Οι πρόθυμοι υποδοχείς μεταναστών
Τους είδαμε στις φωτογραφίες, ιδιώτες, μάλλον μέλη των ΜΚΟ, να τρέχουν να υποδεχτούν τους από θάλασσα πρόσφυγες με ζήλο και ενδιαφέρον πρωτόγνωρο.
Χαιρόντουσαν που υποδέχονταν τους πρόσφυγες και μετανάστες με μια χαρά που ομολογουμένως ξενίζει. Μα τόσο ενδιαφέρον, τόση λαχτάρα να βγάλουν από τις βάρκες γυναίκες, παιδιά, χαρούμενοι και χαμογελαστοί.
Άλλο πράγμα οι άνθρωποι. Δουλειά έκαναν τελικά, το μεροκάματο έβγαζαν και χαιρόντουσαν που έβλεπαν να έρχονται συνέχεια οι «πελάτες» από απέναντι.
-Είναι γεγονός πως πολλά έχουν δει τα μάτια μας με όλην αυτήν την ιστορία μεταναστών και προσφύγων από την οποία πολλοί τα κονομούν χοντρά.
Γ.Δ.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Ήταν υπόσχεση της ΝΔ προεκλογικά ότι θα επανέλθει και υλοποιήθηκε. Μάλιστα το ίδιο είχε προτείνει και το ΚΙΝΑΛ. Σημασία έχει ότι η πρόταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος πως έγινε νόμος του κράτους, μάλιστα με συνταγματική κατοχύρωση.
Έτσι, με μια απόφαση-σταθμό, η κυβέρνηση κατοχυρώνει πλέον το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 1 δισ. ετησίως.
Έτσι, θωρακίζεται η κοινωνική προστασία με μια απόφαση σταθμό, και κυρίως, με τη συναίνεση των κομμάτων.
Γ.Δ.
Προνόμιο 75%
Σε λίγες ημέρες που θα εισαχθεί στη βουλή προς συζήτηση το θέμα της ΔΕΗ κι ενώ θα συνεδριάζει το Σώμα, οι εργαζόμενοι στην κρατική αυτή υπηρεσία θα απεργούν.
Δικαίωμά τους και ελεύθεροι να το κάνουν. Όχι όμως κατεβάζοντας τους διακόπτες των μονάδων παραγωγής ρεύματος. Διότι αυτό είναι εκβιασμός εις βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας που θέλει να εργαστεί χωρίς προβλήματα.
Η κυβέρνηση θέλει να εξυγιάνει την ΔΕΗ μετά το χάλι και την υποβάθμιση που οδηγήθηκε, μέσω μιας σειράς ενεργειών. Δύο εξ’ αυτών, η κύρια, οι νέοι εργαζόμενοι να εργάζονται σε καθεστώς όπως οι του ΟΤΕ και δεύτερο να μειωθεί στο 30% από 75% το δωρεάν ποσοστό που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι στην κατανάλωση ηλεκτρισμού για τα σπίτια τους.
-Προνόμια εδώ, προνόμια παραπέρα, ανάλογα με τα κουμπιά που είχε για να τα κατεβάζει και εκβιάζει τις κυβερνήσεις κάθε συνδικαλιστική εκπροσώπηση, πάντα βέβαια για πάρτη της.
Κι έτσι, είχε γεμίσει η χώρα βιλαέτια χωρίς έλεγχο, χωρίς να σκέφτονται τους άλλους παρά το δικό τους όφελος…
Γ.Δ.
Η τυπολατρία
Αυτή η τυπολατρία στην τήρηση της διαδικασίας που επιδεικνύει ο πρώην δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος πραγματικά έχει γίνει «βραχνάς» για το δημοτικό συμβούλιο. Ενώ υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα από την καθυστέρηση αντικατάστασης της Χρυσούλας Δημούδη στο ΣΔΑΝ, στο Κέντρο Πολιτισμού , στο ΚΚΠΑ και στην ΔΕΥΑΞ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεδριάσουν τα Διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων ιδιαιτέρως δε του ΣΔΑΝ που έχουν παραιτηθεί όλα τα μέλη, ο κ. Δημαρχόπουλος κόλλησε στην διαδικασία ζητώντας να γίνει ο ορισμός του Αμβροσιάδη στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και καταψήφισε τα θέματα! Το επιχείρημα που προέβαλε ήταν ότι δεν προβλέπεται σε κατεπείγουσα συνεδρίαση να μπαίνουν εμβόλιμα έκτακτα θέματα!
Δηλαδή τι; Θα τους μαλώσει ο δάσκαλος αν κάνουν το αυτονόητο;
Κατά κυριολεξία όμως…
Μ.Ξ.
Για το λιμάνι Λάγος
Πολλά λόγια έχουν λεχθεί κατά καιρούς για το Λιμάνι Λάγος και το ίδιο πολλά έχουν γραφτεί.
Μάλιστα, όλοι οι πολιτικοί στην διαδρομή τους δεν παρέλειπαν να υπόσχονται την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του Λιμανιού. Κι ενώ πολλά ελέχθησαν, ελάχιστα έγιναν.
Σήμερα λοιπόν, με λίγα λόγια βεβαίως, ξεκινούν κάποια έργα. Και δράστης είναι μία γυναίκα, η κυρία Ζουρνατζίδου, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
Τα έργα που θα γίνουν αναφέρθηκαν στο χθεσινό ρεπορτάζ, όπως και άλλες υποθέσεις, τόσο για το Λάγος όσο και για το λιμάνι Αβδήρων.
Το λιμάνι Λάγος γενικά είναι μια πονεμένη ιστορία και απ’όπου να την πιάσει κανείς, μόνο λόγια και πόνο θα συναντήσει.
Πέρασαν διοικήσεις στο Λιμενικό Ταμείο πολλές, άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν ειλικρινά με σχέδια και αγάπη, όπως ο αείμνηστος Σπετσιώτης, αλλά οι βουλές στην Αθήνα άλλες ήταν δυστυχώς.
Έτσι, άρχισε η στασιμότητα και η οπισθοδρόμηση.
Γ.Δ.
Για το λιμάνι Αβδήρων
Ο νομός μας όμως διαθέτει κι ένα ακόμη λιμάνι αυτό στα Άβδηρα. Για το οποίο λιμάνι τι να πει κανείς και σε ποιον να χρεώσει ό,τι δεν έγινε μέχρι σήμερα;
Μάλιστα απαιτείται η νομιμοποίηση του Αλιευτικού Καταφυγίου και του λιμενοβραχίονα. Χωρίς τη νομιμοποίηση αυτών, άλλα έργα, άλλες παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν. Όμως, εκείνο που οφείλουμε να εξάρουμε είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το λιμάνι των Αβδήρων εκ μέρους της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.
Ένα ενδιαφέρον που είναι απαραίτητο για να πάρει μπροστά η όποια αξιοποίηση του δεύτερου αυτού τουριστικού-αλιευτικού λιμανιού του νομού μας.
Γ.Δ.
Ο αριθμός 1142
Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έγινε για να προστατεύσει τους καπνιστές από τον εθισμό τους, δικαίωμα του καθενός είναι να διαθέτει όπως θέλει τον εαυτό του, αλλά τους υπόλοιπους από εκείνους τους καπνιστές που είναι τόσο αντικοινωνικοί ώστε να μην καταλαβαίνουν ότι ο εθισμός τους δεν μπορεί να ικανοποιείται σε βάρος των άλλων. Το να καπνίζει κανείς σε δημόσιους χώρους δεν είναι αντίσταση στο «καταπιεστικό κράτος». Είναι αντικοινωνική συμπεριφορά αντίστοιχη του να κατουράς δημοσίως ή να παρκάρεις στο πεζοδρόμιο.
