Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

0

Νέος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών
Ήταν μια ευχάριστη ενημέρωση η πληροφορία από τον αγαπητό συμπολίτη γιατρό Γιάννη Κουρπαλίδη ότι ιδρύθηκε νέος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών εργαζομένων και φίλων του Νοσοκομείου Ξάνθης.
Έτσι, πλαταίνει ακόμη περισσότερο το Εθελοντικό κίνημα στην περιοχή μας το οποίο οφείλουμε βέβαια να ομολογήσουμε πως ήδη βρίσκεται στην κορυφή πανελλαδικά.
Ο νομός Ξάνθης είναι μια εξαιρετική περίπτωση ανταπόκρισης των κατοίκων στο εθελοντικό αυτό κάλεσμα για προσφορά αίματος. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, από κοινού, προσφέρουν το αίμα τους για τον άγνωστο συνάνθρωπο χωρίς διαχωρισμούς. Οι εθελοντές αιμοδότες της Ξάνθης είναι πάνω απ’όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση του Κόσυνθου
Είμαστε μια πόλη που έχει την τύχη (την ευλογία θα έλεγα αλλά τέλος πάντων) να την διασχίζει ποτάμι. Το γεγονός αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που λίγες πόλεις το διαθέτουν.
Αυτή λοιπόν η παρουσία του Κόσυνθου στον ιστό της πόλης, μπορεί να γίνει μια ευκαιρία αξιοποίησης του ποταμού  προς όφελος των Ξανθιωτών όπως συμβαίνει στα Τρίκαλα παράδειγμα.
Ο δήμος Ξάνθης, ο δήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία μπορούν να καλέσουν τον Χρήστο Πούλιο και να ζητήσουν να τους δώσει όλο το σχέδιο που έχει καταρτίσει ακριβώς για το θέμα αυτό, την αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του Κόσυνθου.
Είναι βέβαιο πως ο Πούλιος, ως Ξανθιώτης πλέον, πως θα δεχτεί να βοηθήσει τον δήμο στην κατεύθυνση αυτή.
Εξάλλου θα είναι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γι’αυτόν να δει να υλοποιείται κάτι που είχε σχεδιάσει και οραματιστεί αυτός  για την Ξάνθη μας.
Γ.Δ.


Από χειριστές, διοικητικοί
Παλιό το κόλπο στους δήμους. Το εφάρμοζαν όμως για την υπηρεσία καθαριότητας. Προσλάμβαναν υπαλλήλους μάλιστα κοινή συναινέσει των δημοτικών παρατάξεων για να καλυφθούν οι ανάγκες. Την επόμενη χρονιά το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβανόταν γιατί στο μεταξύ οι περισσότεροι που είχαν προσληφθεί ως εργάτες καθαριότητας μετακινήθηκαν στα γραφεία!
Δυστυχώς, το ίδιο συνέβη και με τους χειριστές μηχανημάτων. Προσλήφθηκαν με την ειδικότητα αυτή και τελικά από τους 30 οι 29 βρέθηκαν στα γραφεία! Τρελά πράγματα δηλαδή, μοναδικά και απολύτως ελληνικά.
Τώρα πώς γίνεται ο ειδικευμένος χειριστής βαρέως ειδικού  μηχανήματος γκρέιντερ να έγινε γραφιάς, ε, θαύματα εν Ελλάδι συμβαίνουν ακόμη….
Έτσι, συμπερασματικά, μηχανήματα έχουμε, χειριστές δεν έχουμε.
-Προφανώς, ούτε ντροπή και τσίπα δεν έχουμε…
Γ.Δ.


Ποιο είναι το ποσοστό;
Πρόκειται για ένα στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή του Μητροπολιτικού μας Δήμου.  Για την ανακύκλωση ο λόγος και το ποσοστό που καλύπτει ο δήμος μας στο θέμα αυτό. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίσουμε αυτό το ποσοστό για να θεωρηθεί ως η βάση που από κει θα ξεκινήσει η προσπάθεια αύξησής του. Σημειώνουμε πως στην γειτονική Κομοτηνή, ο εκεί δήμος τον έχει οριοθετήσει στο 17%.
Αξίζει να γίνει η μελέτη αυτή για να γνωρίζει ο δήμος την ανταπόκριση των δημοτών στο ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και ευαίσθητο αυτό θέμα που αναδεικνύει  και το επίπεδο της κοινωνικής και πολιτιστικής λειτουργίας των πολιτών.
Ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης που έχει γνώσεις στο θέμα θα πρέπει να κινηθεί στο να αξιοποιούνται τα σκουπίδια και να προσφέρουν χρήματα, έσοδα στο δήμο.
Τα σκουπίδια πλέον είναι πηγή οικονομικής απόδοσης και μακάρι ν’αποκτήσουμε μια μονάδα επεξεργασίας σε σύμπραξη Δήμου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ).
Γ.Δ.


