Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

0

Μια κομβικής σημασίας συμφωνία
Μια κομβική στιγμή με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία με οικονομικό, ενεργειακό και πολιτικό εκτόπισμα  για την χώρα μας είναι η υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Επισφραγίστηκε μια συμφωνία που από πολιτικής άποψης αποτελεί εχέγγυο ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου και αποτελεί αντιστάθμισμα της προσπάθειας της Τουρκίας να επιβάλλει την δική της ατζέντα με την συμφωνία της Λιβύης που τάραξε τα νερά της Μεσογείου. Η συμφωνία για τον αγωγό με άρθρο της διασφαλίζει και δεσμεύει με συνεργασία τις  χώρες – μέλη σε περίπτωση που κινδυνεύει η υλοποίηση του εγχειρήματος.  Στην συμφωνία αναμένεται να προσχωρήσει και η Ιταλία καθώς μέσω αυτής θα γίνεται η τροφοδοσία με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορική στιγμή.
Μ.Ξ.


Δίσεκτο το 2020
Η νέα χρονιά άρχισε ήδη να μετρά μέρες και ως δίσεκτη έχει και πιο πολλές. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αγχώνονται για το αν θα είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες, αφού το νέο έτος είναι δίσεκτο και αυτομάτως θεωρείται από πολλούς “γρουσούζικο”. Δίσεκτα χαρακτηρίζονται τα έτη που έχουν 366 μέρες αντί για 365 που είναι το “καθιερωμένο”. Αυτό συμβαίνει γιατί η ετήσια περιφορά της γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 μέρες, αλλά 365 μέρες, 6 ώρες, 9 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα παραπάνω κατά μέσο όρο.
Σκοπός της ύπαρξης των δίσεκτων ετών είναι να εναρμονιστεί το τροπικό έτος με το καθημερινό-πολιτικό έτος των ημερολογίων, με απλά λόγια να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου να έχουμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα όπως συνέβη στα Ρωμαϊκά χρόνια (600 π. Χ.) και οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που έκαναν την …διόρθωση. Σ΄ότι αφορά την «γρουσουζιά» μάλλον είναι ρωμαϊκή λαϊκή δοξασία καθώς οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Φεβρουάριο μήνα της εξιλέωσης κι ότι τότε κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ο Άδης, ο οποίος μοίραζε δεινά στη δύστυχη ανθρωπότητα.
Μ.Ξ.


 «Ένα εκατομμύριο επισκέπτες»
Δεν σας κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα ακούγοντας τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου για τον αριθμό των επισκεπτών στην ετήσια γιορτή του Μύλου των Ξωτικών που χρόνια τώρα γιορτάζεται στα Τρίκαλα.
Λοιπόν, ο δήμαρχος μίλησε ότι τις εκδηλώσεις και τα περίπτερα φέτος επισκέφτηκαν ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τον πραγματικό αριθμό των επισκεπτών, όμως και λιγότεροι κατά πολύ να είναι, πάλι η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη και οι επισκέπτες πάρα πολλοί και οι γιορτές έχουν πανελλήνια αναγνώριση και αναφορά.
Με την ευκαιρία θυμάμαι μια τοπική εφημερίδα η οποία τελείως αυθαίρετα είχε υπολογίσει τον αριθμό των επισκεπτών στο Ξανθιώτικο καρναβάλι σ’ ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
Νούμερο αυθαίρετο και ιδιαίτερα υπερβολικό που ούτε η Πάτρα προσεγγίζει.
Γ.Δ.


Από Πολιτισμού άρξασθαι
Ο τίτλος σημαδιακός του σχολίου μας διότι ο Πολιτισμός είναι η βάση στην οποία χτίζεται το μέλλον των λαών και εν γένει η επιβίωσή τους.
Έτσι, κορυφαίοι των γραμμάτων οι Τίτος Πατρίκιος, ποιητής και Κώστας Γεωργουσόπουλος θεατρικός κριτικός. Στους δύο πνευματικούς άνδρες επεδώθησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Πρ. Παυλόπουλο τα παράσημα του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.
Και όντως αποτελούν τιμή για τα ελληνικά γράμματα, οι δύο βραβευθέντες. Ο ένας ποιητής αναγνωρισμένος, και ο έτερος κριτικός κύρους, μεταφραστής, άνθρωπος κι αυτός της γραφίδας.
Άξιοι και οι δύο, έκαστος στο δικό του μετερίζι.
Γ.Δ.


Βραδιά πυροτεχνημάτων
Έθιμο παγκόσμιο με προϋπηρεσία πολλών χρόνων. Να εορτάζεται η υποδοχή του νέου χρόνου με καύση πυροτεχνημάτων.
Παντού, σ’ όλες τις πρωτεύουσες αλλά και τις μικρότερες πόλεις, τα πυροτεχνήματα είχαν την τιμητική τους, κυρίως τη βραδιά της υποδοχής του Νέου Χρόνου.
Το έθιμο τηρήθηκε και φέτος κι ανάμεσα στις πόλεις που το τήρησαν ήταν και η Ξάνθη. Έτσι, το βράδυ της γιορτινής υποδοχής στην πλατεία, τα πυροτεχνήματα στον ουρανό ήταν και πολλά αλλά και εντυπωσιακά!
Προηγουμένως ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος ξανθιωτών, γιόρτασαν με μουσική και τραγούδια τη νέα χρονιά, την οποία ΟΛΟΙ προσδοκούν πως θα’ ναι μια νέα, διαφορετική και καλύτερη χρονιά για το Δήμο, τους Δημότες.
Γ.Δ.


Εύκολες λύσεις;
Ας προσγειωθούν κάποιοι αιθεροβάμονες στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό. Κυρίς δε όσοι αφελώς πιστεύουν ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές επιτυχίας χωρίς δουλειά και προσπάθεια.
Απεναντίας, η ζωή έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Με ευκολία κερδίζει κανείς την αποτυχία, όχι την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Συνομιλώντας προχθές με τον αντιδήμαρχο Πάνο Αμβροσιάδη, αυτά ακριβώς τα πράγματα μου ανακοίνωσε, πως ο δήμος θα προχωρήσει στη δημιουργία δύο νέων Παιδικών Σταθμών.
Ο πρώτος στη θέση του 1ου που έχει πάψει να λειτουργεί και θα γκρεμιστεί και ο δεύτερος σε άλλο σημείο της πόλης.
Για να προχωρήσουν όμως οι δύο αυτές ουσιαστικές παρεμβάσεις, θ’ απαιτηθούν να ξεπεραστούν μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών. Όπερ σημαίνει δουλειά και τρέξιμο.
Δηλαδή εύκολα δεν γίνεται κάτι. Οι λύσεις απαιτούν μεγάλες προσπάθειες, γιατί δομήθηκε από την αρχή άσχημα το κράτος.
Γ.Δ.


Τα καλύτερα είναι μπροστά
Εντός του 2020, έστω στην αρχή αυτού.
Το ταξίδι ξεκίνησε, το καράβι ταξιδεύει ήδη στη θάλασσα της νέας χρονιάς.
Εάν το ταξίδι αυτό θα’  ναι ήρεμο ή θα’ χει φουρτούνες, σημασία έχει να είμαστε καπετάνιος και πλήρωμα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Το τι θα μας επιφυλάξει το ταξίδι, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε από την αρχή.
Αισιοδοξούμε όμως, τοπικά και εθνικά, από τα πρώτα δείγματα του 2019, πως μας περιμένει ένα ταξίδι με προορισμό σωστό, με θάλασσα ήρεμη χωρίς μεγάλες φουρτούνες, με την ελπίδα πως τα καλύτερα είναι μπροστά.
Γ.Δ.


Μία πρόταση
Αρχή της νέας χρονιάς πλέον, οι γιορτές και τα πανηγύρια τελείωσαν, μένουν κάτι μικρότερες στο τελείωμα και πλέον η ζωή μπαίνει σε έναν άλλο ρυθμό, αυτόν της κανονικότητας.
Έτσι κι εμείς, αφήνουμε σιγά-σιγά το γιορτινό κλίμα και προτείνουμε προς τη δημοτική αρχή της πόλης να λάβει υπ’ όψιν της, όπως και οι άλλοι δύο δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου, την ένταξη του Ποδηλάτου στη ζωή των δήμων τους.
Γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο, απεναντίας. Χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις σοβαρές, κυρίως στην πόλη της Ξάνθης. Όμως επιμένουμε, αυτό σιγά-σιγά μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει. Πρέπει η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη να καθιερωθεί.
Γ.Δ.


