Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αύξηση των κρουσμάτων εξαπάτησης μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στην Ξάνθη

Αύξηση των κρουσμάτων εξαπάτησης μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στην Ξάνθη

0

S.O.S. από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης Χ. Σταμπουλή: « Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον συγγενή σας από το δικό σας τηλέφωνο με απευθείας κλήση στο τηλέφωνο του»

 

 

Κρούσματα οικονομικής εξαπάτησης μέσω σεξουαλικής εκβίασης ( “sextortion scam”) από το διαδίκτυο – Οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 

 

Σε έκτακτα μέτρα προβαίνει η αστυνομική αρχή της Ξάνθης με αφορμή την έξαρση του φαινομένου της εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους και στο πλαίσιο αυτό ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης κ. Χρήστος Σταμπουλής κάλεσε τα τοπικά Μέσα στο γραφείο του την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι για να απευθύνει έκκληση για προσοχή από τους πολίτες αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης σε περίπτωση που έλθουν αντιμέτωποι με το φαινόμενο. Σε ανάλογες ανακοινώσεις προέβησαν όλες οι διευθύνσεις της Περιφέρειας καθώς έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα στην περιοχή της Δράμας,  της Καβάλας αλλά και στην Ξάνθη.

Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης Χ. Σταμπουλής: «Προσοχή είναι απατεώνες!!!

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως και

στην Ξάνθη έχει παρατηρηθεί αύξηση στις προσπάθειες των επιτηδείων

να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και προφασιζόμενοι ότι στενό συγγενικό πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό, ζητούν χρήματα είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Προσοχή είναι απατεώνες!!!

Η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν την πρακτική,  οι υπάλληλοι τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή για την παράληψη νόμιμων ενεργειών.

Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον συγγενή σας από το δικό σας τηλέφωνο με απευθείας κλήση στο τηλέφωνο του, για να επιβεβαιώσετε αν υπάρχει ανάγκη.

Τέλος, ενημερώστε την Ελληνική Αστυνομία ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας προκειμένου να κινηθούμε άμεσα για την σύλληψη των δραστών.

Ενημερώστε τους συγγενείς και τους φίλους σας για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι».

 Κρούσματα οικονομικής εξαπάτησης μέσω σεξουαλικής εκβίασης ( “sextortion scam”) από το διαδίκτυο

Οδηγίες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.

Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων  να:

  • αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
  • μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
  • μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
  • αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
  • αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά : 111 88
  • Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…