Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο

Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο

0

-4 κ.σ. ελαιόλαδο

-2 λωρίδες μπέικον

-1½ κιλό μοσχάρι (λαιμό

-χτένι ή κότσι)

-αλάτι

-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

-1/4 φλ. αλεύρι

-1/4 φλ. κονιάκ

-2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί (Merlot ή Syrah)

-2 φλ. ζωμό κότας

-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

-2 σκελίδες σκόρδο

-400 γραμ. κρεμμυδάκια πέρλες

-400 γραμ. μανιτάρια

-150 γραμ. δαμάσκηνα

-2 κ.σ. βούτυρο

-μαϊντανό ψιλοκομμένο (πούδρα) για το σερβίρισμα

Για το αρωματικό μπουκέτο

-1 κλαδάκι δεντρολίβανο

-4-5 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο

-2 δαφνόφυλλα

-10 κόκκους πιπέρι

Για το Χριστουγεννιάτικο μοσχάρι κατσαρόλας, θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκια πέρλες (έτοιμα, κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα).  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το μπέικον να γίνει τραγανό, για 4΄- 5΄. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε για αργότερα.

Στεγνώνουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε. Το ροδίζουμε στην κατσαρόλα να κάνει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τα κομμάτια που ροδίζουν τα βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Όταν όλα τα κομμάτια είναι έτοιμα, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κονιάκ και τρίβουμε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο. Αφήνουμε να πάρει βράση για 15΄, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50΄ με 1 ώρα, να μισομαλακώσει το μοσχάρι.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τα δαμάσκηνα και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5΄. Αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας. Αφαιρούμε το αρωματικό μπουκέτο και ρίχνουμε στη σάλτσα (εκτός φωτιάς) το παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια. Κουνάμε απαλά την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε το κρέας με την πυκνή, σκούρα, γυαλιστερή σάλτσα και τη γαρνιτούρα του. Πασπαλίζουμε δηλαδή με πούδρα μαϊντανού και ξεροψημένο, ψιλοκομμένο μπέικον.

  • Κιμαλίδικο

    -1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά -400 γρ. κασέρι, τριμμένο -1 φραντζόλα ψωμί, χωρίς κόρ…
  • Αρνάκι στιφάδο

    -2 κιλά αρνάκι από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε 6 κομμάτια, με το κόκαλο -1 κιλό κρεμμύδια…
  • Μοσχάρι κρασάτο με καρότα και κοκκάρια

    Υλικά για 4 άτομα -1600 γραμμάρια μοσχαρίσιο χτένι σε μπουκιές -80 γραμμάρια ελαιόλαδο -10…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπιφτέκια σολομού

-500 gr. φιλέτο σολομού ψιλοκομμένο σαν κιμάς -2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα -1/2 χούφτα …