Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

0

Έτσι είναι η ζωή
Το είχε πει ο Αίσωπος κάνα δυο χιλιάδες χρόνια πριν. Ό,τι είναι θετικό για τον έναν, δεν είναι για κάποιον άλλο. Έτσι είναι η ζωή. Γι’αυτό, μέσα Δεκεμβρίου και ο καιρός ευνοεί να μην ανάψουν τα καλοριφέρ ή άλλα συστήματα θέρμανσης.
Αυτό είναι καλό για την τσέπη κάποιων, όμως δεν είναι γι’ αυτούς που πωλούν πετρέλαιο, ξύλα, και άλλα είδη θέρμανσης. Να λοιπόν που επιβεβαιώνεται ο Αίσωπος και η ίδια η ζωή, ως προς το θετικό και το αρνητικό.
Γ.Δ.


Έφυγαν προσωρινά τα μπλόκα
Ενημερωτικά, οι αγρότες φεύγουν σιγά-σιγά από τα μπλόκα τους. Όμως όπως λένε οι ίδιοι, θα επιστρέψουν. Θα πάνε τώρα σπίτια τους για τις γιορτές, αλλά θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο. Άρα οι δρόμοι θα μείνουν ανοιχτοί για τις μετακινήσεις των γιορτών. Ακολουθούν όμως τα μεθεόρτια ως συνήθως κι έτσι θα τους ξαναδούμε στα μπλόκα τον Γενάρη, με τα γνωστά αιτήματα τα οποία, μεταξύ μας, τα περισσότερα είναι σωστά.
Γ.Δ.


Σαλπάρει η Βρετανία
«Το νησί φεύγει». Το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε τα πανιά του και φεύγει από την Ευρώπη. Εκεί που δεν ήταν και 100% βέβαια, αλλά τώρα αποχωρεί  οριστικά.
Οι Βρετανοί ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον Μπόρις Τζόνσον, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και καταψήφισαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν έναν αριστερό της επιστροφής στην κρατικοποίηση.
Με την απόφασή τους οι Βρετανοί, ναι μεν είπαν «ναι» στην αποχώρηση, όμως αυτή σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη ζωή τους.
Εάν πάντως κάποιοι ονειρεύονται ότι θα ξαναγίνουν αυτοκρατορία, ας γυρίσουν πλευρό.
Γ.Δ.


Τι θα κάνει η Ε.Ε.;
Πρόκειται όντως για ένα ερώτημα ως προς τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ’αρχάς, τα μέλη θα είναι πλέον 27. Κι ούτε ποτέ θα ξαναγίνει λόγος για μελλοντική επιστροφή της Βρετανίας. Αυτό πάει έληξε.
Όμως τα 27 κράτη-μέλη της ηπειρωτικής πλέον Ευρώπης θα ενωθούν περισσότερο. Θα γίνει πλέον ισχυρή και θα δημιουργήσει δεσμούς πιο ενωτικούς. Παράλληλα, δεν θα διευρυνθεί προς τα Βαλκάνια. Αυτό το θέμα μπαίνει για το μακρινό μέλλον.
Τέλος, η Ε.Ε. θα αποκτήσει – καιρός είναι- ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική κάτι που θα την οδηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ο χρόνος θα δείξει ποια κατεύθυνση θα πάρει. Εάν δεν ακολουθήσει την ενότητα τότε θα επέλθει διάλυση.
Γ.Δ.


Εγγραφές και Πασοκογενείς
Ελάχιστοι έως μηδενικοί οι πασοκογενείς τοπικά που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε συζήτηση με σοβαρό στέλεχος πρόσφατα έδωσε την εξήγηση ότι το άνοιγμα προς την πολιτική αυτή πλευρά τοπικά δεν έχει επιτυχία, όπως χωρίς επιτυχία είναι μέχρι στιγμής οι εγγραφές νέων μελών.
Βέβαια για τη μικρή απόδοση των δύο αυτών περιπτώσεων, υπάρχουν εξηγήσεις.
Πρώτο και βασικό η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αποτυχημένη, δεύτερο στις μικρές κοινωνίες που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, μετατοπίσεις σοβαρές δεν γίνονται, και τρίτο οι κεντρώοι που δίνουν τις νίκες πρόσφατα ψήφισαν Μητσοτάκη. Σε τρεις μήνες δεν διαφοροποιείται κανείς από το κόμμα που ψήφισε.
Γ.Δ.


Έλεγχοι στα ζώα συντροφιάς
Η είδηση είναι σαφής:  Ξεκινούν έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Ο νόμος είναι σαφής ως προς το περιεχόμενό του, που  ορίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων. Έτσι, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ξάνθης αλλά και των υπολοίπων, οφείλουν να ελέγχουν τους ιδιοκτήτες. Οι δε ιδιοκτήτες από την πλευρά τους οφείλουν να συμμορφωθούν διότι η φιλοζωΐα είναι μεν μια θετική πράξη, εμπεριέχει όμως ευθύνες και υποχρεώσεις εκ μέρους των ιδιοκτητών.
Υ.Γ. Πρόσφατο είναι το συμβάν στην Χρυσούπολη όταν συγγενικό μας πρόσωπο δέχτηκε επίθεση από δύο μεγάλα σκυλιά, δεσποζόμενα, ενώ έκανε τον περίπατό του. Αποτέλεσμα; Με την επίθεση των δύο σκυλιών, έπεσε, έσπασε χέρι και ισχίο και «έφαγε»  μερικές δαγκανιές. Ευτυχώς προσέτρεξαν γείτονες και γλύτωσε τα χειρότερα, ενώ νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο.
Όποια δικαιολογία κι αν επικαλεστεί ο ιδιοκτήτης αυτών των σκυλιών σίγουρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και η τιμωρία του είναι το ελάχιστο.
-Αυτό δεν είναι φιλοζωισμός.
Γ.Δ.


Γνώση, μεταδοτικότητα, σαρκαστικό χιούμορ
Εκατό και πλέον λεπτά κράτησε καθηλωμένους τους ξανθιώτες το Σάββατο στο Ίδρυμα η Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΠΑΚΕΘΡΑ και το Ίδρυμα.
Στοιχείο πρώτο. Η αίθουσα κατάμεστη. Οι καρέκλες όλες είχαν επιστρατευθεί, υπήρχαν και όρθιοι.
Δεύτερο, επικρατούσε απόλυτη ησυχία, η οποία διακόπτονταν από τις έξυπνες ατάκες της κυρίας Ευθυμίου και τρίτο ήταν ο λόγος. Ένας λόγος στρωτός, κατανοητός, ελληνικός και βέβαια ενδιαφέρον.
Όρθια η ιστορικός του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μίλησε από στήθους για «Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 4.000 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας του».
Συμπέρασμα: Η εκδήλωση ήταν μια μυσταγωγία στην διαδρομή της ελληνικής γλώσσας, στην ναυτοσύνη της, στην επιθυμία τους για γνωριμίες νέων τόπων, εξού και ο αποικισμός.
Κλείνοντας, μια λεπτομέρεια. Το θερμό, δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παριστάμενους έκρυβε ικανοποίηση, ευχαρίστηση και συγκίνηση.
Γι’αυτό αξίζει να πούμε ένα «Ευχαριστούμε» από καρδιάς στην κυρία Μαρία Ευθυμίου.
Γ.Δ.


 «Έφυγε» ένας παλιός Ξανθιώτης
«Έφυγε» προχθές από τη ζωή ο συμπολίτης μας Μενέλαος Καρυωτάκης. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αθήνα όπου και έγινε η κηδεία του.
Καταγόταν από κρητική οικογένεια η οποία είχε εγκατασταθεί στην πόλη μας, ενώ ο πατέρας του είχε διατελέσει και βουλευτής Ξάνθης με τον Βενιζέλο.
Ο ίδιος ήταν ένας ήσυχος και ευγενικός άνθρωπος, μπον βιβέρ της εποχής του, και είχε εργαστεί στον ΟΤΕ απ’όπου και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ δεν δημιούργησε οικογένεια.
Μάλιστα, όπως μας είχε διηγηθεί, οι οικογένειες Καρυωτάκη και Χατζιδάκι είχαν σχέσεις και ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά τον Μάνο με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί.
Γ.Δ.


Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει
Οι γιορτές πλησιάζουν και μαζί μ’ αυτές έρχεται η δύσκολη ώρα για τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του, επιλέγοντας το πρόσωπο που θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μία δύσκολη απόφαση καθώς είναι γνωστή η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει μία γυναίκα για πρώτη φορά στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, η οποία να είναι ευρύτερης αποδοχής και όχι απαραίτητα πολιτικό πρόσωπο. Ωστόσο μετά τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας, τον αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις της Τουρκίας, γεννάται η ανάγκη για ένα πρόσωπο με ισχυρό πολιτικό στίγμα που να ενώνει και να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες. Κι αυτό κάτι εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως μετά τον ακραίο διχασμό που βιώσαμε την τελευταία δεκαετία.
Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της πρότεινε τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τον Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο (!), θέλοντας να περιχαρακώσει το χώρο της και να προλάβει μία ενδεχόμενη πρόταση Τσίπρα για τον Γιώργο Παπανδρέου όπως φημολογείται. Και οι τρεις αυτές όμως προτάσεις δεν έχουν την ευρύτερη αποδοχή που επιθυμεί ο Μητσοτάκης.
Ο Α.Τσίπρας από την πλευρά του είναι σίγουρο ότι θα προτείνει κάποιο πρόσωπο με στόχο να διχάσει τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και τη Ν.Δ., δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την εξίσωση για τον πρωθυπουργό…
Κ.Λ.


Η γλώσσα μας,  αυτός ο θησαυρός μας

 

Μια εξαιρετική διάλεξη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Ίδρυμα το Σάββατο όσοι Ξανθιώτες έχουν ενδιαφέρον για την Ιστορία, από την Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου. Πρόκειται για μια χαρισματική προσωπικότητα με τέχνη στον λόγο, με αμεσότητα στην επικοινωνία και με εντυπωσιακή γνώση του αντικειμένου. Επί δύο ώρες καθήλωσε το κοινό που πραγματικά ρουφούσε τα λόγια της και  δεν έχασε ούτε μια φορά το ενδιαφέρον του. Η διάλεξη της αφορούσε την γλώσσα και τη ναυτοσύνη ως ισχυρά σημεία του ελληνισμού σε μια ιστορική διαδρομή 4000 ετών. Ένα μόνο να αναφέρω. Η ελληνική γλώσσα ομιλείται από το 800 π. Χ. και έχει αδιάλειπτη πορεία στον χρόνο ενώ είναι  η βάση για όλες τις λατινογενείς γλώσσες, ήταν δε ως γνωστόν η ισχυρή διεθνής γλώσσα της αρχαιότητας, η γλώσσα των εφευρετών και της επιστήμης ακόμη και στις μέρες μας. Η σημερινή διεθνής γλώσσα που είναι τα Αγγλικά άρχισε να ομιλείται το 400 μ. Χ.
Τα σχόλια είναι δικά σας…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …