Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Νέα εποχή με όρους αγοράς για τους συνεταιρισμούς

Νέα εποχή με όρους αγοράς για τους συνεταιρισμούς

0

Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ, Α. Κοντός: «Ο νέος νόμος λέει όχι στον κρατισμό και κινείται στην λογική της αγοράς»

 

Αντιδράσεις από τον  ΣΥΡΙΖΑ

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο: Δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών σε ποσοστό μέχρι 35%. Μειώνεται σε  10 έναντι 20 ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού

 

 

Η προσπάθεια απαγκίστρωσης από την λογική του κρατισμού και η επικράτηση της λογικής της αγοράς είναι η φιλοσοφία που διέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς που βρίσκεται σε διαβούλευση. Αυτό διέκρινε ως βασική καινοτομία ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και εν ενεργεία συνεταιριστής κ. Αλέκος Κοντός.

Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ, Α. Κοντός: «Ο νέος νόμος λέει όχι στον κρατισμό και κινείται στην λογική της αγοράς»

Μιλώντας στο «Ε» για το νομοσχέδιο ανέφερε πως ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) στον οποίο είναι πρόεδρος συμμετέχει στην διαβούλευση και πως οι προτάσεις που έχει καταθέσεις έχουν ενταχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στο νομοσχέδιο. Ερωτηθείς για το νέο νομοθετικό πλαίσιο σημείωσε: «Ο νέος νόμος λέει όχι στον κρατισμό και κινείται στην λογική της αγοράς. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ισχυροί και βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί συνεταιρισμοί και να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις.  Παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% και ως εκ τούτου να ενισχύονται με κεφάλαια οι συνεταιρισμοί και να λειτουργήσουν στα πρότυπα των ευρωπαϊκών ισχυρών συνεταιρισμών. Το νομοσχέδιο κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση και αν γίνουν και κάποιες λίγες διορθώσεις όπως κάποια σημεία που αφορούν την ευθύνη των ιδιωτών, το πόθεν έσχες, σημεία που έχουμε επισημάνει ως ΣΑΣΟΕΕ θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό τομέα».

 Αντιδράσεις από τον  ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειώσουμε ότι σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το άρθρο που δίνει την δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Όπως αναφέρει η πρώην Βουλευτής Ν. Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ και Βράντζα Παναγιώτα: «Με το υπό διαβούλευση σχέδιο, καταργείται το υπάρχον  νομικό πλαίσιο χωρίς να βελτιώνονται σημεία που θα διευκόλυναν τις προϋποθέσεις συνεργασίας.  Η «καινοτομία» του δε, στηρίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 6, η οποία μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε όργανα ελέγχου των καρτέλ, τα οποία λυμαίνονται διαχρονικά τον αγροτικό χώρο.

Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στα αγροτικά σχήματα «μελών-επενδυτών», μη χρηστών, με πλήρες δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στα όργανα διοίκησης του συνεταιρισμού.

Η ΝΔ απολύτως συνεπής  στις προεκλογικές της εξαγγελίες, ενισχύει τα μονοπώλια και μετατρέπει τον αγρότη σε εργάτη γης, χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης, ούτε καν μέσω του συνεργατισμού.

Πρόκειται για μια εξέλιξη επικίνδυνη για τον πολύπαθο πρωτογενή τομέα, απέναντι στην οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρό μέτωπο αντίδρασης, εάν πραγματικά θέλουμε να υπάρχει αγροτική παραγωγή στη χώρα μας».

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων, μέσω του σχεδίου νόμου που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και θα τίθεται προς διαβούλευση έως και την επόμενη Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, θα παρέχονται αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχειρήσεως, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, θα δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών σε ποσοστό μέχρι 35%. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό μέσω αυτής της κίνησης θα ενισχυθεί η θέση των Συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπει την είσοδο αυξημένων κεφαλαίων με σκοπό να μπορέσουν αυτοί να σταθούν δίπλα στους μεγάλους παίχτες της ελληνικής αγοράς.

Σε 10 έναντι 20 που ισχύει μέχρι σήμερα θα ανέρχεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού από 20 σε 10, ενώ σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός.

Επίσης, απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν μία διοικητική πράξη που εκδίδεται από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι με δικαστική απόφαση όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται το «πάγωμα» για μια πενταετία των διώξεων που αντιμετωπίζουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση, εξυγίανση ή πτώχευση και αφορούν την μη καταβολή εισφορών ή/και φόρων στο δημόσιο. Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι η παραπάνω διάταξη δεν αφορά περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δίωξη για υπεξαίρεση και κατάχρηση όπως επίσης και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τους «συνεταιρισμούς-φαντάσματα» όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Βορίδης, έχει δοθεί ήδη η εντολή εκκαθάρισης του μητρώου των συνεταιρισμών, στο οποίο σήμερα συμπεριλαμβάνονται περί τους 6.000 συνεταιρισμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία αναμένεται να προκύψουν 5.000 από τους οποίου οι 800 είναι αυτή τη στιγμή ενεργοί. Έχει τονίσει παράλληλα ότι σε πραγματικά μεγέθη οικονομίας οι ισχυροί συνεταιρισμοί ανέρχονται σε 60, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετοί μικρομεσαίοι συνεταιρισμοί για τους οποίους υπάρχει προοπτική.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…