Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

0

Είδες η ΔΕΗ;
Μοντέλο ιδιωτικού τύπου θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ με άρση της μονιμότητας αλλά και με παράλληλη απελευθέρωση αμοιβών. Αλλαγές στη ΔΕΗ λοιπόν. Πρόκειται για την αρχή μιας νέας προσέγγισης που θα φέρει τα πάνω-κάτω σε όσα ήταν ως δεδομένα στις ΔΕΚΟ.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ που εποπτεύονται  από το Υπερταμείο. Προφανώς, θα υπάρξουν εθελούσιες αποχωρήσεις, κυρίως στο διοικητικό προσωπικό το οποίο αριθμητικά είναι διπλάσιο του τεχνικού! Ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν με τον ΟΤΕ.
Και μία διευκρίνιση: Η άρση της μονιμότητας αφορά τους νεοπροσληφθέντες. Κι ένα δεύτερο. Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
Γ.Δ.


Παρόν και παρελθόν
Στο μικρό χωριό που ζούμε και στο οποίο βέβαια όλοι λίγο-πολύ γνωριζόμαστε, ισχύει ότι κάποιοι έχουν παρόν, κάποιοι παρελθόν, κάποιοι άλλοι και Παρόν και Παρελθόν. Το αν έχουν μέλλον, θα δείξει.
Όμως, υπάρχει μια λεπτομέρεια σημαντική. Κάποιοι συμπολίτες ξεχνούν (σκόπιμα βεβαίως) το παρελθόν τους γιατί δεν τους τιμάει. Κι αν αυτοί το ξεχνούν δεν σημαίνει ότι έπαψε να υπάρχει.
Γι’ αυτό, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να μην κουνάνε το δάχτυλο στους άλλους. Είναι όχι αγένεια, αλλά σκόπιμη άμυνα για να κρυφτούν, κάτι βέβαια δύσκολο, διότι τα έργα του παρελθόντος μιλάνε…
Γ.Δ.


Επιστρέφει το MEGA
Μετά τα Χριστούγεννα, οι τηλεθεατές θα έχουν στο δικαίωμα της επιλογής στις τηλεοράσεις το κανάλι MEGA. Το γνωστό μεγάλο και σημαντικό τηλεοπτικό κανάλι, που πρώτο λειτούργησε πριν 30 χρόνια και το οποίο ήταν μια πρωτοπορία στον τομέα του.
Από τις εκπομπές λόγου έως τα πολιτιστικά του προϊόντα, το MEGA Channel κράτησε τον πήχη ψηλά, ενώ ο τομέας της ενημέρωσης διακρίθηκε για το κύρος του και την εγκυρότητά του.
Το  κανάλι έζησε και δύσκολες  στιγμές με το λουκέτο που επεδίωξε και πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όμως τώρα εγκαινιάζεται μια νέα εποχή μετά την απόκτηση των αρχείων αλλά και των άυλων περιουσιακών στοιχείων του MEGA από την Alter Ego Media ιδιοκτησίας Μαρινάκη.
Γ.Δ.


Για τους πρώην Μουφτήδες
Πριν από μήνες, όταν οι Μουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης είχαν απαλλαγή των καθηκόντων τους λόγω ηλικίας, σχολιάζαμε πως η προσφυγή τους στο Συμβούλιο Επικρατείας δεν θα είχε θετική γι’αυτούς κατάληξη. Προχθές λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε και έκανε δεκτή την απομάκρυνσή τους ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Έτσι, οι αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν τότε στη θέση τους, συνεχίζουν κανονικά.
Οι Μουφτήδες όπως είναι γνωστό, είναι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου, απ’ όπου και μισθοδοτούνται. Μάλιστα η επιλογή αυτών γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο που έχει την ευθύνη των λειτουργιών των Μουφτειών.
Ο κύριος Σινίκογλου, καθόλα σεβαστός, θα έπρεπε να αποδεχτεί το τέλος της θητείας του και ν’αποχωρήσει χωρίς δηλώσεις και προσφυγές, διατηρώντας την υστεροφημία του. Επέλεξε έναν άλλον δρόμο που τελικά δεν του πρόσφερε τίποτε. Απεναντίας, έχασε.
Γ.Δ.


Θα μπει τάξη
Η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου το πώς θα πρέπει να γίνονται οι πορείες και κινητοποιήσεις απεργιών στο κέντρο των πόλεων, σίγουρα θα βάλει μια τάξη.
Κατ’ αρχάς η όλη απόφαση δεν στρέφεται κατά των κινητοποιήσεων και πορειών. Αυτό είναι ένα δικαίωμα απόλυτα σεβαστό και κατοχυρωμένο. Όμως υπάρχει η άλλη άποψη, αυτή που έλαβε υπ’ όψιν της ο νομοθέτης. Και τι λέει αυτή; Ότι οι πορείες θα γίνονται είτε στα πεζοδρόμια εάν είναι μικρή η συμμετοχή, είτε στο ένα ρεύμα του δρόμου κι όχι σε όλο το φάρδος εάν είναι μεγάλη.
Έτσι, και η πορεία γίνεται και η ζωή στην πόλη δεν μπλοκάρεται και η αγορά λειτουργεί κανονικά. Δηλαδή, όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις. Αμοιβαίος σεβασμός. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και τόσο αυτονόητα.
Γ.Δ.


Ένα ερώτημα
Ο γνωστός συμπολίτης που με τις πρωινές τηλεφωνικές του παρατηρήσεις βάζει ζιζάνια, επανήλθε. Με ένα ερώτημα επίκαιρο. Είπε: Εάν παραβιάσω τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, Βουλγαρίας ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας τι θα μου συμβεί; Σίγουρα θα συλληφθώ και θα σταλώ πίσω στη χώρα μου, αφού υποστώ μια ανάκριση κλπ. Άρα, αυτή η βασική αρχή προστασίας των συνόρων γιατί δεν τηρείται από τη χώρα μας στην παρούσα χρονική περίοδο των χιλιάδων παράνομων;»
-Τάδε έφη και μου έκλεισε το τηλέφωνο.
Γ.Δ.


Απάντηση ουκ αν λάβεις
Ιδού και μία ηλεκτρονική επιστολή συμπολίτη μας (τα στοιχεία του γνωστά στην εφημερίδα). Μας γράφει για ένα επίκαιρο θέμα που σίγουρα δεν θα απαντηθεί, κυρίως από την Ευρώπη, την Αμερική και τη Ρωσία. Για τους δικούς τους λόγους βέβαια ο καθένας…
«Πως γίνεται μια χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και εισβάλλει παράνομα σε μια άλλη χώρα για να καταλάβει ξένα εδάφη, διώχνοντας χιλιάδες ανθρώπους από τον τόπο τους, να αντιμετωπίζεται ως χώρα που βοηθά στην επίλυση του προσφυγικού και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.;»
-Σωστά μεν, αλλά απάντηση δεν θα λάβει. Γνωστό το γιατί, όπως και η υποκρισία όλων των μεγάλων και ισχυρών.
Γ.Δ.


Ξεκίνησαν …ζωηρά
Η παράταξη του ΚΚΕ δια του επικεφαλής Κώστα Βογιατζή,  κατήγγειλε όλες τις παρατάξεις που δεν συναίνεσαν να καταγγείλουν μέσω ομόφωνου ψηφίσματος την συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ την κατάργηση της βάσης της Σούδας και την δρομολογούμενη βάση της Αλεξανδρούπολης. Έτσι ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δημιουργώντας εντάσεις γιατί ο κ. Βογιατζής χαρακτήρισε ως εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ τον κ. Μελισσόπουλο και ο ίδιος πήρε το λόγο και είπε πως δεν το δέχεται αυτό και πως στην παράταξή του είναι εκλεγμένος ο κ. Φάνης Παπαδάκης που είναι μέλος της ΝΔ. Κατά συνέπεια η παράταξή του είναι πολυσυλλεκτική και δεν έχει κομματικές περιχαρακώσεις.
(Αναμένεται ξενύχτι…) .
Μ.Ξ.


Δήμος έργων, όχι λόγων
Ο στόχος θα πρέπει να είναι ένας και μοναδικός. Δήμος έργων κι όχι λόγων. Κι αυτό προσδοκούν οι Ξανθιώτες από το δήμο τους κι αυτό θα είναι η ουσία της τελικής κρίσης.
Οι θεωρίες είναι καλές για άλλες υποθέσεις.
Το ζητούμενο στους δήμους και ειδικότερα στον δήμο Ξάνθης είναι ακριβώς αυτή η διαφορά. Τα έργα. Κι αυτό θα επιτευχθεί με δουλειά, με πρόγραμμα, με μελέτες και διάθεση προσφοράς.
Το ταξίδι στις Βρυξέλλες της δημοτικής αποστολής θα πρέπει να γίνει το «ευαγγέλιο»  για τον δήμαρχο και τους επιτελείς του. Θα πρέπει ν’ αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα Ευρωπαϊκή αλλά και ντόπια.
Με δυο λόγια, θα πρέπει να είναι ο δήμος Ξάνθης σε «όλα μέσα». Να μην αφήσει τίποτε να του ξεφύγει, να μην το υλοποιήσει. Επ’ ωφελεία της πόλης και βέβαια σε όλους τους τομείς.
-Θα αναμένουμε να δούμε δράσεις κύριοι. Καιρός είναι να σηκώσετε τα μανίκια…
Γ.Δ.


Μια ωραία ατμόσφαιρα…
Πλήρης σύμπνοια και ομοφωνία επικράτησε στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το πρωί. 21 θέματα την ημερησία διάταξη και μόνο ένα πέρασε κατά πλειοψηφία. Τα άλλα όλα ομόφωνα. Πράγμα σπάνιο! Βέβαια τα θέματα αφορούσαν διαγωνισμούς και δεν προσφέρονταν για αντιπαλότητες. Το θέμα που πέρασε κατά πλειοψηφία ήταν αυτό που αφορούσε τις μετακινήσεις της Ομάδας στις Βρυξέλλες που έγινε τόσος καβγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο και τελικά δεν πέρασε.  Έτσι δεν το ψήφισαν και στην Οικονομική όπως και στο Δημοτικό συμβούλιο οι παρατάξεις του Μελισσόπουλου και του Παπαχρόνη. Να σημειώσουμε επίσης ότι δύο θέματα που αφορούσαν το Δημοτικό Ραδιόφωνο αναβλήθηκαν γιατί δεν υπήρχε εκπρόσωπος να απαντήσει στις ερωτήσεις.
Μια ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν! (Προφανώς έκαναν οικονομία δυνάμεων για το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο)!


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…