Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ «Μάστιγα» οι αποπλανήσεις ανηλίκων μέσω διαδικτύου

«Μάστιγα» οι αποπλανήσεις ανηλίκων μέσω διαδικτύου

0

Ο Μανώλης Σφακιανάκης με την χρήση βίντεο έδειξε καρέ – καρέ τι μέσα χρησιμοποιούν αυτοί που αποπλανούν παιδιά ή ανήλικους εφήβους –Πλήθος Ξανθιωτών παρακολούθησε την ομιλία του

 

Αναφέρθηκε στις  τέσσερις βασικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι χρήστες του διαδικτύου και πως θα το χρησιμοποιούν με ασφάλεια

 

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Ξανθιώτες μικροί και μεγάλοι την πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική ομιλία του κ. Μανώλη Σφακιανάκη, Αντιστρατήγου εα ΕΛΑΣ και προέδρου του Cyber Security International Institute (CSli)  που είχε ως θέμα την ενημέρωση για τους κινδύνους και τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο και την ασφαλή πλοήγηση μέσα σ’ αυτό. Ο κ. Σφακιανάκης καθήλωσε το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα του αμφιθεάτρου την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα και με την χρήση βίντεο κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως μπορούν να παγιδευτούν ανήλικα παιδιά που κάνουν chat με αγνώστους στο διαδίκτυο και να κακοποιηθούν.  Πρόκειται για αληθινές ιστορίες  παιδιών που γλύτωσαν την τελευταία στιγμή αφού η παγίδευση ήταν στημένη από την αστυνομία σε συνεργασία με τους γονείς τους ωστόσο το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει και τα παιδιά κακοποιούνται ή εκβιάζονται.

Να σημειώσουμε ότι η δράση στηρίζεται από την Cosmote και στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε ο τμηματάρχης της Cosmote κ. Κυρπιζίδης Κυριάκος  καθώς επίσης και η πρόεδρος των Γυναικών της Αγάπης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κα Βούλα Αντωνιάδου που προλόγισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί ο κ. Σφακιανάκης καθώς και την αναγνώριση που έχει αυτό πανελλαδικά γεγονός που του έχει αποφέρει 90 τίτλους τιμής!. Στο πάνελ μαζί με τον κ. Σφακιανάκη η συνεργάτης του κα Καλλιόπη Ιωάννου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης κ. Γιάννης Παπαχρόνης και εκπρόσωπος του μητροπολίτη.

Οι τέσσερις βασικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι χρήστες του διαδικτύου

Μεταξύ άλλων ο κ. Σφακιανάκης είπε πως το διαδίκτυο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από 4 δις ανθρώπους καθημερινά. Έχει μεγάλη δύναμη και σε έρευνα που έγινε συγκεντρώνει το 98% της αποδοχής και μόνο το 2% έχει αρνητική γνώμη γι αυτό. Ο κ. Σφακιανάκης μάλιστα χρησιμοποίησε μια φράση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα που είπε πως όσα παιδιά δεν ξέρουν από προγραμματισμό στο διαδίκτυο θα είναι ανένταχτα στην νέες κοινωνίες. Γι αυτό όπως είπε αυτό που πρέπει να μάθουν οι νέοι είναι ως νέα δεξιότητα την γλώσσα του προγραμματισμού : «Ήρθαμε εδώ για να σας δώσουμε το «σποράκι» του προγραμματισμού. Να σας μάθουμε πως να δουλεύετε στο διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα ανέφερε 4 βασικά πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν. 1) Στο διαδίκτυο όλοι έχουν ταυτότητα ,έχουν ίχνος έναν αριθμό και είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι είναι ανώνυμος.  2) Ότι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο δεν διαγράφετε και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε να το βρει και να το στρέψει εναντίον μας: «Πρέπει να γνωρίζουμε  ότι ουσιαστικά αυτοφακελωνόμαστε. Προσοχή λοιπόν τι γράφουμε και τι δημοσιεύουμε. Μπορεί να μας στοιχίζει μια δουλειά γιατί οι εταιρείες  που ζητούν προσωπικό αντλούν και ελέγχουν δεδομένα από το διαδίκτυο. Γι αυτό τα παιδιά δεν πρέπει να γράφουν πράγματα που δεν πιστεύουν απλά για να κάνουν πλάκα στους φίλους τους γιατί εκτίθενται».

Τρίτη αλήθεια είναι ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ψευδείς ειδήσεις τα λεγόμενα fake news. «Γι αυτό πρέπει να μην πιστεύουμε οτιδήποτε  βλέπουμε αλλά να το ερευνούμε και να το κριτικάρουμε», σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης προσθέτοντας την τέταρτη αλήθεια που είναι: Δεν υπάρχει ασφάλεια στο διαδίκτυο γι’ αυτό και μπορούν να μας κλέψουνε δεδομένα. Ως προς αυτό ο κ. Σφακιανάκης πρότεινε να χρησιμοποιούμε εξωτερικούς δίσκους όπως τα στικάκια και εκεί να αποθηκεύουμε προσωπικά δεδομένα ή απόρρητα έγγραφα κ.λ.π.

Αληθινές ιστορίες αποπλανήσεων  ανηλίκων

Στην συνέχεια ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε στις παγίδες του διαδικτύου που απειλούν παιδιά και ανήλικους εφήβους. Ειδικότερα ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα στις Η.Π.Α. 750.000 άτομα κυνηγούν παιδιά μέσα στο διαδίκτυο τα οποία παγιδεύουν και κακοποιούν και εκβιάζουν: «Τα βρίσκουν μέσα στο διαδίκτυο. Παρουσιάζονται σα φίλοι συνομήλικοι και τους ζητούν ραντεβού είτε σε πάρκα ή τα δελεάζουν με διάφορα δώρα.: «Μη μιλάτε με αγνώστους στο διαδίκτυο . Παίξτε παιχνίδια αλλά μη μιλάτε με αγνώστους», η συμβουλή του κ. Σφακιανάκη προς τα παιδιά και προς τους γονείς: «Να μιλάτε με τα παιδιά σας. Χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας».

Η συνέχεια ήταν καθηλωτική. Ο κ. Σφακιανάκης έδειξε βίντεο με αληθινές ιστορίες  αποπλάνησης που ευτυχώς είχαν καλή κατάληξη αφού ήταν στημένες ώστε να δουν οι γονείς πως το παιδί τους μπορεί να παρασυρθεί. Την κατάλληλη στιγμή που το παιδί άνοιγε την πόρτα του σπιτιού τους σ’ ένα άγνωστο που γνώρισε στο διαδίκτυο ενώ έλειπαν οι γονείς ή έμπαινε στο αυτοκίνητο του αγνώστου ή πήγαινε στο ραντεβού στο πάρκο εμφανίζονταν οι γονείς . Η συνέχεια ήταν αποκαλυπτική και για τους γονείς και για τα παιδιά που έπεσαν θύματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνελήφθη στην Ξάνθη καταδικασθείς για απειλή και εξύβριση

Εντοπίστηκε σε οικισμό της περιοχής Σταυρούπολης   Συνελήφθη την Παρασκευή 20-12-2024 το π…