Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συστήνονται αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια

Συστήνονται αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια

0

Το πρώτο βήμα στην ΑΜΘ έκανε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης με ομόφωνη απόφασή του

Το τμήμα πρωτογενούς τομέα δίνει τη δυνατότητα πληροφόρησης, διασύνδεσης, συνεργασίας και δικτύωσης στους αγρότες και κτηνοτρόφους, λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας

Τμήμα πρωτογενούς τομέα ξεκίνησαν να συστήνουν αρκετά επιμελητήρια της χώρας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους να ενταχθούν στην επιχειρηματική κοινότητα και να αξιοποιήσουν ως ένας δυναμικός παραγωγικός κλάδος τη δυνατότητα που δίνει η δικτύωση, η τεχνογνωσία και η δραστηριότητα των επιμελητηρίων που αποτελούν τους εκπροσώπους του επιχειρείν σε κάθε τόπο.

Η απόφαση αυτή, προτιμήθηκε σε σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού έναντι της σύστασης ανεξάρτητων επιμελητηρίων πρωτογενούς τομέα, ως πιο άμεση και αποτελεσματικότερη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης ΔΕΘ με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Στο τμήμα αυτό θα μπορούν να εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι κ.λπ., έτσι ώστε η αγροδιατροφή ως κλάδος αιχμής της ελληνικής εθνικής και τοπικής οικονομίας να συνδεθεί δυναμικά με τους υπόλοιπους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Πληροφόρηση-δικτύωση-συνεργασία-προβολή-ανταλλαγή ιδεών

«Το τμήμα πρωτογενούς τομέα θα συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων»
Γιάννης Τρουπής
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Από τους «πρωτεργάτες» της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρούπης, ο οποίος επικοινώνησε ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου τα οφέλη της σύστασης των τμημάτων πρωτογενούς τομέα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Όπως εξήγησε, «το συγκεκριμένο τμήμα θα συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του νομού που σχετίζονται με αυτόν, ενώ αναμένεται να προσφέρει ενημέρωση αλλά και πρόσβαση σε υπηρεσίες και προγράμματα που τα έχουν ανάγκη οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, τα οφέλη συμμετοχής στο νέο Αγροτικό Τμήμα, είναι πολλά, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά:

  1. Πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με:

-τις απαιτήσεις των αγορών αναφορικά με το είδος των προϊόντων και τις διαδικασίες παραγωγής

-τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς κλαδικές πολιτικές την μείωση του κόστους παραγωγής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών)

-τις χρηματοδοτικές δυνατότητες

-τη δημιουργία εμπορεύσιμων προϊόντων και δικτύων πωλήσεων.

  1. Ενίσχυση του συνεργατισμού
  2. Διασύνδεση με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα
  3. Ανάδειξη και προβολή των επώνυμων τοπικών προϊόντων (ΠΟΠ και ΠΓΠ) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα
  4. Ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο.
  5. Συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μεταφορά και ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλών, τεχνογνωσίας, πορισμάτων έρευνας και καλών πρακτικών

-Διοργάνωση και υλοποίηση κοινών δράσεων

-Διοργάνωση συναντήσεων, ανταλλαγών και κάθε άλλης πρόσφορης δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό

-Κοινή διεκδίκηση και υλοποίηση διακρατικών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων

-Εκπόνηση και κατάθεση προτάσεων – μελετών για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής στην περιφέρεια.

Ανοιχτή πρόσκληση στους αγρότες από το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Ήδη το Επιμελητήριο Αρκαδίας εδώ και περισσότερο από ένα μήνα έχει ανακοινώσει τη σύσταση του αγροτικού τμήματος και καλεί τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους να γίνουν μέλη ώστε να ευνοηθούν από τις δυνατότητες που δίνει η ιδιότητα του μέλους και να αξιοποιήσουν την προστιθέμενη αξία της αλληλεπίδρασής τους με τα τμήματα: της Μεταποίησης του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Δικαίωμα εγγραφής στο Τμήμα Πρωτογενούς Τομέα έχουν οι:

  • Κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότες, (Παραγωγοί γεωργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, δασοκομικών και αλιευτικών προϊόντων)
  • Νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή γεωργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, δασοκομικών και αλιευτικών προϊόντων
  • Ενήμεροι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Γυναικείοι Συνεταιρισμοί
  • Αναγνωρισμένες Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Τρουπής ανέδειξε ως εξαιρετικό παράδειγμα των δυνατοτήτων και ευκαιριών που μπορούν να αξιοποιήσουν τα μέλη ενός τμήματος πρωτογενούς τομέα την έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» που ανοίγει τις πύλες της, την Τετάρτη 13 έως 17 Νοεμβρίου με επίκεντρο τον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα και τη δράση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως μέλος του Δικτύου Enterprise Europe Network σχετικά με τρόφιμα-ποτά/ οργανικά-βιολογικά προϊόντα στις 15-17 Νοεμβρίου με Β2Β συναντήσεις των μελών με 20 εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων.

«Ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών και κτηνοτρόφων, ωστόσο μιας και βρίσκονται σε οργασμό συγκομιδής, εκτιμούμε ότι οι περισσότερες εγγραφές στο νέο τμήμα θα γίνουν στο περίπτερο του Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Έκθεσης», σημείωσε ο ίδιος.

Πήρε απόφαση και ετοιμάζεται το ΕΒΕ Ροδόπης

«Με το αγροτικό τμήμα θέλουμε να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε τους αγρότες επαγγελματίες και εκτιμώ ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον»
Αντώνης Γραβάνης
Πρόεδρος ΕΒΕ Ροδόπης

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ πρώτο κάνει το βήμα το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, που σε συνεδρίασή του στα τέλη Οκτωβρίου αποφάσισε ομόφωνα τη σύσταση αγροτικού τμήματος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης σημείωσε, μιλώντας στο «Ε» ότι η απόφαση ελήφθη για το Επιμελητήριο, ωστόσο αναμένονται κάποιες τροποποιήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την πλήρη λειτουργία των αγροτικών τμημάτων. Κύρια διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη του αγροτικού τμήματος δε θα εντάσσονται στο ΓΕΜΗ και μόνη υποχρέωση θα αποτελεί η συνδρομή προς το Επιμελητήριο. Από τις προσεχείς εκλογές θα εκλεγούν κανονικά οι εκπρόσωποι στα όργανα του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη απαιτούνται 100 μέλη για τη σύσταση του νέου τμήματος, και το Επιμελητήριο θα ενημερώσει σύντομα με ανακοινώσεις και πρόσκληση προς τους αγρότες για τη δημιουργία του νέου τμήματος

«Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση για εμάς και πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγροτών», δήλωσε ο κ. Γραβάνης προσθέτοντας ότι «με το αγροτικό τμήμα θέλουμε να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε τους αγρότες επαγγελματίες, να τους δώσουμε πρόσβαση σε τεχνογνωσία, δράσεις και δικτύωσης με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…