Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προϋπολογισμός με υψηλές προδιαγραφές αλλά με χαμηλή αποδοχή

Προϋπολογισμός με υψηλές προδιαγραφές αλλά με χαμηλή αποδοχή

0

Υπερψήφισε μόνο η δημαρχιακή παράταξη πλην του Καμαρίδη που ψήφισε Λευκό.

Δήμαρχος: «Ρεαλιστικός και ισορροπημένος ο προϋπολογισμός του 2020»

 

Δημαρχόπουλος: «Δεν είναι αναπτυξιακός και δεν έχει κοινωνικό πρόσημο»

Μελισσόπουλος : «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε το ρούχα του αλλιώς»

Παπαχρόνης : «Είστε μεγάλος δημαγωγός…»

 

 

«Ρεαλιστικό» και «ισορροπημένο» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης παραπέμποντας στην δευτερολογία του και αφού απάντησε στις ερωτήσεις στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί αρχές του έτους για εξειδικευμένη αποτύπωση της πολιτικής βούλησης και του στίγματος της νέας δημοτικής αρχής: « Έχουμε σχέδιο και ξέρουμε τι θέλουμε και που θέλουμε να πάμε τον δήμος μας. Στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι στόχοι στο επιχειρησιακό, η πολιτική βούληση και το στίγμα μας», είπε ο δήμαρχος.

Σε αριθμητικά στοιχεία ο προϋπολογισμός είναι: Προτεινόμενος 49 εκ. ευρώ και διαμορφωμένος 51 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης η διαφορά των 3 εκ. ευρώ προκύπτει από το δάνειο για τα LED,  από το TEBA και τον Φιλόδημο που δεν περιλαμβάνονται. Τα εισπραχθέντα ανέρχονται σε 38,5 εκ. ευρώ και τα πληρωθέντα σε 21,5 εκ. ευρώ.

«Βροχή» οι ερωτήσεις. Προβληματισμός από τα χαμηλά έσοδα από Παζάρι, Δασικό χωριό

Τα χαμηλά προϋπολογιζόμενα  έσοδα από το παζάρι της Ξάνθης (30.000 ευρώ ετησίως) από το Δασικό χωριό, μόλις 7.000 ευρώ) καθώς και οι αμμοληψίες  στον Κόσυνθο, η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας,  τέθηκαν από τον κ. Παπαχρόνη ως προβληματισμός και από τον κ. Καμαρίδη το Δημοτικό Ραδιόφωνο για το οποίο επανέλαβε την θέση του πως: «Δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είμαι κατά του Δημοτικού ραδιοφώνου αν και εφόσον λειτουργήσει όπως τα άλλα της χώρας», ενώ σ’ ότι αφορά το ενδεχόμενο επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας είπε πως δημοτική αστυνομία με 4 άτομα δεν γίνεται.

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Σ’ ότι αφορά στα θέματα που έπεσαν στον τραπέζι του διαλόγου ο δήμαρχος έδωσε τις ακόλουθες απαντήσεις: Για το Δασικό χωριό, όπως είπε ο σχεδιασμός είναι να γίνει εκμίσθωση γιατί ο δήμος δεν μπορεί να το λειτουργήσει και ευχαρίστησε τον πρώην αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο που με τις ενέργειές του ταχτοποιήθηκε ένα θέμα σχετικά με το ΦΕΚ που προέβλεπε την εκμίσθωσης μόνο από τα Δασαρχεία και τους δήμους και άνοιξε ο δρόμος για την δυνατότητα εκμίσθωση του δήμου σε ιδιώτες. Σ’ ότι αφορά την δημοτική αστυνομία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασύστασης της τονίζοντας παράλληλα ως μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και κινητικότητας αλλά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Είπε επίσης ότι εφαρμόζεται η κυκλοφοριακή μελέτη εκτός από σημεία όπου διεκπεραιώνονται έργα ή υπάρχουν μελέτες όπως για την διάνοιξη της Τσιμισκή και για την 12 Αποστόλων σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Σημαντική ήταν επίσης η επισήμανση ότι ο δήμος προτίθεται να κάνει ολιστική παρέμβαση στο κτήριο της Δημοτικής αγοράς και για το λόγο αυτό συνεργάζεται με την Υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων για την μελέτη. Για το Δημοτικό Ραδιόφωνο είπε μόνο:  «Θα δούμε και το θέμα του Δημοτικού ραδιοφώνου. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπαδάκη (παράταξη «Ξάνθη για Όλους» σχετικά με την εφαρμογή του νόμου από φέτος για την προσχολική αγωγή είπε πως είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να εξευρεθούν οι χώροι ώστε να λειτουργήσει από το 2020 η προσχολική αγωγή στο δήμο. Τέλος σ’ ότι αφορά το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Σταυρούπολης είπε πως έκανε σωστά τη δουλειά του και θα εξεταστεί αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο και στην Ξάνθη. Κατέληξε λέγοντας: «Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί αλλά θέλουμε να δουλέψουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και αν κάνετε θα τις συζητήσουμε και θα τις προσθέσουμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αν δεν το κάνουμε τότε να μας κατηγορήσετε. Δεν μας περισσεύει κανείς. Όλοι θέλουμε το καλό του δήμου μας».

Δημαρχόπουλος: «Δεν είναι αναπτυξιακός και δεν έχει κοινωνικό πρόσημο»

Ο κ. Δημαρχόπουλος σημείωσε πως δεν αρκεί να προϋπολογίζονται 2 εκ. ευρώ για νέες μελέτες και 8 εκ. για νέα έργα. Το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν. Τόνισε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε αναπτυξιακός και δεν έχει κοινωνικό πρόσημο : «Συνεχίζουμε να ξοδεύουμε και δεν μειώνονται τα δάνεια που βαρύνουν το δήμο.»

 Μελισσόπουλος : «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε το ρούχα του αλλιώς»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μελισσόπουλος είπε παρότι άλλαξε η δημοτική αρχή ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με τον περσινό και είπε την γνωστή παροιμία: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»! Πρόσθεσε πως δεν αποτυπώνει ούτε το πολιτικό στίγμα ούτε έχει όραμα για το δήμο. Στην δευτερολογία του πρόσθεσε πως υπάρχει πρόβλημα και επικοινωνίας της δημοτικής αρχής με την αντιπολίτευση όπως επίσης και ότι δεν κάνει διαβούλευση: «Κάντε διαβούλευση για την δημοτική αγορά, για την πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου. Θέλω να μας πείτε που θα πάει αυτός ο δήμος»

 Παπαχρόνης : «Είστε μεγάλος δημαγωγός…»

Ο κ. Παπαχρόνης κατηγόρησε τον δήμαρχο για δημαγωγία: «Είστε μεγάλος δημαγωγός, είστε γάτα με πέταλα. Μ’ όλους δήθεν συμφωνείτε…». Είπε πως ο ίδιος και η παράταξή του επιζητούν πλήρη αποπληρωμή των παλιών δανείων (θέμα που ανέφερε και ο κ. Δημαρχόπουλος και ο δήμαρχος του απάντησε πως αυτό θα γίνει). Τέλος έθιξε το θέμα των υπαλλήλων του δήμου,  τονίζοντας πως είναι 2 ταχυτήτων και συγκεκριμένα αυτοί που είναι συγγενείς και παρατρεχάμενοι και προσλαμβάνονται σε υπηρεσίες και μετά με μετατάξεις καταλαμβάνουν θέσεις σε γραφεία αφήνοντας τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες και αυτοί που πραγματικά δουλεύουν για να καλύψουν τα κενά.

Ψηφοφορία: 9 υπέρ – Λευκό ο Καμαρίδης

Τον προϋπολογισμό ψήφισαν μόνο οι 9 από την παράταξη του Δημάρχου καθώς ο κ. Καμαρίδης ψήφισε Λευκό. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις Δημαρχόπουλου, Μελισσόπουλου, Λύρατζη, Χατζηθεοδώρου και Βογιατζή και  Παρών οι: Γεωργιάδης, Παπαχρόνης, Τσακιρίδης.

 Με ζημιές 396.000 ευρώ έκλεισε το 2018 – Καμιά ουσιώδη παρατήρηση από τον Ορκωτό

Στην συνεδρίαση του ισολογισμού απολογισμού του 2018 αξιοσημείωτο είναι ότι όπως αναφέρεται στην έκθεση της Οικονομικής υπηρεσίας το 2018 έκλεισε με ζημίες της τάξης των 396.000 ευρώ ενώ ο Ορκωτός λογιστής στην έκθεσή του ανέφερε ότι δεν έγινε καμιά ουσιώδη παρατήρηση, ότι ο δήμος είναι οργανωμένος και ότι υπήρξε συνεργασία με τις υπηρεσίες.

Πως ψήφισαν οι παρατάξεις και πως αιτιολόγησαν τη ψήφο τους οι επικεφαλής με δυο λέξεις

Δημαρχόπουλος Υπέρ: «Παραδώσαμε ένα δήμο νοικοκυρεμένο»

Παπαχρόνης  Λευκό: «Γιατί μαζί δεν τα κάναμε και εμείς δεν είχαμε καμιά συμμετοχή». Στη συνέχεια άλλαξε την ψήφο σε κατά γιατί  όπως υποστήριξε δεν πήρε απάντηση για ένα θέμα που πρόεκυψε από μια ερώτηση προς την νομική υπηρεσία.

Λύρατζης Υπέρ: «Τα εύσημα στις υπηρεσίες»

Βογιατζής  κατά: «Η θέση μας είναι πολιτική και στα δύο θέματα, δεν κρίνουμε το έργο των εργαζομένων στις υπηρεσίες»

Ανταμπούφης κατά: ‘Ένας ισολογισμός συνέχεια του προϋπολογισμού. Πήραμε καθυστερημένα την έκθεση του ισολογισμού και φέρετε σοβαρή ευθύνη»

Μελισσόπουλος, κατά: Δεν αιτιολόγησε την ψήφο του.

Υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…