Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

0

 Άρεσε!
Κοινή είναι η παραδοχή. Η διακόσμηση της πόλης για τις Γιορτές έχει αρέσει και οι ξανθιώτες χαίρονται για την γενική εορταστική εικόνα.
Η δημοτική αρχή κέρδισε τις εντυπώσεις και σίγουρα εγγράφεται στα υπέρ της. Όπως δε έλεγαν αντιδήμαρχοι, του χρόνου ο στολισμός θα επεκταθεί και προς άλλες περιοχές.
Γ.Δ.


“Στέρεψαν” τα ΑΤΜ! Ουρές και ταλαιπωρία
Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους συμπολίτες μας την Παρασκευή. Τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών.  Ουρές που θύμιζαν το 2015 τότε που επιβλήθηκε τα capital control ! Μόνο που αυτή την φορά ήταν για καλό αφού μπήκαν οι αγροτικές επιδοτήσεις, τα δώρα, οι συντάξεις και τα επιδόματα και δημιουργήθηκε συνωστισμός από τους δικαιούχους  για να τα εισπράξουν. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα τα ΑΤΜ να στερέψουν και οι άνθρωποι να περιμένουν ώρες και να ταλαιπωρούνται.
Μ.Ξ.


Προεδρολογία
Προσωπικά το πιστεύω και το εξέφρασα πως η περίοδος είναι ώριμη πλέον στη χώρα μας ν’ αποκτήσουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα συμβολίζει εκτός των άλλων και το πνεύμα αλλαγής που αξίζει να υπάρχει στη χώρα στους κοινωνικούς τομείς.
Προφανώς θα πρόκειται για γυναίκα προοδευτική, με γνώσεις της ιστορίας, με Ευρωπαϊκή προσήλωση και με καταξίωση στον χώρο δράσης της.
Το ποιος ή ποια τελικά θα προταθεί για το Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα είναι επιλογή του πρωθυπουργού και μόνον…
Τέλος, η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα ξεκινήσει τέλη Ιανουαρίου. Εξάλλου το ανώτατο χρονικά όριο είναι τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού οι σχετικές ψηφοφορίες θα γίνουν τον Μάρτιο.
Γ.Δ.


Δικαιώματα, δικαιώματα, δικαιώματα…
Ζούμε τη περίοδο αυτή σε μια κοινωνία με τις μικρότερες ανισότητες και τα περισσότερα δικαιώματα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Έχει γεμίσει η κοινωνία μας με δικαιώματα. Αν τολμήσει να τα απαριθμήσει κανείς θα χρειαστεί σελίδες και θα ξεχάσει κάποια δικαιώματα κάποιων…
Όλοι, μικροί –μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες ομιλούν και υπερασπίζονται με φανατισμό τα δικαιώματά τους. Στον αγώνα αυτόν της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, ξεχνούν ότι έχουν και… υποχρεώσεις.
Περίεργο; Καθόλου. Διότι η απάντηση είναι απλή.
Είναι εύκολο, εγωϊστικό, διεκδικητικό να αγωνίζεσαι για δικαιώματα εκφωνώντας λόγους πύρινους. Ενώ στις υποχρεώσεις τι να πεις; Σιωπάς, τις λησμονείς σκόπιμα, δικαιολογείσαι πως ναι μεν αλλά, κρύβεσαι, λουφάζεις αρνούμενος να δεις και την άλλη όψη του νομίσματος…
Γ.Δ.


Ευχάριστο ξάφνιασμα
Όντως ήταν ευχάριστο το ξάφνιασμα και ιδιαίτερα αισιόδοξο ως περιεχόμενο διότι τέτοιες κουβέντες δεν ακούει κανείς κάθε μέρα.
Λοιπόν, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, δήλωσε πως Ιταλικός Κολοσσός ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Μακεδονία-Θράκη. Μάλιστα αυτό προήλθε από την συνάντηση που είχε ο ίδιος με εκπροσώπους της εταιρείας  «Leonardo».
Ο ιταλικός κολοσσός ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αεροδιαστημικής, άμυνας και πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές.
Μένουμε σ’ αυτά τα στοιχεία και σημειώνουμε πως η εταιρεία όταν με το καλό λειτουργήσει θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού γνωστικού επιπέδου.
Στο σίγουρο ερώτημα «πού θα εγκατασταθεί η μονάδα», απάντηση δεν υπάρχει. Πάντως οι επιχειρηματίες ως προς αυτήν την επιλογή λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πολλές παραμέτρους.
Σημασία όμως στην όλη υπόθεση έχει ένα πράγμα. Να υλοποιηθεί η επένδυση.
Γ.Δ.


Περί Προϋπολογισμών
Όλες οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό τις τελευταίες δεκαετίες εκτυλίσσονται μονότονα πάνω στην ίδια μανιέρα: Η αντιπολίτευση πάντοτε βέβαιη για τον άδικο, καταστροφικό προσανατολισμό του και φυσικά για την αποτυχία των προβλέψεων του, η κυβέρνηση από την άλλη πάντοτε γεμάτη αυτοπεποίθηση για τον αναπτυξιακό, ορθολογικό, στρατηγικά στοχευμένο σχεδιασμό και πεπεισμένη για την επίτευξη των στόχων. Φυσικά κάθε τοποθέτηση διανθίζεται από την παράθεση σειράς προσεκτικά επιλεγμένων οικονομικών στοιχείων, έτσι ώστε να δημιουργείται η αίσθηση μιας δήθεν αντικειμενικής και τεχνοκρατικής ανάλυσης που τεκμηριώνει την, πέραν κάθε αμφιβολίας και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, «αλήθεια».
Στα χρόνια μάλιστα πριν από την κρίση, η κυνική εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια θεωρητική άσκηση επί χάρτου επιβεβαιωνόταν πολιτικά ανέξοδα σχεδόν κάθε χρονιά, μολονότι τα οικονομικά αδιέξοδα που παρήγαγαν οδήγησαν σε μια πρωτόγνωρη καταστροφή, τις συνέπειες της οποίας θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη.
Γ.Τ.


