Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

0

Γιορτινό κλίμα για όλη την οικογένεια
Συζητώντας προχθές με τον δήμαρχο Ξάνθης, στα όρθια στο πεζοδρόμιο της 28ης Οκτωβρίου για το χριστουγεννιάτικο στολισμό μου είπε: «Σκεπτικό μας ήταν ως διοργανωτές να νοιώσει τις γιορτές όλη η οικογένεια».
Κι έτσι φτιάξαν ένα χριστουγεννιάτικο κλίμα που προς το παρόν το ένοιωσαν οι Ξανθιώτες στο κέντρο της πόλης. Χρόνο  το χρόνο αυτό το κλίμα θα πάει και σε άλλους δρόμους, σε γειτονιές, στις πλατείες, στην ψυχή όλης της πόλης.
Έτσι οι κάτοικοι νοιώθουν την ατμόσφαιρα, την υπεραξία της συμμετοχής σε μια μεγάλη γιορτή.
Γ.Δ.


Μέρες που είναι
Χρονιάρες μέρες. Μέρες δύσκολες για κάποιους. Το πνεύμα των Χριστουγέννων λένε. Μόνο που τούτες τις ημέρες πρέπει ο άνθρωπος να συμπονά το διπλανό του, τον ανήμπορο, τον αδύναμο, τον μοναχικό.
Τούτες οι μέρες απαιτούν αγάπη, δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης. Διαφορετικά, αν λείπουν όλα τα παραπάνω, θα’ ταν οι μέρες συνηθισμένες, όχι γιορτινές.
Μέρες που είναι λοιπόν, πρέπει να’ ρθουμε πιο κοντά, πιο τρυφεροί, πιο ανθρώπινοι. Κυρίως δε προς τους μοναχικούς. Τούτοι είναι, όπως και οι ανήμποροι, που μας χρειάζονται πιότερο.
Αλληλεγγύη αδέλφια και Δύναμη ψυχής να μη ξεχάσουμε το συνάνθρωπό μας.
-Χρόνια καλά με Αγάπη!
Γ.Δ.


Η αλήθεια είναι…
Αχ αυτό το 2020 που είναι και δίσεκτο. Το περιμένουν όλοι με ανυπομονησία γιατί προσδοκούν αύξηση στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, για «13η σύνταξη», για μειώσεις υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών και ελαφρύνσεις γενικώς απ’ όλους.
Όλοι οι νεοέλληνες προσδοκούν να δουν βελτιωμένη την οικονομική τους κατάσταση τη νέα χρονιά.
Είναι άσχημο αυτό;  Όχι βέβαια. Πάντα ο άνθρωπος ζει με προσδοκίες, με ελπίδες βελτίωσης του επιπέδου ζωής του και πολύ καλά κάνει.
Βέβαια, μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς, ας μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις, διότι η αλήθεια είναι ότι βελτίωση θα υπάρξει μεν, αλλά θα είναι μικρή.
Γι’ αυτό προτιμότερος ο ρεαλισμός από τα όνειρα τα απατηλά.
Γ.Δ.


Συμφώνησε η παρέα
Η παρέα παλιών συμμαθητών συζητά. Επί διαφόρων θεμάτων η συζήτηση, κυρίως τοπικών, μια και η επικαιρότητα βοηθά. Χαλαρά η συζήτηση φτάνει στο θέμα του στολισμού της πόλης έτσι όπως έχει ξεκινήσει από τη νέα δημοτική αρχή.
Εδώ η συμφωνία είναι ομόφωνη. Όλοι δέχονται ότι φέτος η γιορτινή εικόνα του κέντρου πως είναι διαφορετική προς το καλύτερο. Τονίζουν όλοι πως οι κινήσεις που έγιναν απέδωσαν και πως οι συμπολίτες ένιωσαν μια ικανοποίηση για την εικόνα της πόλης τους.
Μάλιστα κάποιος τόνισε πως οι Ξανθιώτες κατεβαίνουν επί τούτου στο κέντρο για να δουν το δέντρο στην πλατεία και τον διάκοσμο, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
-Να το θέμα που όλη η παρέα συμφώνησε.
Γ.Δ.


 Περί χρόνου
Συνηθίζουμε στις συζητήσεις μας και στις συναντήσεις με φίλους μια κάποιας ηλικίας, να κάνουμε αναφορά στον χρόνο.
Για τα χρόνια που πέρασαν, για τις αλλαγές που έφερε πάνω μας ο χρόνος (τα χρόνια), για τις επιδράσεις στην υγεία που αναπόφευκτα έρχονται.
Τότε λοιπόν, ο χρόνος είναι η ουσία της συζήτησης. Για το πόσο γρήγορα αλλά και χωρίς επιστροφή φεύγει.
Για το πόσο αμείλικτα λειτουργεί προς όλους αλλά κυρίως για όσους ήδη φέρουν αρκετά χρόνια στους ώμους τους.
Οι νέοι δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτήν την ειδική σχέση με τον χρόνο για την πορεία του που είναι σκληρή και αδιαπραγμάτευτη. Η έννοια «χρόνος» για τους νέους είναι ξένη, χωρίς ουσία, γιατί θεωρούν πως έχουν απεριόριστο χρόνο μπροστά τους.
Από την αρχαιότητα ακόμη το θέμα του «Χρόνου» είχε απασχολήσει τους φιλοσόφους σε όλες τις παραμέτρους. Στην πορεία υπήρξε ο προβληματισμός για την οριοθέτησή του και την μέτρησή του για να καθοριστεί η ροή της ζωής.
Κι αφού τακτοποιήθηκαν τα βασικά, η ματαιοδοξία των ανθρώπων, προσπάθησε να επιβραδύνει τα σημάδια του χρόνου στο σώμα. Κόπος χαμένος. Ό,τι κι αν τεχνικό χρησιμοποιηθεί, η αιωνιότητα δεν θα έρθει. Θα βελτιωθούν κάποια πράγματα, θα ζουν οι άνθρωποι περισσότερα χρόνια απ’ ότι σήμερα, αλλά στη διαδρομή τους θα υπάρχει το χρονικό όριο του τέλους.
-Θερμές ευχές για Πολλά Ευτυχισμένα, Εορταστικά Χρόνια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Γ.Δ.


Δικαιώθηκε στο ΣτΕ η «Αυτοδιαχείρηση»
Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαιώνει την «Αυτοδιαχείριση», την εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Να θυμίσουμε πως είναι η εταιρεία με πρόεδρο τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Γλέζο  και πριν λίγο καιρό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη της επέβαλλε την ποινή της 2μηνης παύσης της λειτουργίας της μετά από έλεγχο που έγινε στα οικονομικά της εταιρείας και βρέθηκαν ελλείμματα. Μετά απ’ αυτό προσέφυγε εναντίον της απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας και τώρα ανακοινώθηκε η απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της και κατά συνέπεια δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις άδειες των χρηστών ούτε για νέες συμβάσεις.
Μ.Ξ.


 Το πάρκινγκ στο Αμοιρίδειο
Το γνωστό πάρκινγκ αυτοκινήτων στην οδό Κονδύλη δίπλα στο Αμοιρίδειο ήρθε στην επιφάνεια μετά από πρόταση του Ματθαίου Σαββίδη, ο οποίος ζητάει να εξεταστεί η ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα.
Πρόγραμμα βέβαια για την χρηματοδότησή του ούτως ώστε αυτό να ολοκληρωθεί.
Η ιδέα ήταν του Φίλιππου Αμοιρίδη διότι η λογική έλεγε και συνεχίζει να λέει πως δίπλα σ’ έναν χώρο μαζικών εκδηλώσεων πρέπει να υπάρχει πάρκινγκ. Και μάλιστα υπόγειο.
Μ’ αυτή τη λογική ξεκίνησε, έφτασε εδώ που έφτασε η κατασκευή του και κάμποσα χρόνια τώρα μένει έτσι, θυμίζοντας στους άρχοντές μας ότι θα πρέπει κάποτε αυτό το έργο υποδομής να τελειώσει.
Με δυο λόγια, ο Σαββίδης έθεσε το θέμα και πλέον ο δήμος θα πρέπει να το προχωρήσει. Υπάρχει όμως και μια θετική πλευρά. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε με την ιδέα-πρόταση.
-Άντε και σε άλλα, όπως είπε ο δήμαρχος δείχνοντας πνεύμα συναίνεσης.
Γ.Δ.


Διαμαρτυρία δικηγόρων
Διαμαρτύρονται οι δικηγόροι. Κι έχουν τα δίκια τους διότι χωρίς συζήτηση και ερώτηση του δικηγορικού σώματος πραγματοποιήθηκε επιβολή δικαστικού ενσήμου στις υποθέσεις πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Μάλιστα κατά το παρελθόν το ένσημο αυτό είχε καταργηθεί αλλά επανήλθε χωρίς διαβούλευση.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος για τους πολίτες ειδικά στις μεγάλες υποθέσεις.
Γ.Δ.


Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Τέτοια νύχτα ήταν, παιδιά… Τζάμια με συννεφάκια από μπαμπάκι. Πάνω τους ξεκουράζονται ροδομάγουλα αγγελάκια με γαλάζιες φτερούγες. Η άχνα της ανάσας τα θολώνει και πάνω τους ζωγραφίζουμε έλατα, αστέρια και καμπάνες.
Βουνά από αλεύρι πάνω στο μάρμαρο της κουζίνας. Λαδωμένες λαμαρίνες, φιδάκια από ζυμάρι, μυρωδιά από αμμωνία και καμένα ξύλα. Στρωμένα χαλιά, πρωινό με τσάι που βράζει πάνω στη σόμπα βγάζοντας εορταστικούς θορύβους. Αχνιστοί λουκουμάδες βουτηγμένοι στο μέλι και την κανέλα.
Η μικρή σιδερένια εξώπορτα σέρνεται πάνω στο μωσαϊκό. Η γιαγιά ξεφυσάει, ψιθυρίζει «δόξα Σοι ο Θεός» και μας φωνάζει να ψάξουμε στις βαθιές τσέπες του παλτού της. Καραμέλες με ζάχαρη που μένει στα χείλη. Ασημένια εικοσάρικα βγαίνουν απ’ το σφιχτοδεμένο μαντηλάκι της.Άσπρο τραπεζομάντιλο, στη μέση το χριστόψωμο, κανάτα με κρασί, σαλάτες διακοσμημένες με ραπανάκια. Καλά μαχαιροπίρουνα πάνω σε κεντημένες πετσέτες. Φωτογραφία με το σπαθί του αδερφού. Τον θαυμάζω γιατί είναι ο ιππότης μου. Ψάχνω νότες στο ακορντεόν της νονάς.
Ο παππούς αφήνει το κεχριμπαρένιο κομπολόι του δίπλα στο πιάτο και κάνει το σταυρό του. Ο καλοχτενισμένος γλυκός, όμορφος κύριος με το κουστούμι είναι ο πατέρας. Εκείνος μας ξύπνησε σήμερα βάζοντας το χέρι του στα μαλλιά μας. «Χρόνια πολλά, αγόρια μου».
Χρόνια πολλά, Άγιε Βασίλη μας.»
Β.Π.


“Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους”!
Γλυκές παιδικές φωνούλες πλημμύρισαν την Παραμονή των Χριστουγέννων την πόλη ψάλλοντας τα κάλαντα σε καταστήματα, σε χώρους εργασίας αλλά και σε διαμερίσματα. Είναι αυτές οι στιγμές που μας γυρνούν χρόνια πίσω στα δικά μας παιδικά χρόνια τότε που λέγαμε κι εμείς τα κάλαντα… Είναι οι στιγμές που νιώθουμε κι εμείς παιδιά. Αυτή είναι η μαγεία των Χριστουγέννων. Να σε μεταμορφώνουν σε εκείνο το παιδάκι που τα νιώθει όλα με απλότητα, αυθεντικότητα και αγνότητα. Όπως ακριβώς το λέει ο Ελύτης στο ποίημά του: Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία … Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους»!
Χρόνια Πολλά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …