Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

0

Οδικός Άξονας
Με την ευκαιρία να αναφέρω ποιο είναι το δεύτερο μεγάλο έργο που έχει σε προτεραιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης. Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται πως πρόκειται για το επίσης μεγάλο έργο αυτό της σύνδεσης της Ξάνθης με τη Βουλγαρία μέσω της νέας οδικής χάραξης και της δημιουργίας μίας διόδου επιπέδου Εγνατίας Οδού. Τέτοιας  που μελλοντικά θα ενώνει την Ξάνθη, τη Θράκη με Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες γειτονικές χώρε οδικώς βέβαια.
Το σημειώνουμε αυτό το τελευταίο, διότι μ’αυτό το σκεπτικό θα γίνει η διάνοιξη και η εκτέλεση του έργου. Οι νέοι οδικοί άξονες θα φέρουν κοντά τους ανθρώπους, ενώ θα αναπτύξουν το εμπόριο και τον τουρισμό.
Γ.Δ.


Δυστυχώς, άρνηση
Αναθεώρηση του Συντάγματος προχωρά, σημαντικές αλλαγές έγιναν, όμως υπάρχει κάτι που τελικά δεν πρόκειται να γίνει μάλλον και το συγκαταλέγουμε στα αρνητικά και πρόκειται για το άρθρο 16 και η μη αναθεώρησή του.
Δηλαδή η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μια ατυχής ελληνική ιδιαιτερότητα, η οποία μας στοιχίζει σε συναλλαγματική αιμορραγία, αφού χιλιάδες νέοι και νέες καταλήγουν να σπουδάζουν στο εξωτερικό, αλλά και σε διαρκές διαφυγόν κέρδος, αφού θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε εδώ σημαντικό αριθμό αλλοδαπών φοιτητών και να αξιοποιήσουμε περισσότερο και το ταλαντούχο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό σε θέσεις διδασκόντων. Ας ελπίσουμε ότι το άτοπο  θα μπορέσει να διορθωθεί στην επόμενη αναθεωρητική διαδικασία, που θα μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2024.
Γ.Δ.


Ο σεισμός της Αλβανίας
Οι θεομηνίες, οι καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, φυσικά φαινόμενα, όπου υπάρχουν καταστροφές, θάνατοι, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Συμπάσχουν και προσπαθούν σαν καλοί γείτονες να βοηθήσουν.  Το ίδιο συνέβη πριν αρκετά χρόνια με την Τουρκία, το ίδιο συμβαίνει τώρα με την Αλβανία.
Αμέσως προσέτρεξαν οι Έλληνες προς βοήθεια με κάθε πρόσφορο τρόπο για να βοηθήσουν τις δύσκολες αυτές ώρες. Τα θύματα του σεισμού και οι τραυματίες είναι αρκετά, οι ζημιές μεγάλες και η χώρα πληγώθηκε σοβαρά.
Μία από τις αιτίες των πολλών θυμάτων είναι η κακή ποιότητα των οικοδομών. Οικοδομές που φτιάχτηκαν χωρίς τήρηση των στοιχειωδών κανόνων. Γι’αυτό και κατέρρευσαν με τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ.
Γ.Δ.


Άδικη ήττα
Για όσους είχαν τον χρόνο να παρακολουθήσουν το παιγνίδι Τότεναμ-Ολυμπιακού το βράδυ της Τρίτης, που διεξήχθη στο Λονδίνο, η αίσθηση όλων των φιλάθλων ήταν στο τέλος πίκρα αλλά και αδικία. Πίκρα για την ήττα αλλά και για ένα αποτέλεσμα που δεν άξιζε στον Ολυμπιακό.
Έπαιξε ένα πολύ ωραίο α΄ ημίχρονο, πέτυχε δύο γκολ και από ένα «τσαφ» του Μεριά στις καθυστερήσεις του α΄ μέρους έγινε το 1-2. Στο β΄μέρος τα πράγματα άλλαξαν, ήρθε η ισοφάριση από αδράνεια όλης της άμυνας μετά το αράουτ.
Από κει και πέρα ο Ολυμπιακός προσπάθησε μεν αλλά το παιγνίδι άλλαξε και ήρθε το τελικό 4-2 που καθόλου δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Μένει τώρα το τελευταίο παιγνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα που αν κερδίσει θα καταλάβει την 3η θέση, που είναι εισιτήριο για τη Europa League.
Γ.Δ.


Κίτρινος, κατακίτρινος Τύπος
Υπάρχει, ζει, κυκλοφορεί και βέβαια δημιουργεί προβλήματα λόγω ακριβώς του «κίτρινου» περιεχομένου του. Για τον λεγόμενο  «κίτρινο Τύπο». Που χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, χωρίς καμία αναστολή, χωρίς αρχές δεοντολογίας, συκοφαντεί, εξυβρίζει, χυδαιολογεί.
Μάλιστα παρεμβαίνει και στην προσωπική ζωή, χρησιμοποιεί ψεύδη ασύστολα, υπερβολές ανυπόστατες και πάντα χωρίς να ακούγεται η άλλη άποψη του θύματος.
Ο Τύπος αυτός δυστυχώς υπάρχει. Είναι δίπλα μας και δηλητηριάζει τη ζωή αρκετών ανθρώπων. Κίτρινος, χυδαίος, ψεύτης και συκοφάντης. Υπάρχει πανελλαδικά και απαξιώνει, δυστυχώς, την παρουσία και έργο του άλλου Τύπου. Που προσπαθεί να γίνει βήμα σωστής ενημέρωσης, Σχολιασμού και Κριτικής, πάντα με αντίλογο και σεβασμό στην προσωπικότητα και διαφορετικότητα του άλλου.
Γ.Δ.


Πάμε στοίχημα;
Αν ζούσαμε στην Βρετανία, τα εκεί πάρα πολλά γραφεία στοιχημάτων θα είχαν ετοιμάσει το στοίχημα. Περιεχόμενο του στοιχήματος «ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης».
Συνηθισμένοι οι Βρετανοί σε παρόμοια στοιχήματα καθόλου δεν θα ξαφνιάζονταν.
Στα δικά μας τώρα, όντως είναι θέμα συζήτησης και θα μπορούσε κάποιο γραφείο να δεχτεί στοιχήματα γιατί σίγουρα ενδιαφέρον υπάρχει ως προς το ποιος θα επιλεγεί για το αξίωμα του προέδρου. Μάλιστα, όποιος προταθεί από τον Μητσοτάκη θα εκλεγεί κιόλας.
Βέβαια εάν στοιχημάτιζε κάποιος θα έπρεπε να λάβει υπόψιν την περίπτωση η υποψηφιότητα να είναι γυναίκα, διότι κι αυτό ακούγεται.
Θα περιμένουμε επομένως με αγωνία την επιλογή Μητσοτάκη, παρότι δεν θα στοιχηματίσουμε.
Γ.Δ.


Κούφια λόγια….
Ένα ευφυολόγημα του Γιάννη Παπαχρόνη στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τρίτης και στην συζήτηση του θέματος για το νέο κολυμβητήριο της Ασπίδας, άστοχο ομολογουμένως καθώς ήταν ξεκάρφωτο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, προκάλεσε την οργή του Ιπποκράτη Καμαρίδη. Συγκεκριμένα είπε ότι έχουν πλημμυρίσει από τα πολλά νερά στα κολυμβητήρια τη στιγμή που οι λιγοστοί κάτοικοι του Γέρακα λένε το νερό νεράκι και τους πηγαίνει η ΔΕΥΑΞ με βυτία μια – δυο φορές την εβδομάδα. Ο κ. Καμαρίδης φανερά εκνευρισμένος είπε πως έχει άδικο και πως δεν είναι σωστά ενημερωμένος και πρέπει αν μη τι άλλο να σεβαστεί την προσπάθεια των εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ για να μη λείψει νερό στους κατοίκους. Αντάλλαξαν ακόμη λίγες κουβέντες ωστόσο αυτό που μένει σε κάποιον παρατηρητή είναι ότι για το συγκεκριμένο θέμα ειπώθηκαν πολλά …κούφια λόγια. Ίσως να ευθύνεται και ο αντιδήμαρχος κ. Ζερενίδης που δεν είπε εξ’ αρχής για ποιο λόγο ζητά τροποποίηση του τίτλου του έργου και θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ότι υπάρχει σκοπιμότητα.
Μ.Ξ.


Όταν υπερισχύει η μικροπολιτική
Συνεχίζοντας τη σκέψη, σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι μία: Εφόσον όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για ένα νέο κολυμβητήριο μέχρι να ολοκληρωθεί το παλιό που να κατασκευαστεί άμεσα και να εξυπηρετεί για προπονήσεις αλλά και θεραπευτικούς λόγους τους Ξανθιώτες για ποιο λόγο τόσος κακός χαμός; Ειδικά όταν υπάρχει δέσμευση στο τεχνικό πρόγραμμα για έργα και σ΄ άλλους αθλητικούς χώρους όπου προορίζονταν το περί ο λόγος κονδύλι; Η απάντηση είναι μία: Για λόγους μικροπολιτικής και για δημιουργία εντυπώσεων!
(Γιατί  δηλαδή να το κάνει ο Τσέπελης ενώ δεν κατάφερα να το ολοκληρώσω εγώ;) θα σκέφτηκε ο κ. Δημαρχόπουλος ενώ από τους υπόλοιπους επικεφαλής ο καθείς με το δικό του ανάλογο σκεπτικό. Μόνο ο κ. Σαββίδης από την παράταξη Δημαρχόπουλου διαχώρισε τη θέση του και ψήφισε υπέρ ως δημότης Ξάνθης που πράττει με την κοινή λογική και ως δημοτικός σύμβουλος που ενεργεί προς το συμφέρον του δήμου!
Μ.Ξ.


Πότε;
Θάσος, Σαμοθράκη, Χαλκιδική και άλλες περιοχές γύρω μας που έπαθαν μεγάλες ζημιές, καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα. Θλίψη, οδυρμός, οργή και οικονομική τεράστια ζημιά, χώρια την οικολογική. Θρηνούμε ως μωρές παρθένες επί των ερειπίων. Άδικος ο θρήνος, δεν οδηγεί πουθενά και κυρίως δεν λύνει τα προβλήματα.
Ούτε η Πολιτεία, όπως κι αν λέγεται, μπορεί άμεσα να βρει λύσεις. Κι αν υπάρχουν, θ’απαιτήσουν χρόνο για να επουλωθούν οι πολλές όντως πληγές.
Άρα, ρωτάει ο νεοέλληνας, τι πρέπει να γίνει;  Ρωτάει ενώ την απάντηση την γνωρίζει.
Ένας αναστοχασμός χρειάζεται, μια νέα προσέγγιση της δικής μας νεοελληνικής συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς του τύπου «και τι έγινε που χτίζω αυθαίρετα; Που μπαζώνω το ρέμα; Που δεν σέβομαι την φύση, που σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου, εγώ ο έξυπνος, ο καπάτσος.»
Αυτός λοιπόν ο νεοέλληνας, μαζί με τον κρατικό μηχανισμό, πιασμένοι χέρι-χέρι, τότε έκαναν τη ζημιά και τα στραβά μάτια και τώρα αλληλοβρίζονται. Τώρα είναι άγνωστοι, αντίπαλοι. Η καταστροφή τους ξεγύμνωσε και τους δύο και φάνηκε η γύμνια τους. Λυπηρό σκηνικό, αλλά αληθινό μέσα στην τραγικότητά του.
-Πότε αλήθεια όλα αυτά θα ανήκουν στο παρελθόν; Πότε δεν θα αφορούν την χώρα μας; Πότε;
Γ.Δ.


Υπάρχει ενδιαφέρον
Όταν πριν λίγο καιρό δήλωνε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης ότι δύο σημαντικά θέματα είναι στην ατζέντα του, λίγοι θα τον πίστεψαν διότι και τα δύο ήταν ιδιαίτερα σπουδαία μεν, μεγάλα δε.
Να όμως που ήδη για το ένα, αυτό του λεγόμενου αρδευτικού, πως υπάρχει  κινητικότητα και μάλιστα σοβαρή από πλευράς αντιπεριφέρειας.  Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη στόχος της Περιφέρειας είναι το μεγάλο αυτό έργο να προχωρήσει σε 2 ή 3 τμήματα. Κι αυτό γίνεται διότι υπάρχει η διαβεβαίωση πως πιο εύκολα θα προχωρήσει το έργο με τον τρόπο της κατάτμησης.
Άρα, το αρδευτικό βρίσκεται εδώ, ασκούνται πιέσεις από την περιφέρεια προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Ευφραιμίδης δουλεύει στοχευμένα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…