Ο λαϊκισμός είναι εδώ
Έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να σπαταλά χρόνο την ίδια στιγμή που κρίσιμα θέματα
βρίσκονται στο προσκήνιο; Φαίνεται πως έχει, αλλιώς δεν εξηγείται ο διχασμός με την πρώτη ευκαιρία. Ή τελικά φαίνεται ότι γίνεται λάθος ιεράρχηση των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν.
Ούτε τα εθνικά θέματα, ούτε η αστυνομοκρατία και οι εκτός νομιμότητας ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ, ούτε καν το γεγονός ότι η οικονομία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο, συγκινούν ιδιαίτερα τους πολίτες. Σύμφωνα με επικοινωνιολόγους, ο βαθύς διχασμός της ελληνικής κοινωνίας, σε σημείο που να επανέρχονται σκηνικά και ρητορικές Εμφυλίου, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έξαρση του λαϊκισμού.
Ο κόσμος έχει εθιστεί στην εύκολη κριτική, ειδικά όταν έχει την ελευθερία να την κάνει στα social media. Η ανωνυμία και η ευκολία με την οποία οι πολίτες κρίνουν, βρίζουν, ρίχνουν ανάθεμα ή και αποθεώνουν, έχει μετατρέψει το Διαδίκτυο σε ρωμαϊκή αρένα χωρίς κανόνες.
Και το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο δεν δείχνει να εξαλείφεται, μαζί με τη… δειλή επιστροφή στην κανονικότητα, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. Η οργή της πλατείας και του πεζοδρομίου, αυτή που σάρωσε τη χώρα από το 2010 μέχρι το 2015, γίνεται τώρα μίσος στο Facebook και το Twitter, και είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει στους δρόμους.
Από τη μια οι «αγανακτισμένοι» και από την άλλη οι «νοικοκύρηδες». Από τη μια οι υπερπατριώτες και απέναντι οι ανθέλληνες. Η χώρα σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζει παραλυτικές τάσεις εξαιτίας της διχαστικής λογικής που έχει επικρατήσει.
Γ.Δ.


Τι περιμένουμε το 2020;
Η χώρα υποδέχεται το 2020 σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που φανταζόμασταν πριν από μερικά χρόνια, όταν βλέπαμε μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Θεωρητικά και σημειολογικά, ίσως και ουσιαστικά, η κρίση έχει παρέλθει, η πολιτική αλλαγή σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και το ελατήριο κινείται αναγκαστικά προς τα πάνω.
Τι μπορούμε να περιμένουμε ως χώρα από το 2020; Πιθανότατα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία κανονικότητα χωρίς εκπλήξεις. Αυτό θα ήταν αρκετό, ειδικά αν συνυπολογίσουμε όσα ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Λογικά σημαντικές πολιτικές εξελίξεις δεν θα υπάρξουν αν και η χρονιά ξεκινά με σενάρια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην οικονομία η κυβέρνηση αισιοδοξεί σε βαθμό που σε κάνει να ανησυχείς. Εκτιμούν ότι θα σημειωθεί επενδυτική έκρηξη και θα διευρυνθεί ο δημοσιονομικός χώρος, ενώ παράλληλα οι εταίροι θα κάνουν με θετική διάθεση την κουβέντα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Τα εθνικά, εννοείται, θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, με την Τουρκία να κινεί επιθετικά τα πιόνια της στο ταμπλό της Ανατολικής Μεσογείου. Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» παραμένει πάντα ισχυρό, ενώ μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες για τη λήψη αποφάσεων που θα απαιτήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Πρόβλεψη; Η χρονιά δείχνει να έχει όλες τις προοπτικές για να κυλήσει, σε γενικές γραμμές, ήσυχα, ακόμα και ελαφρώς καλύτερα από το 2019. Αλλά όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, σωστά;
Κ.Γ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…