Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Νέος κύκλος μαθημάτων αρχαίας ελληνικής λύρας

Νέος κύκλος μαθημάτων αρχαίας ελληνικής λύρας

0

Πρώτο μάθημα δωρεάν στις 25/1 μαζί με συναυλία με την μουσικό Λίνα Παλερά

 Νέος κύκλος 12 μαθημάτων ξεκινά από το εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και σε αυτά καλούνται ενήλικες και παιδιά ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση στο δωρεάν εισαγωγικό μάθημα γνωριμίας με το σπουδαίο αυτό (ιστορικά και πολιτισμικά) μουσικό όργανο! Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Στόχος είναι η δημιουργία τμήματος εκμάθησης αρχαίας λύρας σε μηνιαία βάση, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες:

– Θα γνωρίσουν την αρχαία λύρα!

– Θα μάθουν, παίζοντας, στιγμές από την αρχαία ελληνική μυθολογία!

– Θα μάθουν να ερμηνεύουν την αρχαιότερη ολοκληρωμένη ελληνική μελωδία που σώζεται έως τις μέρες μας, τον «Επιτάφιο του Σεικίλου».

Το εργαστήριο αυτό θα πραγματοποιηθεί για 3η φορά, με τους απόφοιτους του δεύτερου τμήματος να έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Κάθε συμμετέχων θα έχει τη δική του λύρα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, μία ευγενική χορηγία της Οργανοποιίας Αναστάσιος – Luthieros Music Instruments.

Ο κύκλος μαθημάτων διοργανώνεται από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (chrysallida), σε συνεργασία με το SEIKILO – Πρότυπος Όμιλος Πολιτισμού.

 Η συναυλία

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία αρχαίας λύρας, με μία από τις γνωστότερες διεθνώς μουσικούς αρχαίας λύρας, τη Λίνα Παλερά.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία αρχαία λύρα από κοντά, καθώς και να ακούσουν αρχαίες και σύγχρονες συνθέσεις της μουσικού, αλλά και γνωστές διασκευές μελωδιών από όλο τον κόσμο.

Η Λίνα Παλερά είναι μία από τις γνωστότερες μουσικούς αρχαίας λύρας, έχοντας δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στο αρχαίο αυτό μουσικό όργανο και πλούσιες σπουδές σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Τεχνολογίας (Αθήνα), στο φεστιβάλ MusikMesse της Φρανκφούρτης, στη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κ.α. Επιπλέον, έχει διδάξει στο Friern Barnet School (Λονδίνο), το SS Albans & Stephen Primary School (Λονδίνο), το Ωδείο Καλαμαριάς “Μελωδία” (Θεσσαλονίκη), το Ωδείο “Εν τέχνη” (Θεσσαλονίκη) κ.α.

 Σχετικά με τα μαθήματα

Σας δίνεται μια σπάνια ευκαιρία για μια επί της ουσίας γνωριμία με το μέχρι τώρα δυσπρόσιτο όργανο της αρχαίας ελληνικής λύρας σε εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη.

Δεν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε προγενέστερη μουσική γνώση. Το όργανο είναι απλό και η εξοικείωση μαζί του ιδιαίτερα εύκολη. Στο τέλος του εργαστηρίου ο μαθητής θα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα εκτέλεσης αρχαίων αλλά και σύγχρονων μελωδιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…