Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επιτρέπεται εντατικό κυνήγι αγριόχοιρων

Επιτρέπεται εντατικό κυνήγι αγριόχοιρων

0

Οι κυνηγοί «βάζουν πλάτη» στην αναχαίτιση της πανώλης των χοίρων

 

Ομάδα από κυνηγούς των συλλόγων Ξάνθης και Σταυρούπολης θα κυνηγούν νύχτα –  μέρα και θα εφαρμόζουν μέτρα βιοασφάλειας

 

«Βάζουν πλάτη» οι κυνηγοί της Ξάνθης προκειμένου να αναχαιτιστεί και να κρατηθεί εκτός συνόρων η πανώλη των χοίρων. Μια ασθένεια από την οποία δεν νοσούν οι άνθρωποι αλλά έχει αποδεκατίσει τους οικόσιτους και άγριους χοίρους στην Βουλγαρία και Ρουμανία από τότε που πρωτοεμφανίστηκε πριν 2 χρόνια. Την ίδια στιγμή στην τρέχουσα ειδησιογραφία αίσθηση προκαλεί ο σφαγιασμός χιλιάδων χοίρων στην Νότιο Κορέα που είχαν μολυνθεί με την ασθένεια σε σημείο που ένα ποτάμι βάφτηκε κόκκινο από το αίμα τους…

 

loizos serraiosΚυνηγοί εν δράσει νύχτα – μέρα

Η εντατικοποίηση του κυνηγιού σε καθημερινή βάση από μια ομάδα κυνηγών που θα ορίσουν οι Κυνηγετικοί σύλλογοι Ξάνθης και Σταυρούπολης και θα είναι επιφορτισμένοι εκτός από το εντατικό κυνήγι και με τη συλλογή δειγμάτων από τα θηράματα για έλεγχο  καθώς επίσης και την αναφορά στην Κτηνιατρική υπηρεσία τυχόν περιπτώσεων με νεκρούς αγριόχοιρους, είναι το μέτρο που αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη που είχαν στην Ξάνθη οι εμπλεκόμενοι φορείς με τους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ.  Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης κ. Σερραίος Λοΐζος που συμμετείχε στην σύσκεψη μαζί με μια ομάδα μελών αυτή ήταν η πρόταση των κυνηγών που έγινε αποδεκτή από όλους και αναμένεται η σχετική ΚΥΑ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή: «Για μια ακόμη φορά οι κυνηγοί βάζουμε πλάτη για να αναχαιτίσουμε κι αυτή την νόσο όπως τότε με την γρίπη των πτηνών. Προτείναμε και έγινε αποδεκτό να δραστηριοποιηθεί η ομάδα που θα συγκροτηθεί  όλο το χρόνο και στις Ζώνες προστασίας και στις ζώνες επιτήρησης. Και πέραν δηλαδή του χρόνου της θήρευσης που ολοκληρώνεται στις 28/2.  Επίσης θα συλλέγουμε δείγματα και θα εφαρμόζουμε μέτρα βιοασφάλειας και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις που εντοπίζουμε άρρωστο ζώο πρέπει να το θηρεύουμε και να παίρνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας να μην μεταφερθεί η νόσος (θάψιμο εντοσθίων , χλωρίωση κ.λ.π.). Αποδεικνύουμε με αυτό τον τρόπο ότι είμαστε διαχειριστές του φυσικού περιβάλλοντος», σημειώνει ο κ. Σερραίος.

Να σημειώσουμε πως την σύσκεψη συντόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοχαρίδης Χάρης, παρευρέθηκαν αρκετοί εμπλεκόμενοι φορείς καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, αρκετοί κυνηγοί που κυνηγούν αγριόχοιρο κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέλη του συλλόγου καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ Πλατής Πέτρος και Καραμπατζάκης Φάνης. Ο κ. Θεοχαρίδης αφού ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί πλέον μετά την εμφάνιση του κρούσματος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων.

 

Είναι παράνομη η πώληση κρέατος αγριόχοιρου

Ο κ. Σερραίος εφιστά την προσοχή πως είναι παράνομη η πώληση άγριου ζώου και διώκεται.

Πόσο δεν μάλλον τώρα που υπάρχει προ των πυλών η πανώλη των χοίρων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…