Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

0

Περιφράξτε τα χωράφια σας ρε!
Χθες στο σχόλιο για τις καταστροφές των άγριων αλόγων στην ορεινή περιοχή του νομού μας στα χωράφια των αγροτών, γίναμε δέκτες μιας έκπληξης.
Στις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης, τους πρότειναν κάτι μοναδικό. Δηλαδή, τους είπαν να περιφράξουν τα χωράφια τους!
Οι άνθρωποι που το είπαν αυτό, είναι πολλαπλώς άσχετοι. Ή δεν έχουν δει χωράφια στη ζωή τους ή δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτε από αγροτική ζωή.
Ρωτάμε: Άλογα ζωντανά έχουν δει; Ή μήπως μέσα από τα γραφεία τους τα βλέπουν ζωγραφιές μόνον…
-Χάθηκε η σοβαρότητα δυστυχώς…
Γ.Δ.


Η σχολική διαρροή
Συμφωνούμε και συγχαίρουμε την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου. Και της αξίζει ο έπαινος διότι τόλμησε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα και να ταρακουνήσει τα ακίνητα νερά.
Τι έκανε η κυρία υπουργός; Νομοθέτησε κάτι απλό, που χρόνια τώρα το έχουμε πει προφορικά και το γράφαμε για την σχολική διαρροή.
Έτσι, από δω και πέρα, την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν οικογένειες Ρομά (κυρίως) και άλλοι κάτοικοι της χώρας μας που έχουν παιδιά στην ηλικία δημοτικού και γυμνασίου, θα παίρνουν μόνον εφόσον τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο όλη την περίοδο.
Απλό, σωστό και δίκαιο. Δεν μπορεί το κράτος να σε πληρώνει για να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο και εσύ ο γονιός να μην το στέλνεις. Δεν το έστειλες, δεν  παίρνεις και  την ενίσχυση.
Γ.Δ.


Αυξήσεις στον ΟΤΕ
Μποναμάς από τη νέα χρονιά. Χωρίς καθυστέρηση μάλιστα.
Έτσι, νέες χρεώσεις για αστικές και υπεραστικές κλήσεις προς εθνικά δίκτυα μας χρεώνει ο ΟΤΕ και μάλιστα 20% παρακαλώ.
Βέβαια κάνοντας την αναγωγή του 0,15, αυτή η τιμή αυξάνεται και φθάνει σε 0,18 ανά λεπτό ομιλίας. Ούτε λίγο αλλά ούτε πολύ το λες αλλά το 20% ως ποσοστό αύξησης είναι σημαντικό στο σύνολο.
Γ.Δ.


1923 στην Παλιά Ξάνθη πρόσφυγες που τους εγκατέστησαν εκεί. (Αρχείο Στ. Χρηστίδη)


 Ο αλγόριθμος των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ
Ένα συνεχές ήξεις αφίξεις και να’ χαμε να λέγαμε και να κλαίγαμε είναι  η ανακοίνωση που εξέδωσαν 8 κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ. Κι ενώ έκαναν έκτακτη σύσκεψη στην Ξάνθη για να δουν τι θα κάνουν που έφαγαν πόρτα από την Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας και δύο τουλάχιστον πρόεδροι έσταζαν χολή κατά του Σάκη Λουκμακιά που είναι ως μέλος του ΣΕΚ στην Διεπαγγελματική (κι όχι μόνο) και τόνιζαν στο «Ε» ότι δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να τους εκπροσωπεί τώρα τα γυρίζουν. Ούτε λόγος για αυτό ούτε λόγος για την Ομοσπονδία που είπαν θα κάνουν για να έχουν λόγο όπως η Ομοσπονδία Θεσσαλών κτηνοτρόφων που συμμετέχει στην Διεπαγγελματική. Απλά εκθέτουν τα γεγονότα, υποστηρίζουν ότι προδόθηκαν εκ των έσω και δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη του Τυρνάβου το Νοέμβριο και μπλα μπλα μπλα…
Λες κι όλοι εμείς έχουμε ντέρτι να μάθουμε τα συνδικαλιστικά τους που είναι τόσο δυσνόητα που πιο εύκολα καταλαβαίνει κανείς έναν αλγόριθμο του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη παρά αυτά!
Το ζητούμενο είναι να μπορούν να υποστηρίξουν συνολικά την παραγωγή τους και να έχουν λόγο στην διαμόρφωση των τιμών και αυτό δεν μπορούν να το καταφέρουν αν δεν κάνουν συνεταιρισμούς γιατί τα συνδικαλιστικά όργανα δεν εκπροσωπούν και δεν μπορούν να διαχειριστούν την παραγωγή αλλά κάποια μέλη και επ’  ουδενί το σύνολο των κτηνοτρόφων.
Μ.Ξ. 


