Δεν πέρασε η αφρικανική πανώλη τα σύνορα από Βουλγαρία
Έληξε η περίοδος του κυνηγιού του αγριογούρουνου και όπως μας επιβεβαιώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ξάνθης κ. Τέγος, η αφρικανική πανώλη δεν πέρασε τα σύνορα από την Βουλγαρία. Συγκεκριμένα μας είπε πως όσα δείγματα από θηράματα έχουν ελεγχθεί όλα ήταν αρνητικά. Επίσης ελέγχθηκε και εκτροφή χοίρων κοντά στα σύνορα και δεν εντοπίστηκε θετικό κρούσμα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έγινε σωστά, ότι είχαν αποτέλεσμα τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Την στιγμή μάλιστα που η νόσος όχι μόνο δεν έχει ύφεση στην Βουλγαρία αλλά το αντίθετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία παρουσιάζει έξαρση στην βόρειο Βουλγαρία στα σύνορα με την Ρουμανία.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η σημασία της πρόληψης.
Μ.Ξ.
Δεν ξέχασε την Ξάνθη ο νέος αρχηγός ΓΕΣ
Προσωπική πρόσκληση έλαβε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης από τον νέο Στρατηγό ΓΕΣ κ. Χαράλαμπο Λαλούση να παραστεί στην τελετή ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Μια κίνηση που δείχνει την εκτίμηση που τρέφει ο νέος Αρχηγός τον Ενόπλων Δυνάμεων στον δήμαρχο και υποδηλώνει την άριστη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί κατά την θητεία του ως Στρατηγός Διοικητής του Δ.Σ.Σ. Ο κ. Λαλούσης όπως τον γνωρίσαμε μέσα από την δημοσιογραφική λειτουργία είναι ένας ιδιαίτερα ευγενικός και συμπαθής άνθρωπος με επικοινωνιακό χάρισμα και υψηλό αίσθημα ευθύνης για τα αξιώματα που υπηρετεί.
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Μ.Ξ.
Κόλπα απατεώνων
Οι παράνομοι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους, την Αστυνομία. Κυρίως δε προηγούνται σε ιδέες, κόλπα και εργαλεία.
Μάλιστα, μπορούν και ανανεώνουν τις παράνομες μεθόδους τους μόλις διαπιστώσουν ότι οι διώκτες τους έχουν πλησιάσει επικίνδυνα για τον εντοπισμό τους.
Πρόσφατο κόλπο μιας μερίδας παράνομων που απευθύνεται στο συναίσθημα των παθόντων, είναι τα τηλεφωνήματα προς τους ηλικιωμένους. Επικοινωνούν αφού έχουν συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες και τους δηλώνουν, ψέματα βέβαια, ότι δήθεν το παιδί τους ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο κλπ, ζητώντας χρήματα για να τακτοποιήσουν την υπόθεση.
Είναι η μέθοδος της τηλεφωνικής εξαπάτησης προς ηλικιωμένους που εφαρμόζεται εσχάτως πανελληνίως και δυστυχώς έχει θύματα. Λέγεται μάλιστα πως το κύκλωμα έχει προέλευση από τη Βουλγαρία, χωρίς ν’αγνοούμε και τους εσωτερικής προέλευσης δράστες.
Γ.Δ.
Στρατιώτες στο Στρατόπεδο Ξάνθης τρώγοντας. Τότε, το 1933, δεν υπήρχαν πάγκοι κλπ. (Αρχείο Στ. Χρηστίδη)
Για τη μεσαία τάξη
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορές για τη μεσαία τάξη. Την τάξη που επλήγη περισσότερο τα χρόνια των Μνημονίων, αφού επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής – με εργασιακή ανασφάλεια και μειώσεις αποδοχών αλλά και με νέους φόρους και εισφορές.
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τα μεσαία κοινωνικά στρώματα ως μη προσδιοριζόμενα αποκλειστικά και μόνο από το εισόδημά τους αλλά «και από την αντίληψη που έχουν για τη ζωή»: «για να χρησιμοποιήσω μια ενδυματολογική μεταφορά», είπε, «μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, όμως ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί όπου πρέπει».
Η περιγραφή είναι καίρια. Αλλά, προφανώς, δεν φτάνει η στήριξη στο κυβερνητικό σχέδιο όσων ξέρουν να φορούν γραβάτα. Χρειάζεται η διεύρυνση της . μεσαίας τάξης, η δημιουργία συνθηκών που θα βοηθήσουν στις παραγωγικές ‘ δυνάμεις να ανθήσουν και να κερδίζουν τη ζωή τους, συμβάλλοντας στην καλυτέρευση των συνθηκών της κοινωνίας.
Χρειάζεται δηλαδή πολλές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από την παιδεία και τις νοοτροπίες. Δύσκολο σχέδιο.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια για τα άλογα
Τα άλογα ως ζώα είναι από τα πλέον αγαπητά και συμπαθή γενικά απ’όλους. Ο άνθρωπος από της εμφανίσεώς του διαπίστωσε την αξία τους και γι ’αυτό τα αξιοποίησε.
Ήταν ο απαραίτητος σύντροφος στη δουλειά, στο ταξίδι αλλά και στον πόλεμο. Η ιστορία και η διαδρομή των αλόγων μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν συνυφασμένη μ’αυτήν του ανθρώπου, ενώ πάνω από 2000 χρόνια κυριαρχούσε και ήταν το κυρίαρχο ζώο στη ζωή του.
Άρα ως ζώο είναι αγαπητό και ωφέλιμο.
Να όμως που πλέον σήμερα έχει περιοριστεί η χρήση του και η σπουδαιότητά του. Υπάρχει μεν, αλλά η παρουσία του είναι προς άλλες κατευθύνσεις αφού η δομή των κοινωνιών έχει αλλάξει κι έχει μηχανοποιηθεί.
Σήμερα το άλογο υπάρχει σε κάποιες λίγες κοινωνίες, που το χρησιμοποιούν. Στη Δύση όμως περιορίστηκε στους ιππικούς αγώνες, για τουριστικές ξεναγήσεις και σε κάποια τσίρκο.
Τα περασμένα μεγαλεία έχουν τελειώσει οριστικά.
Γ.Δ.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα
Άλογα λοιπόν υπήρχαν και στο νομό μας πριν αρκετά χρόνια για τις αγροτικές ανάγκες. Όταν αυτές άλλαξαν, οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν ελεύθερα στη φύση, στα βουνά, να ζήσουν εκεί.
Ήταν επόμενο τα άλογα αυτά να αυξηθούν, να γίνουν πιο ατίθασα, «άγρια», και σιγά-σιγά για λόγους επιβίωσής τους να κάνουν ζημιές στις καλλιέργειες των Νεστοχωρίων. Τώρα λοιπόν λόγω μεγάλης αύξησής τους, εμφανίστηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα.
Καλά και ωραία τα άγρια άλογα, τα φωτογραφίζουμε από μακριά, αλλά υπάρχουν από πίσω και προβλήματα. Ε, αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και μάλιστα άμεσα.
Μπορεί κάποιο μέτρο να είναι οδυνηρό, σκληρό, όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν ζούμε στην άγρια Δύση κι ούτε υπάρχουν τόσες μεγάλες εκτάσεις για να τρέφονται τα ζώα αυτά.
Γ.Δ.
Σε συνεχείς ελέγχους η Τροχαία
Τα πράγματα έχουν αλλάξει, γίνονται πιο αυστηρά και οι έλεγχοι πιο συχνοί από πλευράς Τροχαίας. Η εφαρμογή της Νομοθεσίας πλέον είναι κανόνας. Αυτό σημαίνει πως κάθε παράβαση επισύρει ποινές πέρα από τις χρηματικές και αφαίρεση πινακίδων και του διπλώματος οδήγησης για 2 μήνες.
Μάλιστα η ποινή παράνομης στάθμευσης των 40 ευρώ, δεν μειώνεται κατά 50% όπως παλιά εάν πληρωνόταν εγκαίρως. Αυτή η διευκόλυνση καταργήθηκε. Πλέον η αφαίρεση πινακίδων είναι στην ημερήσια διάταξη.
Ανάμεσα στις παραβάσεις που τιμωρούνται με αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος είναι και η ομιλία στο κινητό κατά την οδήγηση. Ας τα’ χουν υπ’όψιν τους όλα αυτά οι συμπολίτες οδηγοί. Τώρα γνωρίζουν ότι οι ποινές είναι αυστηρές.
Γ.Δ.
Πρόστιμα στους ανεύθυνους
Την τήρηση του νόμου, που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης προς το ελληνικό δημόσιο και κυρώσεις, από άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης λόγω υπαιτιότητας των πολιτών, ζητεί το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα τοπικά λιμεναρχεία της χώρας και τις αρμόδιες διευθύνσεις. Ο κανονισμός υπάρχει από το 2002, αλλά δεν εφαρμόζεται, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Πολύ σωστά και πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν μπορεί να βγαίνεις στο δρόμο με το αυτοκίνητο για κάποιο προορισμό όπου ξέρεις ότι θα συναντήσεις χιόνι, χωρίς να έχεις αλυσίδες, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και κινητοποιώντας δεκάδες ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού για το γούστο σου.
Δεν μπορεί να πηγαίνεις για πεζοπορία- ορειβασία, ενώ υπάρχει προειδοποίηση ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι άσχημες, να αποκλείεσαι και να καλείς για βοήθεια την ομάδα Διάσωσης, βάζοντας σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους για να σε σώσουν.
Όλα αυτά κοστίζουν βέβαια και σε χρήμα, που πληρώνουμε όλοι μας. Κι αυτή η ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει. Ο τρόπος βέβαια είναι ένας και μοναδικός: Να πληρώνει κανείς από την τσέπη του την ανευθυνότητά του…
Κ.Λ.
Ράικου για Ρασπούτιν: «Ήθελε την κατάλυση της δημοκρατίας»!
Η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας και τα ελληνοτουρκικά έχουν επισκιάσει τα όσα σοκαριστικά κατέθεσε η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis.
Η Ράικου κατονομάζει ως Ρασπούτιν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μιλάει για αδιανόητα θρασείς παρεμβάσεις, απροσχημάτιστες, ωμές. Χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς –και συμβόλαια θανάτου-συνήθεις στην άλλη όχθη της δικαστικής εμπλοκής. Περιγράφει μαφιόζικα «χτυπήματα». Με πολιτικούς στόχους, δημοσιογράφους-καμικάζι, εισαγγελικά πιόνια-θύματα.
Δεν μασάει τα λόγια της. Ήταν άλλωστε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η πρώτη γυναίκα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στη διαλεύκανση της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου. Δεν είναι τυχαία.
«Ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες» λέει για τον Παπαγγελόπουλο, «επιδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου, την κατάλυση της Δημοκρατίας. Ενδιαφερόταν μόνο για τους πολιτικούς.» Και επικαλούμενη την θητεία της επί 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη είπε ότι δεν μπορούσε να δεχθεί αυτή την κατάσταση και παραιτήθηκε.
«Όταν άκουσα τα ονόματα των δέκα που παρέπεμψε η Τουλουπάκη στη συνέχεια, μου έκανε εντύπωση. Τον κ.Πικραμμένο; Δέκα πολιτικά πρόσωπα; Είναι δυνατόν;”
Μ.Κ.