει τους ίδιους τους δημάρχους.
Προτείνει λοιπόν ο αγαπητός συμπολίτης να υπάρχει μια ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία από το πρωί μέχρι το μεσημέρι ο δήμαρχος θα δέχεται και θ’ ακούει τους συμπολίτες του. Θ’ ακούει τις ιδέες τους, τα παράπονά τους, τις προτάσεις τους, τις επισημάνσεις τους ως προς κάτι στραβό. Γενικά, θα συζητάει πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους.
Με τον τρόπο αυτό, ο δήμαρχος θα έρχεται σε επαφή με τους δημότες του, αλλά τις υπόλοιπες ημέρες απερίσπαστος θα ασχολείται με τα θέματα του δήμου που απαιτούν συναντήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους συνεργάτες του και άλλα καθαρά υπηρεσιακά.
Είναι μια πρόταση. Η απόφαση είναι στα χέρια των δημάρχων.
Γ.Δ.


Για την Ραμσάρ
Ένα θέμα που πονάει τον τόπο έθιξε με επιστολή του ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης. Το θέμα της συνθήκη Ραμσάρ που είναι πολύ γνωστή στο νομό μας κυρίως από τις απαγορεύσεις της και κάποια εποχή έχει ταυτιστεί με «τροχοπέδη» ανάπτυξης. Απ’ την άλλη βέβαια μπορεί να αποτελεί και άλλοθι για κάποιους πολιτικούς που δεν έχουν αξιοποιηθεί οι παραλίες μας. Σε κάθε περίπτωση η Ραμσάρ που έχει θεσπιστεί το 1972 για την προστασία των υγροβιότοπων όπως και η Natura 2000 είναι πεπαλαιωμένες συνθήκες και χρειάζονται επικαιροποίηση γιατί στο μεταξύ μας βρήκε η κλιματική αλλαγή και έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Το ζητούμενο είναι όμως τι τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν; Μήπως προς το αυστηρότερο για την προστασία του περιβάλλοντος;
Οπότε τότε φτάσουμε να πούμε ότι «βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας»!
Μ.Ξ.


Τι είναι ο Πολιτισμός
Το τι ακριβώς είναι ο Πολιτισμός το έγραψε πρόσφατα με δυο άρθρα του ο γνωστός συμπολίτης μας Θανάσης Μουσόπουλος.
Άνθρωπος με πνευματικό έργο μεγάλο και ουσιαστικό, με προσφορά πολύχρονη με πράξεις στην ΦΕΞ, συγγραφέας και ποιητής καταξιωμένος.
Όσοι ενδιαφέρονται έστω και τώρα να εντρυφήσουν στο ερώτημα «Τι είναι ο Πολιτισμός» μπορούν να ανατρέξουν στην Εφημερίδα μας. Θα μάθουν πολλά.
Εμείς σήμερα θα πούμε δυο κουβέντες έτσι διευκρινιστικές όπως ότι ο Πολιτισμός δεν περιορίζεται μεταξύ ψυχαγωγίας και διασκέδασης.
Προηγούνται άλλα πολλά κι ακολουθούν αυτά. Και βέβαια Πολιτισμός δεν είναι δημόσιες σχέσεις.
Γ.Δ.


Είναι θέμα
Δεν επιθυμώ να γίνω μάντης κακών, απεναντίας έχω την κάθε καλή πρόθεση, όμως το όλο κλίμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μάλλον δεν ευνοεί εφησυχασμό.
Είναι ένα θέμα το πώς θα ηρεμήσουν τα πνεύματα, εάν το κλίμα της έντασης χαμηλώσει κι αυτό διότι διαταράχτηκε πάρα πολύ.
Δύο μεγάλες ομάδες συγκρούονται και το κόστος από την σύγκρουση μεταφέρεται στο ίδιο το ποδόσφαιρο με ενδιάμεσους τους οπαδούς των ομάδων που βρίσκονται στα κάγκελα.
Έτσι, αντί να υπάρξει ηρεμία, χαρά και απόλαυση ενός ωραίου και εντυπωσιακού αθλήματος όπως είναι μια ποδοσφαιρική συνάντηση, εμείς εδώ στη χώρα μας είμαστε σε αντιπαράθεση, σε συγκρούσεις, στρατούς και χούλιγκανς.
Αφήσαμε το θέαμα και την ομορφιά κι ασχολούμαστε με τη βία και το μίσος.
Γ.Δ.


Το Ευρωκοινοβούλιο είπε “αριβεντέρτσι” στους Βρετανούς

Εγκρίθηκε με ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., επικυρώνοντας το συναινετικό διαζύγιο, σε μια ημέρα, γεμάτη συγκίνηση δάκρυα και θλίψη.
«Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά», είπε συγκινημένη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη τελευταία φορά στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, λίγο πριν το οριστικό διαζύγιο, «θα μας λείψετε»…
Το Brexit είναι «μια αποτυχία της Ένωσης», τόνισε ο Βέλγος αρχηγός των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ενθαρρύνοντας για μια μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, απελευθερωμένη από κανόνες ομοφωνίας και παρεκκλίσεις.
“Με λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι ένα μέλος της ΕΕ, συνεργάτης και φίλος της ΕΕ έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την οικογένειά μας”, δήλωσε ο Ιταλός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σάσσολι “Τα πενήντα χρόνια ολοκλήρωσης δεν μπορούν εύκολα να αποδομηθούν. Αγαπητοί Βρετανοί φίλοι, στην ιταλική γλώσσα η λέξη addio είναι πολύ οριστική λέξη, γι `αυτό μαζί με όλους τους συναδέλφους μου λέω μόνο arrivederci”.
O αποχαιρετισμός των Ευρωβουλευτών στη Βρετανία έκλεισε με πολλά δάκρυα και ένα τραγούδι. Από απόψε τα μεσάνυχτα η Βρετανία  θα είναι και τυπικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης…


 «Μύλος» με τη χρήση μουσικής
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το ζήτημα με τα πνευματικά δικαιώματα. Απ’ την μια οι δημιουργοί που μετά το σκάνδαλο και την διάλυση της ΑΕΠΙ δεν μπορούν να συμφωνήσουν και να συστήσουν ένα φορέα που να τους εκπροσωπεί. Απ’ την άλλη οι χρήστες, όλοι αυτοί που κάνουν χρήση μουσικής ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου που μετά την ΑΕΠΙ άλλοι πήγαν στον φορέα ΕΥΕΔ που δημιουργήθηκε ως μεταβατική κατάσταση και άλλοι στην «Αυτοδιαχείριση», ιδιωτική εταιρεία μετά από τη συμφωνία που έκαναν τα επιμελητήρια. Όμως οι άδειες που πήραν από την ΕΥΕΔ ισχύουν μέχρι τις 4/6/2020 και μετά θα βρεθούν στον αέρα. Βέβαια ζητούμενο παραμένει ποιος θα τους ελέγξει αφού στο ζήτημα αυτό ισχύει το «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα». Το δε υπουργείο Πολιτισμού στέκει στην μέση αμήχανο και προσπαθεί να βρει τρόπο να διευθετήσει τα πράγματα ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…