Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

0

Χειμώνας με τα όλα του
Οι φίλοι των χειμερινών σπορ είναι απόλυτα ικανοποιημένοι τις τελευταίες ημέρες. Ο χιονιάς κάλυψε τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα και πλέον οι σκιέρ είναι μέσα στη χαρά που θα βάλουν τα πέδιλα του σκι και θα εκδράμουν.
Άργησε το χιόνι αλλά ήρθε. Ήρθε μαζί βέβαια και το κρύο, ο αέρας και οι βροχές. Ζούμε πλέον έναν κανονικό χειμώνα κι ας μην γκρινιάζουν κάποιοι γιατί ο Δεκέμβριος μας φέρθηκε ιδιαίτερα φιλικά και ζεστά. Τώρα φεύγοντας, είπε να μας θυμίσει ότι έχει κι αυτός τις…ψυχρές του μέρες.
Πάντως, η «Ζηνοβία» μας έδωσε και καταλάβαμε από χειμώνα…
Γ.Δ.


Εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος
Οι παρατηρητικοί συμπολίτες θα τους έχουν προσέξει. Όρθιοι στα πεζοδρόμια, καπνίζουν και συζητούν. Κάνουν δυνατές ρουφιξιές για να τελειώσουν και να ξαναμπούν μέσα στα καφέ ή τα μπαρ. Η εικόνα αυτή έχει την ερμηνεία της, ότι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται πλέον απ’ όλους. Από τους καταστηματάρχες αλλά κυρίως από τους πελάτες, κι εδώ είναι η σοβαρή πλευρά. Οι πελάτες αναγνωρίζουν ότι το πάθος τους δεν μπορεί να επιβαρύνει οικονομικά το κατάστημα μ’ ένα τόσο υψηλό πρόστιμο.
Έτσι, κοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι έχει καθιερωθεί το μη κάπνισμα σε καφετέριες, καφενεία και μπαρ.
-Ομολογούμε πως ο νεοέλληνας μας ξάφνιασε ευχάριστα με την πειθαρχία του.
Γ.Δ.


Τέλος (του) χρόνου
Να που φθάσαμε αγαπητοί αναγνώστες στο τέλος του 2019. Πότε πέρασε αλήθεια ένας ολόκληρος χρόνος! Ούτε που το καταλάβαμε. Ίσως γιατί ήταν ένας εκλογικός χρόνος και μάλιστα με κάμποσες κάλπες και κυρίως αλλαγές που υπήρξαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και την τοπική στον  Μητροπολιτικό δήμο της Ξάνθης
Κι αν ο παλιός χρόνος ολοκλήρωσε τη διαδρομή του, μια ημέρα του έμεινε, τόσο οι Ξανθιώτες όσο και οι νεοέλληνες είναι αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά, παρότι δίσεκτη. Κι αυτή η αισιοδοξία πηγάζει από τα πρώτα δείγματα τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και του Μανώλη Τσέπελη στο δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.