Σχολιάζοντας
Κάποιοι προφανώς από πρόθεση ή άγνοια ερμηνεύουν κάποια σχόλια της στήλης αυθαίρετα και κατά τη δική τους λογική.
Εάν δυσκολεύονται να τα ερμηνεύσουν, να το δεχτώ.
Εάν τα διαστρεβλώνουν σκόπιμα απαντώ: Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης είναι και ο σχολιασμός αποφάσεων και ενεργειών όσων βρίσκονται στον δημόσιο και δημοτικό χώρο ως κατέχοντες κάποιο αξίωμα.
Εμείς επιθυμούμε οι δημοτικές και πολιτικές παρατάξεις να εκφράζουν τις απόψεις τους. Όμως παράλληλα, εκφραζόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν την αντιπαράθεση, τις διαφωνίες επί των απόψεών τους. Τούτο απαιτεί η δημοκρατία.
Συνυπάρχουμε με διαφορετικές απόψεις, συζητούμε, διαφωνούμε, συναινούμε, προχωρούμε αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών και το ρόλο που επεφύλαξε το κυρίαρχο σώμα, η κοινωνία, ο λαός. Έτερον ουδέν.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό των ημερών
Εδώ και λίγες ημέρες οι φίλοι του ποδοσφαίρου και της μεγάλης τοπικής ομάδας μας, συζητούν για την τύχη της Ξάνθης εάν θα υποβιβαστεί κατηγορία ή θα της αφαιρεθούν βαθμοί για κάποιες τυπικές παραλείψεις.
Δεν είμαστε γνώστες της όλης ιστορίας και των παραλείψεων που είναι ανθρώπινο λάθος και συμβαίνει συχνά.
Πράγματι, σε πρώτη φάση ο διευθυντής της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας όπως και την χρηματική ποινή (πρόστιμο) 200.000 ευρώ.
Όπως κάθε ΠΑΕ, λειτουργεί με δύο άδειες – τη μία τη δίνει η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ (και αφορά τη συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα)  και την άλλη η ΕΕΑ (και αφορά τη συνολική λειτουργία της εταιρείας).
Το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ)  αναμένεται. Μέχρι τότε υπομονή.
Γ.Δ.


Βαρύ φορτίο η Αλήθεια
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι μια μεγάλη ιστορία και με τόσο ειδικό βάρος που πολύ δύσκολα κανείς την υπηρετεί ή την αντέχει. Οι περισσότεροι την επικαλούνται στις συζητήσεις τους και την αναφέρουν ως ιδιότητα προσωπική.
Μόνον η επίκληση δεν αρκεί διότι ακριβώς άλλο είναι να λες «θέλω την αλήθεια»  κι άλλο να μπορείς να την δεχτείς για σένα, για τις πράξεις σου, τις αποφάσεις σου.
Μάλιστα η έκφραση «εγώ λέω την αλήθεια» είναι μια ακόμη απόδειξη ότι λες αυτό που πρέπει, αυτό που δεν πληγώνει, που δεν θίγει τον άλλο. Κι αυτό, διότι γνωρίζεις πως τούτη η έρμη η «αλήθεια»  δύσκολα την αντέχει ο άλλος όπως κι εσύ ο ίδιος βέβαια.
Δεν θα προχωρήσουμε παραπέρα, κι ούτε θα πούμε ότι οι πολιτικοί ψεύδονται και άλλα τέτοια στερεότυπα. Κι αυτό διότι ο «λαός» σπανίως θέλει ν’ ακούσει την αλήθεια διότι προτιμάει το εύπεπτο ψεύδος. Κι όσο μεγαλύτερο ψέμα, τόσο περισσότεροι το πιστεύουν.
-Δύσκολη υπόθεση η αλήθεια, πολύ δύσκολη για όλους μας.
Γ.Δ.


