Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

0

Γυναικοκτονίες
Άγνωστο στους πολλούς αλλά συμβαίνει και είναι τρομερό. Και συμβαίνει στη γειτονική μας Τουρκία και έγινε γνωστό μόλις πρόσφατα. Αντιγράφω: «Επέστρεφε στο σπίτι της από το μπαλέτο στην πόλη Ορντού, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, την Τρίτη το βράδυ, η 20χρονη Σερίν Οζντεμίρ όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι έξω από το σπίτι της. Ξεψύχησε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Ήταν η τελευταία από μια σειρά γυναικοκτονιών που συγκλονίζει την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Μέσα στο 2019, τουλάχιστον 390 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη χώρα. Χιλιάδες Τουρκάλες διαδήλωσαν στις 25 Νοεμβρίου. Το σύνθημα: «Δεν θα μείνουμε σιωπηλές, δεν φοβόμαστε, δεν υπακούμε».
Ν.Μ.


Σκοτώνουν την ψυχή
Μια άλλη χώρα στην οποία οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών και οι ομαδικοί βιασμοί αυτών είναι η Ινδία. Καθημερινό φαινόμενο σχεδόν. Δύο τρία καθάρματα, όχι άνδρες, αρσενικοί, επιτίθενται ομαδικά, κρατούν το θύμα και το βιάζουν με τη σειρά..
Το πλέον τραγικό. Συνήθως οι δράστες δεν τιμωρούνται. Κι έτσι οι επιθέσεις συνεχίζονται σε μια χώρα που πληθυσμιακά είναι αδύνατον να ελεγχθεί το φαινόμενο και όταν κοινωνικά η γυναίκα δεν έχει ισότιμη αποδοχή από τους άνδρες.
Κι αν στην Τουρκία σκοτώνουν το σώμα, στην Ινδία σκοτώνουν την ψυχή…
Γ.Δ.


Η ξανθιώτικη μπύρα τι κάνει;
Ρωτάμε για να μάθουμε για την ξανθιώτικη μπύρα. Τι κάνει, πώς τα πάει, εάν βρήκε ανταπόκριση στα μαγαζιά, εάν τη βρίσκει εύκολα κανείς.
Κι αυτό διότι σε δύο αναζητήσεις μας σε μαγαζιά της Ξάνθης δεν την βρήκαμε κι αυτό δεν είναι ευχάριστο.
Πριν καιρό την είχαμε δοκιμάσει και μας ικανοποίησε. Θα φροντίσουμε να μάθουμε νέα της και θα σας ενημερώσουμε.
Γ.Δ.


Παρκάρουν όπου βρουν
Φαινόμενο που υπάρχει, συνεχίζεται και μάλλον δύσκολα θα σταματήσει. Για τη συνήθεια των συμπολιτών που παρκάρουν όπου βρουν. Που έχουν κάνει πάρκινγκ τα πεζοδρόμια, που δεν προτιμούν τα ιδιωτικά πάρκινγκ για να μην πληρώσουν 2-3 ευρώ. Και τελικά, πληρώνουν 40 ευρώ για παράνομο παρκάρισμα της κλήσης της Τροχαίας.
Βγαίνει η Τροχαία σήμερα, τιμωρεί με πρόστιμο τους παραβάτες αλλά την επομένη, άλλοι, συνεχίζουν το ίδιο πράγμα. Κάθε μέρα το ίδιο.
Μια νοοτροπία λανθασμένη πέρα για πέρα που εκτός των άλλων ταλαιπωρεί τους πεζούς, τις μητέρες με καροτσάκια και τους ηλικιωμένους.
-Καλά, για τον Γολγοθά των ΑμεΑ, να μη μιλήσουμε…
Γ.Δ.


Στην Τράπεζα
Η σκηνή διαδραματίστηκε νωρίς το πρωί στο ταμείο τοπικού υποκαταστήματος τραπέζης. Η ηλικιωμένη κυρία αφού περίμενε υπομονετικά στην ουρά με το χαρτάκι της, φτάνοντας μπροστά στον υπάλληλο, ζήτησε να κάνει κατάθεση ενός σχετικά μικρού ποσού. Εκείνος της υπέδειξε να κάνει την κατάθεση στο ειδικό μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών. Η κυρία δήλωσε αδυναμία να χειριστεί το μηχάνημα, κι επέμενε να εξυπηρετηθεί από τον ίδιο. Ο υπάλληλος υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, της απάντησε με πικρία: «πρέπει να μάθετε κυρία μου, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουμε εμείς εδώ, δεν θα υπάρχουν υπάλληλοι…». Κι αφού κοιτάχτηκαν με κοινή την απογοήτευση στο βλέμμα τους, η κυρία μπήκε στην ουρά του αυτόματου μηχανήματος αναζητώντας βοήθεια από κάποιον πρόθυμο συμπολίτη…
Αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως. Σε λίγο καιρό, οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα είναι δυσεύρετοι για το κοινό. Θα αντικατασταθούν από αυτόματα μηχανήματα. Και μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ηλικιωμένων κυρίως, θα πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτήν την νέα, δύσκολη γι’ αυτούς πραγματικότητα. Οι καιροί αλλάζουν, η τεχνολογία τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς και δημιουργεί θαύματα, αλλά παράλληλα επιδρά με σαρωτικό τρόπο στις ζωές κάποιων ανθρώπων…
Κ.Λ.


Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων
Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, συνήθως διαμερισμάτων, δωματίων ή επαύλεων που απλοποιημένα αναφέρονται ως Airbnb, είναι υπόθεση καινοφανής στην χώρα μας. Όμως παρότι καινούρια, έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, κυρίως βέβαια στις τουριστικές περιοχές. Εκεί, γίνεται ένας πραγματικός χορός εκατομμυρίων.
Αν αναφερθούμε στην Ξάνθη, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ισχνά για πολλούς και διάφορους λόγους, ο κυριότερος ότι δεν είμαστε τουριστικός προορισμός.
Γ.Δ.


Το δέντρο άρεσε
Δεκάδες Ξανθιώτες έχουν φωτογραφηθεί μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία. Το προτιμούν βέβαια όταν είναι πλέον εντυπωσιακό το βράδυ με τα χιλιάδες λαμπιόνια του.
Γενικά, το δέντρο φέτος άρεσε, εντυπωσίασε κι έδωσε έναν άλλο τόνο, μια άλλη όψη στην πλατεία που συν τον υπόλοιπο διάκοσμο εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο.
Με την ολοκλήρωση δε της διακόσμησης στην οδό 28ης Οκτωβρίου η εικόνα στο κέντρο θα είναι εντυπωσιακή και φωτεινή.
Γ.Δ.


Η ώρα των έργων
Όπως το είχαμε προβλέψει ότι θα γίνει. Με το που ανέλαβε την ευθύνη του ΣΔΑΝ, του ΧΥΤΑ και της ΔΙΑΑΜΑΘ ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, άρχισε αμέσως τη δουλειά και των διαδικασιών για να ξεκινήσουν οι λύσεις.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για την υλοποίηση έργου ΧΥΤΥ και εν γένει του οργανωτικού σχεδιασμού για ρεαλιστικές λύσεις, δίνουν το μέτρο του αυξημένου ενδιαφέροντος του Μανώλη Τσέπελη για λύσεις.
Τα πολλά λόγια πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα των έργων, χωρίς καθυστέρηση μάλιστα. Τώρα είναι η ώρα όλα να μπουν σε νέες σωστές βάσεις.
Γ.Δ.


Πρόσωπο της χρονιάς η νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η πιο διάσημη μαθήτρια στον κόσμο που βγάζει .. γλώσσα στους πάντες και αποτελεί σύμβολο για την προστασία του κλίματος, διακρίθηκε από το περιοδικό Time ως το πρόσωπο της χρονιάς.
Η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ με τις σφιχτές πλεξούδες ήταν αυτή που ξεκίνησε τη «σχολική απεργία για το κλίμα». Η Γκρέτα ήταν αυτή που κάθε Παρασκευή καλεί τους μαθητές να ξεχυθούν στους δρόμους ζητώντας από τους ιθύνοντες να ενισχύουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το πρόσωπο της χρονιάς για το 2019 σύμφωνα με το περιοδικό Time και κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού για τον Δεκέμβριο με τίτλο: «Η δύναμη της νιότης».
Το 16χρονο κορίτσι από την Σουηδία με την δύναμη της νιότης ανοίγει δρόμους ευαισθητοποιώντας όλους και κυρίως τους νέους και έχει μεγάλη απήχηση ειδικά σ’ αυτούς.
Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να βρει τρόπους να την αντιμετωπίσει και να διαφυλάξει στην ζωή στον πλανήτη.
Κι αυτό μας το δίδαξε ένα 16χρονο κορίτσι.
Μ.Ξ.


Φίλοι του «Φιλόδημου» οι δήμαρχοι της ΑΜΘ
Το θέμα της κατάργησης του «Φιλόδημου» συζήτησαν οι δήμαρχοι της ΑΜΘ στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι θα γίνουν τα έργα που έχουν εντάξει. Γι αυτό και συμφώνησαν ομόφωνα να κάνουν ένα ψήφισμα προς την ΚΕΔΕ υποστηρίζοντας την πρόταση της μη κατάργησης του Φιλόδημου που εξήγγειλε ο υπουργός ΥΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος. Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να ενισχύσει με χρήματα το πρόγραμμα και γι αυτό η σημερινή το καταργεί. Κάποτε σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβουν κυρίως οι πολιτικοί μας ότι το κράτος έχει συνέχεια. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που όλοι αναγνωρίζουν ότι στήριξε σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη την τοπική αυτοδιοίκηση και έρχεται ο κάθε νέος υπουργός και το καταργεί. Γιατί δεν φροντίζει να το ενισχύσει αντί να εξαγγέλλει ότι θα κάνει άλλο αναπτυξιακό σχέδιο για του δήμους.
Εφόσον έχει ένα καλό εργαλείο γιατί δεν το χρησιμοποιεί;
Η απάντηση είναι απλή: Για είναι συνδεδεμένο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο λάθος σκεπτικό!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …