Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

0

Έλεγχοι στα ΚΤΕΛ
Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε δρομολόγια των ΚΤΕΛ της Περιφέρειάς μας προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι έλεγχοι αφορούν μετανάστες κυρίως που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία και επιθυμούν να μεταβούν Θεσσαλονίκη ή Αθήνα.
Πρόσφατα μάλιστα συναντήσαμε μικρή ομάδα μεταναστών να κινείται πεζή στην Εγνατία μες τη νύχτα.
Είναι προφανές ότι με το φως κάπου κρύβονται και περπατούν όλο το βράδυ. Αυτό όμως το περπάτημα κρύβει κινδύνους να παρασυρθούν από Ι.Χ. ή φορτηγά.
Γ.Δ.


Έξυπνη πρόταση του ΣΑΣΟΕΕ
Στο φύλλο της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου δημοσιεύσαμε την αξιόλογη από κάθε πλευρά πρόταση του ΣΑΣΟΕΕ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Κι αυτό, δεν είναι άλλο από την αναζήτηση εργατών γης που δεν ανευρίσκονται. Το γιατί, είναι γνωστό και ακριβώς ο ΣΑΣΟΕΕ επειδή το γνωρίζει, προτείνει την λύση του. Μία δε από αυτές, είναι να αναζητηθούν εργάτες στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Είναι προφανές πως οι εργαζόμενοι θα αμείβονται κανονικά με εργόσημο.
Συμπέρασμα: Η πρόταση είναι ρεαλιστική, λογική και λύνει προβλήματα. Μένει να την αντιμετωπίσει με την ανάλογη σοβαρότητα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γ.Δ.


Ε, όχι
Όλα τα περιμέναμε εμείς των επαρχιακών εφημερίδων, αλλά να βγαίνουν υποστηρικτές μας κι αυτοί που κυριολεκτικά ρήμαξαν τις επιχειρήσεις Τύπου, ε, δεν το φανταζόμασταν. Μάλιστα, υπέβαλαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων εφημερίδων!
Μας δουλεύουν δηλαδή κανονικά, υποτιμούν τους εκδότες και εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι τάχα, οι νεκροθάφτες του Επαρχιακού Τύπου.
Θυμίζει το ενδιαφέρον αυτό κάτι αντίστοιχο με το ενδιαφέρον των κρεοπωλών για τα αρνιά του Πάσχα.
-Ε, όχι και ο ΣΥΡΙΖΑ να ενδιαφέρεται για τον Τύπο, ε, πάει πολύ.
Γ.Δ.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να νίκησε ο Άκης»
Πολύ μελάνι έχει χυθεί τελευταία για την προσπάθεια  διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα πασοκοποίησης του κόμματος, που είναι και η μοναδική εκλογική του δεξαμενή και τα όριά του. Στο προσκλητήριο Τσίπρα ανταποκρίθηκαν αρκετά πρόσωπα του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που θέλησαν να συστρατευτούν στον αυτοπροσδιοριζόμενο ως προοδευτικό πόλο. Ωστόσο τίποτε το νέο και προοδευτικό δεν κομίζουν τα παρωχημένα αυτά πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία υπηρέτησαν στο παρελθόν με συνέπεια, αρκετές διαχρονικές παθογένειες και πρακτικές στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ήρθε μία δήλωση με καταλυτική επίδραση από τον πρώην υπουργό Πέτρο Ευθυμίου, ένα πολιτικό στέλεχος με σαφή εκσυχρονιστική πολιτική ταυτότητα, έρχεται και με μία μονοκοντυλιά περιγράφει αυτό που θέτει αυτή την στιγμή την διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (που θέλει αλλά δεν τα πολυκαταφέρνει να γίνει ΠΑΣΟΚ). Ερωτώμενος ο πρώην υπουργός αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η σύγχρονη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας, απάντησε χωρίς περιστροφές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Να σας το πω με γλώσσα απλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να νίκησε ο Ακης ο Τσοχατζόπουλος το 1996».
Είναι και μία δήλωση που βάζει στις πραγματικές του διαστάσεις το εγχείρημα του Τσίπρα…
Α.Κ.


Αυτή η  φωτογραφία είναι viral
Να και μια φωτογραφία που αξίζει να γίνει viral γιατί έχει ένα έντονο συμβολισμό και πολύ θετικό μήνυμα. Μας το δίνουν τα παιδιά του σχολείου του Κενταύρου που ήρθαν εκδρομή στην Ξάνθη και φωτογραφίζονται  με φόντο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή την φωτογραφία πρέπει να βλέπουν όλοι όσοι κάνουν εθνικιστικά κηρύγματα απ’ όπου και να προέρχονται.   Αυτά τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους δίνουν ένα δυνατό μήνυμα,  του σεβασμού στη διαφορετικότητα και στην θρησκευτικότητα.  Είναι το ζωντανό παράδειγμα της αρμονικής συμβίωσης χριστιανών  και μουσουλμάνων στην Θράκη. Αυτά τα παιδιά δίνουν την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς μισαλλοδοξίες, χωρίς διαχωρισμούς και αναχρονιστικές αντιλήψεις.
Μ.Ξ.


Ετοιμαστείτε
Να σας προετοιμάσουμε για νέα επεισόδια πολιτικά.  Δηλαδή αλλαγή με την προεδρική εκλογή αλλά και την αλλαγή επίσης του εκλογικού νόμου.
Αυτά εντός του Φεβρουαρίου και ο Μητσοτάκης, κατά πως λένε οι γνωρίζοντες, είναι αποφασισμένος να τα προχωρήσει και χωρίς μεγάλη συναίνεση.
Εξελίξεις λοιπόν μετά τις γιορτές.
Γ.Δ.


Η λίστα των εφημερίδων
Στη δημοσιότητα δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας η λίστα των Επαρχιακών Εφημερίδων που έχουν το δικαίωμα της δημοσίευσης των κρατικών δημοσιεύσεων Διακηρύξεων, Δήμων, Πανεπιστημίων, Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου καθώς και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το δικαίωμα αυτό έχουν σύμφωνα με την απόφαση οι Εφημερίδες Αγώνας, Εμπρός, Θράκη και Φωνή της Ξάνθης.
Από τη λίστα αποκλείστηκαν οι εφημερίδες Αδέσμευτη και Μαχητής.
Γ.Δ.


Τουρκία και Κίνα τα πιο επικίνδυνα κράτη για δημοσιογράφους
Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται στην Κίνα και την Τουρκία. Αυτό κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), σημειώνοντας ότι πολλοί από τους δημοσιογράφους αυτούς κατηγορούνται ότι είναι «εχθροί του κράτους» ή ότι μετέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις».
Στην έκθεσή της αναφέρεται στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθραία, το Βιετνάμ και το Ιράν μεταξύ άλλων ως χώρες όπου είναι επικίνδυνο να ασκεί κανείς το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Η CPJ έχει καταγράψει τουλάχιστον 48 δημοσιογράφους που κρατούνται στην Κίνα, περισσότερους από το 2018. Ακολουθεί η Τουρκία με 47. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος από το 2018, όταν ήταν φυλακισμένοι 68 δημοσιογράφοι, η κατάσταση για τη δημοσιογραφία στην Τουρκία δεν έχει πραγματικά βελτιωθεί, καθώς η κυβέρνηση οδήγησε στο κλείσιμο περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης, προσέφυγε εναντίον πολλών δημοσιογράφων με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα αυτοί να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ εκφόβισε και πολλούς άλλους. «Δεκάδες δημοσιογράφοι που δεν είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αναμένουν τη δίκη τους σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί ερήμην τους και απειλούνται με σύλληψη, αν επιστρέψουν στη χώρα τους», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.


Κάποιος πρέπει να μας προφυλάξει…
Εκτεθειμένοι σε κίνδυνο παράσυρσης με τραγικές συνέπειες για τη ζωή είμαστε όλοι ανά πάσα ώρα και στιγμή αφού είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι διακινητές που τους κυνηγά η αστυνομία να μπαίνουν μέσα στην πόλη και να τρέχουν σαν τρελοί στην προσπάθεια να διαφύγουν. Αυτό συνέβη και την Παρασκευή.  Μπαίνουν μέσα σε μικρές οδούς παρασύρουν αυτοκίνητα και ότι βρουν μπροστά τους . Αυτό συνέβη και χθες. Η αστυνομία τους εντόπισε στο Πόρτο – Λάγος και ξεκίνησε η καταδίωξη. Οι διακινητές ανέπτυξαν ιλιγγιώδη ταχύτητα και μπήκαν μέσα στην πόλη από την οδό Δημοκρίτου. Συνέχισαν στην οδό Μ. Καραολή και έστριψαν στο στενό της οδού Σκρα, Εκεί χτύπησαν δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα και εν συνεχεία εγκατέλειψαν το ΙΧ τους στο πάρκινγκ του «Σκλαβενίτη». Οι αστυνομικοί που τους καταδίωκαν, τους συνέλαβαν μέσα στο σούπερ μάρκετ.
Η Σκρα είναι μια οδός πολύ στενή που την διασχίζουν πολλοί πεζοί και έχει σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ευτυχώς δεν συνέβη κάποια ατύχημα. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό το θέμα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…