Ορισμένοι αντικοινωνικοί καπνιστές καλλιεργούν μέσα από τα social media την αντίληψη ότι η καταγγελία για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου στον αριθμό 1142 είναι «κάρφωμα» και «ρουφιανιά». Στην ουσία όμως είναι εναντίωση στη νοοτροπία «εγώ έτσι γουστάρω κι άμα σ’ αρέσει». Είναι αντίσταση στο νταβατζηλίκι του μάγκα που καπνίζει στα μούτρα σου, παρκάρει στις διαβάσεις που έχουν φτιαχτεί για το καρότσι σου, αδιαφορεί για το κόκκινο και σε σκοτώνει.
Το να ισχυρίζονται κάποιοι ξύπνιοι ότι «αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα», κάνει κάποιους γειτονικούς μας λαούς – όπως οι Τούρκοι- να φαίνονται πολύ καλύτεροι από εμάς. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ο νόμος θα εφαρμοστεί, είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι…
Μ.Β.
Διαύγεια κατ’ επιλογή
Το θέμα την ανάρτησης στο site της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» τριών τιμολογίων αμοιβών που αφορούν σε ισάριθμα τοπικά ΜΜΕ έθιξε ο κ. Φανουράκης κατηγορώντας την παράταξη και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Παπαδάκη που χειρίζεται το site και αναφέρθηκε στο θέμα, ότι η Διαύγεια χρησιμοποιείται κατ΄επιλογή αφού και άλλο έντυπο έχει τιμολόγιο αμοιβής στην ίδια ημερομηνία το οποίο όμως δεν έχει αναρτηθεί. Αυτό που επεσήμανε ο κ. Φανουράκης είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο δίνονται εντυπώσεις επιλεκτικά για κάποια Μέσα και για κάτι που είναι εντελώς νόμιμο. Ο κ. Παπαδάκης είπε πως δεν γνώριζε ότι υπήρχε τιμολόγιο και για άλλο έντυπο και τόνισε πως δεν ήταν σκοπός η αντιπαράθεση με τα ΜΜΕ αλλά η διαφάνεια. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Μελισσόπουλος ο οποίος αρνήθηκε την κατηγορία της Διαύγειας κατ’ επιλογή, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Φανουράκης τον ρώτησε: «Τότε γιατί κατεβάσατε την ανάρτηση;», χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση.
Έτσι για την ιστορία….
Μ.Ξ.
Εν αρχή ην ο λόγος
Για άλλη μια φορά παρακολούθησα τη συζήτηση με την Καθηγήτρια Ιστορίας στο Καποδιστριακό Μαρίας Ευθυμίου. Η συζήτηση έγινε στο Κανάλι 2 και στην εκπομπή «Στα άκρα» με οικοδέσποινα την κυρία Φλέσσα.
Κατ’ αρχάς είναι ο Λόγος. Ο σωστός ελληνικός λόγος και από τις δύο κυρίες. Είναι η ροή του λόγου, η ευγένεια και ο σεβασμός προς τον ακροατή που χαίρεται, που απολαμβάνει μια συζήτηση, που τον «γεμίζει» από εικόνες, από τη ζωή την απλή καθημερινή έως την πανεπιστημιακή.
Χωρίς έπαρση η κυρία Ευθυμίου, απεναντίας με μια γλυκύτητα ανθρωπιάς που «πλησιάζει» τον ακροατή-θεατή, που τον κερδίζει με την ουσία των λόγων και των έργων της προσφοράς στην κοινωνία και την επιστήμη.
Τυχεροί και κερδισμένοι πολλαπλώς όσοι είχαν αυτήν την ευκαιρία της πνευματικής επαφής με μια κυρία, καθηγήτρια Ιστορίας, αλλά πάνω απ΄όλα μια ευγενή Ανθρώπινη παρουσία.
Σαν υστερόγραφο σημειώνουμε πως το όνομα της κ. Μαρίας Ευθυμίου έχει ακουστεί μαζί με άλλα, ως επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
-Είθε να γίνει πραγματικότητα. Θα’ ναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος αλλά και άξια απ’ όλες τις απόψεις.
Γ.Δ.