Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πέφτουν στο κενό οι κινήσεις καλής θέλησης της δημοτικής αρχής

Πέφτουν στο κενό οι κινήσεις καλής θέλησης της δημοτικής αρχής

0

Κίνηση  ματ Τσέπελη: Πρότεινε Ταρενίδη για τακτικό μέλος στην Πολιτική Προστασία – Εντάσεις γιατί δεν άφησε την αντιπολίτευση να προτείνει! 

 

Ο Σ. Μελισσόπουλος τακτικό μέλος στη συνέλευση του Δικτύου πόλεων με ποτάμια – Αναπληρωματικός ο Δημαρχόπουλος

Εντάσεις για την εκπροσώπηση του δήμου στην ΑΝΡΟ και στην Επιτροπή Διαχείρισης  του Leader από τον δήμαρχο– Αυτοπροτάθηκε ο Λύρατζης

 

Εντάσεις και ανατροπές επεφύλαξε ακόμη μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στις 6μ.μ. της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 περίπου της …ίδιας μέρας! Εμφανής η προσπάθεια του σώματος να βρει τους ρυθμούς και τον βηματισμό του χωρίς να…. ξεχειλώνονται οι χρόνοι και να βρεθεί επίσης μομέντουμ συνεννόησης.

Το ψήφισμα , η ΔΕΥΑΞ και ο Φιλόδημος

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την καταγγελία του Κώστα Βογιατζή από την «Λαϊκή Συσπείρωση» γιατί οι παρατάξεις δεν συναίνεσαν στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος καταδίκης της συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας και την κατάργηση της βάσης στην Σούδα αλλά και στη δημιουργία νέας βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα ενέδωσε κομματικά χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας την παράταξη «Ξάνθη για όλους» εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ προκαλώντας την παρέμβαση επί προσωπικού του επικεφαλής Σάββα Μελισσόπουλου ο οποίος είπε πως δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό και η παράταξη Ξάνθη για όλους έχει μέλη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Για δεύτερη φορά οι παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση ψηφίσματος με τον ισχυρισμό ότι είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής και αρμόδια γι αυτό είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και όχι οι δήμοι.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε ενημέρωση για τις επιδόσεις του δήμου Ξάνθης στον Φιλόδημο ως απάντηση στην ερώτηση του κ. Μελισσόπουλου στο προηγούμενο συμβούλιο. Έτσι ο κ. Ζερενίδης ανέφερε πως ο δήμος ενέταξε έργα 2 εκ ευρώ στον Φιλόδημο το προηγούμενο διάστημα ενώ ανέφερε πως ο δήμος Αβδήρων πήρε το 60% από το πρόγραμμα ξεπερνώντας όλους τους δήμους του νομού. Σημείωσε πως υπάρχουν έτοιμες 11 προτάσεις και πως ο σχεδιασμός είναι να απορροφηθεί το μέγιστο των κονδυλίων του προγράμματος για έργα στο δήμο Ξάνθης.

Το τρίτο θέμα αφορούσε την ΔΕΥΑΞ. Ειδικότερα ο κ. Παπαχρόνης επικαλέστηκε ένα τοπικό blog που αναδημοσίευε είδηση πως βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στον οικισμό του Δροσερού πεταμένα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ . Έτσι ρωτούσε να πληροφορηθεί τις οφειλές που έχουν οι κάτοικοι του Δροσερού. Απαντώντας ο κ. Καμαρίδης είπε πως δεν κάνει διαχωρισμό στους δημότες της Ξάνθης ούτε τους στοχοποιεί. Κατέθεσε δε ορισμένα στοιχεία όπως ότι οι συνολικές οφειλές αυτή τη στιγμή που δεν έχει πληρωθεί το τρίμηνο ανέρχονται σε 2,9 εκ. ευρώ και πως τα ανείσπρακτα πολλών ετών ανέρχονται σε 600.000 ευρώ ενώ είναι σημαντικό ότι κάποιες επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό ρύθμισης χρεών.

Κίνηση  ματ Τσέπελη: Πρότεινε Ταρενίδη για τακτικό μέλος στην Πολιτική Προστασία   

Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη αφορούσε τον ορισμό δύο δημοτικών συμβούλων με τους αναπληρωτές του ως μέλη του Σ.Ο. Πολιτικής Προστασία. Έτσι η πρόταση της δημοτική αρχής ήταν: τακτικό μέλος ο  Γιάννης Ζερενίδης με αναπληρωματικό τον Μανώλη Φανουράκη και δεύτερο τακτικό μέλος τον Παναγιώτη Ταρενίδη από την παράταξη «Δήμος Πρότυπο». Όπως εξήγησε ο κ. Τσέπελης αναγνώρισε στο πρόσωπο του κ. Ταρενίδη την εμπειρία και θέλει να είναι στο Όργανο. Αυτή η κίνηση όμως αντί να τύχει θετικής αποδοχής από την αντιπολίτευση έτυχε αρνητικών σχολίων και όχι για το πρόσωπο αλλά για το γεγονός ότι δεν το επέλεξε η αντιπολίτευση αλλά η δημοτική αρχή! Ο κ. Μελισσόπουλος ζήτησε από τον δήμαρχο να επιλέγει την θεσμικό οδό και να συνεννοείται με τους επικεφαλής των παρατάξεων και όχι να τηλεφωνεί στους σύμβουλους κατ΄ιδίαν. Ο δήμαρχος απάντησε πως διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους συμβούλους και είναι διατιθεμένος να κάνει πάντα το καλύτερο για το δήμο και για την κοινωνία. Τελικά ορίστηκε ομόφωνα ο κ. Ταρενίδης με αναπληρωματικό τον κ. Καφετζή.

Ο Σ. Μελισσόπουλος τακτικό μέλος στη συνέλευση του Δικτύου πόλεων με ποτάμια – Αναπληρωματικός ο Δημαρχόπουλος

Αρχικά ο δήμαρχος (που σύμφωνα  με τον νόμο ορίζει το τακτικό μέλος και το αναπληρωματικό η αντιπολίτευση) πρότεινε ως τακτικό τον Σιαμπάν Μπαντάκ. Όμως  παρενέβη ο κ. Μελισσόπουλος εκφράζοντας το ενδιαφέρον του να εκπροσωπήσει εκείνος τον δήμο γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το Δίκτυο και έχει προτάσεις για το θέμα. Μετά από αυτό ο δήμαρχος δήλωσε ότι αποσύρει τον πρόταση και προκρίνει τον κ. Μελισσόπουλο ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι θέλει να προταθεί με σύννομες διαδικασίες και όχι σαν να του κάνουν χάρη γιατί αυτό δεν το αποδέχεται. Ως αναπληρωματικός προτάθηκε ο κ. Δημαρχόπουλος και αυτή η σύνθεση επεκράτησε τελικά.

Εντάσεις για την εκπροσώπηση του δήμου στην ΑΝΡΟ και στην Επιτροπή Διαχείρισης  του Leader από τον δήμαρχο– Αυτοπροτάθηκε ο Λύρατζης

Εντάσεις προκάλεσε η πρόταση του δημάρχου να εκπροσωπεί ο ίδιος τον δήμο στην Αναπτυξιακή Ροδόπης και στην Επιτροπή Διαχείρισης του τοπικού Leader. Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ξάνθη» Πασχάλης Λύρατζης αντιπροτάθηκε για τακτικό μέλος στην ΑΝΡΟ. Παρέμβαση  -τοποθέτηση έκανε ο Νίκος Ανταμπούφης ο οποίος υπενθύμισε ότι μια φορά κι ένα καιρό είχε και η Ξάνθη Αναπτυξιακή η οποία: «ταλαιπωρήθηκε από αστοχία και κακοδιαχείριση και τελικά έκλεισε. Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες ακόμη δεν αποδόθηκαν. Υπάρχουν κάποιοι που έπαιξαν αρνητικό ρόλο και έχουν πλήρη ευθύνη για την διάλυσή της, έρχονται τώρα σαν να μην συνέβη τίποτε να μας πουν …Και όποιος έχει την μύγα ας μυγιάζεται», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Ανταμπούφης. Ο κ. Φανουράκης υπογράμμισε πως δεν θεωρεί σωστό να αμφισβητείται από το σώμα ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας ότι η περίπτωση εμπίπτει στο νόμο των 3/5 σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία (νόμος 4623/2019  περί κυβερνησιμότητας). Ο κ. Λύρατζης επέμενε στην θέση του λέγοντας ότι η δημοτική αρχή ευτελίζει το θεσμό. Αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει η πρόταση του δημάρχου που είναι δεσμευτική με τον ίδιο εκπρόσωπο και αναπληρωματικό τον κ. Ζερενίδη.

Μετά από απαίτηση όλων απέσυρε την παραίτηση του από το δίκτυο Υγιών πόλεων ο Β. Παπαδόπουλος

Το 12ο θέμα αφορούσε την αντικατάσταση του τακτικού εκπροσώπου στο δίκτυο Υγιών πόλεων. Υπενθυμίζουμε ότι είχε οριστεί ο κ. Παπαδόπουλος από την παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθης μας». Ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσώπησε τον δήμο σε μία σύσκεψη του Δικτύου και αμέσως μετά υπέβαλλε την παραίτησή του η οποία όμως συνέπεσε με την ανακοίνωση της παράταξης  ότι αποχωρεί απ’ όλες τις επιτροπές. Το θέμα πήρε διαφορετική τροπή αφού όλοι αναγνώρισαν την δουλειά του κ. Παπαδόπουλου (κοινοποίησε μια λεπτομερή έκθεση με τα αποτελέσματα της σύσκεψης αλλά και με προτάσεις του). Ο κ. Δημαρχόπουλος υπενθύμισε στο σώμα πως για να γίνει αντικατάσταση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η παραίτηση. Με βάση αυτό ασκήθηκαν πιέσεις στον κ Παπαδόπουλος να αποσύρει την παραίτησή τους ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του κ. Παπαχρόνη ότι είναι πίσω από αυτή για λόγους επικοινωνιακούς. Ο ίδιος δεν το δέχθηκε λέγοντας ότι είναι προσωπική επιλογή του κ. Παπαδόπουλου . Ο κ. Καμαρίδης πρότεινε τον κ. Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης έθεσε τα πράγματα σε άλλη βάση. Είπε πως: « ενώ όλες οι παρατάξεις συμφωνούν στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου ο κ. Παπαχρόνης …μας τη βγήκε από αριστερά κάνοντας σώου για τις κάμερες…»,. Ζήτησε δεν από τον κ. Παπαδόπουλο να αποσύρει την παραίτησή του και ας πρόκειται για …κωλοτούμπα γιατί όπως είπε είναι αναγκαία. Μετά από αυτά ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους για την επιμονή τους να παραμείνει και την εμπιστοσύνη τους λέγοντας ότι «με κάνατε να ντρέπομαι γι αυτή την κίνησή μου» και απέσυρε την παραίτησή του οπότε και παραμένει εκπρόσωπος του δήμου στο δίκτυο υγιών πόλεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…