Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Στην Ξάνθη ενώθηκαν όλες οι γενιές της ΝΔ

Στην Ξάνθη ενώθηκαν όλες οι γενιές της ΝΔ

0

Παρουσία του ΠτΔ, τριών πρώην πρωθυπουργών, πλήθους υπουργών, βουλευτών και αυτοδιοικητικών τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή

 

 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος: «Αποτίουμε σήμερα εδώ, στην Ξάνθη, στην ελληνική Θράκη, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο Μακεδόνα ηγέτη»

 

 

Με περίσσια λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ξάνθη. Το παρών έδωσαν όλες οι γενιές της ΝΔ προεξάρχοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τριών πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Πικραμμένου, του αδελφού του Αχιλλέα Καραμανλή και ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.  Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν πλήθος υπουργοί όπως: ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος ο αν. υπουργός Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος και η βουλευτής Επικρατείας η Μαριέτα Γιαννάκου.  Από την αυτοδιοίκηση παρών ήταν ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και πρόεδρος ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, οι δήμαρχοι του νομού, ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο πρώην βουλευτής Αλέκος Κοντός, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιαννίδης. Επίσης ο  γραμματέας της Κ.Ο. τη ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, πλήθους δημάρχων άλλων δήμων και περιφερειακοί  σύμβουλοι και από τις αρχές του τόπου ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο τοποτηρητής Μουφτής κ. Μπιλάλ Καρά Χαλίλ και ο στρατηγός διοικητής του Δ΄Σ.Σ. Χαράλαμπος Λαλούσης.

 

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα πραγματοποίησαν ο ΠτΔ με τον Αχιλλέα Καραμανλή ενώ μίλησαν για την εμβληματική προσωπικότητά του,  το έργο του εθνάρχη και την σπουδαιότητά του στην διαμόρφωση της σημερινής δημοκρατίας και την θέση της χώρας στο διεθνές και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο ΠτΔ κ. Παυλόπουλος, ο κ. Πικραμμένος, ο Αχιλλέας Καραμανλής ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και αντιπρόεδρος του συλλόγου για την διάδοση της πολιτικής κληρονομιάς του Κ. Καραμανλής Κώστας Ζαγναφέρης, ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Στυλιαννίδης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αποτίουμε σήμερα εδώ, στην Ξάνθη, στην ελληνική Θράκη, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο Μακεδόνα ηγέτη»

Στην πλούσια πολιτική παρακαταθήκη που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος: «Αποτίουμε σήμερα εδώ, στην Ξάνθη, στην ελληνική Θράκη, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο Μακεδόνα ηγέτη και πολιτικό Κωνσταντίνο Καραμανλή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο έργο του υπογράμμισε : «Εκείνο που πρέπει, ως λαός και ως έθνος, να κρατήσουμε για πάντα από την πλούσια πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πριν απ΄όλα ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, ενώ οι διχασμοί επέφεραν τραγωδίες, οι οποίες μας κόστισαν ακόμη και τμήματα του εθνικού μας κορμού. Είμαστε όλοι εδώ, πέρα και έξω από πολιτικές παρατάξεις, για να θυμόμαστε ότι οφείλουμε να τραβήξουμε μπροστά ενωμένοι, διότι το δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει στο μέλλον κανένα διχασμό και καμιά διχόνοια», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως ο Καραμανλής ήταν ένας ηγέτης που λοιδορήθηκε για τις επιλογές του όμως αντιτάχθηκε στον λαϊκισμό και δικαιώθηκε αφού έλαβε την Ελλάδα από την ανέχεια και τη φτώχεια και την ενέταξε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ενώ υπενθύμισε την ιστορική του φράση «Ανήκομεν εις την Δύση»: «…με το κορυφαίο ήθος του, την απαράμιλλη οξυδέρκειά του και το εμβληματικό πολιτικό του ανάστημα επιτέλεσε, στο ακέραιο, μια διπλή Εθνική, κυριολεκτικώς, αποστολή: Πρώτον, έβγαλε την χώρα και τον λαό μας από την υπανάπτυξη και την ανέχεια, ανοίγοντας τον δρόμο της ανάπτυξης -οικονομικής και όχι μόνο- ο οποίος, εν τέλει, οδήγησε και στην είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον, υπερασπίσθηκε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια με σθένος και υπό όρους ενότητας, έτσι ώστε ακόμη και σήμερα ν’ αντλούμε πολλαπλά και πολύτιμα διδάγματα από την δική του πολιτική.

Επιπλέον, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο μεγάλος ηγέτης, ο μεγάλος πολιτικός πορεύεται για να προσφέρει στον τόπο του και ν’ αφήσει το ιστορικό του αποτύπωμα μόνον όταν έχει ως αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, δίχως να επιδιώκει την πολιτική του επιβίωση, υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού και στον ευτελή υπολογισμό του πολιτικού κόστους», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας τόνισε: «Η αλήθεια είναι μια: Δίχως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι πολύ αμφίβολο αν η Ελλάδα θα είχε βρει στα πολλά επόμενα χρόνια τον δρόμο της στην Ε.Ε και πολύ περισσότερο αν θα τον είχε βρει υπό τους όρους με τους οποίους εντάχθηκε την εποχή εκείνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Π. Πικραμμένος: «Ο Καραμανλής σήμερα θα κατέφευγε σε μια νέα σύγχρονη και ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος»

Μέσα από μια ιστορική αναδρομή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρ. πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος φώτισε την ηγετική προσωπικότητα του Καραμανλή και την επίδρασή της στη διαμόρφωση της σύγχρονης δημοκρατίας όπως την αναθεώρηση του συντάγματος το 1975: ««Το Σύνταγμα του 1975 αντιμετώπισε αποτελεσματικά το συνολικό ζήτημα της κρίσης των θεσμών, ενταφίασε τον εθνικό διχασμό και εδραίωσε τη Δημοκρατία» σημείωσε ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και στις σύγχρονες προκλήσεις ο Καραμανλής θα αντιδρούσε και «Θα κατέφευγε σε μια νέα σύγχρονη και ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών που ζούμε. Έτσι θα γιάτρευε τις πληγές που άνοιξαν τα χρόνια της κρίσης». Τόνισε επίσης πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε βαθιά μέσα του την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συναίνεσης που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική γαλήνη και την εθνική συνοχή και ομοψυχία και σημείωσε πως «χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει ούτε ελευθερία, ούτε πραγματική δημοκρατία».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αδελφός του Αχιλλέας Καραμανλής που είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Σημείωσε πως για τον ίδιο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν όχι μόνον ο αδελφός του, αλλά και “πατέρας” του, διότι τον πατέρα του τον έχασε σε ηλικία δύο ετών και ότι τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα δείχνουν την αποδοχή και την εκτίμηση προς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τι είπαν οι πρωτεργάτες της προσπάθειας Κ .Ζαγναφέρης  και Μ. Στυλιαννίδης

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης  στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της 2ετούς προσπάθειας από τον σύλλογο «Διάδοσης και ανάπτυξης της πολιτικής κληρονομιάς του Εθνάρχου Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή». Σημείωσε πως το κίνητρο του δόθηκε όταν παρατήρησε ότι πέραν της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει άλλος ανδριάντας του μεγάλου πολιτικού που σφράγισε την εποχή του και εδραίωσε την δημοκρατία στη χώρα. Μάλιστα αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα ξεκινώντας από τις εκλογές του 1963 που έχασε ο Καραμανλής και αυτοεξορίστηκε και  την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη το 1974, μη κρύβοντας τον θαυμασμό του .

Ο πρόεδρος του συλλόγου και πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιαννίδης εξέφρασε με τη σειρά του τη χαρά και την ικανοποίηση του ότι παρά τις αντιξοότητες υλοποιήθηκε η προσπάθεια και ευχαρίστησε όσους την στήριξαν και ήταν χορηγοί ενώ συνεχάρη και τον καλλιτέχνη που το φιλοτέχνησε Πραξιτέλη Τζανουλίνο.

 

Δήμαρχος Ξάνθης: «Τιμούμε σήμερα τον οραματιστή, τον θεμελιωτή των Δημοκρατικών θεσμών της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας…»

Την τελετή άνοιξε ο δήμαρχο Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης που υποδέχτηκε όλους τους καλεσμένους και μίλησε για τον Κ. Καραμανλή: «Τιμούμε σήμερα μια εμβληματική μορφή ολόκληρου του Ελληνικού Έθνους, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οραματιστή, τον θεμελιωτή των Δημοκρατικών θεσμών της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, τον εμπνευστή του Ευρωπαϊκού και διεθνή προσανατολισμού της χώρας, τον πατριάρχη της  οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, τον Πατριώτη που αφιέρωσε την ζωή του στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Όλοι εμείς οι νεοέλληνες, έχουμε μεγάλη ανάγκη από την διαχρονική λάμψη της παγκοσμίου φήμης προσωπικότητας του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο φωτεινός δρόμος της αιώνιας καταξίωσης που έχει χαράξει με τον βίο και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία και την ενότητα του Έθνους , δείχνει διαχρονικά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, στη νέα γενιά, τον προσανατολισμό στις αξίες της ενότητας, της συνεργασίας, του πολιτισμού, καθώς και της πίστης ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει μορφή και ο λαός της μοίρα. Νιώθουμε υπερηφάνεια που για τον Εθνάρχη μας ο αείμνηστος Τζον Κέννεντι, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς άνδρες της Ευρώπης. Για να πω την αλήθεια, θα έπρεπε να πω πως τον θεωρώ τον πιο σημαντικό από όλους…» ενώ ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Χάρολντ Ουίλσον, είπε πώς: «Αν υπήρχε Βραβείο Νόμπελ Δημοκρατίας, εκείνος που έπρεπε να το πάρει είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής Με αυτές τις σκέψεις ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν ώστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να βρει τη θέση του στο κέντρο της πόλης μας.  Σήμερα αναβαθμίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Κομοτηνή την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα φιλοξενήσει τη Νατάσσα Μποφίλιου

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με την αρωγή της …