Τα πρόσωπα του 2019
Η χρονιά που φεύγει για το νομό μας είχε και τα πρόσωπα εκείνα που ξεχώρισαν, κυρίως στον πολιτικό χώρο με την εκλογή τους. Πρόκειται για τους δύο βουλευτές Σπύρο Τσιλιγγίρη και Μπαράν Μπουρχάν, και οι δύο γιατροί, οι οποίοι εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.
Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε άλλους δύο νεοεκλεγέντες στο αξίωμα του δημάρχου, τον Μανώλη Τσέπελη στον δήμο Ξάνθης και τον Ντελή Ριτβάν Χουσεΐν στον δήμο Μύκης.  Τέλος έχουμε την κυρία Ροφαέλα που επελέγη για τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Υπενθυμίζουμε προς όλους πως  θα κριθούν από το έργο που θα προσφέρουν στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Περί αριστείας
Στο σχολικό έτος 2015-2016 οι αριστούχοι ήταν 158.500. Την επόμενη χρονιά αυξήθηκαν σε 161.500. Η αύξηση συνεχίστηκε και στο σχολικό έτος 2017-2018: 173.380. Για να φτάσουμε στην τελευταία σχολική χρονιά όπου ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 181.790.
Το ποσοστό των αρίστων επί του συνόλου των μαθητών αντιπροσωπεύει το 26,7% – ένας στους τέσσερις είχαν προαγωγικό ή απολυτήριο βαθμό άνω του 18.
Όταν από το 2019 οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο πρόγραμμα αξιολόγησης PISA βαίνουν επί το χείρον, στα σχολεία μας αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς οι αριστούχοι. Ο ορισμός της αντίφασης. Ή το πρόγραμμα PISA δεν αξιολογεί σωστά τους μαθητές μας ή έχει παρεξηγηθεί η αριστεία στην Ελλάδα. Η κατακόρυφη αύξηση των αριστούχων συνέπεσε με τη δραματική μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο γυμνάσιο και το λύκειο, το ίδιο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση η έξαρση του πληθωρισμού των αριστούχων με την ταυτόχρονη μείωση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Ούτε βεβαίως αποτελεί σύμπτωση η συνεχώς μειούμενη απόδοση των μαθητών στην αξιολόγηση του προγράμματος PISA από το 2009.
Με το να λέμε βερμπαλιστικές αρλούμπες για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα δεν λύνουμε το πρόβλημα. Όταν η παιδεία έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης αυτός που θα την πληρώσει πρώτος είναι ο σημερινός μαθητής, και αυριανός πολίτης και στη συνέχεια η ίδια η χώρα.
Ο Πλάτων το έχει πει εδώ και αιώνες αλλά ποιος τον ακούει: «σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον». Εκτός κι αν κάποιοι επιδιώκουν μόνο το δεύτερο μέρος του αφορισμού ως πλατφόρμα ανάδειξής τους.
Γ.Ν.


Σκέψεις εδώ στην «ρωγμή του χρόνου» και της δεκαετίας
Τελευταία μέρα του 2019 η σημερινή αλλά και τελευταία μέρα μιας ολόκληρης δεκαετίας ! Μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε η πιο δύσκολη για την χώρα μας εν καιρώ ειρήνης. Είναι η δεκαετία της οικονομικής κρίσης, τα μαύρα χρόνια που άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται. Είναι η δεκαετία που η Ελλάδα αποχαιρέτισε πολλά παιδιά της που αναζήτησαν αλλού δουλειά. Είναι ακόμη η δεκαετία που λίγο έλειψε να αποχαιρετίσει η ίδια την Ε.Ε. και το ευρώ ενώ  την ίδια στιγμή κλήθηκε να διαχειριστεί ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τη Συρία και από άλλες χώρες. Τώρα στην ρωγμή του χρόνου και της δεκαετίας,  η αποτίμηση είναι θετική. Στάθηκε όρθια και αρχίζει να επανέρχεται σιγά σιγά σε μια κανονικότητα. Μια νέα δεκαετία ανατέλλει την οποία υποδεχόμαστε με αισιοδοξία μεν αλλά και μεγάλη ανησυχία. Κι αυτό γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κατάσταση στην Μεσόγειο λόγω του Λιβυκού προβλήματος και της προκλητικότητας της Τουρκίας είναι έκρυθμη και θυμίζει «πυριτιδαποθήκη». Ας ελπίσουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να σταθεροποιηθεί η ειρήνη στην περιοχή.
Μ.Ξ.