Ζούμε με μύθους
Ελληνικό το φαινόμενο και διαχρονικό ανά τους αιώνες. Κατά πώς λέει και ο τίτλος, ζούμε με μύθους ως λαός, ως έθνος. Μας αρέσει όλη αυτή η δημιουργία μύθων, εξάλλου διάσημους παραμυθάδες είχαμε από την αρχαιότητα ακόμη. Κι αν από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, εμείς εκεί, ακλόνητοι συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα την μυθολογική μας ιστορία.
Πριν διακόσια και χρόνια, υπήρξε ο μύθος του ξανθού γένους. Ο οποίος μάλιστα έφθασε μέχρι τις μέρες μας παρά τα διάφορα παθήματα.
Υπαρκτός λοιπόν ο μύθος του ξανθού γένους που θα προασπιστεί το ελληνικό έθνος στο όνομα κάποιου ελληνορθόδοξου τόξου, η μοίρα του οποίου είναι να ρίχνει τα βέλη του στην Τουρκία, άλλοτε στις παλαιοθωμανικές και τώρα στις νεοθωμανικές της εκδοχές.
Η σχέση της Ρωσίας με τις παλαιοθωμανικές εκδοχές της Τουρκίας δεν είναι παρά δουλειά των ιστορικών. Αλλά για τη σχέση με τις νεοθωμανικές δεν έχει κανείς παρά να ρίξει μια ματιά στην επικαιρότητα. Όχι μόνο η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει και έναν προστάτη με πιο εκσυγχρονισμένους όρους, έναν μάνατζερ που μιλάει ρωσικά.
Η Ρωσία είναι αυτό που βρίσκει κανείς όποια πέτρα της τουρκικής δραστηριότητας και αν σηκώσει κανείς, πρώτα στη Συρία και τώρα στη Λιβύη. Είναι ο όγκος που αναπληρώνει το κενό που απεχθάνεται και η φύση και η πολιτική, που άφησαν οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Γ.Δ.


Το χάσανε στο μέτρημα – Το ηχητικό έσωσε την… τιμή του δήμου Ξάνθης
Ευτυχώς που ηχογραφούνται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και υπάρχουν αδιάψευστα πειστήρια γιατί με την χάβρα που επικρατεί είναι πολύ εύκολο να γίνονται λάθη που κοστίζουν και εκθέτουν τον δήμο. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του θέματος της έγκρισης της σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με τον δήμο Μύκης που αφορούσε ένα μηχανικό ώστε να επιβλέπει έργα του δήμου για 12 μήνες. Το θέμα απαιτούσε 21 ψήφους. Έτσι όπως ορίζει η διαδικασία ο προεδρεύων που εκείνη τη στιγμή ήταν ο Ματθαίος Σαββίδης αναφωνούσε τα ονόματα των συμβούλων και τις ψήφους τους. Έτσι μέσα στην φασαρία δεν ακούστηκαν 2 ονόματα και δεν καταμετρήθηκαν στα υπέρ οπότε η αναγγελία ήταν 19 υπέρ. Η γραμματεία όμως όταν άκουσε το ηχητικό διαπίστωσε πως ήταν 21 και όχι 19 τα υπέρ. Αυτό επιβεβαίωσε ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Τοπ Σινάν που μας είπε ότι άκουσε το ηχητικό και παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος στο μέτρημα και ότι οι σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ ήταν 21.
Κι όποιος έχει την παραμικρή υπόνοια ας ζητήσει να ακούσει το ηχητικό και να θυμίσουμε ότι ο κ. Σινάν είναι σύμβουλος της παράταξης Μελισσόπουλου και όχι του δημάρχου.
Να σημειώσουμε επίσης ότι κατά ψήφισε ο κ. Δημαρχόπουλος που επί της θητείας του είχε σύμβαση συνεργασίας με τον δήμο Μύκης!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…