Ο Δημοτικός Προϋπολογισμός
Σαράντα τρία χρόνια τώρα παρακολουθούμε τη συζήτηση για τους δημοτικούς Προϋπολογισμούς. Προϋπολογισμοί που κατατέθηκαν από διαφόρους δημάρχους. Όλοι έχουν την ίδια υποδοχή από την εκάστοτε αντιπολίτευση.
Δηλαδή, «δεν είναι  αναπτυξιακοί, δεν έχουν στόχευση, τους λείπει το όραμα, δεν περιλαμβάνουν κοινωνικές δράσεις» και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο κάθε επικεφαλής δημοτικής παράταξης για να δικαιολογήσει την αρνητική του ψήφο.
Όλη αυτή η άρνηση βέβαια σημαίνει πολλά και ιδιαίτερα ένα. Απουσιάζει η καλή προαίρεση, η θετική ματιά. Κι αυτό όχι μόνον τώρα σ’ αυτή τη σύνθεση του δήμου, αλλά εδώ και 43 χρόνια.
-Μάλλον θα περάσουν κι άλλα πολλά χρόνια ν’ ακούσουμε θετικό λόγο και αναγνώριση ότι ναι, ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι τολμηρός, ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος και τον υπερψηφίζουμε.
-Γιατί όχι όμως;
Γ.Δ.


Δρόμος αντοχής η δημοτική ζωή
Το δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Είπε πως περιμένει προτάσεις και ιδέες από την αντιπολίτευση για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και να υλοποιηθούν. Άρα, όσοι πιστοί της συναίνεσης προσέλθετε. Με πράξεις, όχι με λόγια. Και οι πράξεις θα καταγραφούν και αναφερθούν ως προέλευση.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Στην τοπική πολιτική σκηνή της Ξάνθης δεν υπάρχει ισοπαλία ακόμη. Από τους συμμετέχοντες στο παιγνίδι θα εξαρτηθεί αυτό, και κυρίως από τις επιλογές που εμφανίζονται και κατατίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή απ’ όσα λέγονται και ακούγονται.
Κάποιος χάνει και κάποιος κερδίζει. Τόσο απλά.
Βέβαια, έρχεται και η κρίσιμη ώρα του «ταμείου». Και τότε κάποιοι που εμφανίζονται ως εξυπνάκηδες θα τρίβουν τα μάτια τους.
Σιγά- σιγά η τοπική κοινωνία σχηματίζει την τελική εντύπωση. Σαν αυτή που παρουσιάστηκε στην αρχή, κάτι σαν «Δελφινάριο». Ευτυχώς τα πράγματα αργά αλλά σταθερά βελτιώνονται γιατί κάποιοι αντελήφθησαν ότι η δημοτική ζωή είναι ένας δρόμος αντοχής κι όχι δρόμος 100 μέτρων.
Γ.Δ.


Στις 10/1 η απόφαση της έφεσης Καλαϊτζή
Ξεκίνησε την Παρασκευή η εκδίκαση της έφεσης του Θεολόγου Καλαϊτζή μαζί με τον Γιώργος Δερέ, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κομοτηνής για την υπόθεση της ΕΑΠΑΞ.
Συνήγοροι του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της δημοτικής εταιρείας ήταν ο καθηγητής Θεοχάρης Δαλακούρας, καθώς και ο Στέργιος Γιαλάογλου, ενώ τον κ. Δερέ εκπροσώπησε ο δικηγόρος Καβάλας Κωνσταντίνος Γκρόζος.
Η ακροαματικής διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και η συνέχεια θα δοθεί στις 10 Ιανουαρίου, όταν και η εκδίκαση θα συνεχιστεί με την εξέταση των μαρτύρων, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Λάκης Στυλιανίδης και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά την έκβαση της υπόθεσης ως προς την ύπαρξης του ενός εκ των δύο αδικημάτων και άλλες σημαντικές παραμέτρους.
Ε.Δ.


Η Τεχνητή νοημοσύνη από τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη – Τα pixel της πλήξης και του έρωτα
Για τον φανταστικό και συγχρόνως πραγματικό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι μίλησε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης το βράδυ της Πέμπτης σε ένα κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής, αποσπώντας στο τέλος το θερμό χειροκρότημα του κοινού, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Έλληνας μαθηματικός που είναι διεθνώς γνωστός απάντησε σε ερωτήσει του κοινού σχετικά με το πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη.  Μπορεί, ήταν η ερώτηση ενός μαθητή, ένας αλγόριθμος να αντικαταστήσει τους γονείς μου και να μου δίνει καλύτερες συμβουλές, καθώς θα του δίνω ως δεδομένα πράγματα που δεν θέλω να μοιραστώ μαζί τους; «Η ερώτηση αυτή δείχνει ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Την επικοινωνία μεταξύ μας δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να τη χάσουμε» ήταν η απάντησή του. Στο ερώτημα του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου «Πόσα pixel έχει η πλήξη»; «42» απάντησε αστειευόμενος ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης για να αποσπάσει το χειροκρότημα, αλλά και το γέλιο του κοινού. Κέρδισε ωστόσο και ένα νέο χειροκρότημα με ένα αντερώτημα: «θα απαντήσω στον Στέλιο Ράμφο, εάν μου πει εκείνος πόσα pixel έχει ο έρωτας…».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…