Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι «λέσχες καπνιστών» ύστατη ελπίδα των φίλων της «κακής συνήθειας»

Οι «λέσχες καπνιστών» ύστατη ελπίδα των φίλων της «κακής συνήθειας»

0

Προτείνεται από το ΠΑΣΚΕΔΙ η λειτουργία τους, αξιοποιώντας τα «παραθυράκια του αντικαπνιστικού νόμου» με πρόσβαση μόνο μελών και αποκλεισμό διέλευσης από προσωπικό

 Μεγάλο το ενδιαφέρον σε όλη την Ελλάδα. Πρωτοπόρος η Λέσχη Κομοτηναίων στη γειτονική πόλη με λέσχη καπνιστών από το 2015. Καμία κίνηση ακόμη στην Ξάνθη

“Λέσχες καπνιστών ή καπνιζόντων” ξεκινούν να δημιουργούνται σε διάφορες πόλεις της χώρας, με σκοπό να δώσουν διέξοδο στους καπνιστές, που ψάχνουν τρόπο να απολαμβάνουν την «κακιά συνήθεια» με τον καφέ ή το ποτό τους, αλλά και στους επαγγελματίες των καφέ-μπαρ που υποστηρίζουν ότι έπεσε κατακόρυφα ο τζίρος τους με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Το πλαίσιο απαγόρευσης του καπνίσματος έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα, αφού εξαφανίστηκαν οι ευφάνταστοι τρόποι παραχώρησης σταχτοδοχείων εντός των καταστημάτων (σε κυπελλάκια ή μικρά δοχεία) και πλέον δεν τίθεται καν η ερώτηση αν στο χώρο του καφέ επιτρέπεται το κάπνισμα.

Στο ΣτΕ ο αντικαπνιστικός νόμος από το ΠΑΣΚΕΔΙ με 5.000 υπογραφές

Λόγω των αντιδράσεων που έχει εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση κατά του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση καπνού, χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης οποιουδήποτε καταστήματος.

Το δικόγραφο που υπογράφηκε από περίπου 5.000 μέλη, προβάλει ως λόγους ακύρωσης: 1) την παράβαση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της εν γένει επαγγελματικής ελευθερίας, 2) την παράβαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με τα προστατευόμενα δικαιώματα, και 3) την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με το ύψος των επιβληθέντων προστίμων.

Λέσχες καπνιστών «προετοιμάζονται» σε όλη τη χώρα

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τον τρόπο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι η λειτουργία λεσχών καπνιστών, αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» που αφήνει ο νόμος, ώστε να ικανοποιούνται οι καπνιστές πελάτες και οι επαγγελματίες.

Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον λειτουργίας για λέσχες καπνιστών σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως Αθήνα, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, ενώ πρωτοπόρος είναι η Λέσχη Κομοτηναίων της γειτονικής πόλης, που λειτουργεί στο θαυμάσιο νεοκλασικό, η οποία ιδρύθηκε το 2015. Σύμφωνα δε, με την πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαρία Τσιακίρογλου δεν έχει υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον ακόμη από κατάστημα της Ξάνθης, πιθανότατα γιατί η ορθή διαδικασία δεν έχει καθοριστεί.

Πώς θα λειτουργούν: Ειδικό σήμα, εγγραφή μελών, απαγόρευση πρόσβασης σε προσωπικό

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΚΕΔΙ στην ιστοσελίδα του η «λέσχη καπνιστών» είναι «η μόνη, νόμιμη και πρωτοποριακή λύση για κάθε κατάστημα εστίασης που θέλει να προλάβει τις οδυνηρές συνέπειες της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου». Σύμφωνα με το σωματείο «το νομικό τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ βρήκε τον τρόπο διαφυγής του καπνού. Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Μέσα σε μόλις 7 μερούλες σού ετοιμάζει την καπνιστική λέσχη που χρειάζεται το κατάστημά σου και λειτουργείς μια χαρά, νόμιμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ενώ προσφέρεις σε όλους τους πελάτες σου (καπνίζοντες ή μη) τη δυνατότητα να απολαύσουν το ποτό τους όπως εκείνοι επιθυμούν».