Η απειλή των διαιτητών ποδοσφαίρου
Η κάστα των Ελλήνων διαιτητών ποδοσφαίρου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή από τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στις 4 και 5 Ιανουαρίου.
Αιτία σύμφωνα με επιστολή τους προς την ΕΠΟ μια κροτίδα που πετάχτηκε στο σπίτι του διαιτητή Ευαγγέλου. Θεωρούν δηλαδή ότι κινδυνεύουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
Πάντως οι ίδιοι οι διαιτητές μια άλλη αιτία πρόβαλαν ως δικαιολογία για την αποχή τους, κι αυτή ήταν οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί εις βάρος τους για αλλοίωση αποτελεσμάτων. Κι αν στο πρώτο αίτημα υπάρχει σοβαρή αιτία, για τις μηνύσεις δεν ευσταθεί η αποχή τους.
Θέλουν δηλαδή οι διαιτητές να αποφασίζουν ό,τι θέλουν μέσα στα γήπεδα εις βάρος ομάδων χωρίς να έχουν κάποια επίπτωση γι’ αυτό;  Μπορούν να στερήσουν το δικαίωμα σε οπαδούς, ποδοσφαιριστές να τους μηνύσουν;
Πού ακούστηκε να έχουν αυτοί μόνο το δικαίωμα από όλους τους Έλληνες; Και επιτέλους, από τις αυθαιρεσίες και τις πιθανές εξαγορές τους πώς θα προστατευθούν οι εμπλεκόμενοι που επενδύουν εκατομμύρια και καριέρες οι ποδοσφαιριστές;
Γ.Δ.


Προσλήψεις, τρέξτε
Εθελουσία έξοδος έρχεται τη νέα χρονιά στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με τη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης θα προσφερθούν γενναία κίνητρα αποχώρησης στο προσωπικό της εταιρείας. Μόλις ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των παλαιών στελεχών, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να γίνουν νέες προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
Έτσι, το γνωστό μαγαζί της ΕΡΤ που έχει πλεονάζον προσωπικό ανοίγει τις πύλες του για νέες προσλήψεις.
Όσοι πιστοί, τρέξτε…
Γ.Δ.


Έφυγε ο μεγάλος Θάνος Μικρούτσικος που μας ταξίδεψε στο «φτερό του καρχαρία»
Στην εκπνοή του 2019 άφησε την τελευταία του πνοή ο Θάνος Μικρούτσικος ένας μεγάλος και εμπνευσμένος  μουσικοσυνθέτης του καιρού μας που μας ταξίδεψε στο ‘φτερό του καρχαρία’ και μας έμαθε να τραγουδάμε μεγάλους έλληνες ποιητές όπως ο Καββαδίας, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, ο Αλκαίος, ο Τριπολίτης, ο Ναζίμ Χικμέτ. Μαζί του χορέψαμε την «Ρόζα» με την φωνή ενός άλλου μεγάλου που έφυγε νωρίς, του Δημήτρη Μητροπάνου εκεί στου «Αιώνα την παράγκα». Ριγήσαμε με το «Ερωτικό» και  την «Πιρόγα»…» (Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά;. Αγάπη που σε λέγαν Αντιγόνη…»).
Τα χρόνια περνάνε …κάποιοι φεύγουν… κάποιοι έρχονται, σ’ έναν αέναο κύκλος ζωής και  θανάτου.
Μένει όμως η σφραγίδα, το αποτύπωμα της «περπατησιάς» ανθρώπων όπως του Θάνου Μικρούτσικου, οι μελωδίες και τα συναισθήματα που προκάλεσαν στις ψυχές μας.
Ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής, μία μουσική ιδιοφυΐα που θα συνοδεύει τις επόμενες γενιές, όπως συνόδευσε τις προηγούμενες. Το πλούσιο έργο του δεν “σβήνει” με τον θάνατό του, αλλά μένει ζωντανό.
Μ.Ξ.


Συγκινητικές στιγμές
Ανθρώπινες και συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε όσοι παραβρεθήκαμε στην ορκωμοσία της νέας Γενικής Γραμματέας του δήμου Ξάνθης Σοφίας Ψωμά.
Κατ’ αρχάς βέβαια η συγκίνηση της ίδιας της κυρίας Ψωμά για την επιλογή της στο αξίωμα αυτό αλλά και των μελών των δύο οικογενειών. Από τη μια πλευρά του Σάκη Ψωμά και των τριών γιων του και από την άλλη της οικογένειας του Βασίλη Ρούφου και της δικής της οικογένειας.
Ανθρώπινες στιγμές, στιγμές συγκίνησης και χαράς.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …