Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

0

 Το είχε προβλέψει
Μεγάλη η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της ΚΕΔΕ όπου η παράταξη που πρόσκειται σ’αυτήν κέρδισε 19 από τις 31 έδρες και 325 ψήφους σε σύνολο ψηφισάντων 511.
Δεύτερη αναδείχτηκε η παράταξη Αυτοδιοικητικό Κίνημα με έξι έδρες (πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ), ενώ τρεις έδρες κέρδισε η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκλέχτηκε ο δήμαρχος Τρικάλων κ. Παπαστεργίου τον οποίο υποστήριξε και ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Ο οποίος είχε προβλέψει την πρωτιά της παράταξης και την εκλογή Παπαστεργίου.
Γ.Δ.


Η γκάφα της Νέας Δημοκρατίας
Σαν γκάφα χαρακτήρισε ο πολιτικός κόσμος τις επιλογές του υπουργείου υγείας των νέων προέδρων στα διάφορα Νοσοκομεία της χώρας. Κι αυτό, διότι οι περισσότερες επιλογές έγιναν με στενά κομματικά κριτήρια και όχι αξιολογικά.
Εκείνο όμως που ξάφνιασε δυσάρεστα την κοινή γνώμη ήταν η παλαιοκομματικού τρόπου λειτουργία της επιλογής των προσώπων. Αυτό το δείγμα δεν το περίμενε η πλειοψηφία των Ελλήνων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, άλλα έδειξε αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Μάλιστα ξάφνιασαν και οι δικαιολογίες. Αντί με τόλμη να ζητήσει συγγνώμη και να θεραπεύσει άμεσα την γκάφα.
Το πολιτικό σύστημα, όπως φάνηκε, δύσκολα μπορεί να διορθώσει τις στρεβλώσεις του.
Ευτυχώς η περίπτωση της Ξάνθης και της κ.Ροφαέλα αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις…
Γ.Δ.


Ωραία ατμόσφαιρα
Πρέπει να το ομολογήσω. Αλλά σίγουρα θα το βλέπετε κι εσείς. Δεν μπορεί. Θα βλέπετε ότι είμαστε εδώ στην όμορφη Ξάνθη μια ωραία ατμόσφαιρα. Κι έτσι, περνάμε όλοι καλά κι ευχάριστα. Τόσο απλά, τόσο ωραία.
Όλα αυτά τα λέω σε σας. Μη τα μάθουν οι γείτονες και μας αντιγράψουν…
Γ.Δ.


Αχαρακτήριστο
Συνέβη κι αυτό: Στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, άγνωστοι προξένησαν φθορές σε αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος. Μέσα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έκαναν ανυποψίαστοι τις αγορές τους και οι δράστες έξω βανδάλιζαν τα οχήματα.
Μάλιστα, θύμα υπήρξε κυρία από την Ξάνθη, έγκυος, η οποία δεν μπορούσε να επιστρέψει σπίτι της γιατί της έσκασαν και τα 4 λάστιχα του αυτοκινήτου.
Οι ενέργειες των δραστών σίγουρα δεν έχουν λογική. Δεν έχουν όμως και ίχνος αντίληψης της πραγματικότητας όταν αγνοείς το πώς θα επιστρέψει ο οδηγός στο σπίτι του με 4 σκασμένα λάστιχα.
Μόνον ένας χαρακτηρισμός μπορεί να δοθεί. Έλλειψη ανθρωπιάς.
Γ.Δ.


Ο κύβος ερρίφθη για το μέρισμα
Ο πρωθυπουργός έδωσε το περίγραμμα και ο υπουργός Οικονομικών, αφού ενημερώσει πρώτα τους δανειστές και πάρει από αυτούς το «πράσινο φως» -τυπικό μεν αναγκαίο δε- θα δώσει τις λεπτομέρειες, τόσο για αυτούς που θα το λάβουν, όσο και το ποσό που θα πάρει ο καθένας. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την επιστροφή του Χρήστου Σταϊκούρα από το Eurogroup της Τετάρτης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της Ν.Δ. το Σαββατοκύριακο, το κοινωνικό μέρισμα θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ και θα διανεμηθεί πριν τα Χριστούγεννα. Οι δικαιούχοι θα είναι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ και υπολογίζονται περίπου σε 200.000.
Κ.Λ.


Κι εμείς ακόμη περιμένουμε
Για την πρώτη παιδική χαρά για βρέφη που λειτουργεί στην Αττική μας ενημερώνει ο φίλος της στήλης Θ.Γ.
Σύμφωνα με την εν λόγω είδηση, στο δήμο Αργυρούπολης- Ελληνικού τα βρέφη (μέχρι 3 ετών) απέκτησαν το δικό τους χώρο για παιχνίδι και σίγουρα οι μικροί αλλά και οι… μεγάλοι του δήμου είναι χαρούμενοι, αλλά και περήφανοι για την πρωτοβουλία του δήμαρχου και της ομάδας του.
«Και στην Ξάνθη, ακόμα περιμένουμε τις παιδικές χαρές για παιδιά!», σχολιάζει εύστοχα ο Θ.Γ.
Ε.Δ.


