Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

0

Φτάνει, όχι άλλο κατήφορο
Οι φίλαθλοι που αγαπούν το ποδόσφαιρο έχουν μείνει με ανοιχτό στόμα και απορούν με όσα πρωτοφανή λέγονται κάθε Κυριακή και Δευτέρα από τους διάφορους παράγοντες.
Κάποιοι μάλιστα όπως ο γνωστός Κούγιας, έχουν αναγάγει τις δηλώσεις ως απαραίτητο στοιχείο της παραγοντικής ζωής του.
Μάλιστα χρησιμοποιούνται εκφράσεις ιδιαίτερα προσβλητικές και απαράδεκτες που υποχρεώνουν να υπάρξει  ανταπάντηση από την άλλη πλευρά.
Κι έτσι, δηλώνων, απαντάς, ανταπαντώ, πλέκεται μια ιστορία που δεν τιμά κανέναν αλλά και που θίγει άτομα και υπολήψεις.
Οι αγνοί φίλαθλοι ζητούν αυτό το φαινόμενο, επιτέλους, να σταματήσει. Φτάνει πια!
Γ.Δ.


2,5 δισ. τα φέσια
Το θέμα γνωστό και οδυνηρό γι’ αυτούς που το ζουν. Και δεν είναι άλλο το θέμα αυτό από τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τα οποία αυτή τη στιγμή φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλες υπόσχονταν ότι το ποσό σταδιακά θα μηδενιζόταν, αλλά δυστυχώς ενίοτε αυξανόταν κιόλας αντί να μειώνεται.
Προσδοκούσαν οι ιδιώτες επιχειρηματίες τα χρέη του Δημοσίου από Νοσοκομεία και άλλα υπουργεία ότι θα μπουν σε μια σειρά, θα μειώνονταν μήνα το μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτε και οι ιδιώτες είναι σε αναμονή ελπίζοντας ότι το κράτος θα δείξει τη συνέπεια που αυτό ζητάει από τους πολίτες του.
Γ.Δ.


Θλίψη για την υποβάθμιση
Διαβάστε τι γράφει η Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» για την εκεί Δημοτική Αγορά: «Την τιμητική της είχε η Δημοτική Αγορά.  Επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολύ κόσμο φέτος η Δημοτική Αγορά. Τα εστιατόρια και τα καταστήματα εστίασης είχαν την τιμητική τους με τον κόσμο να τα κατακλύζει από νωρίς το μεσημέρι ως αργά το απόγευμα, προκειμένου να γευτεί παραδοσιακούς μεζέδες και να ευχηθεί για τη νέα χρονιά. Γ.ΚΩΝ.»
Δεν θα την συγκρίνω με την κίνηση της δικής μας Δημοτικής Αγοράς. Θλίψη και πόνος για την υποβάθμιση.
Θα πως όμως ότι τα δύο εμβληματικά κτίρια είναι αρχιτεκτονικά ίδια ακριβώς. Διαφέρουν ως προς την ποικιλία των καταστημάτων και την προτίμηση των Χανιωτών και των τουριστών.
-Τα συμπεράσματα δικά σας.
Γ.Δ.


Για τον ψυχίατρο…

 

Ακούγοντας το τελευταίο διάστημα την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά πάνελ υπέρ της επανεκλογής Παυλόπουλου, απορεί κανείς με το σκεπτικό τους. Μιλούν για την «καθοριστική συμβολή του Προέδρου στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», σηκώνουν το δάκτυλο προς τους νεοδημοκράτες και τους Πασόκους και τους εγκαλούν επειδή ενδέχεται να καταψηφίσουν έναν Πρόεδρο με τόσο καθοριστική συμβολή στην σωτηρία της χώρας.
Δηλαδή, ο Σύριζα υπερψηφίζει τον Παυλόπουλο, επειδή αυτός όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στον… Σύριζα. Επειδή εναντιώθηκε στην καταστροφική επιλογή της εξόδου από το ευρώ, την οποία έξοδο ετοίμαζε ο Αλέξης. Έτσι ο Προκόπης μας διέσωσε από μια εθνική καταστροφή και γι’ αυτό εκείνοι που ήταν έτοιμοι να μας καταστρέψουν, τον υπερψηφίζουν για δεύτερη φορά ακριβώς επειδή δεν τους άφησε να μας καταστρέψουν.
Εντάξει λοιπόν, αν είναι έτσι να τον ψηφίσουμε άπαντες, δεν λέω. Αλλά να περάσουμε πρώτα κι από έναν ψυχίατρο να μας ρίξει μια ματιά…
Δ.Κ.


Γείτονα αλλάζεις;
Η συζήτηση μεταξύ των μελών της γνωστής παρέας. Θέμα, τι άλλο, τα λόγια και οι ενέργειες του γείτονα Ερντογάν. Στη συζήτηση λοιπόν μπήκε  και μία παράμετρος ιδιαίτερα σοβαρή, αυτή της γειτονίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Έτσι, ο αναλυτής της παρέας το έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση. Είπε: Εάν είσαι ενοικιαστής σ’ ένα σπίτι και έχει προβλήματα με τον ιδιότροπο γείτονά σου, σηκώνεσαι και φεύγεις. Αν όμως είσαι ιδιοκτήτης του σπιτιού και δεν θέλεις να φύγεις από το σπίτι σου, τότε τι θα κάνεις με τον κακό γείτονα;
Θα του μιλήσεις μία, θα του μιλήσεις δύο, κι αν δεν καταλαβαίνει τότε τον πας στα δικαστήρια για να τιμωρηθεί για την αγενή και απαράδεκτη συμπεριφορά του με την ελπίδα πάντα ότι η τιμωρία θα τον συνετίσει και τον υποχρεώσει ν’ αλλάξει συμπεριφορά. Εν κατακλείδι, συνέχισε, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ελλάδα με τον ιδιότροπο γείτονά της την Τουρκία.
-Και όλοι συμφωνούν βέβαια με τις σκέψεις του συνομιλητή τους.
Γ.Δ.


Χωρίς φόβο και πάθος
Δυο – τρεις σκέψεις παραθέτουμε για όλες αυτές τις αναπαραστάσεις παλαιών εθίμων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο διάφοροι σύλλογοι και φορείς ανά την χώρα.
Και δεν εννοούμε βέβαια μεγάλες διοργανώσεις με υποδομή που προσφέρουν θέαμα και αποτελούν τουριστική ατραξιόν για διάφορες περιοχές αλλά τις μικρές που γίνονται από συλλόγους γυναικών συνήθως ή πολιτιστικούς. Για παράδειγμα η αναβίωση του εθίμου της Μπάμπως. Διατυπώνουμε τις εξής ενστάσεις: Ας αποδεχτούμε ότι είναι ένα έθιμο ριζωμένο βαθιά το οποίο σχετίζεται με την γυναικεία γονιμότητα και επειδή η γηραιότερη του χωριού ήταν αυτή που συνήθως εκτελούσε χρέη μαμής ήταν και το επίκεντρο της απόδοση τιμής. Αυτά για  πολλές δεκαετίες πριν. Τότε είχε νόημα γιατί ήταν εθιμικό βίωμα. Στις μέρες όμως και έτσι όπως αναβιώνει με προχειρότητα και βιασύνη,  χωρίς καλαισθησία και σαν μια θεατρινίστικη παράσταση χωρίς λόγια, χωρίς το υπόβαθρο της πράξης, της κίνησης  καταντά μια γραφικότητα που πετυχαίνει το αντίθετο δηλαδή την ασέβεια στο έθιμο και στην παράδοση.
Έτσι το ζητούμενο είναι αν πρέπει να συνεχιστεί η αναπαράσταση ενός εθίμου που δεν έχει αποτύπωμα στην σημερινή πραγματικότητα και επιπλέον εφόσον αποδεχτούμε ότι πρέπει τουλάχιστον να γίνεται σωστά και προσεγμένα και όχι άρπα κόλα μόνο και μόνο για να φαίνονται κάποιοι σύλλογοι ότι κάνουν δραστηριότητες διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις από τους δήμους.
Μ.Ξ.


