Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

0

Συμμόρφωση στον αντικαπνιστικό νόμο κατά 84%
Είναι μοναδικό, είναι απίστευτο για τον νεοέλληνα. Γι’αυτό και το καταγράφουμε με έκπληξη διότι δεν το περιμέναμε σε τέτοιο ποσοστό να συμμορφωθούν στον αντικαπνιστικό νόμο οι θεριακλήδες Έλληνες. Μάλιστα το ποσοστό φθάνει στο απίθανο 84% !
Τελικά, σιγά-σιγά, οι νεοέλληνες κατάλαβαν πως δεν έχει νόημα να πληρώνουν πρόστιμα για να ικανοποιήσουν μια συνήθεια μάλιστα και επιβλαβή. Από την άλλη είναι και το θέμα του καταστήματος. Ο επαγγελματίας βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Τελικά, τη λύση έδωσε η ίδια η ενιαία και απόλυτη εφαρμογή του νόμου χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.
Γ.Δ.


Στολίζεται η πόλη
Στολίζεται εντατικά η πόλη για τις επικείμενες Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Τοποθετούνται νέες γιρλάντες με φωτάκια, νέοι διάκοσμοι και κυρίως σε νέους δρόμους εκτός των 28ης Οκτωβρίου και Καραολή. Φέτος το εμπορικό κέντρο θα έχει νέα όψη, πιο γιορτινή, πιο φωτεινή, ενώ η μουσική θα συμπληρώνει την όμορφη εικόνα.
Η εικόνα των γιορτών προδιαθέτει τους ανθρώπους να βγουν έξω, να ψωνίσουν, να κάνουν βόλτες, να πιουν τον  καφέ τους, ένα ποτό, να δουν φίλους και γνωστούς.
Γ.Δ.


Στον χειμώνα και ημερολογιακά
Καλημέρα και καλό μήνα. Ο Δεκέμβριος είναι εδώ, εορταστικός πέρα για πέρα και βέβαια ο πρώτος χειμωνιάτικος. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα είχαμε καλομάθει με την σχετική καλοκαιρία. Οι βροχές και ο Νοτιάς μας είχαν βολέψει από την άποψη της θέρμανσης. Κι επειδή καλομάθαμε, μια απορία την έχουμε για το τι θα μας έχει ο Δεκέμβριος. Μας ετοιμάζει δυσάρεστες παγωμένες εκπλήξεις άραγε;
Όπως και να’ναι, ό,τι κι αν μας προσφέρει, καλοδεχούμενα. Αρκεί να μην είναι ακραία τα φαινόμενα. Διότι και το κρύο χρειάζεται και το χιονάκι επίσης και ο αέρας. Χειμώνας βρε αδελφέ…
-Τώρα λοιπόν μπορούμε να το πούμε: Καλό Χειμώνα σε όλους.
Γ.Δ.


Χάρμα
Αχ αυτό το ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο. Σου φέρνει κάποια ωραία καμιά φορά που σου φτιάχνει τη μέρα. Διαβάστε κι εσείς: «Ζω στη χώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ως ανίκανο στα 80 τον Πατέρα για να διοικήσει ένα νοσοκομείο αλλά θεωρούσε ικανό τον Φλαμπουράρη στα 82 να διοικήσει όλη τη χώρα.»
-Χάρμα σας λέω…
Γ.Δ.


Λάθος νοοτροπία
Προσδοκούσαν οι Ξανθιώτες ότι οι νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Ξάνθης πως θα αξιοποιούσαν και το σχετικά νέο της ηλικίας τους. Τελικά διαψεύστηκαν οι συμπολίτες από την μέχρι τώρα συμπεριφορά τους η οποία παραπέμπει στην αντίληψη «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
Φάνηκε αυτό από την μη συναίνεση σε απλά θέματα αλλά και άλλα με προφανή σκοπιμότητα να καθυστερήσουν, να μη γίνουν. Το ότι θα καθυστερήσουν ναι, όμως το να μη γίνουν δεν θα τους γίνει το χατίρι. Το ότι ακολουθούν λάθος νοοτροπία οι της αντιπολίτευσης φυσικά και το γνωρίζουν. Κι αυτό διότι τα έργα, μικρά ή μεγάλα, παλιά ή νέα θα γίνουν αλλά χωρίς τη δική τους συναίνεση, κι αυτό θα το χρεωθούν.
Τους θυμίζει τίποτα το «πλην Λακεδαιμονίων;»
Γ.Δ.


