Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας στις επιχειρήσεις

Ηλεκτρονικό μάτι της Εφορίας στις επιχειρήσεις

0

Σε νέα …έξοδα μπαίνουν οι επαγγελματίες – Υποχρεωτική αλλαγή των παλιών ταμειακών  

Έως τις 31 Μαΐου για online διασύνδεση με το taxisnet

 

«Μην τα αφήνετε τελευταία στιγμή», συμβουλεύουν οι λογιστές – Ζητούν επιδότηση του κόστους της ταμειακής οι φορείς – Πρεμιέρα τον Απρίλιο στα ηλεκτρονικά βιβλία

 

 

Tο …αντίτιμο του συστήματος της διαδικτυακής διασύνδεσης με το taxisnet και των ηλεκτρονικών βιβλίων που πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ προκειμένου να μπορεί να έχει εικόνα online και έλεγχο για οποιαδήποτε οικονομική πράξη των επιχειρήσεων μέσω της διαβίβασης στοιχείων σε πραγματικό χρόνο (πωλήσεις) θα κληθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες αλλάζοντας τις ταμειακές μηχανές τους με εκείνες που έχουν τις προδιαγραφές να στηρίξουν απευθείας σύνδεση με το taxisnet. Η διασύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και να γνωρίζουν το τζίρο των επιχειρήσεων όπως αυτός προκύπτει από τη δραστηριότητα της ταμειακής μηχανής.

Σε νέα …έξοδα μπαίνουν οι επαγγελματίες – Υποχρεωτική αλλαγή των παλιών ταμειακών  

Πρόσφατη απόφαση  του Γιώργου Πιτσιλή,  ορίζει ότι αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ), που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για 179 τύπους ταμειακών μηχανών οι οποίες δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές της online παροχής δεδομένων.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ταμειακών μηχανών υποχρεούνται να δηλώσουν, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, την παύση αυτών, στο TaxisNet ή στην αρμόδια ΔΟΥ απόφαση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη φορά που θεσμοθετήθηκε η διάταξη αυτή ήταν το 2010, ωστόσο μόλις ο τελευταίος νόμος, ήτοι ο 4646/2019, καθόρισε τα χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να υπάρξει η «συμμόρφωση» των επαγγελματιών.

«Μην τα αφήνετε τελευταία στιγμή», συμβουλεύουν οι λογιστές

mpatzakidouΌπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνουν οι επαγγελματίες είναι να επικοινωνήσουν με την εταιρεία απ’ όπου προμηθεύτηκαν την ταμειακή τους και να διαπιστώσουν αν το μοντέλο που έχουν είναι συμβατό με online διασύνδεση με το taxisnet. Αν δεν είναι,  πρέπει να δηλώσουν παύση στην Εφορία, να την αλλάξουν και να εγκαταστήσουν την διασύνδεση: «Εμείς ενημερώνουμε τους πελάτες μας ότι πρέπει να μην αμελήσουν αλλά να μπουν άμεσα στην διαδικασία της εναρμόνισης και της αλλαγής ταμειακής όπου χρειάζεται. Να μην τ’ αφήσουν τελευταία στιγμή γιατί θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν» , επισημαίνει η κα Μπατζακίδου.

Ζητούν επιδότηση του κόστους της ταμειακής οι φορείς

Όσοι κληθούν να τις αλλάξουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού μία ταμειακή αυτής της τεχνολογίας κοστίζει από 400 – 600 ευρώ. Για το λόγο αυτό όπως μας ανέφερε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και Επιμελητήρια έχουν ζητήσει από τον κ. Πιτσιλή να δοθεί επιδότηση του κόστους αντικατάστασης για όσους τουλάχιστον επαγγελματίες  κληθούν να αλλάξουν ταμειακές μηχανές. Επίσης σημείωσε πως η Ομοσπονδία θα προβεί σε άμεση ενημέρωση των μελών της.

E – βιβλία  – Κάνουν πρεμιέρα τον Απρίλιο

Η ΑΑΔΕ επενδύει πολλά στην  καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων που θα τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και στα ηλεκτρονικά τιμολόγια  τα οποία θα εφαρμοστούν εντός του 2020. Με την  ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων η Εφορία αποκτά ένα ηλεκτρονικό μάτι που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο στα τιμολόγια των επιχειρήσεων ανοίγοντας το δρόμο σε αυτόματες διασταυρώσεις των στοιχείων  που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Τα e-βιβλία στην πλήρη εφαρμογή τους θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και  θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

maxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …