Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

0

Φώς ή καθυστέρηση;
Για τον ερχομό του φυσικού αερίου στην πόλη μας αλλά και στις υπόλοιπες της Περιφέρειάς μας ο λόγος και βέβαια ο προβληματισμός. Παρότι οι ενδιαφερόμενοι μιλούν ότι όλα θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2020, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να διατηρούμε το θέμα στην επικαιρότητα. Κι αυτό, όχι βέβαια για λόγους επαγγελματικής διαστροφής, αλλά διότι είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το δίκτυο εσωτερικής διανομής θα είναι θετικό ως προς την τοπική οικονομία σε πολλούς τομείς.
Παντού στον κόσμο που η ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή άρα καλή για το περιβάλλον, και παράλληλα έχει χαμηλότερο κόστος από άλλες πηγές ενέργειας.
Γ.Δ.


 Σφίγγει ο κλοιός
Είναι πλέον γεγονός. Σφίγγει και πολύ μάλιστα ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ. Κι αυτό γιατί τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα. Έτσι, την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης ανακοίνωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Το αν βέβαια ο πρόεδρος Τραμπ θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί αυτό είναι πρώιμο να λεχθεί διότι οι διαδικασίες στις ΗΠΑ είναι διαφορετικές διότι υπάρχει εκτός της Βουλής και η Γερουσία.
Όπως και να καταλήξει το θέμα, σημασία έχει ότι το κύρος του προέδρου έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα παραιτηθεί ή όχι.
Εξάλλου ο  Τραμπ δεν δείχνει να έχει την πολιτική ευθιξία του Ρίτσαρντ Νίξον που παραιτήθηκε λόγω του γνωστού σκανδάλου Γουότεργκειτ.
Γ.Δ.


Περί του κράτους της Λιβύης
Οι έξυπνοι αμερικάνοι κατάφεραν να διαλύσουν το Ιράκ και τη Λιβύη, ενώ στο τσακ γλύτωσαν Αίγυπτος και Τυνησία από το να βρεθούν σε εμφύλιο σπαραγμό.
Χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία, σκότωσαν Σαντάμ και Καντάφι κα μοίρασαν τα πετρέλαια στις διάφορες εταιρείες. Έτσι, ευκαιρία να τα θυμηθούμε αυτά, μας έδωσε η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Παρεμβάσεις αμερικανών σε ξένα κράτη και διάλυση χωρών. Για την δε Λιβύη, έχει σήμερα δύο πόλους εξουσίας, δηλαδή καμία.
-Τραγικό, αλλά αληθινό.
Γ.Δ.


Η ώρα των τρακτέρ και φέτος
Η είδηση: «Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Λάρισα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.»
Κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Ένα ετήσιο ραντεβού μονότονο και αναμενόμενο. Μάλιστα τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν το εθνικό δίκτυο.
Στα βασικά αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται:
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής.
-Άμεση μείωση στο κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια και όχι συνεχής αύξηση, όπως έγινε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβρη. Αφορολόγητο πετρέλαιο.
-Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Γ.Δ.


Επιτέλους έλεγχοι
Το παρεμπόριο επιτέλους ελέγχεται. Το πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων να ελέγχεται το τι μπαίνει στη χώρα μας από τα σύνορα, κυρίως την Βουλγαρία, μπαίνει σε μια τάξη.
Σε μια επίδειξη δύναμης προχώρησε για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έστειλε κλιμάκια ελέγχου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προκειμένου αφενός να ενταθούν οι διυπηρεσιακοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου στη διακίνηση αγαθών κι αφετέρου να εμπεδωθεί το αίσθημα ότι αποτελεί πολιτικό στόχο η μείωση της παραοικονομίας.  Πληροφορίες θέλουν να ελέγχονται εκατοντάδες εμπορικά φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα, αιφνιδιάζοντας τόσο τους…οδηγούς όσο και τους ντόπιους.
Πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι η δράση είναι ενταγμένη σε ευρύ επιχειρησιακό φάσμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Γ.Δ.


 Εν αναμονή του ΦΕΚ
Το ΦΕΚ περιμένει η κα Έλενα Ροφαέλα προκειμένου ν’ αναλάβει καθήκοντα Διοικητού στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Μια νέα γυναίκα που την γνωρίσαμε ως πρόεδρο του συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Ξάνθης επιλέχθηκε από το υπουργείο Υγείας να αναλάβει θέση μεγάλης ευθύνης σ’ ένα ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Υγείας. Η ίδια όπως μας είπε έστειλε όλα τα έγγραφα που της ζητήθηκαν στο Υπουργείο.  Αυτή είναι και η απάντησή της σ’ όσους της ζητούν να δημοσιοποιήσει το πτυχίο της για να απαντήσει έτσι σ’ ένα ανώνυμο e- mail που την συκοφαντεί και  κάποια Μέσα έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν σχολιάζοντας αφήνοντας αιχμές εις βάρος της, παρότι πρόκειται για μια ανώνυμη καταγγελία, που δεν μπορεί να ελεγχθεί ως προς την αξιοπιστία της.
Μ.Ξ.


Τρίκαλα – Καλαμάτα, δυο κόσμοι διαφορετικοί
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας διέκοψε την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G στην πόλη, με την αιτιολογία ότι υπάρχει ανησυχία για κινδύνους στην υγεία των κατοίκων της πόλης! Γύρισαν την πλάτη στο μέλλον, όπως λέει και ένα γνωστό τραγούδι υιοθετώντας ψεκασμένες και αυθαίρετες θεωρίες που διακινούνται – που αλλού;- στο διαδίκτυο. Αρνούμενοι να δεχθούν τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σ’αυτές.
Δεν είναι σίγουρα η μοναδική περίπτωση που η φοβία για το καινούριο, για την επιστήμη και την τεχνολογία εμποδίζει την εξέλιξη  μίας κοινωνίας, αλλά είναι χαρακτηριστική.
Βέβαια ο ηρωικός δήμος Καλαμάτας που απέρριψε το δίκτυο 5G, επιχορηγεί τη διεξαγωγή κάθε Πάσχα του γνωστού σαϊτοπόλεμου (από το σαΐτα, κι όχι σάιτ), χωρίς καμία ανησυχία για την υγεία των κατοίκων. Μία συνήθεια που κρατάει από την τουρκοκρατία και προκαλεί πολλούς τραυματισμούς νεαρών ατόμων κάθε χρόνο, ενώ πέρυσι στοίχισε και τη ζωή ενός ανθρώπου.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο δήμος Τρικάλων, που συμμετέχει κι αυτός στην πιλοτική λειτουργία του 5G, που έχει θερμαινόμενα πεζοδρόμια και λεωφορεία χωρίς οδηγούς μεταξύ πολλών άλλων. Μία πόλη και μία κοινωνία, με μπροστάρη έναν εξαιρετικό δήμαρχο, που δεν φοβάται την εξέλιξη και αγκαλιάζει το μέλλον, καμάρι και πρότυπο για όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν πολλές Καλαμάτες και ελάχιστα Τρίκαλα. Ελπίζουμε ο δικός μας δήμος, η δική μας κοινωνία, με τη νέα δημοτική αρχή, να ακολουθήσει το δρόμο της προόδου…
Β.Γ.


Ο κύβος ερρίφθη
Η κυβέρνηση το αποφάσισε. Για τα Χριστούγεννα θα δώσει μέρισμα 750€ σε 250.000 νοικοκυριά. Το μέρισμα αυτό λοιπόν θα λάβουν:
-Οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
-Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος με τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
-Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι με τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
-Οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά ΑμεΑ έως 24 ετών.
Το έκτακτο αυτό μέρισμα ανακοίνωσε από τη βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Γ.Δ.


Νοθευμένο λάδι από τη Βουλγαρία
Το να νοθευτεί το ελαιόλαδο είναι μια ενέργεια παράνομη, επικίνδυνη και δυστυχώς εύκολη. Πρόσφατα λοιπόν, χημικές αναλύσεις που έγιναν από κρατικό φορέα διαπίστωσαν την εμπορία προϊόντος, το οποίο ενώ επισημαίνεται ως Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, χαρακτηρίσθηκε εκτός προδιαγραφών ποιότητας, διότι κατατάσσεται στην κατηγορία του Πυρηνελαίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EXTRA VIRGIN OLIVE OIL), με την εμπορική ονομασία «GOLDEN GREECE», σε μεταλλική συσκευασία των 5 λίτρων, το οποίο επί της συσκευασίας αναγράφει ότι είναι 100% ελληνικό προϊόν και δεν αναγράφονται ημερομηνία ανάλωσης και αριθμός παρτίδας, επωλείτο από το κατάστημα ΙΟΝΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, Νέο Συρράκο 35 στηνΕλευθερούπολη Καβάλας και αγοράσθηκε από την Golden Greece LTD, Import-Export, Ul.HanKrum40str., 8000 Burgas Bulgaria.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ -ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Καλούνται επίσης οι καταναλωτές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της συγκομιδής ελαιολάδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προμήθειά του.
Γ.Δ.


140.000 παιδιά πέθαναν από ιλαρά επειδή δεν εμβολιάστηκαν
Την εμφάνισή της έκανε και πάλι η ιλαρά μια ασθένεια που αποδεκάτιζε τα μικρά παιδιά παλαιότερες εποχές και είχε εξαφανιστεί  με τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι άκρως απειλητικά: Η ιλαρά προσέβαλε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους το 2018 και καταγράφηκαν 140.000 θάνατοι! Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι περισσότεροι αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί το κίνημα κατά των εμβολιασμών. Όπως αναφέρει η εικόνα για το 2019 είναι ακόμη χειρότερη, με τα προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο να δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναφέρει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης –η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και η Βρετανία– έπαψαν να θεωρούνται από τον ΠΟΥ «ελεύθερες της ιλαράς» το 2018 μετά την επανεμφάνιση μεγάλων επιδημιών.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…