Όπως σημειώνει το σωματείο, «η λύση της ίδρυσης ΛΕΣΧΗΣ, αφορά κάθε τύπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από αυτά που επισκέπτονται νομίμως ανήλικοι θαμώνες και είναι διαθέσιμη αποκλειστικά για καταστήματα – μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ». Προτείνει μάλιστα, εναλλακτικά, είτε την ίδρυση «λέσχης» με υπογραφή και συναίνεση τουλάχιστο δύο φυσικών προσώπων, είτε την ίδρυση «λέσχης – σωματείου» με υπογραφή τουλάχιστο είκοσι φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τους νομικούς, που έχουν επεξεργαστεί το νόμο για να λειτουργήσουν οι λέσχες καπνιστών θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση, και φυσικά ως ΝΠΙΔ να έχουν καταστατικό, μέλη και διοικητικό συμβούλιο. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε μέλη και η διαδικασία εγγραφής είναι απλή. Δεν είναι υποχρεωτική η επιβολή συνδρομής για την ιδιότητα του μέλους. Η λειτουργία της λέσχης είναι self-service (ακόμη και delivery), αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος του προσωπικού

Οι νομικοί προσπαθούν να οχυρώσουν την εν λόγω πρακτική, ισχυριζόμενοι ότι πρέπει να υπάρχει ελευθερία διαχείρισης ιδιωτικών χώρων, όπως είναι ο χώρος του σπιτιού, όπου το κάπνισμα επιτρέπεται και όπου η αστυνομία μπορεί να εισέλθει μόνο με εισαγγελική εντολή.

«Καινοφανή νομικά μορφώματα» χαρακτηρίζει τις λέσχες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ταραχή σε αυτή τη διαμορφούμενη πρακτική προκάλεσε η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που αναφέρει: «Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες, επισημαίνει ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Το ΠΑΣΚΕΔΙ πάντως, επιμένει ότι «οι Λέσχες Καπνιζόντων που ιδρύονται και θα συνεχίσουν να ιδρύονται ΜΟΝΟ από το Νομικό τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ, είναι σύννομες και δεν φοβούνται κανέναν έλεγχο», υπογραμμίζοντας ότι «οι χώροι Λέσχης του Νομικού μοντέλου ΠΑΣΚΕΔΙ είναι αυτόνομοι, ιδιωτικοί, με ξεχωριστή είσοδο, χωρίς καμία επαφή με προσωπικό και με μη καπνιστές. Δεν γίνεται καμία καταστρατήγηση της φορολογικής ή εργατικής νομοθεσίας, ενώ δεν θα αναγκαστούν να απολύσουν το προσωπικό τους».

Λέσχες καπνιστών στην Ελλάδα με… πρώτη στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή, σε ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κτίριο λειτουργεί από το 2015 η “Λέσχη Καπνιστών – The Smokers Club” δημιουργός της οποία είναι ο Χρήστος Δράκος, με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των καπνιστών πολιτών. Τα μέλη της λέσχης ξεπερνούν τα 2.500, ενώ μέχρι 31/12/2019 δεν πληρώνουν κάποια συνδρομή.

Για να δημιουργήσει τη λέσχη, όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος το 2010, ο κ. Δράκος συνεργάστηκε με δικηγόρους από την Ευρώπη και την Αμερική όπου λειτουργούν νόμιμα αντίστοιχες λέσχες. Σήμερα, όπως τονίζει ο ίδιος, στη λέσχη επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ σε αυτήν εισέρχονται μόνο τα μέλη, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ισχύει έτσι ακριβώς και στις υπόλοιπες λέσχες καπνιστών που θα δημιουργηθούν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…