Δικαίωση μετά από 11 χρόνια διασυρμού
Απαλλάχθηκε των κατηγοριών για συμμετοχή του σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος. Καταδικάστηκαν όμως για την πολύκροτη υπόθεση 22 κατηγορούμενοι -μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ- για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ´ επάγγελμα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στη δίκη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.
11 χρόνια κράτησε η δίκη και στην διάρκεια αυτή ο κ. Τσουκάτος που τώρα δικαιώθηκε υπέστη πραγματικά έναν διασυρμό εκτός από το ότι καταστράφηκε η πολιτική του καριέρα. Το όνομά του θεωρούνταν συνώνυμο της διαπλοκής χωρίς καν να καταδικαστεί
«Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Τσουκάτος.
Μ.Ξ.


Καιρός ήταν να μη θεωρούν την Ελλάδα «πάγκινγκ» ψυχών οι Ευρωπαίοι
Αυστηρός, απόλυτος και σαφής ήταν ο πρωθυπουργός πρόσφατα απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Σταματάει η αντίληψη που είχαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πως η Ελλάδα, αυτή σχεδόν μόνη, θα σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού κύματος.
Ήρθε η ώρα να το χωνέψουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως χρειάζεται να δεχτούν κι αυτοί ικανό αριθμό μεταναστών. Στο κάτω-κάτω της γραφής η Ελλάδα ανοίγοντας τα σύνορά της και κάνοντας τα «στραβά μάτια» μπορεί να τους στείλει στις άλλες χώρες όπου και θέλουν να πάνε.
Βρήκαν την Ελλάδα φιλότιμη λοιπόν και την εκμεταλλεύονται, αυτή είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.


Το θέμα συζήτησης
Είναι όντως θέμα συζήτησης για πολλούς, ας μην κρυβόμαστε. Πως απασχολεί κόσμο και μάλιστα αρκετό, κι αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Για όσους δεν το κατάλαβαν για το κάπνισμα μιλάμε. Για την εφαρμογή της απαγόρευσης και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.
Για την απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η απαγόρευση καπνίσματος σε διάφορους κλειστούς χώρους.
Το όλο θέμα πλέον έχει αποκτήσει μεγάλη βαρύτητα και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του νόμου χωρίς υποχωρήσεις.
Επειδή το κάπνισμα αποτελεί έναν δυνατό εθισμό, είναι βέβαιο πως θα έχουμε δράματα, εξελίξεις άσχημες και πρόστιμα βροχή.
-Για να δούμε τελικά τι θα γίνει…
Γ.Δ.


Δεν έτυχε, πέτυχε ο Χρυσοχοΐδης!
Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε με παλμό και συμμετοχή αλλά και με απόλυτη ηρεμία δίχως τα γνωστά παρατράγουδα των μπαχαλάκηδων που αμαύρωναν τον συμβολισμό της ημέρας δημιουργώντας εικόνες χάους στην πρωτεύουσα. Κι αυτό το παράσημο δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Το γεγονός και μόνο ότι δεν έπεσε μολότοφ ούτε για… δείγμα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση «νόμος και τάξης» που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν καν αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης δεν ήθελε κόπο αλλά τρόπο για να γίνει πράξη. Αυτός δε ο τρόπος δεν ήταν πυρηνική φυσική. Ήταν πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης ότι φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς δεν γίνονται πλέον αποδεκτά από μία ευνομούμενη πολιτεία.
Δεν είναι λίγο πράγμα να γίνεται πράξη και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με απόλυτη επιτυχία μία από τις εμβληματικότερες προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως είναι η επανάκτηση και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες όταν βλέπουν να εξαρθρώνεται ακόμη ένα τρομοκρατικό κύτταρο, όταν καθαρίζουν τα υπόγεια των πανεπιστημιακών ασύλων από εραστές της λογικής «φωτιά και τσεκούρι» κι όταν δεν ανοίγει ρουθούνι σε μία επέτειο που το κάψιμο είχα καταστεί εθιμικό δίκαιο…
Η.Α.


Ο αντικαπνιστικός και η πατέντα ….
Σε εφαρμογή έχει τεθεί ο νέος αντικαπνιστικός νόμος που είναι πιο αυστηρός από τον προηγούμενο.  Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός στόχος είναι να μειωθεί το κάπνισμα σε ποσοστό 25% τα επόμενα χρόνια. Με το στανιό λοιπόν οι Έλληνες μπορεί να σβήσουν τα τσιγάρα. Και είναι αλήθεια πως έχει αποδώσει όλη η προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια και πλέον δεν συναντά τις ίδιες αντιδράσεις όταν πρωτοεφαρμόστηκε η απαγόρευση του καπνίσματος. Βέβαια υπάρχουν και οι αμετανόητοι που θα βρουν ένα …παραθυράκι στο νόμο. Όπως ο κύριος της φωτογραφίας που σκαρφίστηκε την δική του πατέντα και να απολαμβάνει το τσιγάρο του εντός καταστήματος, δίχως να απειλείται ο ίδιος ή ο επιχειρηματίας με πρόστιμο.
Χρειάστηκε λίγη φαντασία και ένα καλαμάκι, αλλά έκανε το τσιγάρο του.
Το video είναι μια δική του πατέντα και έγινε viral.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παρά…