Κι άλλα πλευρικά διόδια στη Θράκη
Και πάλι αιφνιδιαστικά, μόλις μέσα από την ανακοίνωση της αστυνομίας, πληροφορούμαστε για την κατασκευή νέων πλευρικών διοδίων στον κόμβο της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Σύμφωνα με την απόφαση της Δ.Α. Ροδόπης θα απαγορευτεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων οχημάτων στον κλάδο εξόδου 3 του Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού (από την Κομοτηνή προς ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και Φύλακα Ν. Ροδόπης) και στον κλάδο εισόδου 2 του Α/Κ ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού (από ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και Φύλακα Ν. Ροδόπης προς Κομοτηνή), λόγω εργασιών κατασκευής πλευρικών Σταθμών Διοδίων για χρονικό διάστημα από 03-12-2019 έως και 02-04-2020.
Η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση από Κομοτηνή προς ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής – Φύλακα Ν. Ροδόπης και αντίστροφα, θα πραγματοποιείται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης.
Νέες κατασκευές διοδίων, νέες χρεώσεις, ενώ ήδη έχει παρέλθει προ πολλού η προθεσμία για τη λειτουργία αναλογικών ηλεκτρονικών διοδίων στη χώρα μας και ενώ, ειδικά στη Θράκη, ο αυτοκινητόδρομος χρήζει σοβαρών εργασιών συντήρησης.
Ε.Δ.


Ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη  το 60%
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από νέα έρευνα της Opinion Poll αναφορικά με την αξιολόγηση των υπουργών, αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα.
Δένδιας, Χρυσοχοΐδης, Χατζηδάκης, Θεοδωρικάκος και Σταϊκούρας είναι οι πέντε δημοφιλέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Βρούτσης, Κεραμέως, Γεωργιάδης, Κικίλιας και Γεραπετρίτης. Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική, το 60,2% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ με την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, συμφωνεί το 21,8%.
Το 64% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα νέο, αισιόδοξο κλίμα στον τομέα της οικονομίας, ενώ η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων συγκεντρώνει  76,7%  θετική αποδοχή. Θετικές γνώμες στο 74% συγκεντρώνει η κατάργηση του ασύλου αλλά και η πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (72,2%).
Ωστόσο, πρόβλημα παραμένει για την κυβέρνηση η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς ικανοποίηση δηλώνει το 27,4%, με το 69,2% να εκφράζει αρνητική άποψη.
Οι πολίτες σε ποσοστό 69,7% δεν πείθονται από τη βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει ένα κράτος της ακροδεξιάς, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού.
Τέλος, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. αυξάνει το εκλογικό της ποσοστό στο 40,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 23%. Στην τρίτη θέση είναι το ΚΙΝΑΛ με 5,3% ενώ το ΚΚΕ παραμένει στάσιμο, συγκεντρώνοντας 5%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται οριακά ενισχυμένη με 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 3%.


Το αλφαβητάρι των σχέσεων και της ζωής
Με μεγάλη συμμετοχή και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχτηκαν οι Ξανθιώτες τον συγγραφέα Ιάκωβο Μαρτίδη και την δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα, στο Ίδρυμα το βράδυ του Σαββάτου. Το θέμα που συζήτησαν με την συμμετοχή του κοινού αφορούσε τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα θέμα ανεξάντλητο, πρωταξία ζωής. Μέσα από ευθύβολες ερωτήσεις αναπτύχθηκε ένας διάλογος όπου ξεδιπλώθηκαν απόψεις για την φιλία τον έρωτα, τις σχέσεις στον γάμο, και στην συμβίωση, τις σχέσεις με τους γονείς και με τα παιδιά. Ένας κύκλος που καταλήγει στην σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μια εσωτερική αναζήτηση, μια ενδοσκόπηση που αποσκοπεί στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μια ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη συζήτηση με εξαιρετικούς ομιλητές με γνώση του αντικειμένου  αλλά και με εξαιρετικούς συνομιλητές που έφτασαν την επικοινωνία σ’ ένα υψηλό επίπεδο.
Τα εύσημα βεβαίως και στο Ίδρυμα που διοργανώνει και φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις.
Μ.Ξ.


Φυσάει… Λίβας από Λιβύη
Κορυφώνεται η ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις μας με την Τουρκία μετά την σύναψη συμφωνίας με την Λιβύη της οποίας το ακριβές περιεχόμενο είναι άγνωστο, ωστόσο σύμφωνα με χάρτες που έχουν δει το φως την δημοσιότητας αμφισβητούνται ελληνικά νησιά.  Έντονες είναι και οι αντιδράσεις απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, αρχής γενομένης με την  αποχώρηση του  έλληνα υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου και της ελληνικής αντιπροσωπείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν σε εκδήλωση στα Ύψαλα, για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ. Αυστηρό μήνυμα κατά της στάσης της Τουρκίας έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόκειται να θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός κ. Δένδιας έδωσε τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή στον Λίβυο πρέσβη να του επιδώσει τη συμφωνία ειδάλλως να αποχωρήσει από την χώρα. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά προκαλούν ανησυχία για το που θα οδηγήσει όλη αυτή η προκλητικότητα από μέρους της Τουρκίας και αυτό επιβάλλει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενότητα.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…