Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Γυρνά την πλάτη» ο δήμος Ξάνθης στον δήμο Μύκης

«Γυρνά την πλάτη» ο δήμος Ξάνθης στον δήμο Μύκης

0
dimarxeio

Χωρίς ίχνος αλληλεγγύης απορρίφθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο η σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας για έναν μηχανικό !

 

Απογοήτευση στον δήμο Μύκης για την απόρριψη της συνεργασίας.

Κάθε δήμος την δική του Πολεοδομία από φέτος – Τι λένε ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης και ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Γ. Ζερενίδης

 

Την άρνησή τους να δώσουν χέρι βοήθειας στο δήμο Μύκης έδειξαν με τον πιο εμφατικό τόπο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης καταψηφίζοντας το θέμα που αφορούσε σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ξάνθης και του δήμου Μύκης. Ειδικότερα η σύμβαση αφορούσε την παραχώρηση ενός Ηλεκτρολόγου – Μηχανικού για 12 μήνες καθόσον η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μύκης που έχει μόνο τρεις Μηχανικούς στερείται αυτής της ειδικότητας, απαραίτητης για  να ελέγξει κα να επιβλέψει αντικείμενα εργασιών που έχουν σχέση με ζωτικής σημασίας θέματα όπως ύδρευση, προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού κ.λ.π.

Χωρίς αλληλεγγύη ο δήμος Ξάνθης προς τον δήμο Μύκης

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι για την έγκριση απαιτούνταν ενισχυμένη πλειοψηφία των 21 συμβούλων. Υπέρ ψήφισε η παράταξη της συμπολίτευσης και η παράταξη του Σάββα Μελισσόπουλου αλλά κατά η παράταξη Δημαρχόπουλου με αποτέλεσμα να λάβει 19 υπέρ και όχι 21. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο κ. Ζερενίδης που ήταν εισηγητής του θέματος το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε το θέμα καταδεικνύει τον ψυχρό και υπολογιστικό τρόπο που προσεγγίζουν κάποιες παρατάξεις θέματα που άπτονται της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας που πρέπει να επιδεικνύουν μεταξύ τους οι  δήμοι για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους προς όφελος των δημοτών τους. Μάλιστα υπενθύμισε πως ανάλογη σύμβαση είχε υπογραφεί επί θητείας του προηγούμενου δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου με τον δήμο Μύκης ενώ τώρα ο ίδιος και η παράταξη του καταψήφισαν: «Είναι λυπηρό πού δεν ψηφίστηκε το θέμα και δημιουργεί προβληματισμό. Αδικεί το δήμο μας μια τέτοια εικόνα. Να αρνείται στην βοήθεια σ’ ένα δήμο που αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης στην τεχνική του υπηρεσία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία του».

Απογοήτευση στον δήμο Μύκης για την απόρριψη της συνεργασίας με τον δήμο Ξάνθης

Απογοήτευση προκάλεσε η στάση αυτή του δήμου Ξάνθης στον δήμο Μύκης. Ο δήμαρχος κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν σε επικοινωνία που είχε με τους συνεργάτες του (απουσιάζει εκτός χώρας) ζήτησε τη σύγκλιση σύσκεψης αμέσως μετά την επιστροφή του εντός των ημερών για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο ειδικός του συνεργάτης κ. Στέλιος Παπουτσόγλου εξέφρασε την λύπη του για την απόρριψη της σύμβασης που είναι κάτι συνηθισμένο που προβλέπεται από το νόμο. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απευθυνθούν σε άλλο δήμο όπως τον δήμο Αβδήρων που παλαιότερα δεν είχε αρνηθεί την συνεργασία και του έχει διαθέσει μηχανικό παρότι δεν έχει την στελέχωση του δήμου Ξάνθης: «Προβλέπονται απ’  τον νόμο τέτοιες συνεργασίες και μάλιστα ο δήμος Μύκης θα κάλυπτε τα εκτός έδρας του Μηχανικού. Είναι μια ειδικότητα που δεν διαθέτουμε και έχει πολλά αντικείμενα . Είναι λυπηρό που δεν εγκρίθηκε η σύμβαση από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης».

Κάθε δήμος την δική του Πολεοδομία από φέτος

Ο νόμος ισχύει από το 2011 αλλά 9 χρόνια τώρα παίρνει συνεχώς παρατάσεις λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Ειδικότερα με τον Καλλικράτη ενοποιήθηκαν οι δύο Πολεοδομίες που υπήρχαν επί Καποδίστρια (Νομαρχίας και Δήμου) σε μία με την αρμοδιότητα να περνά στον δήμο. Αυτό δημιούργησε πλήθος προβλημάτων.

Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή το 2020 αλλά οι περισσότεροι δήμοι είναι ανέτοιμοι για να λειτουργήσουν υπηρεσίες δόμησης λόγω έλλειψης προσωπικού. «Για να γίνει αυτό πρέπει να προσλάβουμε προσωπικό. Με 2 – 3 μηχανικούς δεν μπούμε να λειτουργήσουμε και υπηρεσία Δόμησης», επισημαίνει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης.

 

Απ’ την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και Δόμησης κ. Ζερενίδης επισημαίνει πως αυτό θα δώσει ανάσα στην Πολεοδομία Ξάνθης που έχει τεράστιο φόρτο εργασίας και πως πρόκειται να βγει προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στους δήμους γι αυτό το σκοπό. Πρόσθεσε ακόμη πως ο δήμος Ξάνθης έχει προβεί σε μετακίνηση Μηχανικών στην υπηρεσία Δόμησης και τεχνικών υπηρεσιών  ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Ιδιαίτερα για την Δόμηση ανέφερε πως ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό καταγράφεται μια αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και πρέπει η υπηρεσία να είναι σωστά στελεχωμένη για ν’ ανταποκριθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…