Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνταξιούχοι εν …δράσει για να μην χάσουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους

Συνταξιούχοι εν …δράσει για να μην χάσουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους

0

Μαζικότητα στην υποβολή αιτήσεων στον ΕΦΚΑ μ’ αυτό το αίτημα και επιμήκυνση του χρόνου υποβολής τους πέραν της 30 Νοεμβρίου ζητούν τα συνδικαλιστικά τους όργανα

 

Τα «πέτρινα χρόνια» των συνταξιούχων – Οι μνημονιακές περικοπές και ο νόμος Κατρούγκαλου –  Τα εκκαθαριστικά των συντάξεων

 

Έκκληση απευθύνουν τα συνδικαλιστικά όργανα των συνταξιούχων να σπεύσουν μαζικά να καταθέσουν αιτήσεις διεκδικώντας την καταβολή αυξήσεων στις συντάξεις τους ώστε να αντισταθμίσουν ως ένα βαθμό τις περικοπές που έχουν υποστεί από τους μνημονιακούς νόμους του 2014 και εντεύθεν και από τον νόμο Κατρούγκαλου και παράλληλα να διεκδικήσουν αφ’ ενός την επιμήκυνση του χρόνου πέραν της 30/11/2019 για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα της καταβολής των αυξήσεων στις συντάξεις τους. Να σημειώσουμε ότι οι αιτήσεις απευθύνονται προς τον Ενιαίο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αφορούν όλους τους συνταξιούχους

Τα «πέτρινα χρόνια» των συνταξιούχων

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο ψαλίδισμα στις συντάξεις έγινε με τον μνημονιακό νόμο του 2012. Οι περικοπές ήταν μεγάλες και πολλοί συνταξιούχοι έκαναν ενστάσεις για να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Η β΄ περίοδος περικοπών ήταν από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Να σημειώσουμε πως οι περικοπές τελεσιδίκησαν στο ΣτΕ και κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει τα ποσά για τα οποία δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι με δόσεις.

Αποκαλυπτικά για το μέγεθος των παρεμβάσεων του νόμου Κατρούγκαλου στους νέους συνταξιούχους θα είναι τα νέα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν  από τον ΕΦΚΑ στις αρχές του Οκτωβρίου για 1,7 εκατ. συνταξιούχους Πρόκειται για τα γνωστά ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων τα οποία όμως είναι εντελώς αλλαγμένα σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς περιλαμβάνουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, για όλους όσοι ήταν συνταξιούχοι έως τις 12 Μαΐου 2016, ήτοι πριν αρχίσει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Στην πλειοψηφία τους πάντως, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης, παρότι ο επανυπολογισμός έδειξε ότι με βάση το νέο σύστημα, η σύνταξή τους θα ήταν κατά 250 με 350 ευρώ μικρότερη.

Τα εκκαθαριστικά των συντάξεων

Αναλυτικά, από τους συνολικά 1,9 εκατ. συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, οι 1,7 εκατ. έχουν παραλάβει τα πρώτα νέα εκκαθαριστικά συντάξεων, για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Από αυτούς, οι 1,1 εκατ. θα θεωρήσουν πιθανότατα τους εαυτούς τους τυχερούς, καθώς η σύνταξή τους θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρναν, αν ίσχυε και γι’ αυτούς ο νόμος Κατρούγκαλου. Το ποσό που… περισσεύει είναι η γνωστή προσωπική διαφορά, η οποία διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σταθερό στη θέση του, και στη  «δήλωση συμπερασμάτων» που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσής του για την Ελλάδα (βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του) επαναφέρει το θέμα της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, με στόχο την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου που θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης των κοινωνικών δαπανών. Υπάρχουν βέβαια και περίπου 610.000 συνταξιούχοι που με τη σύνταξη του Ιανουαρίου είδαν μια μικρή αύξηση. Αυτό έγινε γιατί ο επανυπολογισμός έβγαλε αρνητική προσωπική διαφορά, ήτοι οι συντάξεις τους ήταν χαμηλότερες (λόγω των μνημονιακών περικοπών) από αυτές που θα τους καταβάλλονταν, εάν ίσχυε και γι’ αυτούς ο νόμος του 2016. Οι αυξήσεις σε αυτήν την περίπτωση δίνονται σε 5 ισόποσες δόσεις.

Στο σκοτάδι ως προς το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού θα παραμείνουν περίπου 223.000 συνταξιούχοι, καθώς γι’ αυτούς δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί, γεγονός που διασφαλίζει τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στα χαρτιά ή, για την ακρίβεια, στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων. Βέβαια, ο νόμος προβλέπει ότι από την 1/1/2023, όταν δηλαδή θα «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν αυξήσεις. Το ποσό της αύξησης θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά, έως ότου η δεύτερη μηδενιστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, τα νέα σημειώματα που θα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ  (efka.gov.gr) θα περιλαμβάνουν προσωπικές διαφορές που θα κινούνται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται και να προσεγγίζουν τα 350 ευρώ.

Στα ενημερωτικά σημειώματα περιλαμβάνεται:

 

  • H εθνική σύνταξη. Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 345,6 ευρώ (για 15 έτη ασφάλισης) και 384 ευρώ (για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης).

 

  • H ανταποδοτική σύνταξη. Εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.

 

  • Η προσωπική διαφορά. Προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που βγαίνει από τον επανυπολογισμό.
  • Μαριάννα Ξανθοπούλουmxanthopoulou@empros.gr

     

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μόλις δέκα τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη

126 συνολικά στην ΑΜΘ   Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 25 Μαΐου ότι τα νέα εργαστηριακ…