Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η βραχυκερατική και οι …Βίσωνες στην Οροσειρά της Ροδόπης

Η βραχυκερατική και οι …Βίσωνες στην Οροσειρά της Ροδόπης

0

Τρέχει το πρόγραμμα επιδότησης της ντόπια φυλής αγελάδας –  Γεννήθηκε ο πρώτος άγριος Βίσονας από τον… Μεσαίωνα στην οροσειρά της Ροδόπης

 Επιμορφωτικές δράσεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους από την Διεύθυνση Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Π.Ε. Ξάνθης και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

 «Τρέχει»το πρόγραμμα «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2007 – 2013 και 2014 – 2020 και επαναπροκηρύσσεται δίνοντας προθεσμία στους δικαιούχους κτηνοτρόφους να καταθέσουν τα Σχέδιά τους για να επιδοτηθούν. Η Ξάνθη αποτελεί πεδίο εφαρμογής του προγράμματος  καθόσον υπάρχει στην ορεινή περιοχή η ντόπια φυλή της Βραχυκερατικής αγελάδας που θεωρείται σπάνια φυλή και επιδοτείται.

Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Π.Ε. Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης η Βραχυκερατική είναι προστατευόμενο είδος, την συναντάμε μόνο στην ορεινή περιοχή του νομού μας. Την εκτρέφουν κτηνοτρόφοι ωστόσο είναι ελευθέρας βοσκής και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το νόστιμο κρέας της, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα γαλακτοπαραγωγική.

Επιμορφωτικές δράσεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Με στόχο την επιμόρφωση των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων σε σχέση με τα νέα προγράμματα αλλά και τις τεχνικές για αύξηση της παραγωγής τους η Διεύθυνση Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής της Ξάνθης σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκη πρόκειται τις επόμενες μέρες να πραγματοποιήσουν 5 κύκλους δράσης σε αγελαδοτρόφους , αιγοπροβατοτρόφους και μελισσοκόμους. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στην Σταυρούπολη, στον δήμο Τοπείρου και στον Δήμο Αβδήρων.

Γεννήθηκε ο πρώτος άγριος Βίσωνας από τον… Μεσαίωνα στην οροσειρά της Ροδόπης

Μετά από 800 χρόνια οι Βίσωνες επιστρέφουν στην οροσειρά της Ροδόπης από την πλευρά της Βουλγαρίας

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph αναφέρεται στην προσπάθεια διάσωσης και επαναφοράς τους Βίσωνες μετά από 800 χρόνια (!) στην Οροσειρά της Ροδόπης. Αναφέρεται στην Βουλγάρικη Ροδόπη και το παρουσιάζουμε ως καλή πρακτική που αφορά και την δική μας.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι οικολόγοι των χωρών γύρω από την οροσειρά της γιορτάζουν τη γέννηση του πρώτου βίσωνα στην άγρια φύση μετά από οκτώ αιώνες.

Ειδικότερα μία μικρή αγέλη επτά Βισώνων απελευθερώθηκε σε ένα φυσικό καταφύγιο στα βουνά της Οροσειράς της Ροδόπης στη Βουλγαρία αυτό το καλοκαίρι, με μια θηλυκιά από αυτή την αγέλη να φέρνει στον κόσμο ένα μικρό Βίσωνα.

«Είναι ο πρώτος άγριος βίσωνας που γεννήθηκε νότια του Δούναβη από τον Μεσαίωνα», δήλωσε ο Χρίστο Χρίστοφ, μέλος της ομάδας που σχεδίασε την επανεισαγωγή των Βισώνων, είπε στη The Telegraph και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σίγουροι πότε γεννήθηκε ο Βίσωνας γιατί η γέννα έγινε σε ένα από τα πιο άγρια σημεία του δάσους, σε μια κοιλάδα πολύ δύσκολη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μετά από οκτώ αιώνες ή και περισσότερο, ο πρώτος άγριος Βίσωνας έχει γεννηθεί στη φύση στη Βουλγαρία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou
@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…