Υιοθέτησε την γειτονιά σου
Όλοι όσοι ζούμε στην πόλη της Ξάνθης, έστω οι περισσότεροι, ζούμε με τις οικογένειές μας σε γειτονιές. Αυτές τις γειτονιές λοιπόν, μπορούμε δημιουργώντας ομάδες, όπως έγινε στην Εκτενεπόλ με επιτυχία, να τις υιοθετήσουμε.
Σύνθημα απλό και πρακτικό: «Υιοθέτησε τη γειτονιά σου». Με τον τρόπο αυτό, πρώτο και βασικό, οικογένειες γνωρίζονται, έρχονται πιο κοντά, συζητούν και συναποφασίζουν για το πώς μπορούν να παρέμβουν και κάνουν πιο καθαρή, πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη τη γειτονιά τους.
Με τη βοήθεια και συμπαράσταση από το δήμο, οι ιδέες και οι προτάσεις τους μπορούν εύκολα και γρήγορα να υιοθετηθούν και υλοποιηθούν.
Διάθεση, αγάπη για τη γειτονιά και φαντασία χρειάζεται.
-Αξίζει να το δοκιμάσουμε.
Γ.Δ.


Δεν υπάρχει αντιπολίτευση στο ΕΒΕ
Σε ανασχηματισμό προχώρησε στα μισά της θητείας του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης. Ο ίδιος δήλωσε υπέρμαχος της ανανέωσης στο διοικητικό σχήμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλα εκλεγμένα μέλη να αναλάβουν ευθύνες. Οι προτάσεις του έγιναν δεκτές και με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης. Σαν κίνηση έχει και την σημασία της και τον συμβολισμός της αλλά και τις σκοπιμότητές της. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι άλλο. Η αντιπολίτευση από το ΕΒΕ είναι απούσα και δεν εννοούμε ως φυσική παρουσία αλλά ως ουσιαστική. Δηλαδή δεν εκφράζει ποτέ άλλη άποψη, δεν ελέγχει ποτέ, δεν ασκεί το θεσμικό της ρόλο με λίγα λόγια. Κι αυτό δεν είναι υγιές.
Δεν μπορεί σ’ έναν φορέα όλα να γίνονται ωραία και καλά. Αλλά κι αυτό ακόμη να γίνεται δεν υπάρχουν δηλαδή άλλες απόψεις;
Μ.Ξ.


Ενδιαφέρον για τα δέντρα
Αίσθηση προκάλεσαν στους συμπολίτες μας τα σχόλια για τα δέντρα και την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός τους με τη φύτευση νέων. Μάλιστα εντυπωσίασε ο μεγάλος αριθμός δέντρων που φυτεύονται σε άλλες χώρες. Συνεχίζοντας, αξίζει να μεταφέρουμε την ιδέα ενός φίλου που μας την μετέφερε μετά την ανάγνωση των σχολίων.
Μας είπε: Ας αφήσουμε το τι κάνουν τα κράτη, το τι θα κάνει, αν κάνει συνολικά το αρμόδιο υπουργείο κι ας ενδιαφερθούμε για την Ξάνθη μας. Προτείνω κάθε δήμος να μελετήσει και στη συνέχεια εφαρμόσει προγράμματα δεντροφύτευσης. Θα επιλέξει τους κατάλληλους χώρους, θα επιλέξει τα κατάλληλα επίσης δέντρα και θα ξεκινήσει. Με πρόγραμμα, με συνέπεια στην τήρησή του».
Αυτή η πρόταση του συμπολίτη. Είμαστε περίεργοι και περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή της.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για το Τεχνικό Πρόγραμμα
Θα συμφωνήσω σχεδόν απόλυτα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για Όλους» Σάββα Μελισσόπουλο με τις θέσεις που αναπτύσσει στο κείμενό του με τίτλο «Σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης».
Κατ’ αρχάς, σωστή η κριτική για το «ποια είναι η μέχρι σήμερα εικόνα του Δήμου μας σε σχέση με τα έργα υποδομής». Όλα όσα αναφέρονται αφορούν την προηγούμενη περίοδο Δημαρχόπουλου κατά την οποία ούτε ΕΣΠΑ προχώρησαν, ούτε «Φιλόδημος», ούτε Ευρωπαϊκά, ούτε ΣΑΤΑ, ούτε ΤΙΠΟΤΕ. Ήταν μια περίοδος του σχεδόν τίποτε. Άρα η γενική κατάσταση ήταν τελείως αρνητική και ιδιαίτερα προβληματική.
Από την άλλη, για να προγραμματιστούν νέα οράματα, απαιτείται σοβαρός χρόνος για να γίνουν μελέτες. Κι αυτός ο χρόνος στη νέα διοίκηση του δήμου, δεν υπήρξε για σοβαρή επεξεργασία προτάσεων, ιδεών, σχεδίων. Άρα ήταν πρακτικά αδύνατο να υπάρξει όραμα για τα έργα του μέλλοντος σήμερα.
Όλα αυτά που επισημαίνονται και είναι απολύτως σωστά, θα πρέπει να αναζητηθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. Το οποίο βέβαια θα συμπεριλάβει και τις προτάσεις που η παράταξη του Σάββα Μελισσόπουλου αναφέρει πως πρέπει να περιλαμβάνονται.
Γ.Δ.


Η Εφορία δεν είχε Black Friday!
Μπορεί τα περισσότερα καταστήματα στην Ξάνθη την Παρασκευή να είχαν Black Friday προσφορές και πολλοί Ξανθιώτες να έσπευσαν να επωφεληθούν αν και σε πολλές περιπτώσεις απογοητεύτηκαν γιατί  αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός! Το βέβαιο είναι ότι αυτοί που έσπευσαν την Εφορεία για να πληρώσουν τα τέλη, φόρο κ.λ.π.. Διαπίστωσαν ότι η Εφορία δεν είχε Black Friday προσφορές!
Ανεξάρτητα από ευφυολογήματα αυτό που έχουμε να πούμε για την Black Friday είναι ένα αμερικανόφερτο φρούτο που έχει έρθει και στην χώρα μας και εφαρμόζεται για 3η χρονιά. Αυτό που καταγράψαμε στο ρεπορτάζ μας στην αγορά της Ξάνθης είναι ότι έχει αρχίσει να ξινίζει και πολλοί είναι αυτοί που είτε επειδή κατάλαβαν ότι πολλές από τις προσφορές είναι «μούφα» είτε επειδή το σκέφτηκαν πιο ώριμα είτε δεν έχουν λεφτά ( το τελευταίο είναι επικρατέστερο) αρνούνται να ενδώσουν στην δίνη της υπερκατανάλωσης ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για είδη που δεν τα έχουν ανάγκη.
Ας έχουμε υπ΄όψιν μας την βασική αρχή του μάρκετινγκ που επιτάσσει ότι για να πουλάς πρέπει να δημιουργείς συνεχώς νέες ανάγκες στους πελάτες. Όχι απλά επιθυμίες αλλά ανάγκες.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τρέξουμε να καταναλώσουμε ας σκεφτούμε!
Αυτό που θα πάρουμε το έχουμε πραγματικά ανάγκη;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…