Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η επιλογή Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η επιλογή Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

0

Με καταγωγή της μητέρας της από την Σταυρούπολη Ξάνθης – Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού –  Γόνος δικαστικής οικογένειας

Με διάγγελμά του χθες λίγο μετά τις 7 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρότασή του για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η κα Σακελλαροπούλου ανέλαβε την προεδρία του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Με καταγωγή από την Σταυρούπολη Ξάνθης η υποψήφια πρόεδρος Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Επίσης, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Γόνος δικαστικής οικογένειας

Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Κατά καιρούς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου «Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…