Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ποντιακά Ανέκδοτα – Α Σην Πατρίδαν και Απ’ Αδά

Ποντιακά Ανέκδοτα – Α Σην Πατρίδαν και Απ’ Αδά

0

Από τον Απόστολο Ε. Γρηγοριάδη

Ιστορίες που μεταφέρθηκαν από άτομα σε άτομα και καταγράφηκαν για να διασωθούν

Το γεγονός του αυτοσαρκασμού είναι κατάκτηση δύσκολη και λίγοι το καταφέρνουν. Διότι για να φθάσει κανείς σ’ αυτό το επίπεδο σημαίνει πως γνωρίζει τον εαυτό του και πως μέσα από τη γνωριμία αυτή κατακτά και το να τον κρίνει.

Βέβαια αυτή η κριτική είναι σκληρή, σατυρική και ξεδιπλώνει προς τα έξω εμφανίζοντας αδυναμίες ή πλευρές κοινωνικές ή ακόμη και έλλειψης μόρφωσης ή και μιας επίδειξης ανωτερότητας που ξεκινάει από την άποψη «κρίνω τον εαυτό μου, γελώ με τις αδυναμίες του, δεν θυμώνω, είμαι δυνατός».

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για το φαινόμενο οι ίδιοι οι Πόντιοι να σαρκάζουν τον εαυτό τους μέσω των Ανεκδότων τους, ανέκδοτα που τα δημιουργούν αυτοί οι ίδιοι για να διακωμωδήσουν ενέργειες, δράσεις, απόψεις και εκτιμήσεις δικές τους που το σπινθηροβόλο πνεύμα τους έχει συλλάβει και εξωτερικεύουν μέσω της δημιουργίας των Ανεκδότων αυτών.

Ένα τέτοιο πνευματικό δημιούργημα μας προσκόμισε ο Απόστολος Ε.Γρηγοριάδης από το Μαγικό Ξάνθης. Τίτλος του μικρού πονήματος: «Ποντιακά Ανέκδοτα – Α Σην Πατρίδαν και Απ’ Αδά».

Σημειώνει στον Πρόλογο της έκδοσης ο Γρηγοριάδης.: «Όταν ήμουν μικρό παιδί, εκείνα τα χρόνια γινόντουσαν κάθε βράδυ σχεδόν παρακάθια (συγκεντρώσεις) στα σπίτια. Σε αυτές τις μαζώξεις, οι μεγάλοι λέγανε διάφορες ιστορίες από την Πατρίδα (Πόντο) με ποικίλα γεγονότα και λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτές οι ιστορίες με την πάροδο του χρόνου κατέληξαν να θεωρούνται ανέκδοτα και να περνούν από παρακάθι σε παρακάθι στις επόμενες γενιές…»

Σημειώνουμε πως όσοι επιθυμούν ν’ αποκτήσουν το βιβλίο, μπορούν να τηλεφωνήσουν στα τηλέφωνα του Απόστολου Γρηγοριάδη 25410 91238 και 6949980645, κοστίζει δε 5 ευρώ.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ψηφιδωτά λάμποντα!

«…είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης, εκείνου του πέλαγου τον καημό σαν ήβρε…