Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ

0

«Δεύτε πιστοί επαρθώμεν ενθεώς και κατίδωμεν συγκατάβασιν θεϊκήν άνωθεν»

Μεγάλη και κοσμοσωτήριος η σημερινή ημέρα της ενανθρωπήσεως του Θεού. Ημέρα φωτοφάνειας και λαμπρότητας κατά την οποία λαμβάνουν χώρα ανεξήγητα μυστήρια στην ταπεινή Βηθλεέμ, Σ’ ένα σταύλο της κατασκηνώνει ο Αχώρητος Θεός και γεννάται ο Άναρχος. Ένας υπέρλαμπρος και ασυνήθης αστέρας προμηνύει και προαγγέλλει στον κόσμο την ανατολή των ανατολών του Σωτήρα Χριστού, «το φως το αληθινόν, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον». Πώς να περιγράψουμε τα παράδοξα και πώς να ερμηνεύσουμε τα ανερμήνευτα! Θεός «εν σαρκί εφάνη», για να προσλάβει την ανθρώπινη φύση και να τη θεώσει!

Ο πλούσιος σε δόξα και τελειότητα Θεός επτώχευσε για εμάς, για να μας πλουτίσει με τη θεότητά του, με άφθαρτα και αιώνια χαρίσματα! Ολόκληρη η κτίση σκιρτά και ευφραίνεται. Άγγελοι και άνθρωποι πνευματικώς πανηγυρίζουν. Το σκότος της αγνωσίας διαλύεται.

Ο Σωτήρας μας Χριστός έγινε με την ενανθρώπησή του η γέφυρα που ένωσε ουρανό και γη, Θεό και άνθρωπο και κατήργησε την εξουσία της αμαρτίας. Από τη Βηθλεέμ σε ολόκληρο τον κόσμο αντηχεί το «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»!

Η ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ είναι αυτές τις ημέρες το επίκεντρο της πίστης σύμπαντος του χριστιανικού κόσμου.

Στην κοινωνία των ανθρώπων της Βηθλεέμ δεν υπήρχε τόπος. Στην πιο ιερή και συγκλονιστική στιγμή για τον κόσμο και τον άνθρωπο ο ίδιος ο άνθρωπος αρνείται να συνεργήσει στη σωτηρία του. Αντί αυτού τόπο προσφέρει η άψυχη κτίση: «η γη το σπήλαιον, η έρημος την φάτνην». Μέσα στο φτωχό και αραχνιασμένο, στο ερημικό και παγωμένο σπήλαιο τελεσιουργείται το μέγιστο μυστήριο της συγκαταβάσεως και κενώσεως του Θεού. Ο Πανάγαθος και Παντοδύναμος Δημιουργός του κόσμου θέλησε να σώσει το πλάσμα του, να το βγάλει από το σκοτάδι και την αμαρτία και να το φέρει στο φως και στη χαρά. Αυτού του Μεγάλου Σωτήρα τη γέννηση γιορτάζουμε!

Ο τρανός Θεός της αγάπης και της αλήθειας τώρα είναι ένα βρέφος στην αγκαλιά της μητέρας του, της μεγάλης μάνας του κόσμου, της γλυκιάς μας Παναγίας. Είναι μια «νύχτα γεμάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια». Ένα πρωτόφαντο αστέρι ρίχνει τις ακτίνες του και κάνει τον τόπο να λάμπει παράξενα. Όλα είναι τυλιγμένα μ’ ένα πέπλο μυστηρίου.

«Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός.

Ακολουθήσωμεν, λοιπόν, ένθα οδεύει ο αστήρ…».

Τι θεία μελωδία είναι αυτή που κάνει έμψυχα και άψυχα να ξυπνούν, ν’ ακούν και ν’ αγάλλονται! Είναι οι άγγελοι που με την ουράνια μελωδία τους υποδέχονται το Μεγάλο Σωτήρα της ανθρωπότητας. Να και οι βοσκοί. Είναι οι απλοί και αγνοί άνθρωποι του βουνού, που έγιναν οι μάρτυρες του πιο μεγάλου και φωτεινού γεγονότος που γνώρισε η ανθρωπότητα. Έρχονται και οι τρεις μάγοι, οι τρεις σοφοί από τα βάθη της Ανατολής με τις καμήλες τους και με οδηγό τους το λαμπερό αστέρι που φάνηκε στον ουρανό, να προσκυνήσουν το Μεγάλο Βασιλιά και να του προσφέρουν τα πολύτιμα δώρα τους, «χρυσόν, σμύρναν και λίβανον».

Ο Ηρώδης, όμως, ταράσσεται. Το φως της Βηθλεέμ τον θαμπώνει. Νιώθει το θρόνο του να κλονίζεται, γιατί στηρίζεται στο αίμα, στην απάτη και στην ακολασία. Έτσι ήταν η εποχή εκείνη. Βασίλευε το πηχτό σκοτάδι της αμάθειας. Η δυστυχία αφόρητη. Ακολασία, αδικία και σκληρότητα. Η ακτινοβολία του ελληνικού πνεύματος δεν έφτανε και δεν περιόριζε την ηθική κατάπτωση των πολλών.

Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα βρισκόταν η ανθρωπότητα, όταν εκεί στην ταπεινή Βηθλεέμ ανέτειλε ο «ήλιος της δικαιοσύνης». Ανέτειλε και έχυσε βάλσαμο παρηγοριάς σε κάθε πονεμένη ψυχή. Χάρισε την αγάπη και το χαμόγελο στους πικραμένους. Έβαλε την ελπίδα στα στήθη των απελπισμένων.

Το φως της Βηθλεέμ έδειξε το δρόμο της αλήθειας στην παραστρατημένη ανθρωπότητα. Οι αρχές της ισότητας και της ελευθερίας γίνονται πλέον η βάση του κοινωνικού βίου των ανθρώπων. Δε θα υπάρχουν πια δούλοι και κύριοι.

Η ζωή αναγνωρίζεται ως δικαίωμα όλων και όχι ως προνόμιο των ολίγων. Η εργασία ευλογείται και γίνεται βασική αρχή της ανθρώπινης ζωής.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ

Ο Θεός κατεβαίνει στη γη, γίνεται άνθρωπος, για ν’ ανέβει ο άνθρωπος πνευματικά και να λυτρωθεί ψυχικά. Ν’ ανεβεί από το σκοτάδι της αποθάρρυνσης και της αθλιότητας στην αυγή της χαράς και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το άγγελμα αυτό της αγάπης του Ιησού, που ανάβλυσε την ιστορική εκείνη νύχτα, μέσα από το ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, είναι πάντα καινούργιο, δε γερνά και δεν παλιώνει. Απευθύνεται σ’ όλους τους ανθρώπους, σε φίλους και εχθρούς, χωρίς καμία εξαίρεση και διάκριση. Στέκει υπεράνω τόπου και χρόνου, χρώματος και φυλής. Ωστόσο, όμως, ο άνθρωπος, παρόλο, που έχουν περάσει περισσότερα από δυο χιλιάδες χρόνια από τη γέννηση του Θεανθρώπου, δεν μπόρεσε ακόμη να βιώσει το μεγάλο μήνυμα: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη». Δεν μπόρεσε ο ένας να πλησιάσει τον άλλον και να ζήσουν οι άνθρωποι ειρηνικά και ευτυχισμένα. Περιπλανήθηκε και χάθηκε στις εγκόσμιες απολαύσεις. Σκλήρυνε την καρδιά του και αδιαφόρησε για το συνάνθρωπό του. Απόκτησε πλούτη, ανέσεις, υλικά αγαθά, αλλά φτώχυνε επικίνδυνα σε ανθρωπιά και καλοσύνη, σε πνεύμα αγάπης και αλληλοκατανόησης. Ζήτησε την ευτυχία του και την ειρήνη μακριά από το ιλαρό φως του Θείου Βρέφους της Βηθλεέμ και στήριξε τις ελπίδες του στον οικονομικό πλούτο και στον τεχνικό πολιτισμό και συνάντησε στο δρόμο του τη δυστυχία και τη θλίψη, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και κληρονόμησε το άγχος και την αγωνία στη ζωή του.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Η γιορτή της μεγάλης χαράς, της αγάπης και της ειρήνης προβάλλει με όλο της το μεγαλείο και την ομορφιά της! Σε λίγο, μέσα στο θόρυβο και την ταραχή του κόσμου, οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα, καλώντας τους χριστιανούς στους ναούς. Θα αναγγείλουν τη Γέννηση του Χριστού!

Έρχεται και πάλι για μια ακόμη φορά ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΑΣ, για να σκορπίσει ανάμεσά μας, και στην ταραγμένη και φοβισμένη ανθρωπότητα το φως, τη γαλήνη, την αγάπη και την ειρήνη. Σήμερα η έντρομη ανθρωπότητα αγωνιώντας από το αίμα του αλληλοσπαραγμού και πνιγμένη από το άγχος, στρέφει τα βλέμματά της με ικεσία στον ιερό χώρο της Βηθλεέμ, στο Χριστό και εναποθέτει σ’ Αυτόν κάθε της ελπίδα, για να φωτίσει τις ψυχές και τις βουλές των μεγάλων και ισχυρών της γης, που κυβερνούν τον κόσμο, για να τον οδηγήσουν στο δρόμο της ειρήνης, της αγάπης και της γαλήνης.

Η μοναδική και η αιώνια πηγή της ανθρώπινης ευδαιμονίας είναι ο Χριστός! Ας στολίσουμε, λοιπόν, το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με χαρά και με αγάπη. Στο σπίτι μας, που το θερμαίνει η ευλογία του Χριστού μας, θα απλωθεί γλυκιά θαλπωρή. Όλοι μαζί, με ανείπωτη ευλάβεια, ταπεινοί προσκυνητές, ας προσέλθουμε γονατιστοί μπροστά στη φάτνη, για να προσκυνήσουμε το Δημιουργό των όλων, το Μεγάλο Θεό της Αγάπης, το Λυτρωτή του κόσμου και την Αγία του Μητέρα, την Παρθένο Μαρία, προσφέροντας για δώρα τις καρδιές μας χαρούμενες! Να έρθει και να μείνει κοντά μας, μέσα μας, παντοτινά!

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ!»
«ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!»
«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!»

 Χρήστος Δελημπούρας
τ. Σχολικός Σύμβουλος – Προϊστάμενος Π.Ε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…