Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Τέχνη Ψυχής»: Κινηματογράφος και ορθόδοξη πίστη

«Τέχνη Ψυχής»: Κινηματογράφος και ορθόδοξη πίστη

0

 Τη Δευτέρα 20/1 με εισηγητή τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης αρχιμ. Σωφρόνιο Γκουτζίνη

Με οδηγό κυρίως τον κινηματογράφο των δημιουργών, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης με τον τίτλο «Τέχνη Ψυχής», έχει σκοπό να αναδείξει στοιχεία που μπορούν να υποβοηθήσουν στην επανεύρεση της υπαρξιακής διάστασης της ορθόδοξης πίστης.

Τις εισηγήσεις αναλαμβάνει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης.

Μια ορθόδοξη ματιά στον σύγχρονο κινηματογράφο

Η τέχνη του κινηματογράφου, ονομαζόμενη και 7η τέχνη, αποτελεί τη συνισταμένη πολλών τεχνών, αφού ήχος, εικόνα, κίνηση, χορός, χρώμα, φαντασία, διήγηση, τεχνολογία, υποκριτική κ.α. συνεργάζονται και αναδημιουργούν τον κόσμο, σύμφωνα με την οπτική ματιά του σκηνοθέτη. Αν η ψυχολογία είναι η σύγχρονη γλώσσα με την οποία η επιστήμη απευθύνεται στον άνθρωπο, ο κινηματογράφος είναι η αντίστοιχη σύγχρονη γλώσσα της τέχνης για να μιλήσει στον άνθρωπο. Η ορθόδοξη θεολογία, προσλαμβάνοντας κάθε φορά τη γλώσσα του κόσμου για να κοινωνήσει μαζί του το μήνυμα της νίκης επί του θανάτου, δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τον κινηματογράφο. Το πολύ διαδεδομένο στις ΗΠΑ movie ministry, δηλαδή η ποιμαντική δια του κινηματογράφου, ήδη έχει εμφανισθεί και στην Ελλάδα. Προ ολίγων ετών είχαμε ξεκινήσει μια παρόμοια προσπάθεια, την οποία επαναλαμβάνουμε τη χρονιά 2020 με τη συμπαράσταση της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βρείτε στις σελίδες του νέου Ημερολογίου της ΦΕΞ. Με οδηγό κυρίως τον κινηματογράφο των δημιουργών, θα αναδείξουμε  στοιχεία που μπορούν να υποβοηθήσουν στην επανεύρεση της υπαρξιακής διάστασης της ορθόδοξης πίστης μας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης είναι εκπαιδευτικός της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από την ίδια σχολή με ειδίκευση στην Ποιμαντική. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Ποιμαντική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Berkeley της Καλιφόρνια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…