Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

0

Στηρίζουμε την προσπάθεια των ομογενών μας να μην κλείσει το σχολείο τους στο Μανχάιμ της Γερμανίας – Το υπουργείο μας τι κάνει;
Μια μεγάλη προσπάθεια κάνουν οι ομογενείς μας στην περιοχή Μανχάιμ στην Γερμανία για να μην κλείσει το μοναδικό ελληνικό σχολείο στην περιοχή του που λειτουργεί επί 42 χρόνια δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά του να διδαχθούν ελληνική γλώσσα και να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους. Έτσι το Σάββατο έκαναν μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή τους εκφράζοντας την διαμαρτυρία του και ζητώντας να μην ισχύσει η απόφαση της  υπουργού παιδείας του κρατιδίου της Βάδης Βυδεμβέργης Κας Δρ. Eisenmann. Έχουν πολλούς υποστηριχτές και Έλληνες αλλά και Γερμανούς αλλά έχουν μαζέψει και χιλιάδες υπογραφές. Να αναφέρουμε ότι το «Ε» δημοσίευσε ρεπορτάζ για το θέμα ενώ ενημέρωσε και τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργο Καλαντζή ο οποίος και δεσμεύτηκε να ενημερώσει την υπουργό Παιδείας και την υφυπουργό κα Ζαχαράκη που είναι αρμόδια για αυτά τα θέματα.
Αναμένουμε απαντήσεις αλλά και υποστηρικτικές ενέργειες από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.
Μ.Ξ.


 Τα ογκώδη έχουν τηλέφωνο
«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»  λέει ο ποιητής και βέβαια έχει δίκιο. Για να αλλάξουμε κατεστημένες νοοτροπίες πρέπει να κάνουμε προσπάθειες πολλές και ιδού μια ενέργειά μας που χρειάζεται αλλαγή.
Βγάζουμε έξω δίπλα στους κάδους απορριμμάτων παλιά έπιπλα, στρώματα. Και τα αφήνουμε εκεί χωρίς να πάρουμε ένα τηλέφωνο στον δήμο στην αρμόδια υπηρεσία για να πάει  να τα πάρει.  Κάνουμε το κορόιδο και μπορεί να κριτικάρουμε και τον δήμο που δεν τα μάζεψε. Αυτοί είμαστε.
Τέλος πάντων, το τηλέφωνο στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου για τα ογκώδη είναι το 2541063738.
Γ.Δ.


Τα γραπτά μένουν
Τη Λατινική ρήση ότι «τα γραπτά μένουν» κάποιοι παλιοί στο δημοτικό συμβούλιο την ξέχασαν προφανώς. Γι’ αυτό και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Δεν τους πολυενδιαφέρει όμως. Αρκεί να κάνουν αντιπολίτευση έτσι για τους τύπους, όχι για την ουσία.
Το δε άσχημο της όλης υπόθεσης είναι πως προσπαθούν να δικαιολογηθούν εκτιθέμενοι ακόμη περισσότερο.
Παράλληλα τους εκθέτουν και οι παλιοί τους «φίλοι»  που τώρα που δεν τους έχουν ανάγκη τους «περιποιούνται» εκθέτοντάς τους.
Κι έτσι διπλά εκτεθειμένοι χάνουν την ψυχραιμία τους.
-Εδώ ο λαός μας λέει το «ας πρόσεχαν»!
Γ.Δ.


Πτώχευση Καλογρίτσα
Η είδηση αναφέρει ότι ο γνωστός εργολάβος Καλογρίτσας πως κήρυξε πτώχευση. Πρόκειται για τον άνθρωπο που επί ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκε ως μεγαλοεργολάβος, κουμπάρος των πρώην υπουργών Σπίρτζη και Καμμένου.
Είναι αυτός που θα γινόταν και καναλάρχης βάζοντας ως εγγύηση χορτολειβαδικές εκτάσεις φίλου του!
Έμπλεξε, τον έμπλεξαν, πάντως οικονομικά έπαθε ζημιά και οδηγήθηκε στην πτώχευση.
Τώρα, εάν αυτή η πτώχευση είναι αληθινή ή ψεύτικη, ε, αυτό εμείς δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως πως κατά το παρελθόν έχουν γίνει πολλές εικονικές πτωχεύσεις για να μην πληρωθούν τα χρέη.
Γ.Δ.


Μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας
Μειωμένος κατά 0,15% εκτιμάται ότι ήταν την 1η Ιανουαρίου εφέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2018, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας, λόγω κυρίως των λιγότερων γεννήσεων από τους θανάτους που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τις μεταναστευτικές ροές.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2019 εκτιμάται σε 10.724.599 άτομα (5.208.293 άνδρες και 5.516.306 γυναίκες), έναντι των 10.741.165 ατόμων της 1ης Ιανουαρίου 2018.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 33.006 άτομα (86.440 γεννήσεις έναντι 119.446 θανάτων ατόμων με τόπο συνήθους διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας) και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμάται σε 16.440 άτομα (θετικό ισοζύγιο).
Ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 14,3% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 63,6% του πληθυσμού 15- 64 ετών και 22,1% του πληθυσμού 65 ετών και άνω. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών) ανήλθε σε 153,8.
Ανά περιφέρεια, οι περισσότεροι (3.742.235 άτομα) βρίσκονται στην Αττική και στις δύο επόμενες θέσεις είναι η Κεντρική Μακεδονία (1.873.777 άτομα) και η Θεσσαλία (718.640 άτομα). Ακολουθούν, η Δυτική Ελλάδα (655.189 άτομα), η Κρήτη (634.930 άτομα), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (599.723 άτομα), η Στερεά Ελλάδα (555.960 άτομα), η Πελοπόννησος (574.447 άτομα), το Νότιο Αιγαίο (344.027 άτομα), η Ήπειρος 333.696 άτομα), η Δυτική Μακεδονία (267.008 άτομα), το Βόρειο Αιγαίο (221.098 άτομα) και τα Ιόνια Νησιά (203.869 άτομα).
«Ε»


 Επαρχιωτισμός
Θα περάσουν πολλά χρόνια σε εθνικό και τοπικό επίπεδο να ξεπεράσουμε τον επαρχιωτισμό μας. Να ξεπεράσουμε δηλαδή κάποια πράγματα που ενώ είναι μικρά κι ασήμαντα, εμείς να τα μεγαλοποιούμε, να τα δίνουμε διαστάσεις υπερβολικές και πέραν της πραγματικής αξίας τους.
Πρέπει σιγά-σιγά (το γρήγορο μάλλον δύσκολο) να απαλλαγούμε από ψευδαισθήσεις και παραμύθια.
Προφανώς τα παραπάνω ισχύουν όχι μόνον για εμάς τους πολλούς αλλά και τους άρχοντές μας κυρίως, που θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα της αλλαγής και της βελτίωσης ώστε να βγούμε σιγά-σιγά από αυτήν την επαρχιώτικη νοοτροπία.
Γ.Δ.


Χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Εμείς το γράφαμε εδώ και χρόνια και τονίζαμε την ευθύνη των κυβερνήσεων για την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020.
Μάλιστα νωπές είναι στη μνήμη μας οι «διαψεύσεις»  του υφυπουργού Στ. Γιαννακίδη περί δήθεν υψηλής απορρόφησης της Συριζαϊκής περιόδου.
Μόνο που τα στοιχεία τότε και τώρα άλλα λένε και μάλιστα κινδυνεύουν να χαθούν για τη χώρα μας 13 δισ. ευρώ λόγω γραφειοκρατείας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις το 30% του προγράμματος 2014-2020 έχει απορροφηθεί.
Γ.Δ.


Η αλήθεια με αριθμούς
Κι επειδή τα νούμερα είναι αμείλικτα, παρά τις κατά καιρούς λαθροχειρίες, ιδού κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυσάρεστη αλήθεια για τα δισ. που κινδυνεύουν να χαθούν για τη χώρα μας.
Σε κρίσιμη φάση μπαίνει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του προγράμματος. Η αναθεώρηση του προγράμματος με τη μεταφορά πόρων από έργα που δεν «τραβάνε» και δεν έχουν τύχη να ολοκληρωθούν έγκαιρα, δηλαδή έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου, είναι κρίσιμη προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια κοινοτικών πόρων.
Με βάση τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί μόλις το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων με βάση το κλείσιμο του ΕΣΠΑ το 2019, μόλις και μετά βίας φθάνει το 35% σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ ακόμη χαμηλότερα, κοντά στο 30%, είναι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων που έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 19,7 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης, δηλαδή τόσο οι κοινοτικοί όσο και οι εθνικοί πόροι, μέχρι στιγμής έχουν γίνει πληρωμές ύψους 6,6 δισ. ευρώ.
Γ.Δ.


