Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

0

Δεν πρέπει να χάσουν τις ρίζες τους τα ελληνόπουλα της Γερμανίας
Ανάστατοι είναι οι ομογενείς μας σε δήμο της περιοχής Μανχάιμ στην Γερμανία. Το μοναδικό ελληνικό σχολείο της περιοχής στεγάζεται στο γερμανικό Δημοτικό Σχολείο Waldhofschule Mannheim παρέχοντας την δυνατότητα στα ελληνόπουλα να παρακολουθούν επιπλέον 7 ώρες την εβδομάδα το ελληνικό τμήμα, στο οποίο διδάσκονται ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκευτικά και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς κλείνει μετά από 42 χρόνια λειτουργίας, με απόφαση της υπουργού παιδείας του κρατιδίου της Βάδης Βυδεμβέργης Κας Δρ. Eisenmann. Η αιτιολογία που επικαλείται η γερμανίδα υπουργός είναι πραγματικά απίστευτη. Ειδικότερα ισχυρίζεται ότι το σχολείο είναι πειραματικό γιατί ιδρύθηκε προκειμένου τα παιδιά των Ελλήνων να μάθουν ελληνικά γιατί ήταν οικονομικοί μετανάστες και θα επέστρεφαν στην χώρα τους.  Εφόσον  – λέει – οι Έλληνες δεν θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους, άρα δεν υπάρχει και λόγος ύπαρξης του σχολείου. Το σχολείο το θεωρεί πειραματικό, άρα κάθε πείραμα έχει και ημερομηνία λήξης! Οι ομογενείς  μας έχουν κινήσει γη και ουρανό έχοντας «συμμάχους» στον αγώνα τους πολλούς Γερμανούς όπως τον δήμαρχο , τον τοπικό βουλευτή, τον δημοτικό σύμβουλο της πόλης Λουτβικσχάφεν Γιώργο Βασιλειάδη που είναι και Ξανθιώτης και άλλους. Το έχουν δημοσιοποιήσει στα γερμανικά μίντια και μαζεύουν υπογραφές και εδώ και μια εβδομάδα τρέχουν στο Ίντερνετ και ειδικά στο Facebook μια online Petition. Ζητούν από τον κόσμο να υπογράψει την διακήρυξη ώστε η πίεση στην υπουργό να αυξηθεί όταν παραδώσουν τις  υπογραφές.
Η διεύθυνση είναι:
https://www.openpetition.de/petition/online/finger-weg-von-der-griechischen-schule-mannheim
Ας βοηθήσουμε να μην κλείσει ένα ελληνικό σχολείο στην Γερμανία! Να μην στερήσουμε από τα Ελληνόπουλα να μάθουν τη γλώσσα και την ιστορία της πατρίδας τους! Να μάθουν για τις ρίζες τους όπου κι αν επιλέξουν να ζήσουν,  γιατί τα δέντρα για να έχουν γερά κλαδιά πρέπει να έχουν και γερές ρίζες!
Μ.Ξ.


Στον αέρα βρίσκονται τα Πνευματικά Δικαιώματα – Αναστολή λειτουργία της Αυτοδιαχείρισης από την υπουργό Πολιτισμού
Παρότι η ΑΕΠΙ έκλεισε το φάντασμά της στοιχειώνει το ζήτημα «πνευματικά δικαιώματα δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους δημιουργούς όσο και στους χρήστες. Δυο νέες εξελίξεις συνταράσσουν τον χώρο. Η μία αφορά την 2μηνη ανάκληση άδειας στην Αυτοδιαχείριση πρόεδρος της οποίας είναι ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Γλέζος με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη και η δεύτερη είναι η παραίτηση της προέδρου της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων ΕΥΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάκληση αδείας στην Αυτοδιαχείριση έγινε γιατί κατά τον έλεγχο βρέθηκε ταμειακό έλλειμμα. Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για λογιστικό έλλειμμα η οποία και αναμένεται να εκδικαστεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος Οργανισμός ή κάποιος Φορέας για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Να θυμίσουμε ότι την Αυτοδιαχείριση στήριξε και το ΕΒΕ Ξάνθης και προσωπικά ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης. Μάλιστα είχε διοργανώσει ημερίδα στην Ξάνθη παρουσία του κ. Γλέζου για να ενημερώσει τους επιχειρηματίες , προτρέποντας τους να κάνουν συμβάσεις με την Αυτοδιαχείριση.
Μ.Ξ. 


Βενιζέλος-Μπακογιάννη για τα ελληνοτουρκικά
Ο Ε.Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν μεταξύ άλλων ομιλητές σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο &ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην Τουρκία την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, που είναι η πολιτική που μέχρι τώρα επιτυχώς ακολουθεί η Άγκυρα ως μέσο εκβιασμού της Ευρώπης» είπε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ πρόσθεσε πως «Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18. Η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος».
Mε τη σειρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε: «Είναι ανάγκη να υπάρξουν σαφείς πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που να μπορούν να ακυρώσουν τη στρατηγική της καθημερινής έντασης που ακολουθεί η Τουρκία για να συγκεντρώσουν έντονη διεθνή στήριξη».
Το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 είχε ανοίξει πρώτος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προ ημερών και φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η ιδέα μέσα στο κυβερνών κόμμα. Θεωρούν στη Ν.Δ. ότι είναι ένα ταμπού που πρέπει να ξεπεραστεί και προβάλλεται το παράδειγμα της Κύπρου και του Ισραήλ, δύο φιλικών μας χωρών που το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Και οι δύο αντιμετωπίζουν διαρκείς απειλές από ισχυρότερες γειτονικές χώρες, όπως ακριβώς και η Ελλάδα…


Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία…
Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η απόφαση για την ακύρωση του προγράμματος ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας πρέπει να συμπαρασύρει και το πρόγραμμα επιδότησης της πλήρους απασχόλησης που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Τσίπρα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Οι λόγοι προσχηματικοί. Το πρόγραμμα για τις πανελλαδικές εφημερίδες προέβλεπε άπαξ καταβολή οριζόντιου ποσού, με ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κριτήρια, ενώ η περίπτωση του Περιφερειακού Τύπου αφορά τετραετές πρόγραμμα ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή θέσεις εργασίας που αποτυπώνονται στους ασφαλιστικούς φορείς, αντικειμενικά δηλαδή.
Μόλις λίγες μέρες αφότου δημοσιοποιήθηκε το μητρώο των εφημερίδων του περιφερειακού Τύπου, ημερήσιου και εβδομαδιαίου, με καθυστέρηση ετών, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτει για να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος. Και γιατί το εξέδωσε τότε; Και γιατί δε το αποφάσισε πριν έξι μήνες, αλλά περίμενε μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαιώνοντας ότι με τη δημοσιοποίηση του μητρώου θα προχωρήσει στην καταβολή της επιδότησης.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το θεσμικό πλαίσιο για τον Περιφερειακό Τύπου χρήζει γενναίας μεταρρύθμισης, όμως, προσέξτε, η επιδότηση για τον περιφερειακό Τύπο δεν διεκδικήθηκε στο πλαίσιο κρατικοδίαιτης λογικής, αλλά ως υποστήριξη για την ενίσχυση της απασχόλησης και ως ΕΛΑΧΙΣΤΟ αντίβαρο στις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και τη ληστρική υφαρπαγή του 2% (επί του τζίρου) που επιβλήθηκε στις εκδοτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
Όλα αυτά ασφαλώς χωρίς διάλογο και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.
Το μόνο που έχουμε να πούμε στην κυβέρνηση είναι ότι έπρεπε να δείξει την ελάχιστη ευαισθησία για το ρόλο του Περιφερειακού Τύπου και ότι η Διοίκηση οφείλει να έχει συνέχεια. Κάποιοι με βάση το πρόγραμμα ενίσχυσης προχώρησαν σε αύξηση των θέσεων εργασίας εμπιστευόμενοι εύλογα ότι η Πολιτεία θα εφαρμόσει τους νόμους ΤΗΣ.
Όσο η σκοπιμότητα και η αδικία κάνουν κουμάντο, αυτό το κράτος δεν έχει σωτηρία. Και αυτό δεν έχει κομματικό πρόσημο. Αλλά δυστυχώς ούτε και εξαιρέσεις στους παραλήπτες.
Ε.Δ.


Καπνιστικό
Χαμογελάστε παρακαλώ αφού διαβάσετε το παρακάτω:
-Καταγγελία από καταστηματάρχες: «Βγαίνουν έξω για να καπνίσουν και δεν ξαναγυρνάν για να πληρώσουν. Γίνονται… καπνός»
Ο άκαπνος


Μια τιμωρία
Τελικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)  τιμώρησε τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Λιάνγκα. Αιτία της τιμωρίας η διακωμώδηση μιας φοιτήτριας η οποία δέχτηκε σεξουαλική επίθεση.
Ο Λιάγκας παρουσιάζει μια εκπομπή «Μεσημέρι με τον Λιάγκα» κι εκεί έγινε η προσβολή της φοιτήτριας. Η τιμωρία που επιβλήθηκε είναι πρόστιμο στον ΣΚΑΪ 150.000 ευρώ για υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος και αναστολή μετάδοσης της εκπομπής για πέντε (5) συνεχόμενες ημέρες.
Πέρα όμως από τις όποιες τιμωρίες, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι «τηλεαστέρες» έχουν ξεπεράσει κάθε όριο σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στο κυνήγι της τηλεθέασης. Και από την άλλη διαπιστώνει κανείς πως μια μερίδα τηλεθεατών τους παρακολουθεί παρότι προσφέρουν σκουπίδια.
Γ.Δ.


Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές;
Σκεφθήκατε αγαπητοί αναγνώστες τι θα σημαίνει να εμπλακεί κάποιος από μας σε μια ιστορία με τους διακινητές λαθρομεταναστών; Αρχίζω και παραθέτω για προβληματισμό το παρακάτω σενάριο που μπορεί να μας συμβεί εμάς εδώ ανά πάσα στιγμή.
Λοιπόν, η αστυνομία εντοπίζει το αυτοκίνητο με τους λαθραίους. Κάνει σήμα για στάση, δεν σταματά, κι αρχίζει το κυνηγητό. Ο κυνηγημένος μπαίνει στην πόλη κι εκεί, τρακάρει σταθμευμένα Ι.Χ., τραυματίζει ανθρώπους και τέλος «στουκάρει» στη τζαμαρία καταστήματος.
Όλην αυτήν τη ζημιά δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ποιος θα την πληρώσει; Ο οδηγός δεν έχει καν δίπλωμα οδήγησης και εστάλη για τη μεταφορά κι ό,τι προκύψει.
Προκύπτουν όμως υλικές ζημιές, τραυματισμοί και κάποιοι χωρίς να φταίνε, θα υποχρεωθούν να υποστούν τη ζημιά με το ερώτημα, πώς και από πού θα αποζημιωθούν; Όταν μάλιστα το Ι.Χ. ήταν και κλεμμένο.
-Κάθε απάντηση δεκτή και μακάρι να μη σε βρει τέτοιο κακό κι άντε να ξεμπερδέψεις μετά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …