Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Ποδαρικό» με καβγά στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης  

«Ποδαρικό» με καβγά στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης  

0

Δεν πτοήθηκαν οι σύμβουλοι ούτε …λόγω της ημέρας ούτε από τα λόγια του μητροπολίτη! Ξεκίνησαν εορταστικά και κατέληξαν επεισοδιακά με προσβολές και χαρακτηρισμούς

 

Καταψήφισαν μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Οι προσβολές που έφεραν αϋπνίες και αυτοκριτική στη συνεδρίαση της Τρίτης

 

Ποδαρικό με εντάσεις, προστριβές, ασυνεννοησία άνευ λόγου και ουσίας, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και πάλι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που παρότι είχε εορταστικό χαρακτήρα λόγω της κοπής της πίτας και μόνο 4 θέματα στην ημερήσια διάταξη δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί και διακόπηκε στις 12 τα μεσάνυχτα για να συνεχιστεί την επόμενη μέρα (Τρίτη). Οι σύμβουλοι απέδειξαν ότι δεν πτοούνται ούτε …λόγω της ημέρας ούτε από τα …λόγια του παπά και δη τις ευχές και τις παραινέσεις του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος που παρέστη στην εκδήλωση.

10 αναπάντητες ερωτήσεις +1 που απαντήθηκε

Παρά την παραίνεση του προέδρου και του δημάρχου οι 10 ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι παρατάξεις και αφορούσαν διάφορα θέματα επικαιρότητας να απαντηθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να δοθεί απάντηση μόνο σε μία που υπέβαλλε η παράταξη Χατζηθεοδώρου με την μορφή του επείγοντος οι επικεφαλής επέμειναν τουλάχιστο να διαβαστούν οι ερωτήσεις. Το προεδρείο υποχώρησε και επί ένα μισάωρο το σώμα ασχολούνται με την ανάγνωσή τους από τους εισηγητές και στο τέλος την στερεότυπη διαβεβαίωση του προέδρου ότι η ερώτηση θα απαντηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η ερώτηση που απαντήθηκε αφορούσε την διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Συγκεκριμένα η εισηγήτρια κα Αριάννα Παπαϊωάννου ρώτησε γιατί χρειάζονταν η εμπλοκή μιας Οργάνωσης Ιδιωτικής και ποια είναι η συμβολή της ενώ κατέληξε με το ειρωνικό σχόλιο: Όλα τα’ χαμε σ’ αυτή την πόλη οι Καρδινάλιοι μας έλειπαν»! Η απάντηση του κ. Φανουράκη ήταν άμεση: «Προσβάλλετε την εκδήλωση και το καλωσόρισμα του δήμου μας σ’ έναν επιστήμονα της εμβέλειας του κ. Δασκαλάκη. Προσβάλλετε τη διαδικασία. Ο κ. Δασκαλάκης είναι μέλος των Διεθνών Βραβείων και σαν μέλος τους έρχεται στην πόλη μας. Πέσατε θύμα του κιτρινισμού και της παραπληροφόρησης».  Όπως επίσης αναφέρθηκε ότι η οικονομική συμμετοχή του δήμου ανέρχεται σε 3.100 ευρώ (από τα 6.300) ενώ η εξειδίκευση της πίστωσης εγκρίθηκε κατά απλή πλειοψηφία (4 υπέρ – 3 κατά)  στην συνεδρίαση την Οικονομικής επιτροπή στις 10 το πρωί της Τρίτης που εισήλθε ως τακτικό θέμα.

Καταψήφισαν μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Το πρώτο θέμα αφορούσε την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην ΕΠΖ και συγκεκριμένα προσωρινή παραχώρηση της πλατείας, των κοινόχρηστων χώρων , λυόμενων κατασκευών στους κοινόχρηστους ή στην πλατεία και άδειες υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Το σκεπτικό που αναφέρθηκε ήταν ότι εφόσον το επιτρέπει ο νόμος και εφόσον η ΕΠΖ συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και είναι πιο ευέλικτο όργανο θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παρά ταύτα εκφράστηκαν ενστάσεις: «Θέλουμε ευελιξία και ταχύτητα στις αποφάσεις ή θέλουμε να αποψιλώσουμε τη διαδικασία και να περνάμε χαλαρά; Δεν σας εμπιστευόμαστε θα πούμε όχι», είπε ο κ. Μελισσόπουλος αφήνοντας αιχμές ότι για παράδειγμα στην χορήγηση αδειών μπορεί να παρεισφρήσουν ρουσφέτια. Την άποψη του κ. Μελισσόπουλου ενστερνίστηκε και ο κ. Παπαχρόνης σημειώνοντας πως δεν θα συναινέσει το δημοτικό συμβούλιο να μεταβληθεί σε εθιμοτυπικό όργανο. Ο κ. Δημαρχόπουλος ο οποίος  επί της θητείας του είχε μεταβιβάσει αρμοδιότητες στην ΕΠΖ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει την μεταβίβαση των αδειών και τόνισε με έμφαση: «Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι εγκρίνονται αποφάσεις μειοψηφικές».  Η συζήτηση διήρκησε τουλάχιστον δύο ώρες και πολλές φορές παρεκτράπηκε. Ακούστηκαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί εναντίον του προέδρου και του δημάρχου.

Ειδικότερα ο κ. Παπαχρόνης χαρακτήρισε τον δήμαρχο «Γυρολόγο των παρατάξεων» προκαλώντας την αντίδραση του ίδιου και του αντιδημάρχου κ. Φανουράκη. εκφράσεις που δεν συνάδουν με το θεσμικό ρόλο των δημοτικών συμβούλων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν να εγκριθούν 2 μεταβιβάσεις και 2 όχι.

Κομφούζιο και στο θέμα διαδημοτικής συνεργασίας με τον δήμο Μύκης

Η ένταση συνεχίστηκε και κορυφώθηκε  στο επόμενο θέμα που αφορούσε σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ξάνθης και δήμου Μύκης για την παραχώρηση ενός μηχανικού προκειμένου να επιβλέπει ένα έργο ύδρευσης. Ο κ. Ζερενίδης εξήγησε την αναγκαιότητα να γίνει η σύμβαση επισημαίνοντας ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υπηρεσία που διαθέτει 30 μηχανικούς και ο νομικός του δήμου αποφάνθηκε ότι είναι σύννομη διαδικασία. Ο εκνευρισμός όμως ήταν τέτοιος ήταν από όλα όσα προηγήθηκαν που ο γραμματέας κ. Τοπ Σινάν αποχώρησε καταγγέλλοντας: «Δεν είναι εικόνα δημοτικού συμβουλίου αυτή αλλά τσίρκο»! Ακολούθησε κομφούζιο Ο κ. Σαββίδης αντικαθιστώντας τον πρόεδρο  που είχε αποχωρήσει προσπαθούσε να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Λύρατζη που στο μεταξύ φωνασκούσε ζητώντας του ΝΑ δείξει τον προσήκοντα σεβασμό  στο σώμα.  Στο τέλος το θέμα πέρασε με 11 υπέρ 2 κατά και 6 Λευκά.

Οι προσβολές που έφεραν αϋπνίες και αυτοκριτική

Στο συμβούλιο της Τρίτης ψηφίστηκαν ομόφωνα τα 2 υπόλοιπα θέματα ενώ στην αρχή ο πρόεδρος του Δ.Σ.  κ. Μπούτος δήλωσε στο σώμα ότι του προκάλεσε αϋπνία η προσβλητική συμπεριφορά του κ. Χατζηθεοδώρου που όπως είπε τον αποκάλεσε  «άχρηστο»  και πρόσθεσε πως δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζει το Δημοτικό συμβούλιο ζητώντας άμεσα την σύγκληση σύσκεψης με τους επικεφαλής: «Δεν είναι θέαμα αυτή που βγάζουμε προς τα έξω.  Δέχτηκα βιασμό της προσωπικότητας του πολλές φορές δεν θα το επιτρέψω από δω και πέρα».  «Λέξεις όπως άχρηστος δεν ανήκουν σε μένα», είπε ο κ. Χατζηθεοδώρου ενώ ο κ. Μελισσόπουλος πρόσθεσε πως το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. της Δευτέρας) ήταν μία παρωδία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Οι τυχεροί της χρονιάς: Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης και η δημοσιογράφος Ματίνα Αλατζά

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…