Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ

Απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ

0

Με αφορμή τις δηλώσεις Βενετίδη για «ειδική ρύθμιση» λόγω κρύου ζητούν να τοποθετηθεί επίσημα η Περιφέρεια

 Τονίζουν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία από το παθητικό κάπνισμα

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν, κάθετα αντίθετοι σε «παραθυράκια» στον Αντικαπνιστικό Νόμο.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο Γεώργιος Γεωργιάδης για τον Ι.Σ. Δράμας, η Αναστασία Αντωνίου για τον Ι.Σ. Καβάλας, ο Αναστάσιος Καραδέδος για τον Ι.Σ. Ξάνθης, ο Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος για τον Ι.Σ. Ροδόπης και ο Ανδρέας Παπανδρούδης για τον Ι.Σ. Έβρου, τονίζουν ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα, όπως ακριβώς ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αφορμή και τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστα Βενετίδη, ο οποίος δημόσια έκανε λόγο για ειδική ρύθμιση για τους καπνιστές στη Βόρεια Ελλάδα επικαλούμενος το κρύο, οι ιατρικοί σύλλογοι σημειώνουν: «ο καπνός του τσιγάρου δε σκοτώνει μόνο όσους καπνίζουν. Μπορεί να σκοτώσει και αυτούς που χωρίς να το θέλουν αναπνέουν τον καπνό των άλλων(παθητικό κάπνισμα). Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο οι μη-καπνιστές θαμώνες των καφέ και εστιατορίων, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίοι χωρίς να το επιθυμούν, εισπνέουν τον καπνό και υφίστανται τις βλαβερές και αναμφισβήτητες συνέπειές του καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και για τους οποίους δυστυχώς δεν είδαμε μέχρι σήμερα καμία φωνή υποστήριξης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων τους».

Ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ: Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο παθητικού καπνίσματος.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ σημειώνουν: «παλαιότερη μελέτη ανεβάζει τον αριθμό των ενηλίκων στην Ε.Ε. που πέθαιναν μέσα σε ένα έτος από το παθητικό κάπνισμα σε 80.000. Αν τον αναγάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας, τότε υπολογίζουμε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν στη χώρα μας  λόγω παθητικού καπνίσματος. Παγκόσμια υπολογίζονται 600.000 θάνατοι ετησίως από το παθητικό κάπνισμα, μεταξύ των οποίων οι 150.000 είναι παιδιά.

Ήρθε η στιγμή η Ελλάδα μας να αλλάξει σελίδα, να τηρηθεί επιτέλους ο Αντικαπνιστικός Νόμος και να πάψουμε να αποτελούμε την θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης.

Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τροποποίηση του Νόμου λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή μας. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες και βαρύτερες καιρικές συνθήκες επικρατούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η αντικαπνιστική νομοθεσία. Ζητούμε από την Περιφέρεια ΑΜΑΘ να μας πουν την επίσημη θέση τους στο ζήτημα αυτό. Όπως επίσης θα θέλαμε και την δημόσια τοποθέτηση όλων των Δημάρχων της περιφέρειας σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι η πλειοψηφία των πολιτών, πάνω από τα 2/3 είναι μη-καπνιστές. Επίσης ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ελέγχου της αστυνομίας ο Νομός Θεσσαλονίκης κατέχει την πρωτιά στην εφαρμογή του Νόμου.

Καπνιστές και μη καπνιστές ιατροί οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη Δημόσια Υγεία προστατεύοντας τους πολίτες από τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος. Αν για κάποιους η εφαρμογή του νόμου σημαίνει περιορισμό των επιθυμιών τους, η μη-εφαρμογή του σημαίνει σοβαρή και συχνά ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας ΟΛΩΝ των πολιτών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τίμησαν τη μνήμη της σφαγής του Καρυοφύτου

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του οικισμού την Κυριακή   …