Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2019

0

Η μεσαία τάξη περιμένει
Σίγουρα οι πολλοί που αποτελούν τη μεσαία τάξη και έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια από την φορολογία, περιμένουν το φορολογικό νομοσχέδιο. Το οποίο όταν ψηφιστεί από την βουλή, τότε θα δείξει, θα φανεί ότι συμπεριλαμβάνει τους πολλούς που δηλώνει ο υπουργός Χρ.Σταϊκούρας.
Η μεσαία τάξη λοιπόν βρίσκεται σε αγωνία. Και αναμένει την ελάφρυνση, την αναπνοή από τα φορολογικά βάρη που της φόρτωσαν. Ώρα να ξεφορτωθεί μερικά, το δικαιούται.
Γ.Δ.


Καθόλου φιλική
Η Ξάνθη, όπως και οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδος, δεν είναι καθόλου φιλική προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Λείπουν υποδομές σε κτίρια για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σε σχολεία, στις γειτονιές όπου επικρατεί ωχαδελφισμός.
Το όλο θέμα είναι παλιό, διαχρονικό και μη λυμένο. Το επαναλαμβάνουν όλοι οι άρχοντές μας, όμως στην πράξη λίγα γίνονται. Λένε: «Σε μια κοινωνία, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία, δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού της».
Η Ξάνθη μας έχει προσβάσιμες περιοχές σε τμήμα του κέντρου. Το ότι πρέπει να γίνουν πολλά, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης.
Γ.Δ.


Θέμα συζήτησης
Φωτιές άναψε το κανάλι ΟΝΕ με την καταγγελία εις βάρος της οικογένειας Ιβάν Σαββίδη. Τους κατηγορεί που έχουν αγοράσει περιουσιακά στοιχεία (προπονητήρια, βοηθητικούς χώρους, το ξενοδοχείο κλπ) υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν το επιτρέπει ο νόμος και πως υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα υποβιβασμού τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της Ξάνθης.
Το όλο θέμα συνοπτικά είναι αυτό. Αυτό όμως είναι και το θέμα συζήτησης στα αθλητικά και όχι μόνον στέκια. Μάλιστα ο καθείς εκφράζει και μια άποψη, συνηθισμένο πράγμα στη χώρα μας.
Το όλο θέμα βέβαια θα λυθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός κι εκτός Ελλάδος.
Γι’αυτό φρόνιμο είναι να μην βιάζεται κανείς για εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων.
Γ.Δ.


«Μάζευε κι ας είναι και ρόγες»
«Έξυπνη» χαρακτηρίζεται η κίνηση του βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη να προσεγγίσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η συνάντηση έχει τον συμβολισμό της, αλλά παράλληλα περιλάμβανε και ενημέρωση του πρώην πρωθυπουργού σε τοπικά θέματα που έχει στην ατζέντα του ο βουλευτής προς επίλυση.
Τώρα, αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα, ε, αυτό μετά βεβαιότητος δεν μπορεί κανείς να το υποστηρίξει.
Ως προς τα θέματα που έθιξε ο Τσιλιγγίρης, αυτά αφορούσαν τον τομέα της αγροτικής παραγωγής με τη χρήση της γεωθερμίας, την αξιοποίηση των πρώην εργοστασίων DIANA, ΣΕΒΑΘ και ΕΒΖ και άλλα θέματα τοπικού χαρακτήρα.
-Κατά τα λοιπά, εν αναμονή.
Γ.Δ.


Προσφεύγει στη Χάγη κατά της Τουρκίας η Κύπρος
Το δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επιλέγει η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις  και στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σχετικά: «Έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει.».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια τέτοια προσφυγή πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση των δύο μερών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. «Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής».
Η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει να εφαρμόζει το σχέδιό της, καθώς εχθές έθεσε στην βουλή προς έγκριση την συμφωνία με τη Λιβύη, την οποία είχε απορρίψει νωρίτερα η βουλή της Λιβύης.
Η μικρή και αδύναμη στρατιωτικά Κύπρος δεν έχει άλλη οδό να αντισταθεί από αυτήν της Δικαιοσύνης, που είναι το μοναδικό όπλο τόσο των αδύναμων ανθρώπων αλλά και κρατών, απέναντι στους ισχυρούς νταήδες…
Φ.Κ.


Περί του Ασφαλιστικού
Νέες αυξημένες κύριες συντάξεις και μειωμένες εισφορές περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Έτσι, θα ισχύσει νέο καθεστώς εισφορών για τους αγρότες, όπως και για τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί αυτόν τον μήνα, επέρχονται τέσσερις μεγάλες αλλαγές (με αυξήσεις συντάξεων, μειώσεις εισφορών, αναδρομικά).
Πρόκειται για την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης των συντάξεων, την αύξηση των επικουρικών και την αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών-αγροτών και αυτοαπασχολούμενων από το εισόδημα.
Παράλληλα, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς.
Γ.Δ.


Θα κριθεί από το έργο
Στην αξιολόγηση των στελεχών, εκείνο που ουσιαστικά τους κρίνει είναι το αποτέλεσμα. Εάν δηλαδή παράγεται έργο, εάν ο επικεφαλής εμπνέει τους «από κάτω», εάν είναι εύστροφος και δίκαιος. Δεν αμφισβητεί κανείς τα πτυχία. Απεναντίας. Όμως στις επιτυχίες χρειάζονται κι άλλα προσόντα κι όχι μόνον τα «χαρτιά».
Το ίδιο θα συμβεί και με τη νέα διοικητή του Νοσοκομείου μας Έλενα Ροφαέλα. Πέρα από τα τυπικά προσόντα που διαθέτει, θα αξιολογηθεί κυρίως για το έργο που θα παραγάγει εκεί, για το νοικοκύρεμα, για το πνεύμα συνεργασίας με το προσωπικό που θα εμφυσήσει. Εξάλλου, θα υπάρξει για όλους τους διοικητές αξιολόγηση για το έργο που θα προσφέρουν. Τα υπόλοιπα «σε λόγια να βρισκόμαστε».
-Από την πλευρά μας ευχές για επιτυχία στην αποστολή της στην κ.Ροφαέλα.
Γ.Δ.


Καλό τουριστικό νέο
Να κι ένα ευχάριστο νέο τουριστικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί ο θεματικός περιφερειάρχης Τουρισμού κ. Αθ. Τσώνης, συμφωνήθηκε κατά τη διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΤΤWARSAW 2019, που συμμετείχε η Περιφέρειά μας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Κι αυτό, δεν είναι άλλο από την διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου των τουριστικών πρακτόρων της Πολωνίας για το 2020 στην Περιφέρειά μας.
Το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι η Πολωνία είναι μια μεγάλη πληθυσμιακά χώρα και παράλληλα ήδη δείχνει μια προτίμηση για διακοπές στην Περιφέρειά μας.
Καλό νέο για τον τουρισμό μας, παρότι η Ξάνθη θα πάρει, αν πάρει, μικρό κομμάτι από την Πολωνική πίτα.
Γ.Δ.


20 χρόνια από τότε που έφυγε ο δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης
Ήταν ξημερώματα Κυριακής 5 Δεκεμβρίου το 1999 όταν η Ξάνθη ξύπνησε με ένα τραγικό νέο. Ο δήμαρχος Φ. Αμοιρίδης που τόσο αγάπησαν οι Ξανθιώτες και τον ψήφιζαν επί τρεις θητείες δήμαρχο, άφησε την τελευταία του πνοή προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία μόλις 55 ετών βυθίζοντας στο πένθος όλη την πόλη. Ο αείμνηστος Φ. Αμοιρίδης άφησε πλούσια παρακαταθήκη και αποτελεί μέχρι σήμερα εμβληματικό πρότυπο αυτοδιοικητικού που άνοιξε δρόμους στον θεσμό. Το πιο σημαντικό είναι ότι με τα έργα, τις δράσεις και τους θεσμούς που ίδρυσε κατάφερε να μεταμορφώσει την Ξάνθη από μια ασήμαντη επαρχιακή πόλη σε μια κυψέλη πολιτισμού με αναφορά και προβολή στο πανελλήνιο. Οι Ξανθιώτες του το αναγνώρισαν και στην τρίτη του θητεία που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει του έδωσαν το  συγκλονιστικό και αξεπέραστο ποσοστό του 72%, στις εκλογές του 1998. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά Δήμαρχος Ξάνθης το 1990 και η Ξάνθη και μέσα σ’ αυτά τα 9 χρόνια γνώρισε οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ακμή. Μια «προίκα» για τους επίγονους…
Ο σημερινός δήμαρχος Μ. Τσέπελης είχε μέντορα τον Φ. Αμοιρίδη καθώς ανδρώθηκε και άσκησε διοίκηση την εποχή εκείνη.
Μ.Ξ.


Σύμβουλος αθλητισμού ο Α. Σαββίδης με απόφαση Δημάρχου
savvidis mathaiosΜε απόφαση του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη,   ο Ματθαίος Σαββίδης αντιπρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, εκλεγμένος με την παράταξη της αντιπολίτευσης «Δήμος Πρότυπο» ορίστηκε  εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού. Πρόκειται για μια υπερβατική κίνηση από μέρους του δημάρχου καθώς είναι η  πρώτη φορά που ανατίθενται καθήκοντα συμβούλου σε έναν σύμβουλο της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο κ. Σαββίδης όπως δήλωσε στο «Ε» αποδέχθηκε με χαρά την τιμητική πρόταση που του δίνει την δυνατότητα να προσφέρει στο δήμο ιδιαίτερα από ένα μετερίζι που του είναι οικείο όπως ο χώρος του αθλητισμού όντας πρόεδρος του συλλόγου μπάσκετ «Λεύκιππος». Ο κ. Σαββίδης άλλωστε έχει αποδείξει με την εν γένει στάση του στο Δημοτικό συμβούλιο ότι δεν βάζει ταμπέλες κι ούτε μπαίνει σε καλούπια αλλά η στάση του διαμορφώνεται με βάση αυτό που θεωρεί ως συμφέρον του δήμου και των δημοτών που εκπροσωπεί.
Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του και να σταματήσουν επιτέλους τα διάφορα κακόγουστα σώου για το τίποτα… που δεν ωφελούν στην λειτουργία του δήμου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…