Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πήραν υποσχέσεις για λύσεις των προβλημάτων τους οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Πήραν υποσχέσεις για λύσεις των προβλημάτων τους οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

0

Σε κλίμα κατανόησης η συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη

 

Ζήτησαν συμβόλαια αγοράς γάλακτος με τις εταιρείες και ν’ αλλάξει το καθεστώς της απασχόλησης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

 

 

Σε κλίμα κατανόησης και διάθεσης να εξευρεθούν λύσεις για μια σειρά προβλήματα που ταλανίζουν τους κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του  υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη το μεσημέρι της Παρασκευής  22 Νοεμβρίου με τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» και Αρριανών και των συλλόγων Ιάσμου, Ξάνθης, Προσοτσάνης, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Νευροκοπίου. Παρών στην συνεδρίαση και ο υφυπουργός Κώστα Σκρέκας.

Είπε σ’ όλα «ναι» ο Βορίδης – Από ένα λάθος με δικαιώματα στα βοσκοτόπια και το ζωικό κεφάλαιο  χάνουν επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Μακριά η λίστα των προβλημάτων που εξέθεσαν ένα – ένα οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας μας στον υπουργό και τον υφυπουργό. Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου της Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς που ήταν παρών στην συνάντηση ο υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα και  δεσμεύτηκε να δώσει άμεσα λύσεις. Πρώτο στη λίστα ένα θέμα που αφορά τις επιδοτήσεις που δίνει η ΕΕ ανά ζώο με βάσει τον κατ’ αντιστοίχηση βοσκότοπο. Ειδικότερα όπως εξήγησε ο Κ. Ψεμματάς επί χρόνια τώρα συντελείται μια αδικία στους κτηνοτρόφους της περιφέρειας από ένα λάθος που έγινε πριν χρόνια στη δήλωση των ιστορικών δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια και δεν έχει διορθωθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 1 αιγοπρόβατο να δικαιούται μισό στρέμμα βοσκής και μια αγελάδα 3 στρέμματα στην ΑΜΘ ενώ για παράδειγμα στην Κρήτη ή τη Θεσσαλία ένα  πρόβατο να είναι δηλωμένο με 3 στρέμματα βοσκής και μία αγελάδα με 6 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση που παίρνει ο κτηνοτρόφος της ΑΜΘ ανέρχεται σε 12 ευρώ για τα πρόβατα και στην Κρήτη 26 ευρώ! Ο υπουργός ήταν γνώστης του θέματος και δεσμεύτηκε να διορθωθεί και να γίνει όπως στις άλλες περιφέρειες για να μην χαθούν επιδοτήσεις και στην νέα ΚΑΠ και να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Συμβόλαια με συμφωνημένες τιμές με εταιρείες και όχι ανοιχτές

Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν όπως μας είπε ο κ. Ψεμματάς ήταν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί γάλακτος να υπογράφουν συμβόλαια με συμφωνημένες τιμές με εταιρείες που το παραδίδουν για να πάψουν πλέον να είναι έρμαια των εταιρειών οι οποίες και διαμορφώνουν τις τιμές κατά πως τους συμφέρει. «Ζητήσαμε να υπογράφουμε συμβόλαια αγοράς γάλακτος  με συγκεκριμένους όρους», σημείωσε ο κ. Ψεμματάς.

Ελληνοποιήσεις και οι ζωονόσοι – Ζήτησαν στελέχωση του Διασυνοριακού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα και προσλήψεις Κτηνιάτρων

«Συζητήσαμε για την πανώλη που βρίσκεται προ των πυλών και ζητήσαμε να στελεχωθεί με κτηνιάτρους το Διασυνοριακό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα καθώς και τα Κτηνιατρεία των νομών μας για να μπορέσουμε να ελέγχουμε και να προφυλάξουμε το ζωικό μας κεφάλαιο από τις ζωονόσους που μας απειλούν ειδικά εμάς που βρισκόμαστε στην Βουλγαρία και στην Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Ψεμματάς. Το θέμα αυτό το έθεσαν και στην συνάντησή τους της προηγούμενη Τετάρτη με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο. Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από το υπουργείο εντατικοποίηση των ελέγχων για να παταχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων τόσο στα ζώα όσο και στο γάλα και να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή.

Βοσκοί με εργόσημο

Τέλος ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους κτηνοτρόφους είναι ο καθεστώς απασχόλησης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που σήμερα ασφαλίζονται ως μισθωτοί στο ΙΚΑ με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν αλλαγή του καθεστώτος αυτού και συγκεκριμένα να προσλαμβάνουν εργάτες με εργόσημο. Επίσης αναφέρθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθούν αλλοδαποί εργάτες γιατί λαμβάνουν επιδόματα και δεν έχουν ανάγκη να δουλέψουν. Ο κ. Ψεμματάς εξέφρασε την ικανοποίησή του από την συνάντηση καθώς όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός μέχρι τον Ιανουάριο θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα θέματα που έθεσαν ενώ τον προσκάλεσαν να έρθει στην έδρα της Περιφέρειας να συζητήσουν εκτενέστερα. Ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί χρονικά η επίσκεψή του στην Κομοτηνή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…