Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο «Άγιος Παντελεήμων» άνοιξε την αγκαλιά του στους ηλικιωμένους

Ο «Άγιος Παντελεήμων» άνοιξε την αγκαλιά του στους ηλικιωμένους

0

Εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Μητρόπολης Ξάνθης – Ξεκίνησε από Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας και μετατράπηκε σε Ολοήμερης

 

Φιλοξενεί 14 ηλικιωμένους. Τους φροντίζουν 14 άτομα προσωπικό.  Ευρύχωροι χώροι, σύγχρονες προδιαγραφές και ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα

 

 

Τα λόγια του Μεγάλου Βασιλείου από το έργο του «Βασιλειάδα» όπου έθεσε τις βάσεις της φιλανθρωπίας: «Την νεότητα παιδαγώγησον, τό γῆρας περικράτησον» δανείστηκε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του Γηροκομείου «Άγιος Παντελεήμων» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργεί εδώ και 3,5 χρόνια και πλέον μετατρέπεται σε Μονάδα Ολοήμερης Φροντίδας, δηλαδή ένα Γηροκομείο με τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ξεκίνησε από Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας και μετατράπηκε σε Ολοήμερης

Όπως αναφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Ξάνθης το έργο κόστισε 2,9 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου και την περιφέρεια ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την νυν αλλά και τις πρώην περιφερειακές αρχές (Παυλίδη – Γιαννακίδη) τον νυν αντιπεριφερειάρχη Ν. Ευφραιμίδη αλλά και τους πρώην κυρίους Ζαγναφέρη και Καραλίδη  που συνέβαλαν στην ένταξη και στην υλοποίησή του όπως τόνισε.  Να σημειώσουμε ότι το υπερσύγχρονο κτήριο βρίσκεται σ’ ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Καλαμούς,  2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη μας και περιστοιχίζεται από ένα δασύλλιο. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελεήμων πριν 1, 5 μήνα ξεκίνησε η προσπάθεια από τον αρχιμανδρίτη κ. Σωφρόνιο τον οποίο και ευχαρίστησε, για να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί με τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει ως Γηροκομείο, να διαμένουν δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όχι όπως λειτουργούσε με παροχή μόνο ημερήσιας φροντίδας. Έτσι ήδη διαμένουν 14 ηλικιωμένοι ενώ και το προσωπικό είναι συνολικά 14 άτομα. Επίσης ο κ. Παντελεήμων δεν λησμόνησε να εξάρει την εθελοντική προσφορά των ιατρών της Ξάνθης, καθώς και φορέων και υπηρεσιών όπως η αστυνομία, η Πυροσβεστική, ο Στρατός που είναι αρωγοί και ανταποκρίνονται σ’ όλα τα αιτήματα της Μητρόπολης όπως χαρακτηριστικά είπε.

Άπαντες παρόντες

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν σύσσωμες οι αρχές του τόπου. Ο περιφερειάρχης  Χ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Ν. Ευφραιμίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Σ. Μωραΐτης, του Εργατικού Κέντρου Α. Μπεμπεκίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Ε. Ροφαέλα, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μ. Τσιακίρογλου καθώς και πλήθος κόσμου ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονταν οι ηλικιωμένοι.

Ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος τόνισε πως η περιφέρεια είναι αρωγός στην ίδρυση κοινωνικών δομών και ενημέρωσε πως υπάρχουν 78 εκ. ευρώ διαθέσιμα στο νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση δομών για ΑΜΕΑ, κακοποιημένες γυναίκες, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  αλλά και δομές για την Τρίτη ηλικία. Ο δήμαρχος Ξάνθης συνεχάρη τον Μητροπολίτη για την κοινωνική του προσφορά και τόνισε πως ο δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που απευθύνεται στην κοινωνία.

Ένα Γηροκομείο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Μητροπολίτης ξενάγησε τον περιφερειάρχη και όλες τις αρχές στους χώρους της Μονάδας. Να σημειώσουμε πως τόσο ο κ. Μέτιος όσο και όλοι οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν  από την αρτιότητα του κτηρίου αλλά και τον υπερσύχρονο εξοπλισμό του. Τα δωμάτια είναι συνήθως δίκλινα ευρύχωρα με κρεβάτια που έχουν προδιαγραφές για μετατροπή τους σε ιατρικά,   με ντουλάπες  αλλά και πολυθρόνες και  γραφεία. Ιδιαίτερης καλαισθησίας είναι ο χώρος συνάθροισης με έπιπλα σαλονιού.  Η ατμόσφαιρα πολύ ζεστή, φιλική και ανθρώπινη. Μια αξιοπρεπής διαβίωση για ανθρώπους μοναχικούς μέσα σε ένα κλίμα κυρίως σεβασμού στον άνθρωπο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Το «Ε» φωτογράφησε του χώρους που διαμένουν οι ηλικιωμένοι

Την τιμητική τους είχαν οι παππούδες …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…