Το κατάλαβε ο Τραμπ;
Τι ακριβώς σημαίνει η φράση του Μητσοτάκη, «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»;
Σημαίνει ότι εξήγησε στον Τραμπ με σαφήνεια, πως αν οι Τούρκοι στείλουν γεωτρύπανο μέσα σε ελληνικές περιοχές εμείς θα το βουλιάξουμε και μετά γαία πυρί μιχθήτω. Ο Τραμπ πρέπει να έχει ολοκάθαρη εικόνα για τις ελληνικές προθέσεις, για να ξέρει ότι δίπλα στο Μεσανατολικό και στο Συριακό όπου τα ‘χει κάνει μαντάρα, ενδέχεται να του ξεφυτρώσει ένα ακόμα βαρύ πρόβλημα ελληνοτουρκικής σύγκρουσης που θα διαλύσει την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Το 1987 ο Ανδρέας είχε ξεκαθαρίσει δημοσίως πως η πρώτη κανονιά στο Αιγαίο, θα οδηγούσε σε σύρραξη και όχι σε διαπραγματεύσεις (όπως επεδίωκαν) οι Τούρκοι. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και σήμερα, διαφορετικά αυτό το ειδύλλιο Ντόναλντ-Ταγίπ δεν κλονίζεται με τίποτα.
Κατάλαβε άραγε ο Τραμπ το πρόβλημα σε όλες τους τις διαστάσεις;  Ότι μια άσχημη εξέλιξη στο Αιγαίο ενδέχεται να μετατρέψει έναν σταθερό  σύμμαχο σε αυριανό απρόβλεπτο παίχτη; Όχι διότι είναι τσαμπουκάς ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αλλά διότι αντικειμενικά η Ελλάδα δεν γίνεται να αντιδράσει διαφορετικά. Κατάλαβε ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν θα σηκώσει υποχώρηση στο Αιγαίο ή στο Κρητικό, οπότε ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπλοφάρει λέγοντας ότι θα χτυπήσει; Αυτό έχει σημασία…
Δ.Ε.


Για να τα λέμε…κάθετα
Φωτιές άναψε η μελέτη για τις αρκούδες που προκήρυξε η Εγνατία την στιγμή που είναι υπό κατασκευή το α’ τμήμα του κάθετου άξονα και εξυπακούεται ότι έχει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για να δημοπρατηθεί και να υλοποιείται. Ο πρώτος που ανησύχησε ήταν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να είναι ένα πρόσχημα για να καθυστερήσει ή να μην δημοπρατηθεί το β’ τμήμα. Βέβαια ο κ. Αντώνης Πασχάλης μέλος του Δ. Σ. της Εγνατίας ΑΕ μιλώντας στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεάσει το έργο αυτή η μελέτη και απλά οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι σημειακές. Επειδή κάτι παραπάνω από μας εξ επαγγέλματος αλλά και ως πολιτικός που είχε θέση εξουσίας, γνωρίζει ο κ. Ζαγναφέρης οφείλουμε να είμαστε «ψυλλιασμένοι» όταν έχουμε ένα παράδειγμα για το πώς ακυρώνονται έργα και αναφερόμαστε βέβαια στο αρδευτικό που αν δεν προσέφευγαν οι Οικολόγοι για τα περιβαλλοντικά  τώρα το έργο θα είχε τελειώσει. Σ’ ότι αφορά τον κάθετο άξονα αναρωτιέμαι τι νόημα θα έχει να τελειώσει το α΄ τμήμα και να ανοίξει ο δρόμος με την Βουλγαρία αν δεν δημοπρατηθεί το β΄ τμήμα. Δηλαδή θα είναι ένας δρόμος 8 χιλιομέτρων καλός και μετά από Δημάριο  – Μελίβοια ως τον Εχίνο καρόδρομος!
Ωραία!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…