Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

0

Απώλεια συμπολίτη
Η Ξάνθη και η οικογένειά του θρηνούν για την ξαφνική απώλεια του Δημήτρη Ελευθεριάδη, ενός ανθρώπου δυναμικού, δημιουργικού και κυρίως αγαπητού.
Υπήρξε ιδρυτής του ομώνυμου Γραφείου Τελετών που συνεχίζει ο γιος του Απόστολος.
Ο Δημήτρης Ελευθεριάδης έφυγε από κοντά όλων ξαφνικά, αλλά και νωρίς.
Η εφημερίδα μας συλλυπείται τους αγαπημένους του οικείους και θα παραστεί σήμερα στην εξόδιο ακολουθία ως ελάχιστη τιμή για τον αδόκητο θάνατό του.
Γ.Δ.


Ο πιο καλός ο μαθητής…
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και αυτό που αναγνωρίζουμε  είναι ότι ο κ. Μελισσόπουλος ήταν πολύ ευθύβολος στα σχόλιά του και ο τρόπος που προσέγγισε το θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρων. Και μπορεί εμμέσως πλην σαφώς να θίχτηκε από παλαιότερο σχόλιό μας ότι ασκεί μικρόψυχη αντιπολίτευση – το ανέφερε μάλιστα- αλλά με την τωρινή του στάση απέδειξε ότι είναι καλός …μαθητής και μπορεί να λαμβάνει υπ’ όψιν και κάποιες απόψεις όταν γνωρίζει ότι δεν έχουν ίχνος εμπάθειας ή σκοπιμότητας να τον θίξουν επί προσωπικού. Κι αυτό είναι προσόν κι οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.
Μ.Ξ.


 Χριστουγεννιάτικο δώρο της Ξάνθης
Ένα ωραίο Χριστουγεννιάτικο δώρο έκανε η ποδοσφαιρική μας ομάδα στην αντίστοιχη του Παναιτωλικού παραχωρώντας ισοπαλία το βράδυ της Τετάρτης.
Στην ουσία τώρα. Το θέμα ήταν κάτω του μετρίου και από τις δύο ομάδες. Όμως τον δικό μας προβληματισμό τον έχουμε για την ομάδα μας που δεν αποδίδει ελκυστικό ποδόσφαιρο, που δεν σκοράρει και που δεν «τραβάει»  στο γήπεδο κόσμο για να δει αξιόλογο θέαμα.
Ως εκ τούτου κάποιοι θα πρέπει να προβληματιστούν για την εικόνα της ομάδας.
Γ.Δ.


Περί αλλαγής
Το λέει η θυμοσοφία του λαού. «Σαν θέλεις ν’ αλλάξεις κάτι, ξεκίνα από τον εαυτό σου».
Σωστό;  Απολύτως.
Σωστό για τους άλλους, όχι για μας τους Έλληνες.
Εμείς είμαστε εντάξει, τα γνωρίζουμε όλα, είμαστε τέλειοι, οι άλλοι ζουν στα δέντρα, τρώνε βελανίδια. Κι επειδή είμαστε οι  πάνω απ’ όλους, εμείς δεν χρειαζόμαστε αλλαγή.
-Κουτόφραγκοι, ε, κουτόφραγκοι, που μας ζηλεύετε ρε λιγούρηδες, και ζητάτε ν’ αλλάξουμε εμείς. Και γιατί ρε, ε, έχουν ανάγκη αλλαγής οι άριστοι;
Αυτοί είμαστε εμείς…
Γ.Δ.


 Ένα σχόλιο
Ιδού κι ένα κείμενο από τον Σταύρο Λίτσα για τους παλιούς μας καθηγητές. Σκληρό  μεν, αλλά όχι μακριά από την άσχημη για τότε πραγματικότητα των Γυμνασίων και του αυταρχισμού τους.
«Όσο περνάνε τα χρόνια χαλαρώνουν και οι δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε. Συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνάμε. Οι δάσκαλοι (όλων των βαθμίδων αλλά περισσότερο οι της Β΄θμιας)  εκείνων των εποχών, ήταν οι περισσότεροι προβληματικοί, ελάχιστοι αξιόλογοι, και κατά πλειοψηφία ήταν μετριότατοι – αν όχι άσχετοι, μονόπλευροι-συμπλεγματικοί και επικίνδυνοι για ορισμένους μαθητές (πολλοί μαθητές υπέμεναν αλλά κάποιοι υπέφεραν…).
»Ας μην ωραιοποιούμε πάντα το παρελθόν. Γι’αυτό τους περισσότερους από τους τότε «δασκάλους» μόλις αποδεσμευόμασταν από τα «δεσμά» τους, ούτε ένα βλέμμα στο δρόμο δεν τους άξιζε. Φωτεινές πηγές γνώσης για πολλούς από μας ήταν οι Φροντιστές. Αυτοί δίδασκαν, αυτοί έγραψαν τα περισσότερα αξιόλογα βιβλία και αυτοί έλαμψαν, αυτούς μιμηθήκαμε ορισμένοι από τους σχολιαστές. Λυπηρό αλλά αληθές…»
Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή το θάνατο του καθηγητή Αθανάσιου Γκότση.
Γ.Δ.


Συμπεράσματα από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού
Παρακολουθώντας τη συζήτηση στη βουλή για τον Προϋπολογισμό, που τελικά περιλάμβανε και τις σχέσεις μας με την Τουρκία βγήκαν κάποια συμπεράσματα.
Πρώτο ότι η κυβέρνηση έχει χρόνο ζωής πέντε μήνες. Σ’ αυτούς τους μήνες παρήγαγε 32 Νομοσχέδια, αριθμό ιδιαίτερα ικανοποιητικό.
Ακόμη παρακολουθήσαμε κάποια «τζαρτζαρίσματα»  με την αντιπολίτευση όχι όμως δυνατά. Επίσης, διαπιστώσαμε μια θετική διάθεση στο θέμα της αντιμετώπισης της επιθετικότητας από τη γείτονα Τουρκία.
Και τελευταίο ως διαπίστωση, μικρή είναι ακόμη η αίσθηση από την μεσαία τάξη ότι κάτι άλλαξε υπέρ αυτής κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οφείλει να το προσέξει η κυβέρνηση. Διότι τα λόγια και οι προθέσεις δεν αρκούν. Έργα, αποδείξεις χρειάζονται κι όχι πισωγυρίσματα.
Γ.Δ.


Άνοιξε η «Ξανθίππη»
Οι φίλοι της καλής κουζίνας που στερήθηκαν τις γευστικές τους απολαύσεις, πλέον να είναι ήσυχοι. Η αγαπημένη τους «Ξανθίππη»  άνοιξε, ανανεωμένη και τους περιμένει. Για να τους εξυπηρετήσει, για να τους ικανοποιήσει γευστικά με τα εξαιρετικά της πιάτα.
Ο χώρος έγινε πλέον λειτουργικός χωρίς να παραγνωρίζει τις νέες τάσεις.
Γ.Δ.


Χριστούγεννα με… κοντομάνικο
Χριστούγεννα με κοντομάνικο θα κάνουμε όπως φαίνεται με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου έως και τις 25 Δεκεμβρίου, λόγω μιας θερμής εισβολής στην Ευρώπη.
Ήδη, την Κυριακή παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στην Κεντρική Ευρώπη, με τον υδράργυρο για παράδειγμα στο Μόναχο να φτάνει τους 14 βαθμούς Κελσίου, δέκα βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η απόκλιση των θερμοκρασιών σε ύψος περί τα 1.500 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε υψηλές τιμές ρεκόρ πάνω από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ θα φτάσει σε κορυφαίες τιμές τριακονταετίας στα Βαλκάνια.
Ξεχάστε λοιπόν τα λευκά Χριστούγεννα κι ετοιμαστείτε για τις παραλίες…


Η πρόταση – αίτημα Μαυρομάτη
Στο φύλλο της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου δημοσιεύσαμε μια πρόταση του συνεργάτη μας Κώστα Μαυρομάτη. Απευθυνόταν η πρόταση προς τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και πρότεινε να γίνει ανακομιδή των οστών του π.Μητροπολίτη Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρού από τη Θεσσαλονίκη στην Ξάνθη.
Η πρόταση-αίτημα στηρίζεται στο γεγονός ότι ο νυν Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου έχει φροντίσει και πραγματοποίησε μετακομιδή των λειψάνων του πρώην Μητροπολίτου Ξάνθης Πολύκαρπου Ψωμιάδη από το κοιμητήριο Νέας Σμύρνης Αθηνών.
Ως εκ τούτου, ας εξετάσει ο Μητροπολίτης Παντελεήμων το νέο αίτημα κι ας πράξει αναλόγως.
Γ.Δ.


Αποθέωση και δεσμεύσεις του πρωθυπουργού προς τη μεσαία τάξη
Πολλές δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις προς τη μεσαία τάξη το 2020 περιελάμβανε στην ομιλία του στη βουλή ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, παραδεχόμενος ότι δεν έχουν ωφεληθεί σημαντικά στους 5 μήνες διακυβέρνησης της κυβέρνησής του.
Σ’ αυτό το σημείο έδωσε και τον ορισμό της μεσαίας τάξης ως εξής: «Είναι οι Έλληνες και Ελληνίδες της διπλανής πόρτας. Είναι αυτοί οι οποίοι έχτισαν την Ελλάδα. Κι ενώ ενώνονται σε ένα σύνολο, δεν μεταβάλλονται σε μάζα. Παραμένουν ξεχωριστές προσωπικότητες με ατομικές ευθύνες. Είναι πολίτες με αίσθηση της κοινής τους μοίρας. Είναι πολίτες που παράγουν δίχως να φωνάζουν. Που απαιτούν από το κράτος αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα χρήματα που πληρώνουν. Και απαιτούν να μην προσβάλλουν όχι μόνο τη νοημοσύνη τους αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Με άλλα λόγια, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, για να χρησιμοποιήσω μια ενδυματολογική μεταφορά, μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, όμως, ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, είναι αυτοί τους οποίους προσβάλατε 4 χρόνια…».
Τα δύο βασικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μεσαία τάξη – όπως την προσδιόρισε πιο πάνω- είναι η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% καθώς και η σταδιακή μείωση της  εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθεί στο τέλος της 4ετίας του…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…