Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση 1 θέση εργάτη στον δήμο Αβδήρων

1 θέση εργάτη στον δήμο Αβδήρων

0

Εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ

 

 

Στο ΑΣΕΠ έχει ήδη φτάσει η έγκριση για έκδοση νέας προκήρυξης που θα αφορά 89 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους της χώρας. Ήδη εγκρίθηκαν οι θέσεις που θα καλυφθούν από τους προστατευόμενους του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 ήδη εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πλήρωσης 89 κενών οργανικών θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου σε ΟΤΑ α’ βαθμού και έχει αποσταλεί στον ΑΣΕΠ για να εκδώσει την προκήρυξη.

Οι προσλήψεις αυτές είναι στο πλαίσιο έκδοσης συμπληρωματικής προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα ήδη καθορίστηκε το συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας σε δήμους που πρόκειται να πληρωθούν από άτομα που προστατεύονται από τις διατάξεις του ν. 2643/1998 τους λεγόμενους προστατευόμενους του ΟΑΕΔ.

Για την Π.Ε. Ξάνθης η κατανομή από την προκήρυξη έχει ως εξής:

 

Φορέας ειδικότητα θέσεις
Δήμος Αβδήρων ΥΕ Εργατών Καθαριότητας 1

 

 

 

 

828 ευρώ “στο χέρι” για κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ

 

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τη συγκρότηση Μητρώου Ωφελουμένων που δικαιούνται επιταγή κατάρτισης στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης του ΟΑΕΔ με αριθμό 3/2019 (8.933 θέσεις).

Τι αφορά η κατάρτιση

Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 120 ωρών και περιλαμβάνει τρία επίπεδα γνώσεων: στοιχειώδεις, βασικές, προχωρημένες. Οι ωφελούμενοι που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν θα συμμετάσχουν, μετά το πέρας του, σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης θα παρακολουθήσουν και κύκλο σεμιναρίου με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα»

(-) Η διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης, που θα γίνει με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (voucher), θα εξειδικευθούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους παρόχους κατάρτισης που θα δημοσιευθεί από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

“Φουσκώνει” σε αριθμό θέσεων το νέο κοινωφελές του ΟΑΕΔ σε δήμους, φορείς

 

Νέα δεδομένα για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους όλης της χώρας.

Σημειώστε:

Ο συνολικός αριθμός των θέσεων εξετάζεται να αυξηθεί στις 36.500 (από περίπου 35.000, με βάση τον προηγούμενο προγραμματισμό)

Επιδιώκεται η Δημόσια Πρόσκληση να δημοσιευθεί αρχές Ιανουαρίου, ώστε οι ωφελούμενοι να “πιάσουν δουλειά” από το Φεβρουάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα υποβληθούν εντός Ιανουαρίου

Αναμένεται να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα άνεργοι έως 67 ετών

Θα δοθεί βάρος στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης. Στο τέλος της κατάρτισης θα παρέχεται πιστοποίηση μέσω εξετάσεων που θα διενεργούν αναγνωρισμένοι φορείς πιστοποίησης της Ελλάδας

Ο μηνιαίος μισθός θα κυμαίνεται στα 546 ευρώ καθαρά.

Η διάρκεια των συμβάσεων θα παραμείνει ως έχει (8 μήνες)

Δεν είναι ακόμη σαφή δύο πράγματα: Πρώτον, αν θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα κριτήρια επιλογής (θα προστεθούν νέα ή θα τροποιηθούν κάποια). Δεύτερον, αν θα προβλέπεται δυνατότητα των συμβάσεων για τους ίδιους ωφελούμενος που έχουν συνάψει μία 8μηνη σύμβαση

Το “E”παρακολουθεί το θέμα και μεταφέρει όλες τις εξελίξεις.

 

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα για 9.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας

 

 Τι θα γίνει με δασοπροστασία και πτυχιούχους

 

Ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει δύο νέα προγράμματα αντί για παρατάσεις. Τι θα κάνει το υπουργείο Εργασίας αντί για παράταση των συμβάσεων των 5.066 εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά την δασοπροστασία και των 5.500 ωφελουμένων του Ειδικού προγράμματος πτυχιούχων στους δημόσιους φορείς.

Ειδικότερα στις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει δρομολογήσει την προκήρυξη σχετικού προγράμματος πτυχιούχων για την τοποθέτηση τους σε δημόσιους φορείς ενώ στις αρχές της Άνοιξης θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την δασοπροστασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νέο πρόγραμμα δασοπροστασίας θα απευθύνεται περίπου σε 5.000 άτομα ενώ το νέο ειδικό πρόγραμμα πτυχιούχων θα απευθύνεται σε λιγότερους ωφελούμενους από τους 5.500 που είναι σήμερα, περίπου 4.000. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι οι 5.500 πτυχιούχοι, που εργάζονται σήμερα μέσω του ειδικού προγράμματος στους δημόσιους φορείς αγωνίζονται και διεκδικούν την παράταση των συμβάσεων τους.

Πυροπροστασία

Σχεδιάζεται ανάλογη προκήρυξη με αυτή του 2018 που θα προβλέπεται η πρόσληψη περίπου 5.000 ανέργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Η τοποθέτηση ανέργων αφορά εργασία διάρκειας οκτώ μηνών στην προστασία των δασών. Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης, από την οποία θα προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι, μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ενταχθούν στη λίστα επιλογής δικαιούχων.

To πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:

 

  • Η συγκεκριμένη δράση καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
  • Η δράση απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της χώρας.
  • Στόχος είναι να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και άλλες ευάλωτες ομάδες με την αγορά εργασίας. Επίσης, να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή τους, με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, να υπάρξει σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να προστατευθούν τα δάση από τις πυρκαγιές.
  • Σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις η χρονική διάρκεια του προγράμματος μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα και 15 ημέρες, πέραν του οκταμήνου που ισχύει για όλους τους ωφελούμενους.

Πρόγραμμα για 5.500 πτυχιούχους

Στην δημιουργία νέου προγράμματος ανάλογου με αυτό που τρέχει των 5.500 πτυχιούχων στους δημόσιους φορείς αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα αν και στο υπουργείο Εργασίας ασκούνται πιέσεις για την παράταση του προγράμματος ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση των συμβάσεων.

Πάντως οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ζητούν την παράταση των συμβάσεων του Ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς που λήγει στις αρχές του 2020.

Οι εργαζόμενοι του ειδικού αυτού προγράμματος, όπως καταγγέλλουν υπηρετούν σε υπηρεσίες όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα.

Το χρονικό διάστημα που εργάζονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν διαπιστώσει τις σημαντικότατες ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τη διαρκή υποστελέχωση και συρρίκνωσή του.

 

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλέον έχουν αντικατασταθεί από διάφορα προγράμματα βραχυχρόνιου χαρακτήρα [κοινωφελή, ειδικά κ.α.] που στελεχώνουν με πρόσκαιρο εργατικό δυναμικό τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και τους δήμους. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το Ειδικό Πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί.

 

Αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στις δράσεις απασχόλησης του ΟΑΕΔ μετά την ευρεία δημοσιοποίηση τους

 

Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα επέφερε η πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΟΑΕΔ να προχωρήσει στην ευρεία δημοσιοποίηση των 14 ανοικτών προγραμμάτων απασχόλησης, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019. Μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα και συγκεκριμένα μέχρι και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, υποβλήθηκαν περίπου 4.000 νέες αιτήσεις και πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 προσλήψεις ανέργων, ενώ αναμένονται – έως το τέλος του έτους – περισσότερες από 1.000 επιπλέον τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας, από τις νέες αυτές αιτήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, έχουν τη δυνατότητα μέσω της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού Απασχόλησης (στην κατηγορία ”Προγράμματα ανοικτά προς την υποβολή αιτήσεων”) να ενημερωθούν για το σύνολο των δράσεων απασχόλησης που βρίσκονται σε ισχύ και να εκδηλώσουν εμπρόθεσμα ενδιαφέρον συμμετοχής, πριν συμπληρωθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…