Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ξάνθη για Όλους: Εφ’ όλης της ύλης κριτική για τις 120 πρώτες ημέρες της δημοτικής αρχής

Ξάνθη για Όλους: Εφ’ όλης της ύλης κριτική για τις 120 πρώτες ημέρες της δημοτικής αρχής

0
xanthi

«Τώρα που τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων σβήνουν» η παράταξη Μελισσόπουλου επικρίνει την έλλειψη στρατηγικής, προετοιμασίας και οράματος για την Ξάνθη

 Αναφέρει τι έγινε και κυρίως τι δεν έγινε, με προτάσεις για διαβούλευση με τους πολίτες σχετικά με την υλοποίηση 2-3 μεγάλων έργων

Σε παρέμβασή της με τίτλο «Τώρα που τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων σβήνουν» η παράταξη «Ξάνθη για Όλους» προχωρά σε μία αποτίμηση των πρώτων 120 ημερών της νέας δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας τη στάση που υιοθέτησε η τελευταία και όσες ελλείψεις παρουσίασε. Η παράταξη Μελισσόπουλου επιμένει ιδιαίτερα στην απουσία τακτικών διαβούλευσης για την ενεργοποίηση των πολιτών και την απουσία στρατηγικής και προετοιμασίας για την υλοποίηση 2-3 μεγάλων έργων στο δήμο, που θα αποτύπωναν το όραμα για τον τόπο μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο δένδρο, ένας επιπλέον στολισμός ενός δρόμου, ένα μουσικό σχήμα, δύο τρεις νέες πινελιές στην πόλη, κάποιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ούτως ή άλλως, αποτελούν ίσως το «μεγάλο επίτευγμα» των πρώτων 120 ημερών της νέας Δημοτικής Αρχής.

Μαζί βέβαια με το πνεύμα των Χριστουγέννων και την γιορτινή ψυχολογία, συνέθεσαν ένα κλίμα «ευφορίας», προερχόμενο ίσως και από μια απροσδιόριστη αίσθηση ή επιθυμία ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά στην πόλη …

Είναι όμως αυτή η πραγματική εικόνα αυτών των τεσσάρων πρώτων μηνών;

 Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Κάθε νέα λοιπόν Δημοτική Αρχή θα έπρεπε τους πρώτους 3-4 μήνες της θητείας της να βάζει τις βάσεις και να μας προετοιμάζει για τα έργα και τις προτεραιότητες που θα θέσει και θα αναλάβει να υλοποιήσει, αν όχι για ολόκληρη την τετραετία, τουλάχιστον κατά την πρώτη διετία της θητείας της.

Δηλαδή να προγραμματίσει την υλοποίηση 1,2,3…. μεγάλων έργων, βάζοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Να επιχειρήσει ακόμα κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές στη διάταξη του προσωπικού, να σχεδιάσει και να τολμήσει τομές και θεσμικές αλλαγές σε κατηγορίες υπηρεσιών προς τους πολίτες οι οποίες δεν απέδιδαν και δεν εξυπηρετούσαν το δημότη, να αναλάβει εν τέλει όλες τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες έτσι ώστε στο μέλλον να πετύχει κάποια συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα… Να συντάξει δηλαδή έναν οδικό χάρτη, έργων και ενεργειών, κατάλληλα προετοιμασμένο και οργανωμένο. Η σημερινή όμως Δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά την αρχική περίοδο χάριτος που της δόθηκε.

Αντιθέτως τι είδαμε;

Είδαμε έναν νέο Δήμαρχο Ξάνθης να είναι «πρώτος» στις δημόσιες σχέσεις και σε κοινωνικές παρουσίες, πολλές φορές άνευ ουσίας ή θεσμικής αναγκαιότητας, να είναι παρών σε διάφορα σημεία της πόλης μόνο και μόνο για να επιλύει κάποιο προσωπικό μικροπρόβλημα κυρίως των ημετέρων ξεπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο προεκλογικά γραμμάτια και υποχρεώσεις, να «τρέχει» – ασθμαίνοντας – από εκδήλωση σε εκδήλωση προκειμένου να τις προλάβει όλες και να μη λείψει από καμία, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται στα μάτια των συμπολιτών μας και τέλος να αναθέτει απλόχερα και με μεγάλη ευκολία ατελείωτες απευθείας αναθέσεις για αγαθά και υπηρεσίες, επιτρέποντας έτσι να στηθεί ένα μεγάλο πάρτι τέτοιων πρωτοβουλιών το οποίο φέρει προσωπικά τη σφραγίδα και προσδιορίζει, μαζί με τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν, το προφίλ της νέας Δημοτικής Αρχής. Με αυτόν τον τρόπο ο νέος Δήμαρχος επιλέγει να δουλεύει κυρίως με εξωτερικούς συνεργάτες και ιδιώτες, με κόστος υψηλό και με χρήματα βέβαια των δημοτών που υπήρχαν στα ταμεία του Δήμου, αφήνοντας τις περισσότερες φορές στο περιθώριο ανεκμετάλλευτους εργαζόμενους, τεχνογνωσία και μηχανήματα του Δήμου μας που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί.

Αναλυτικά τι όφειλε να κάνει ο νέος Δήμαρχος και δεν το κάνει:

– Να μας έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την πόλη που θα αφορά την επόμενη πενταετία.

– Να έχει συγκεκριμένη στόχευση και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδιασμού του, προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

– Να έχει προχωρήσει σε διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες, για κάθε νέο έργο ή υπηρεσία που έχει ως σκοπό να υλοποιήσει.

– Να έχει προχωρήσει στην ορθή διάταξη και κατανομή των ανθρώπινων και υλικών πόρων.

– Να έχει προβλέψει και να έχει ως σκοπό την τελική αξιολόγηση όλων των έργων και των ενεργειών του και με βάση αυτήν να προχωρά σε έναν επαναπροσδιορισμό τακτικής ή στρατηγικής, όταν υπάρχουν αστοχίες ή εμπόδια που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του σχεδιασμού του.

Με ποια εργαλεία θα μπορούσε να προχωρήσει η νέα Δημοτική Αρχή προκειμένου να αποτυπωθεί ένας σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης της πόλης:

– ΜΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλα αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν καταγεγραμμένα σε ένα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που θα έπρεπε να είχε συντάξει η «νέα» Δημοτική Αρχή, ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά θα αποτελούσε και το Ο Ρ Α Μ Α της. Είχε όλο το χρονικό διάστημα να το κάνει από την επομένη των εκλογών (6 μήνες) και δεν το έκανε. Μέσα σε αυτό θα έπρεπε να περιγράφει τι Δήμο σκέφτεται να δημιουργήσει, με ποια έργα και ποιες προτεραιότητες και ποιες θεσμικές αλλαγές. Θα ήθελε ένα Δήμο π.χ. περισσότερο Πράσινο; Έναν Δήμο πρωτοπόρο στην Τεχνολογία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, έναν Δήμο που θα έδινε έμφαση στην Επιχειρηματικότητα και στον Τουρισμό; Τι ιεράρχηση θα έθετε σε κάθε έναν τομέα από αυτούς; Και επίσης με ποιον τρόπο θα πετύχαινε τους επί μέρους στόχους που θα έθετε;

– ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αφού λοιπόν αποτύπωνε το στίγμα της σε αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – η νέα Δημοτική Αρχή – θα έπρεπε να το θέσει σε δημόσια ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και αφού ολοκληρωνόταν και αυτή τότε θα μπορούσε να εισαγάγει προς ψήφιση το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ το οποίο στην ουσία «τεμαχίζει και εξειδικεύει» πια το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που προαναφέραμε. Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ είναι μια κορυφαία διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και βασική της αρχή είναι η ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας μέσω της συμμετοχής των πολιτών και των ομάδων μιας κοινωνίας στην τοπική διακυβέρνηση.

– ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΑΦΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Και στο τέλος αφού όλα αυτά ολοκληρωνόταν, θα έπρεπε να έρθει προς ψήφιση ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του Δήμου που στην ουσία αναλύει τις οικονομικές πηγές και τους πόρους υλοποίησης του κάθε έργου και όχι ένας προϋπολογισμός copy paste με τον προηγούμενο…

Τι από όλα αυτά έχουν γίνει σήμερα:

Τ Ι Π Ο Τ Α απολύτως, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ΟΡΑΜΑ, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και προγραμματισμός, δεν υπάρχει λογική σειρά και αλληλουχία πράξεων και ενεργειών…

Στο φτωχό και αποσπασματικό ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χωρίς βέβαια τη δική μας συναίνεση, κάτι.… ειπώθηκε για το παλιό κολυμβητήριο, κάτι… επίσης ψέλλισαν για το νέο κολυμβητήριο, κάτι… για 2 παιδικούς που προγραμματίζουν αλλά δεν ξέρουν πού θα τους κατασκευάσουν και όλα τα υπόλοιπα μικρά – μικρά έργα που είναι μέσα στις αυτονόητες υποχρεώσεις ενός ΔΗΜΟΥ….

– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΕΣΠΑ); ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ

– ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ; ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ

– ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ; ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ – ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Το μόνο που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι οι ατελείωτες απευθείας αναθέσεις, οι αλλαγές και οι ανέσεις των διοικούντων και το χρήμα να ρέει άφθονο χωρίς να πιάνει τόπο…

Και έτσι λοιπόν σιγά σιγά ο καιρός περνάει, η πόλη ξεχνάει, τα ΝΕΑ έργα ΔΕΝ προγραμματίζονται και ΔΕΝ πραγματοποιούνται, η ΞΑΝΘΗ μένει ακόμα πιο πίσω, ουραγός των εξελίξεων και ακόμα πιο μακριά από όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Έχουμε δηλαδή μια Δημοτική Αρχή που δε λέει τι θα κάνει (ίσως μας το φυλάει για έκπληξη), δεν ακολουθεί τους σύγχρονους επιχειρησιακούς κανόνες λειτουργίας ενός Δήμου, αλλά έχει μείνει ΠΙΣΩ στις παλιές ξεπερασμένες πια λειτουργίες και νοοτροπίες της περασμένης 20ετίας οι οποίες προϋποθέτουν «άρτο και θεάματα» και πολιτικές διασυνδέσεις με τα φίλα προσκείμενα Υπουργεία, μήπως πάρουμε κάποια χρήματα από τα…. υπόλοιπα των άλλων, από αυτά δηλαδή που δεν έχουν απορροφήσει άλλοι Δήμοι για έργα, όπως π.χ. έγινε με το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Ακόμα περιμένουμε την απόφαση για το… νέο «ανοιχτό κολυμβητήριο»……

Και κάπως έτσι η ιστορία συνεχίζεται και κανείς δεν φταίει και όποιοι επισημαίνουν τα προβλήματα και τους κινδύνους γίνονται ακόμα και γραφικοί, χαλώντας με τις επισημάνσεις τους το καλό εορταστικό κλίμα των ημερών…

Τώρα όμως τα πολύχρωμα ωραία λαμπιόνια των δέντρων που έβαλε ο Δήμαρχος στην Ξάνθη και στη Σταυρούπολη σβήνουν. Και έτσι θα βρεθούμε και πάλι μόνοι, αντιμέτωποι με τα σοβαρά προβλήματά μας, δηλαδή με το κυκλοφοριακό, με τα αδέσποτα, με την έλλειψη βασικών υποδομών, με έργα που δεν έχουν προγραμματιστεί, δε θα γίνουν και δε θα φέρουν ποτέ την ανάπτυξη στον τόπο μας…

Γιατί ένας σωστός ΔΗΜΟΣ, από ΤΩΡΑ σχεδιάζει και προγραμματίζει, προκειμένου να μπορέσει να εντάξει και να εγκαινιάσει ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ τα επόμενα 4-5 χρόνια…

Όταν στο μέλλον διαπιστωθεί το μεγάλο λάθος που γίνεται, θα είναι και πάλι πολύ αργά για την πόλη μας, θα είναι πολύ αργά για ΟΛΟΥΣ μας….».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικές ευθύνες για την ακρίβεια και τις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές

Ο Σωκράτης Φάμελλος στηρίζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ζητά άμεσες θεσμικές αλλαγές Στ…