Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα το 2020

Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα το 2020

0

Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ

Η δεκαετία που πέρασε (2010-2019) ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας το ανυποχώρητο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που σηματοδοτείται από την αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων. Το 2019 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά παγκοσμίως, μετά το 2016, έγινε γνωστό από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό σε ένα δελτίο Τύπου και το 2020 δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση.

«Δυστυχώς, αναμένουμε να δούμε πολλά ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα το 2020 και τις επόμενες δεκαετίες, που θα τροφοδοτούνται από επίπεδα ρεκόρ των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία θα διατηρήσουν τη ζέστη στην ατμόσφαιρα» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Τάαλας.

«Το έτος 2020 ξεκίνησε εκεί όπου σταμάτησε το 2019, με μετεωρολογικά και κλιματικά γεγονότα μεγάλου αντίκτυπου», όπως στην Αυστραλία, που «γνώρισε το 2019 τη θερμότερη και την ξηρότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί» σημείωσε.

Η ζέστη ρεκόρ «προετοίμασε το έδαφος για τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που είναι μέχρι στιγμής τόσο καταστροφικές» για τη χώρα, εξήγησε ο Τάαλας.

Οι τεράστιες πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, καταστρέφοντας περισσότερα από 2.000 σπίτια και κατακαίοντας μια περιοχή 100.000 τετραγωνικών χλμ, μια επιφάνεια μεγαλύτερη από την έκταση της Νότιας Κορέας.

Παγκοσμίως, οι μέσες θερμοκρασίες των πέντε και δέκα τελευταίων ετών ήταν οι πλέον υψηλές που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Από τη δεκαετία του 1980, κάθε δεκαετία υπήρξε ζεστότερη από την προηγούμενη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, που αναμένει να συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση.

Σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία το 2019 ξεπέρασε κατά 1,1 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο που είχε καταγραφεί την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900).

«Σύμφωνα με την υπάρχουσα πορεία των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατευθυνόμαστε προς μια αύξηση της θερμοκρασίας από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα» προειδοποίησε ο Τάαλας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν συνέβαλε στα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2019 όπως τον καύσωνα στην Ευρώπη και τον κυκλώνα Ντόριαν που σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, όταν σάρωσε τις Μπαχάμες τον Σεπτέμβριο.

«Στο μέλλον μπορούμε εύκολα να περιμένουμε θερμότερα Ελ Νίνιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα» δήλωσε ο επιστήμονας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Ομάρ Μπαντούρ, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει τις θερμοκρασίες σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

«Μπορούμε να σηκώσουμε την κόκκινη σημαία τώρα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…