Μιζέρια και …κενά μνήμης
Για άλλη μια φορά απογοητευτική ήταν η στάση της αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή. Για μια ακόμη φορά επέδειξε μικροπολιτική στάση με μίζερη και στενόμυαλη προσέγγιση.  Τόσο η παράταξη Δημαρχόπουλου όσο και η παράταξη του Γιάννη Παπαχρόνη ψήφισαν κατά στο αίτημα της Οργάνωσης Giuseppe Sciacca για συνδιοργάνωση με το ΔΠΘ και συμμετοχή του δήμου στην κάλυψη του ήμισυ των εξόδων (3.100 ευρώ) της διάλεξης του διεθνούς φήμης μαθηματικού  Κωνσταντίνου Δασκαλάκη Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT και βραβευμένο με το Βραβείο Νεβάνλινα από την διεθνή ένωση μαθηματικών. Ένα λαμπρό μυαλό που έχει άπειρους funs σ’ όλο τον κόσμο που έρχεται στην πόλη  μας για να μιλήσει για την επιστήμη του μέλλοντος και οι προαναφερόμενοι «έκλαψαν» τα 3.100 ευρώ που θα ξοδέψει ο δήμος!
Εξέφρασαν υπόνοιες για την Οργάνωση Giuseppe Sciacca ενώ αίσθηση προκάλεσε ο κ. Δημαρχόπουλος που δήθεν δεν ήξερε ότι ο δήμος Ξάνθης και ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιαννίδης έλαβε βραβείο εθελοντισμού για το δήμο από την Οργάνωση αυτή. Να θυμίσουμε επίσης ότι η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Οργάνωσης η κα Βίκυ Μπαφατάκη  ήταν συνεργάτης της παράταξης του κ. Δημαρχόπουλου στις προηγούμενες εκλογές.
Αυτό δεν  το θυμόταν ο κ. Δημαρχόπουλος;
Μ.Ξ.


Άρθρο Χρίστου Χριστοδούλου
Εντός των προσεχών ημερών η Εφημερίδα μας θα δημοσιεύσει επίκαιρο άρθρο του εκλεκτού συμπολίτη Χρίστου Χριστοδούλου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.
Στο άρθρο θα γίνεται αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν και όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς από τον πρόεδρο της Τουρκίας και αφορούν τη χώρα μας.
Σημειώνουμε πως ο Χρ.Χριστοδούλου έχει συναντηθεί κατά το παρελθόν με τον Ταγίπ Ερντογάν και πως είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που έχει αρθρογραφήσει γι’ αυτόν, ενώ παράλληλα έχει γράψει και βιβλίο για τον Κεμάλ Ατατούρκ.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Προβολή και εντός Ξάνθης για τις ΘΛΕ
Είναι καθόλα λογικό οι Γιορτές για το καρναβάλι μας (Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές) να προβληθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στους γειτονικούς νομούς σε επίπεδο Περιφέρειας.
Η προβολή υπενθυμίζει και ενημερώνει για ένα γεγονός ούτως ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων να οργανώσουν τη μετάβασή τους, να κλείσουν και οργανώσουν τη διαμονή τους.
Όμως αντίστοιχη προβολή θα πρέπει να γίνει και στα Μέσα Ενημέρωσης της Ξάνθης. Για να ενημερωθούν οι κάτοικοι όχι μόνον της πόλης αλλά και των γύρω χωριών.
Είναι οξύμωρο να θέλουμε την προσέλευση των εκτός Ξάνθης κατοίκων και να αγνοούμε τους Ξανθιώτες.
Οφείλει ως εκ τούτου η αρμόδια Επιτροπή να εξετάσει κι αυτή την πλευρά της δημοσιότητας και να αξιοποιήσει τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα οποία εξάλλου προβάλουν τις Γιορτές καθημερινά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…